Udarbejdet af Medicingruppen, Godkendt af Version 2.7
Under revidering 16-10-23 Rev.
Under revidering 16-10-23 Rev.
Når en opgave overdrages til kommunen fra lægen, overtager ledelsen i kommunen ansvaret for denne opgave, dvs. at lægen er ikke ansvarlig for hvilken medarbejder, der løser opgaven.
Mange SUL-ydelser er omhandlende medicin – herunder dispensering og administration.
Denne retningslinje skal medvirke til sikre korrekt medicinhåndtering i Fredericia Kommune (Plejen) for de medarbejdere, der håndterer medicin på forskellige niveauer.
I bilag 1 findes en oversigt over de forskellige faggruppers ansvars- og kompetenceområde – herunder også elever.
Ledelsens ansvar
Ledelsen i hvert distrikt har ansvaret for, at der er skriftlige instrukser for faglig forsvarlig tilrettelæggelse af medicinhåndteringen og for at det personale, der varetager medicinhåndteringen, er oplært deri. Retningslinjen skal indgå som en fast del af introduktionsprogrammet for alle nyansatte.
Krav til personalet/personalets ansvar
En medarbejder - både autoriseret og ikke-autoriseret, der håndterer medicin, dispenserer eller administrerer borgernes lægeordinerede medicin handler som den ordinerende læges medhjælper - har et selvstændigt ansvar, når de handler som lægens medhjælper.
Man har ansvar for at frasige sig opgaven:
Alle medarbejdere skal udføre opgaven ud fra de anvisninger, der er i denne retningslinje og sikre sig, at opgaven er lægeordineret.
Ved udveksling af oplysninger om medicin og helbredsmæssige forhold skal borger give mundtligt samtykke og dette noteres i journalen. Det er lægens ansvar, at borgeren bliver informeret og samtykker til lægemiddelbehandlingen.
Delegering
Ledelsen har ansvaret for, at det tydeligt fremgår hvilket personale, der kan udføre hvilke arbejdsopgaver, herunder delegerede opgaver (Jævnfør kompetenceoversigt)
Sygeplejersker og SSAér kan i Fredericia Kommune delegere opgaver fra eget kompetenceområde til andre faggrupper.
Det fremgår af kompetenceskemaerne om opgaven er en personlig eller generel delegation. Ved en personlig delegering skal der på handlingsanvisningen tilhørende indsatsen, noteres brugernavn/initialer på den medarbejder, der må stå for opgaven. Sygeplejersken har pligt til at videregive til leder, hvis den pågældende kollega ikke vil udføre den pågældende opgave.
Opgavefordelingen forudsætter desuden at den enkelte medarbejder er undervist og oplært i praksis i den konkrete opgave.
Kompetenceskemaer
Kompetenceskemaer bruges til at dokumentere den enkelte medarbejderes kompetencer ved bl.a. medicinhåndtering.
Svind eller misbrug
Kontakt nærmeste leder, hvis der er mistanke om svind eller misbrug.