Slå adgang med tegn til/fra

Masser af nyt til 6. Juli-Dagene 2017

Tidslomme og street food anno 1849, en spændende bus- og sejltur, der går i general Ryes fodspor og 12 kunstneriske bud på Landsoldaten er bare nogle af de nyheder, som 6. Juli-Dagene 2017 i Fredericia byder på

6. Juli-Dagene har altid involveret mange foreninger, institutioner og frivillige. I år er bestemt ingen undtagelse, når Fredericia trækker i de rød-hvide farver og kører kanonerne i stilling til nogle spændende dage for hele familien den 5. til 8. juli.

”Jeg er rigtig glad og stolt over, at vi ved fælles indsats og opbakning har formået at løfte 6. Juli-Dagene med nye spændende aktiviteter for alle”, siger Lars Ejby, formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Fredericia Kommune.

Den traditionsrige mindefest har været en tur på tegnebrættet, og flere foreninger, institutioner og frivillige har budt ind med idéer til nye og spændende oplevelser, der skal tiltrække flere gæster fra hele landet. Det er der kommet fem nyheder ud af, som Kultur- og Idrætsudvalget i Fredericia Kommune har givet penge til at realisere i 2017 – dog uden at pille ved det traditionelle 6. juli program, som stadig byder på kanonsalut, optog og musik.  

Velkommen i Kirkestræde
I Kirkestræde skruer vi tiden tilbage til tiden omkring 1849, hvor slaget fandt sted. Smag på street food anno 1849 og lav mad over bål med Kringsminde og Oldemors Spisekammer. Mød Vinbonden fra Modavi og køb en særlig 6. juli vin, som er fremstillet i 128 nummererede eksemplarer. Du kan også gå på opdagelse i hyggelige boder med aktivitet og salg. Vores Fredericia Teater, soldater i gamle unifomer, Borger 1849 og folkedansere og musikere lægger også vejen forbi og skaber stemning og oplevelser for alle. Blomsterboden er flyttet fra soldaterlejren til Kirkestræde. Her kan du komme forbi og hente en gratis blomsterbuket til at lægge på Landsoldatpladsen eller Krigergraven. Kig forbi den 5. juli kl. 14.00-22.00 og 6. juli 9.00-14.00.

’Velkommen i Kirkestræde’ dækker over to af de nyheder, som skydes i gang i 2017.

Følg 6. juli-stien
Fra den 13. juni til den 7. juli kan du følge 6. juli-stien og opleve 12 lokale kunstneres fortolkning af Fredericias mest kendte vartegn - Landsoldaten. 6. juli-stien er det kunstneriske greb på historien. Ruten giver mulighed for at tage en tænkepause og reflektere over byens fortid, nutid og fremtid og åbner for flere fortællinger om krigen og menneskene end de mindesmærker, der findes i Fredericia i dag.

De lokale 12 kunstnere er: Linda Høyer, Flemming Kastaniegaard, Bonnie Lykke, Arne Poulsen, Thomas Lægaard, Sophie Dandanell Refsgaard, Dorthe Christensen, Mette Hind, Sanne Kaiser, Kim Jønsson, Nicolai Madsen, Katja Ezra.

Ruten starter på Fredericia Bibliotek, Prinsessegade 27. Se ruten i 6. juli programmet eller i folderen, som du kan hente på biblioteket.

I general Ryes fodspor 
Som noget nyt i år kan du den 5. juli tage med på en spændende bus- og sejltur i general Olaf Ryes fodspor. Hør om general Oluf Ryes tilbagetog op gennem Jylland, strategimødet i Vejlby, indsættelse i fæstningsbyen og kampene den 6. juli morgen, hvor han falder i kamp.

Turprogram:

Kl. 15.15: Afgang fra Bymuseet, Jernbanegade nr. 10
Kl. 15.45-16.15: Ankomst til Vejlby og 30 minutters foredrag i Vejlby Præstegård
Kl. 16.35: Afgang fra Middelfart over Strib til Fredericia. Sejlads med Mira III på 45 minutter med Sandwich og vand og foredrag om overførelsen af tropper)
Kl. 17.20:  Ankomst Gl. Havn i Fredericia   
Kl. 17.35: Ankomst med bus til Kongens Port og 30 minutters foredrag om udfaldet
kl. 18.30: Ankomst til Ryeshøj og deltagelse i mindehøjtideligheden ved Ryeshøj
kl. 19.15: Turen slutter på Landsoldatpladsen

Turen starter kl. 15.15 fra Bymuseet, Jernbanegade nr. 10 og slutter kl. 19.15 på Landsoldatpladsen. Pris pr. deltager: 150,- kr. Tilmeld dig senest den 3. juli på mail: Lars.mortensen@fredericia.dk

Kor og fællessang i Rådhusets forhal
Den 6. juli kl. 14.00-14.45 kan du opleve korsangere fra hele Fredericia, som mødes i Rådhusets forhal og giver koncert med fædrelandssange. Efter koncerten er der fællessang for alle.

Talere i 6. Juli-Dagene
Traditionen tro taler byens æresgæst fra balkonen på Meldahls Rådhus efter fakkeltoget den 5. juli om aftenen. Æresgæsten i år er Christian Wichmann Matthiesen, professor ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet. I forbindelse med processionen den 6. juli kl. 11.00-13.00 taler Sogne- og Garnisonspræst Kristoffer Bruun Simonsen ved Krigergraven. Når processionen når Landsoldaten den 6. juli taler medlem af Folketinget (S) og kommitteret for Hjemmeværnet Bjarne Lausten. Ved Bülows Plads taler oberst Søren Andersen for general Bülow og IT- og administrationschef i Statsforvaltningen Syddanmark, Rasmus Kruse, taler for Hendes Majestæt Dronningen. Formand for 6. juli Komiteen Erik Schwensen sender en hilsen til Hendes Majestæt Dronningen.

6. Juli-Dagene i Fredericia
Den 5. - 8. juli 2016 er Fredericia fyldt med oplevelser for alle. Til 6. Juli-Dagene markerer byen det historiske slag ’Slaget om Fredericia’ den 6. juli 1849, hvor danske soldater besejrede de slesvig-holstenske styrker.  Slaget er et af de mest berømte i de slesvigske krige og det første angreb fra en fæstning om natten. 

En del af 6. Juli-Dagenes aktiviteter handler om historien. Besøg soldaterlejren på volden eller oplev kanonsalut på Fredericia Vold den 6. juli om morgenen, der kan høres helt ud på Trelde-Næs. 6. Juli-Dagene er også andet end historie. Det er koncerter, morgenkaffe for alle, aftenshopping og byvandringer og 6. juli Jazz & Blues Festival, der fylder byen med glade jazztoner og lækker blues.

Se hele programmet på www.6juli.dk og følg med på 6. Juli-Dagenes Facebookside www.facebook.com/6julidagene og instagram #6julidagene