Slå adgang med tegn til/fra

Tandpleje skolebørn (6 -15 år)

Tandplejen indkalder barnet ca. hver 18. måned til undersøgelse.

Vi vurderer ved hver undersøgelse, om barnet kan have behov for besøg oftere. 

Tandbørstning

Sådan kan du holde dit barns tænder sunde:

  • Børst dit barns tænder morgen og aften med flourid tandpasta med 1450 ppm. Barnet må også gerne selv børste, men det er den voksne, der børster tænderne rene.
  • Hjælp med tandbørstningen til 10 -12 års alderen.
  • Brug en lille klat fluortandpasta morgen og aften svarende til barnets lillefinger negl. Du skal ikke skylle efter med vand.
  • Spar på slik og søde drikke
  • Børst dit barns tænder hver dag, også selvom barnet ikke har lyst. Det varer nemlig ikke ret længe, før barnet opdager, at der er nogle ting, der skal gøres.

Læs mere på tandlægeforeningens hjemmeside om hvorfor er god mundhygiejne vigtigt

Hjælp til tandbørstning:

Se Rune på 6 år få børstet tænder

6 og 12 års tænder

Omkring 6 års alderen begynder barnet at skifte tænder. Det er fortænderne, der skiftes først, og fra 9-12 års alderen skifter barnet de resterende mælketænder.

6- års-tænder
6-års-tænderne er de første blivende kindtænder. De kommer helt inde bag de små mælkekindtænder, så man lægger ofte ikke mærke til dem. 6 – års-tænderne kan godt komme allerede i 5-års alderen. Hold derfor godt øje med tænderne, når barnet bliver 5-6 år.
                                                                                                                                                              
12 års-tænder
12 års-tanden bryder frem bagved 6 års-kindtanden. Denne skal barnet børste og renholde grundigt – på samme måde som 6 års-tænderne.

”Plettet emalje”
6-års-tænder kan være sårbare og skrøbelige, hvis de bryder frem med en ”plettet” emalje. Det sker for ca. 10-12 % af børnene. Den ”plettede” emalje opstår under tanddannelsen i kæben, og tanden bryder frem med brunlige/hvidlige pletter i emaljen. Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor det sker. 

Huller i tænderne (caries)

Der opstår huller, hvis bakterierne får lov til at sidde uforstyrret på tænderne, fordi der ikke bliver børstet rent.

Derfor kommer huller næsten altid først på kindtændernes knudrede tyggeflader eller på tændernes sideflader, dvs. de områder, hvor tandbørsten vanskeligt kan komme til.

Bakterierne danner syre af sukker. Syren opløser tandens overflade og hullet begynder. Dette kan du undgå ved at spare på slik og søde drikke.

 

Syreskader

Syreskader

For at undgå syreskader på tænderne er det en god idé at mindske det overdrevne forbrug af sure produkter.

Vær opmærksom på, at sodavand, saft og læskedrikke (også light) er sure i kemisk forstand og kan forårsage huller og syreskader. 

Du kan læse mere om syreskader på Tandlægeforeningens hjemmeside

Se tandplejens folder om syreskader:   PDF ikon brochure_-_syreskader.pdf

Undervisning i 4. - 6. klasse

Undervisning i 4. og 6.klasse

I 4. og 6.klasse tilbyder vi undervisning om tænder, tandbørstning, sukker og syreskader

Indtil børnene bliver 10 år, har de brug for hjælp til tandbørstningen. Derfor vil vi vise børnene en god metode til at børste tænderne helt rene, og ikke mindst lære dem at tage ansvar for deres egne tænder. Det er en forudsætning for en god tandhygiejne fremover, at forældrene støtter og interesserer sig for tandbørstningen. Ros er ofte en forudsætning for et godt resultat.

Syreholdige læskedrikke

Mange børn og unge drikker hyppigt læskedrikke, der er meget syreholdige. Det kan give uoprettelige skader på tændernes emalje.

Tal gerne om emnet med dit barn og lav aftaler for hvordan det er i jeres familie.

Tandpleje 16 - 21 år

Tandpleje 16 - 21 år

Gratis tandpleje slutter, når du fylder 22 år.

Ved din sidste undersøgelse, inden din 22 års fødselsdag, skal du give din tandklinik besked om, hvilken tandlæge du ønsker at fortsætte hos.
Så sender vi din journal til din nye tandlæge, og du får automatisk besked, når du skal af sted igen.

Hvis du vil vide mere om god tandpleje og andre gode råd fra Tandlægeforeningen 'Pas godt på dine tænder' 

 

Visdomstænder

Visdomstænderne bryder tidligst frem i 17-18 års alderen.

Det kan knibe med plads til visdomstænderne, og det kan tage lang tid fra den første lille del af tænderne er synlig, til tænderne er helt fremme. Der kan i perioder være ømhed og smerte fra en visdomstand, der er ved at bryde frem, men det er vigtigt, at holde området godt rent.

Det er kun nødvendigt at fjerne en visdomstand, hvis der er gentagne perioder med smerte og betændelse, eller hvis visdomstanden skader andre tænder. Din tandlæge tjekker det ved den almindelige undersøgelse og tager evt. et særligt røntgenbillede.