Sygeplejefaglig retningslinje i hjemmeplejen og på plejehjem vers 2
Udarbejdet af Medicingruppen, Godkendt af Version 2.7
Under revidering 16-10-23 - Rev.
-
Når en opgave overdrages til kommunen fra lægen, overtager ledelsen i kommunen ansvaret for denne opgave, dvs. at lægen er ikke ansvarlig for hvilken medarbejder, der løser opgaven.
Mange SUL-ydelser er omhandlende medicin – herunder dispensering og administration.
Denne retningslinje skal medvirke til sikre korrekt medicinhåndtering i Fredericia Kommune (Plejen) for de medarbejdere, der håndterer medicin på forskellige niveauer. -
- At medicinhåndteringen foregår sikkert og korrekt efter gældende love og bekendtgørelser i Danmark.
Det vil sige, at den rigtige borger får den rigtige medicin, i den rigtige dosis, på det rigtige tidspunkt og på den rette måde. - At samtlige medarbejdere arbejder ud fra fælles retningslinjer.
- At nedsætte risikoen for utilsigtede hændelser i forbindelse med medicinhåndtering
- At personalet er trygge ved og sikre på varetagelsen af den konkrete opgave
- At medicinhåndteringen foregår sikkert og korrekt efter gældende love og bekendtgørelser i Danmark.
-
En medarbejder - både autoriseret og ikke-autoriseret, der håndterer medicin, dispenserer eller administrerer borgernes lægeordinerede medicin handler som den ordinerende læges medhjælper - har et selvstændigt ansvar, når de handler som lægens medhjælper.
Man har ansvar for at frasige sig opgaven:
- Hvis man ikke har tilstrækkelige kompetencer
- Har mistanke om fejl i medicinordinationen. Ved mistanke om fejl, skal man videregive dette til SSA/sygeplejerske, så lægen kan orienteres.
- Hvis man ikke er i stand til at sikre den nødvendige observation.
Alle medarbejdere skal udføre opgaven ud fra de anvisninger, der er i denne retningslinje og sikre sig, at opgaven er lægeordineret.
I bilag 1 findes en oversigt over de forskellige faggruppers ansvars- og kompetenceområde – herunder også elever.
Ledelsen i hvert distrikt har ansvaret for, at der er skriftlige instrukser for faglig forsvarlig tilrettelæggelse af medicinhåndteringen og for at det personale, der varetager medicinhåndteringen, er oplært deri. Retningslinjen skal indgå som en fast del af introduktionsprogrammet for alle nyansatte.
Ledelsen har ansvaret for, at det tydeligt fremgår hvilket personale, der kan udføre hvilke arbejdsopgaver, herunder delegerede opgaver (Jævnfør kompetenceoversigt)
Sygeplejersker og SSAér kan i Fredericia Kommune delegere opgaver fra eget kompetenceområde til andre faggrupper.
Det fremgår af kompetenceskemaerne om opgaven er en personlig eller generel delegation. Ved en personlig delegering skal der på handlingsanvisningen tilhørende indsatsen, noteres brugernavn/initialer på den medarbejder, der må stå for opgaven. Sygeplejersken har pligt til at videregive til leder, hvis den pågældende kollega ikke vil udføre den pågældende opgave.
Opgavefordelingen forudsætter desuden at den enkelte medarbejder er undervist og oplært i praksis i den konkrete opgave.Kompetenceskemaer bruges til at dokumentere den enkelte medarbejderes kompetencer ved bl.a. medicinhåndtering.
Kontakt nærmeste leder, hvis der er mistanke om svind eller misbrug.
-
Identifikation af borgere i eget hjem, botilbud, på plejehjem mm. sker ved at habil borger gengiver fulde navn og personnummer. Det er ikke tilstrækkeligt, at borgeren på forespørgsel bekræfter navn og personnummer. Undtagelsesvist kan navn, fødselsdato og år i kombination med en adresse anvendes. Ligeledes kan sikker genkendelse bruges (når der foreligger personligt, sikkert kendskab til borger).
Ved borger der er inhabil, kan borgerens identitet bekræftes ved sikker genkendelse. I tilfælde, hvor identiteten ikke kan bekræftes af sundhedspersonale som kender borger eller af tilstedeværende pårørende, kan identiteten sikres med sygesikringskort eller billedlegitimation.
Korrekt identifikation af borger og eller medicin skal finde sted under følgende situationer:- Identifikation af lægemiddel, også ved modtagelse/ibrugtagning af ny medicin: Ved dispensering af lægemidler skal medarbejderen sikre identifikation af borgers navn på lægemiddeletiket. På selve lægemiddelbeholderen skal medarbejderen sikre identifikation af lægemidlet med navn/betegnelse, lægemiddelform samt styrke/dosis. Disse oplysninger skal være i overensstemmelse med borgers identifikationsoplysninger og ordination på lægemidlet i FMK.
- Dispensering med senere administration: Borgers navn skal fremgå af lægemiddeletiket på medicinemballagen. Doseringsæsker til både fast medicin og PN-medicin skal være mærket med borgers fulde navn og personnummer. Disse oplysninger skal være i overensstemmelse med borgerens egen angivelse af fulde navn og personnummer.
- Administration af lægemiddel: Ved administration af lægemidler herunder både medicingivning og medicinudlevering, skal medarbejderen foretage identifikation af borgeren, hvor borgeren selv skal angive fulde navn og personnummer eller ved sikker genkendelse. Disse oplysninger skal sikres i overensstemmelse med oplysninger på doseringsæsker/dosispakninger.
-
Modtagelse af medicin
- Borger skal så vidt muligt selv afhente medicin eller få det bragt til hjemmet.
- Lægemidler, der leveres til plejehjem eller hjemmeplejen, opbevares i et aflåst rum, skab eller køleskab, indtil de bringes ud til borger.
- Hjemmeboende borgere kan få leveret medicin til sygeplejedepotet, hvis der ikke er pårørende, som kan hente medicinen, og borgeren samtidigt ikke kan samarbejde ved at lukke døren op.
- Medicinansvarlige vurderer behovet for levering til depotet og dette aftales med egen læge.
-
test