Uddannelsesudvalget - 31-05-2017

Referat
Dato:
Onsdag, 31 maj, 2017 - 17:00
Hent som fil:

Punkt 18 Godkendelse af dagsorden

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at dagsorden godkendes.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 31-05-2017

Godkendt.

Punkt 19 Status på Uddannelsespolitikken

Sagsresumé

Byrådet godkendte på byrådsmødet d. 8. maj 2017 uddannelsespolitikken.

Uddannelsesudvalget bedes evaluere processen og tage stilling til hvordan forordet skal udmønte sig.

 

Der har været en politisk anmodning til Økonomiudvalget om, at der blev udarbejdet retningslinjer for brugen af forord i kommunale strategier og politikker med henblik på at klarlægge hvilke politikere, der skal stå som underskriver.

Økonomiudvalget besluttede, at det er formandskabets opgave at sikre, at der i det pågældende udvalg findes en løsning, som hele udvalget bakker op omkring – både med hensyn til underskrivere, foto, opsætning og det konkrete indhold.

Der gives på mødet en kort status på arbejdet med uddannelsespolitikkens indsatsspor, hvorefter udvalget bedes prioritere det videre arbejde med indsatssporene. Dertil gennemgås Uddannelsesudvalgets kommissorium, som en status på udvalgets arbejde. 

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget:

 

  1. Evaluerer processen med udarbejdelse af uddannelsespolitikken

 

  1. Beslutter udformningen af forordet og præsentation af uddannelsespolitikken

 

  1. Drøfter og prioriterer det videre arbejde med indsatssporene.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 31-05-2017

Uddannelsesudvalget drøftede status på arbejdet med uddannelsespolitikken og udvalgets kommissorium.

 

Politik og Kommunikation udarbejder et forord til uddannelsespolitikken, som sendes rundt til godkendelse.

Punkt 20 Godkendelse af samarbejdsaftale (Lukket)

Punkt 21 Godkendelse af projekt om iværksætteri

Sagsresumé

Uddannelsesudvalget har jf. kommissoriet et fokus på at understøtte iværksætteri i samarbejde med Business Fredericia – og formålet er at skabe sammenhæng og synergi mellem uddannelser, innovation og iværksætteri.

 

Sagsbeskrivelse:

 

I budget 2016 afsatte byrådet 0,5 mio. kr. i 2016 og 0,5 mio. kr. i 2017 til at understøtte etableringen og udviklingen af samarbejde med lokale virksomheder om at skabe innovations- og inkubationsfaciliteter med særlig fokus på iværksætteri.

 

Ét af indsatssporene i den uddannelsespolitiske strategi er erhvervsudvikling og iværksætteri. Der skal være et særligt fokus på at understøtte iværksætteri i samarbejde med Business Fredericia og skabe sammenhæng og synergi mellem uddannelser, innovation, iværksætteri og inkubation. Endvidere skal der fremmes iværksætteri i 10. klasse, på ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser, samt gøres en særlig indsats for at få flere unge på erhvervsuddannelser.

 

På udvalgsmødet d. 29. marts 2017 besluttede Uddannelsesudvalget at igangsætte et udviklingsprojekt i efteråret 2017, der skal fremme iværksætteri og erhvervsuddannelser for en relevant gruppe elever i 10. klasse og på Produktionsskolen. Midlerne tildeles 10. klasse, som er projektleder på projektet, og har ansvaret for at inddrage Produktionsskolen, IBC, EUC Lillebælt og Business Fredericia. Der blev afsat op til 200.000 kr. til initiativet.

 

Der er nu udarbejdet et beslutningsgrundlag til Uddannelsesudvalget (se vedhæftede). På udvalgsmødet fremlægges en mere detaljeres projektplan og budget. 

Økonomiske konsekvenser

Der er afsat op til 200.000 kr. til projektet, som finansieres af Uddannelsesudvalgets midler til innovation og entreprenørskab, hvor der pt. resterer 850.000 kr.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget:

 

  1. Godkender projektet

 

  1. Beslutter finansieringen af projektet med op til 200.000 kr.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 31-05-2017

Godkendt.

Punkt 22 Analyse af mulighederne for at styrket uddannelsesmiljø i Fredericia

Sagsresumé

 

 

Fredericia Byråd vedtog d. 8. maj 2017 en ny uddannelsespolitik, der skal understøtte vores uddannelser, samt udvikle og tiltrække uddannelser til Fredericia.

 

Et af uddannelsespolitikkens indsatsområder er ´uddannelsesmiljø´, og mulighederne for at styrke uddannelsesmiljøet i Fredericia på tværs af de mange uddannelser og uddannelsesinstitutioner. Et styrket uddannelsesmiljø er afgørende for at vi lykkes med den uddannelsespolitiske dagsorden, og skal bidrage til Fredericias fortsatte udvikling:

 

·  Flere får mulighed for at tage en uddannelse i Fredericia

·  Ved at arbejde med et samlet uddannelsesmiljø i Fredericia midtby kan der skabes mere vækst og udvikling i midtbyen

·  Vi får bedre muligheder for at tiltrække nye uddannelser og uddannelsesinstitutioner, da uddannelsesmiljø er afgørende for, at de kan lægge uddannelser i Fredericia

 

Der er udarbejdet et notat, der skal udgøre et beslutningsgrundlag til politisk drøftelse i Uddannelsesudvalget. Notatet skal kvalificere en politisk beslutning om, at igangsætte en foranalyse af mulighederne for at styrke uddannelsesmiljøet i Fredericia blandt relevante aktører.  Notatet er vedhæftet sagen.

 

Foranalysen skal kvalificere Uddannelsesudvalgets beslutning om at igangsættelse af en eventuel analyse af mulighederne for at etablering et uddannelsescampus i Fredericia midtby i samarbejde med en række andre relevante aktører. Derudover skal analysen afdække behovet for et college/talentcollege i midtbyen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget

 

1.  drøfter oplægget og igangsætter en foranalyse

 

2.   drøfter indholdet af et talentcollege  

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 31-05-2017

Godkendt.

Punkt 23 Innovatorium Fredericia (Makerspace)

Sagsresumé

I budget 2017 besluttede Byrådet at afsætte 0,5 mio. kr. til at etablere et teknologi-værksted. Uddannelsesudvalget besluttede d. 29. marts 2017 at invitere relevante aktører til en workshop, der skulle kvalificere udvalgets 

Der er nu udarbejdet en projektbeskrivelse, som kan bruges som grundlag for Uddannelsesudvalgets videre drøftelse.

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

I april 2017 inviterede Uddannelsesudvalget en række lokale aktører til en workshop om etablering af et makerspace. Der var meget stor opbakning fra lokale aktører, herunder medarbejdere og studerende fra uddannelsesinstitutioner, frivillige fra relevante organisationer, kommunale institutioner, Business Fredericia og iværksættere m.fl.  Workshoppen skulle afdække mulig synergi mellem aktørerne og deres behov for et samlet makerspace og fab lab.

 

Én af de centrale pointer fra workshoppen var, at et Makerspace/fab lab ikke kan stå alene, men skal ses i sammenhæng med det omkringlæggende miljø. Ønsket var samstemmende at skabe et naturligt mødested på tværs af forskellige fagligheder og for iværksættere, virksomheder, foreninger, studerende på diverse uddannelser, samt skoler og uddannelsesinstitutioner, så der kan opstå et kreativt og inspirerende miljø, der kan tiltrække relevante personer og samtidigt give dem muligheder for at benytte et makerspace og fab lab.

 

Projekt Innovatorium Fredericia er en arbejdstitel, der skal rumme både en iværksætteri-del og en teknologi-del. Projektnavnet ligger ikke fast, men er en arbejdstitel.

 

Projektbeskrivelse foreslår to spor, hhv. et makerspace (værksted) / fab lab (teknologiværksted), samt et iværksætter- og inkubationsmiljø.

Beskrivelserne kan læses i vedhæftede projektbeskrivelse.

 

 

Organisering

Uddannelsesudvalget er politisk ansvarlig for projektet, og skal ske en løbende afrapportering på udvalgsmøderne.

 

Der nedsættes en overordnet projektstyregruppe, der får til opgave at sikre fremdrift i projektet og formulere anbefalinger til Uddannelsesudvalget.

 

Styregruppen består af:

·  Fredericia Kommune (Charlotte Walkusch)

·  Business Fredericia (Stephan Pihl)

·  Uddannelsesudvalget (Nicolaj Wyke)

·  Fredericia Teater (Peter Deleuran)

·  Uddannelsesinstitution(er) (skal afklares)

·  Jeanette Johansen er projektleder og sekretær for projektet

 

Projektstyregruppen har mulighed for at nedsætte arbejdsgrupper, der kan arbejde med at udvikle forskellige dele af projektet.

 

Projektstyregruppens første opgaver er:

 

·  Forslag til projektnavn

·  Komme med forslag til indkøb af materiel/teknologier og udarbejde budget

·  Forslag til organisering af fab lab og makerspace

·  Udarbejde en udviklingsplan for iværksættermiljøet

·  Løbende undersøge muligheder for at tiltrække relevante aktører og iværksættere til projektet

 

 

 

Økonomi

Der skal udvikles en samarbejdsmodel, der er økonomisk bæredygtig.

 

Der er allerede afsat nogle beløb til arbejdet med projektet:

 

·  0,5 mio. kr. fra budget 2017 til Makerspace

·  88.000 kr. fra Business Fredericia (beløb tilbage)

 

Derudover har Uddannelsesudvalget fortsat 650.000 kr. fra budget 2016 til innovation og entreprenørskab, samt et restbeløbet fra Udlændingestyrelsen (ca. 200.000 kr.)

 

Desuden skal undersøge mulighederne for at søge puljer.

 

Bülows Kaserne

Uddannelsesudvalget har tidligere vedtaget retningslinjer for brugen af Bülows Kaserne.  Der kan nu ske midlertidige udlån (vederlagsfrit) af lokalerne på Bülows Kaserne til foreninger m.fl. med lovlige kommunale formål. Forvaltningen administrerer udlån og udlejning af lokaler på Bülows Kaserne, og udarbejder lejeaftaler for de faste lejere på kasernen.

 

Der skal derfor laves et koncept for aktiviteterne på kasernen, som kan flyttes til andre rammer, såfremt Uddannelsesudvalget beslutter en anden anvendelse for bygningen.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Uddannelsesudvalget drøfter og godkender projektbeskrivelsen.

Beslutning i Uddannelsesudvalget den 31-05-2017

Godkendt.

Punkt 24 Eventuelt

Sagsresumé




Sagsbeskrivelse:




Indstillinger

Fagafdelingen indstiller


Beslutning i Uddannelsesudvalget den 31-05-2017

Drøftet.