Økonomiudvalget - 04-09-2017

Referat
Dato:
Mandag, 4 september, 2017 - 16:00
Hent som fil:
Lokation:

Punkt 96 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé




Sagsbeskrivelse:




Indstillinger

Fagafdelingen indstiller


Beslutning i Økonomiudvalget den 04-09-2017

Godkendt.

Punkt 97 Modtagestation Syddanmark I/S, Motas I/S, vedtægtsændring og udtrædelsesaftale, Assens Kommune

Sagsresumé

Der er behov for godkendelse af vedtægtsændringer for Motas I/S samt af en udtrædelsesaftale som følge af, at Assens Kommune udtræder af Motas I/S.

Sagsbeskrivelse:

Det fælleskommunale selskab Motas I/S har fremsendt udtrædelsesaftale og ændringer af vedtægter til godkendelse som følge af, at Assens Kommune med virkning fra den 31. december 2013 ikke længere er interessent i Motas I/S. 

 

På baggrund heraf har Motas I/S udarbejdet et forslag til en udtrædelsesaftale og en vedtægtsændring.

Den 11. juni 2014 har et enigt repræsentantskab for Motas I/S godkendt:

  • Udtrædelsesaftale mellem Assens Kommune og Motas I/S
  • Vedtægtsændring som følge af Assens Kommunes udtræden

Vedtægtsændringen består i:

  • At Assens Kommune skrives ud af listen over interessentkommuner
  • At vedtægternes § 6.7, der foreskriver, at repræsentantskabet består af 7 suppleanter (i alt 14), ændres, idet der fremadrettet kun er 13 interessenter i selskabet. Der vil fortsat skulle vælges 7 bestyrelsesmedlemmer, men kun 3 suppleanter
  • At indkaldelsesproceduren for bestyrelsesmøder ændres fra ”ved brev” til ”skriftligt”
  • At beslutningsdygtighedsbestemmelsen ændres fra, at mindst halvdelen af bestyrelsesmedlemmerne skal være til stede, til at det er tilstrækkeligt, at de pågældende er repræsenteret

Statsforvaltningen tilkendegav i et brev af 9. december 2016, at man ikke havde bemærkninger til Assens Kommunes udtræden og de øvrige ændringer i vedtægterne, undtagen ændringen vedr. § 7.11, som Statsforvaltningen ikke kunne godkende på det foreliggende grundlag.

Bestyrelsen for Motas I/S har derfor på møde af 29. marts 2017 besluttet at sende vedtægtsændringerne, med undtagelse af forslaget om ændring af § 7.11 vedr. fast vederlag til bestyrelsesmedlemmerne og repræsentantskabsmedlemmer, til behandling i interessentkommunerne.

Udtrædelsesaftalen består i, at Assens Kommune får udbetalt 350.000,00 kr. Heraf tages 266.000,00 kr. fra egenkapitalen og 84.000 kr. fra hensættelser, som skal tilbageføres til kunderne.

Derfor vil selskabets tidligere kunder i Assens Kommune skulle henvende sig til Assens Kommune med krav om tilbagebetaling af disse hensættelser, da beløbet overføres til Assens Kommune.

Aftalen er et kompromis mellem Assens Kommune og selskabets øvrige interessentkommuner på baggrund af, at Assens Kommune, ifølge selskabets øvrige interessentkommuner, herunder Fredericia Kommune, ikke har opfyldt alle sine forpligtigelser i henhold til vedtægterne. Assens Kommune har således ikke ladet Motas I/S varetage håndtering af farligt affald fra genbrugspladserne i Assens Kommune. Der er derfor sket et fradrag i den andel, som Assens Kommune skulle have udbetalt, jf. vedtægterne, fordi Assens Kommune ikke har bidraget til egenkapitalen i Motas I/S på samme måde som øvrige interessentkommuner.

Status for Motas I/S er herefter, at Motas I/S nu ejes af 13 interessentkommuner, idet Odense Kommune er trådt ud af selskabet året før Assens Kommune.

Økonomiske konsekvenser

Motas I/S er efter endt udbetaling af andele til Assens Kommune (og tidligere til Odense Kommune) fortsat et selskab med en positiv likviditet. Selskabet er fortsat økonomisk solidt med dets nu 13 interessenter. 

Fredericia Kommunes økonomiske andel af Motas I/S vil ikke blive forringet som følge af Assens Kommunes udtræden af selskabet.

Vurdering

Vedtægtsændringerne og udtrædelsesaftalen er en sædvanlig og naturlig konsekvens af en interessentkommunes udtræden af selskabet.

Der er fortsat mange fordele for Fredericia Kommune ved at være en del af Motas I/S:

Motas I/S sørger for sikker og miljørigtig håndtering af farligt affald til konkurrencedygtige priser i selskabets interessentkommuner. Motas I/S kan anskues som en udvidet fælles indkøbsaftale, hvor man bl.a. får rabat på grund af mængderne, men Motas I/S er også interessentkommunernes garanti for, at der sker en korrekt, sikker, og ensartet håndtering af det farlige affald. Motas I/S sikrer herunder, at interessentkommunerne kan tilbyde afhentning af ikke-genanvendeligt farligt affald hos virksomhederne.

Til Motas I/S’ opgaver hører kontrol og tømning af olie- og benzinudskillere hos de virksomheder, der er omfattet af denne ordning, samt indsamling af klinisk risikoaffald hos producenter af denne type affald, jf. Fredericia Kommunes regulativ for erhvervsaffald.

Motas I/S sikrer akkumulering og deling af viden omkring håndtering af det farlige affald i dets interessentkommuner, herunder transport af farligt gods i henhold til gældende regler. Motas I/S tilbyder og gennemfører et stigende antal kurser for medarbejdere på genbrugspladser mv. i interessentkommunerne til gavn for sikkerhed og miljø, hvilket er med til at sikre vores pladsmedarbejdere altid har den nødvendige uddannelse og har en god kontakt til en sikker og ikke mindst stabil aftager, som både de og kommunens øvrige institutioner kan henvende sig til, når der er brug for håndtering af farligt affald.

Endelig tilbyder Motas I/S at fungere som lovpligtig sikkerhedsrådgiver for interessentkommunernes genbrugspladser.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet: 

  1. At den af Motas I/S fremsendte udtrædelsesaftale for Assens Kommune tiltrædes
  2. At forslaget til vedtægtsændringer for Motas I/S godkendes

Beslutning i Byrådet den 04-09-2017

Godkendt.

Beslutning i Økonomiudvalget den 04-09-2017

Anbefales.

Beslutning i Økonomiudvalget den 28-08-2017

Udsættes til Økonomiudvalgsmødet d. 04.09 2017.

Beslutning i Miljø- og Teknikudvalget den 15-08-2017

Godkendt.

Punkt 98 Lokalplan nr. 351 for siloer ved Møllebugtvej

Sagsresumé

Forslag til lokalplan nr. 351 for siloer ved Møllebugtvej har været i offentlig høring i 8 uger.

 

Lokalplanen giver mulighed for opførelse af et 35 m højt siloanlæg under varetagelse af de relevante hensyn.

 

Der er i høringsperioden kommet en række bemærkninger/høringssvar omkring trafik, visualisering, sikkerhed og alternativer.

 

Det er Teknik og Miljøs vurdering, at høringssvarene ikke giver anledning til ændringer i lokalplanen ligesom det ikke vurderes nødvendigt at opstille afværgeforanstaltninger.

 

Sagen skal afgøres i Byrådet.

 

Sagsbeskrivelse:

Den 8. maj 2017 besluttede et flertal i Byrådet at offentliggøre et forslag til lokalplan nr. 351 for siloer ved Møllebugtvej.

 

Lokalplanen giver mulighed for opførelse af et 35 m højt siloanlæg under varetagelse af de relevante hensyn.

 

Siloernes lodrette facader kan være 25 m med en konisk top på yderligere 5 m. På toppen af siloerne kan etableres et transportanlæg til korn, således at det samlede anlæg kan få en højde på op til 35 m.

 

Lokalplanen er i overensstemmelse med kommuneplanens rammebestemmelser for området.

 

Sammenfattende redegørelse

I forbindelse med Byrådets endelige vedtagelse af lokalplaner skal der foreligge en sammenfattende redegørelse for, hvordan miljøhensyn er integreret i planen eller programmet, hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning, hvorfor den vedtagne plan er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der også har været behandlet, samt hvorledes myndigheden vil overvåge de væsentlige miljøpåvirkninger af planen.

 

Miljørapporten har medvirket til, at relevante problemstillinger er undersøgt. I planforslaget er der taget hensyn til en række miljøhensyn for at undgå, reducere og/eller kompensere for eventuelle negative miljøpåvirkninger på omgivelserne.

 

Fredericia Kommune følger løbende trafikudviklingen i området.

 

Den sammenfattende redegørelse er indarbejdet i lokalplanen, der er vedlagt som bilag.

 

Indkomne bemærkninger

Ved høringens udløb var der indkommet i alt 8 henvendelser fra følgende:

 

1. BaneDanmark, Teknisk Drift, Team Areal, Vejlevej 5, 7000 Fredericia

2. Tom Honoré, Teglværksvej 22, 7000 Fredericia

3. Bestyrelsen for Hannerup Park

4: ADP

5. Henrik Jakobsen

6. Palle Dahl, Elsdyrvej 3, 7000 Fredericia

7. Søren Hausted

8. En række borgere på Egernvej/Bjørnevej

9. Henrik & Lotte Jakobsen, Egernvej 17, 7000 Fredericia

10. Anita og Jesper Hansen, Egernvej 15, 7000 Fredericia

 

De indkomne bemærkninger omhandler hovedsageligt trafikbelastning/støj, visualisering fra dyrehavekvarteret, sikkerhed og alternativer til placering af siloer.

 

De indkomne bemærkninger fra høringen fremgår af bilag om samlede bemærkninger og partshøring til lokalplanen.

 

Et kort resumé af indsigelserne kan sammen med forslag til behandling ses i bilag notat for indkomne bemærkninger til lokalplan 351 for siloer ved Møllebugtvej.

 

Tidligere indkomne bemærkninger

Der har tidligere været afholdt naboorientering i forbindelse med behandling af en sag om dispensation fra lokalplan nr. 26 til opførelse af 10 siloer med en højde på 35 m på ejendommen Pakhusvej 2 på Fredericia Havn.

 

Der kom i den forbindelse 73 bemærkninger fra beboerne i Dyrehavekvarteret, som omhandlede det visuelle og bekymring for sikkerhed.

Derudover kom der bemærkning fra Havnekranførerne, som er positive overfor silobyggeriet og mener det er vigtigt, at der findes gode løsninger, når virksomheder ønsker at investere på havnen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer, at der med lokalplan nr. 351 for siloer ved Møllebugtvej skabes det nødvendige plangrundlag, som giver mulighed for opførelse af et siloanlæg med en højde på op til 35 m.

 

Teknik & Miljø har vurderet bemærkningerne, der er modtaget i høringsfasen, med udgangspunkt i den konkrete lokalplan. Det vurderes at de indkomne bemærkninger ikke giver anledning til at foretage ændringer i planens hovedprincipper, ligesom det ikke vurderes nødvendigt at opstille yderligere afværgeforanstaltninger.

 

Indsigelserne og bemærkningerne fra offentlighedsfasen er behandlet i notat for indkomne bemærkninger til lokalplan 351 for siloer ved Møllebugtvej, som er vedlagt som bilag.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet,

  1. At lokalplan nr. 351 for siloer ved Møllebugtvej vedtages endeligt.
  1. At Teknik & Miljø besvarer de indkomne bemærkninger til planforslaget med udgangspunkt i notat for indkomne bemærkninger til lokalplan 351 for siloer ved Møllebugtvej, vedlagt som bilag.
  1. At Teknik & Miljø bemyndiges til at foretage mindre redaktionelle rettelser inden offentliggørelse af lokalplanen.

Beslutning i Økonomiudvalget den 04-09-2017

Et flertal i Økonomiudvalget bestående af A, O, F og Ø valgte at udsætte sagen. V stemte imod udsættelsen.

Beslutning i By- og Planudvalget den 29-08-2017

Et flertal bestående af A og V besluttede at anbefale overfor Økonomiudvalget og Byrådet, at indstillingen følges.

 

Et mindretal bestående af O stemte imod.