Byrådet - 10-10-2022

Referat
Udvalg:
Dato:
Mandag, 10 oktober, 2022 - 17:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Onsdag, 5 oktober, 2022 - 19:20
Referat publiceret:
Onsdag, 12 oktober, 2022 - 11:30

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Sagsresumé

 

 

Sagsbeskrivelse:

 

Indstillinger

Indstilles til godkendelse.

 

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

Godkendt.

Punkt 2 Beslutningssag: 2. behandling af budgetforslag for 2023-2026

Sagsresumé

Søndag den 25. september 2022 indgik Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Nye Borgerlige forlig om budget 2023.

 

I sagen lægges der op til Byrådets formelle godkendelse af forliget, herunder forskydninger af anlæg til budget 2022.

 

Endvidere skal der tages stilling til valget mellem statsgaranti/selvbudgettering for udskrivningsgrundlaget, herunder fastsættelse af skatteprocent, fastsættelse af kirkeskatteprocent samt godkendelse af endelige takster for 2023.

 

Sagsbeskrivelse:

Forlig

Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Nye Borgerlige indgik den 25. september 2022 budgetforlig for 2023 samt overslagsårene 2024-2026. Budgetforlig fremgår af bilag på sagen.

 

Selvbudgettering og statsgaranti

I budgetforliget er det forudsat, at kommunen vælger statsgarantien for udskrivningsgrundlaget i 2023. Statsgarantien er meldt ud af ministeriet i juni 2022. Valget af statsgaranti betyder budgetsikkerhed, da indtægtsgrundlaget dermed ligger fast.

 

På baggrund af KL’s seneste skøn over væksten i udskrivningsgrundlaget samt den seneste prognose for befolkningsudviklingen viser det samlede regnestykke, at det vil være fordelagtigt at vælge statsgarantien.

 

Forvaltningen har udarbejdet en risikoberegning, hvor der er regnet på forskellige scenarier for udviklingen i dels økonomisk vækst og dels folketal. Samtlige scenarier falder ud til statsgarantiens fordel, og det anbefales således fortsat at vælge denne.

 

Risikoberegningen er vedlagt som bilag på sagen.

 

Skatteprocent
Skatteprocenten i 2023 er forudsat at være uændret 25,5%.

 

Kirkeskatteprocent

Samtidig med budgetvedtagelsen skal også kirkeskatteprocenten for 2023 fastsættes. Provstiudvalget fastsætter ligningsbeløbet, mens byrådet fastsætter skatteprocenten. Budgetforslaget indeholder en fastholdelse af kirkeskatten på 0,88 %.

 

Forvaltningen vurderer, at en fastholdelse af skatteprocenten er en forudsætning for at opretholde et neutralt mellemværende mellem kirkerne og kommunen.

 

Dækningsafgift

Dækningsafgiften nedsættes med budgetforliget fra 18 promille til 12 promille fra 2023 og frem. Fredericia Kommune kompenseres for nedsættelsen med 75 % i 2023, 50 % i 2024 og 2025 og 25 % i 2026. Der er i budgetforliget indarbejdet en gradvis fjernelse af dækningsafgiften frem mod 2025. Det er forudsat i forliget, at Fredericia Kommune kompenseres for skattenedsættelsen for hver nedsættelse.

 

Skatter og tilskud - sanktionspuljer

I budgetforliget er indarbejdet to budgetposter under skatter og tilskud til imødegåelse af sanktioner. Der er således afsat henholdsvis 1 mio. kr., 2 mio. kr., 2 mio. kr. og 3 mio. kr. i 2023, 2024, 2025 og 2026. Beløbet dækker den forventede skattesanktion, som er udløst af de samlede skattestigninger i kommunerne, som overskrider den aftalte ramme i Økonomiaftalen.

 

Der er endvidere afsat 26 mio. kr. i 2023 til finansiering af eventuel sanktion for overskridelse af servicerammen i 2022. Dels som følge af kommunens egne forventninger til overskridelse af servicerammen og dels som følge af det billede, som tegner sig for landets kommuner som helhed.

 

Anlægsbudget og fremtidig frigivelse af anlægsbeløb

Den samlede oversigt over anlægsbudgettet for 2023-2026 fremgår af bilaget: ”Anlægsoversigt for budget 2023-2026” i 2. behandlingshæftet.

 

Alle anlægsprojekter skal fremover behandles i frigivelsessager på fagudvalgene med efterfølgende behandling i henholdsvis Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet.

 

Takster for 2023

På baggrund af budgetforliget er der udarbejdet endelige takster for 2023. Taksterne fremgår af vedlagte bilag ”Takstoversigt budget 2023”.

Det indstilles til Byrådet, at taksterne for 2023 godkendes.

Økonomiske konsekvenser

Der henvises til oversigter i bilaget for budget 2023-2026. Herunder henvises til de tekniske korrektioner, som er indarbejdet i budgettet efter 1. behandlingen i september 2022.

 

Som konsekvens af budgetforliget indarbejdes desuden følgende anlægsbeløb i budget 2022:

  • Ny daginstitution Madsbyparken; 17,264 mio. kr.
  • De orange Haller; 12,194 mio. kr.
  • Kollektiv trafik, værkstedsfaciliteter mv.; 8,783 mio. kr.

Finansiering sker fra kassen.

Vurdering

Se sagsbeskrivelsen.

Indstillinger

Borgmesteren indstiller, at Økonomi- og Erhvervsudvalget:

  1. Behandler budgetforliget og videresender det til Byrådets 2. behandling
  2. Anbefaler Byrådet, at dækningsafgiften nedsættes fra 18 ‰ til 12 ‰ fra 2023 og frem
  3. Anbefaler Byrådet, at skatteprocenten fastsættes til uændret 25,5% i 2023
  4. Anbefaler Byrådet at godkende forskydninger og nye anlægsbeløb i anlægsbudgettet 2022.

 

Direktionen indstiller, at Økonomi- og Erhvervsudvalget anbefaler Byrådet:

  1. At kommunen vælger statsgaranti for udskrivningsgrundlaget i 2023.
  2. At kirkeskatten fastsættes uændret til 0,88 % i 2023
  3. At de endelige takster for 2023 godkendes.

 

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 05-10-2022

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten stemte for indstillingspunkterne 1-7 og oversendte budgettet til Byrådet.

 

Det Konservative Folkeparti stemte imod med henvisning til, at de mangler svar på uddybende spørgsmål til budgettet, og derfor ikke har mulighed for at vurdere om budgettet er retvisende.

 

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Nye Borgerlige stemte for indstillingspunkterne 1-7.

 

Det Konservative Folkeparti stemte imod.

Punkt 3 Beslutningssag: Ændring af reglerne for overførselsadgang mellem årene

Sagsresumé

Reglerne for overførselsadgang mellem årene foreslås ændret, således at hensynet til den overordnede styring af økonomien i Fredericia Kommune får en højere vægt.

 

Principper for økonomistyring revideres i forhold til de ændrede regler.

 

Sagsbeskrivelse:

Reglerne for overførselsadgang mellem årene forslås ændret, således at hensynet til den overordnede styring vejer højere end, hvad der er tilfældet med de nuværende regler.

 

De nuværende overførselsregler og den forslåede ændring er nærmere beskrevet i bilag 1.

 

De nuværende regler blev anvendt første gang i forbindelse med regnskabsafslutningen for 2021. Her opstod utilsigtet den situation, at enkelte udvalg havde større budgetoverførsler vedrørende serviceudgifter end regnskabsresultatet for udvalget. Hermed ville en gennemførelse af de ønskede overførsler de facto blive en budgetudvidelse. Situationen kunne opstå, da der er ifølge reglerne er områder som er helt undtaget overførselsadgang.

 

Nye overførselsregler vedrørende serviceudgifter

Det forslås, at der sættes et loft på overførslerne inden for hvert udvalg, som svarer til regnskabsresultatet for det pågældende udvalg. Dermed vil det ikke være muligt at overføre mere budget til det følgende år, end hvad der har været i mindreforbrug i det afsluttede regnskabsår. Såfremt der har været underskud, skal dette ligeledes i udgangspunktet overføres til det følgende år. Ændringen af reglerne understøtter dermed det fokus på rammestyring, som fremgår af det indgåede budgetforlig vedrørende 2023.

 

De nye regler betyder, at der kan opstå situationer, hvor der overføres mindre budget, end hvad tilfældet var med de gamle regler. I forbindelse med den politiske behandling vil forvaltningen indstille til fagudvalget, hvilke overførsler, der anbefales. Fagudvalget vil på den baggrund foretage den egentlige prioritering med indstilling til Økonomi- og Erhvervsudvalget samt Byrådet.

 

Overførselssagen bliver dermed i højere grad genstand for konkret politisk prioritering, fremfor noget som beregnes og besluttes.

 

Det forslås endvidere at afskaffe positivlisten og i stedet definere i overførselsreglerne, hvilke typer budgetenheder under servicerammen, der som udgangspunkt er omfattet af overførselsadgang.

 

Den politiske behandling af overførselssagen

Forvaltningen indstiller et forslag til overførslerne for hvert fagudvalg, som beskriver hvilke overførsler, der foreslås prioriteret på udvalgets område. Efter udvalgets behandling videresendes sagen til indgåelse i den samlede overførselssag, som behandles i Økonomi- og Erhvervsudvalget samt Byrådet.

 

Overførselssagen behandles sideløbende med regnskabssagen. Det anbefales, at der foretages en disponering af overførslerne, som er så konkret, at samtlige budgetansvarlige ledere har et entydigt budget at styre efter, når sagen er vedtaget. Puljer til senere udmøntning understøtter ikke god økonomistyring, da den enkelte budgetansvarlige leder ikke kender sin ramme før udmøntningen.

 

Decentrale frihedsgrader og økonomisk adfærd

De ændrede regler medfører generelt, at de tidligere ”automatiske” overførsler i højere grad bliver genstand for politisk prioritering. Derfor kan en bekymring være, at ændringen vil medføre en mere uhensigtsmæssig adfærd, da den enkelt budgetansvarlige leder i princippet ikke er garanteret en overførsel af et evt. mindreforbrug.

 

Hertil skal der bemærkes, at forvaltningens indstilling til fagudvalget udarbejdes med udgangspunkt i dialog og kendskab til den enkelte institution/afdelings konkrete situation. Dermed vil det være muligt at prioritere overførsler af konkrete beløb, som en afdeling eller enhed måtte have sparet op til større indkøb, bestemte projekter eller forskydninger mellem årene af udgifter fremfor mindreforbrug, der umiddelbart ikke er en konkret plan for anvendelsen af i det kommende budgetår.

 

Det samme vil gøre sig gældende omkring overførsler af merforbrug. Med de tidligere regler vil den automatiske overførsel ske uagtet de omstændigheder, som må knytte sig til merforbruget. Med de nye regler vil omstændighederne blive vurderet fra situation til situation med de forskelle, som må ligge bag.

 

Forventningen til effekten af ændringerne i Principper for Økonomistyring er, at de enkelte enheder med de nye overførselsregler vil se en tættere forbindelse til den samlede styring af kommunen, og at der opnås et mere helhedsorienteret syn på økonomien.

 

Hertil kommer, at der ikke længere kan opstå situationer, hvor ønskerne til overførsler overstiger regnskabsresultatet, og dermed principielt bliver tillægsbevillinger. 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Forvaltningen vurderer at de ændrede overførselsregler vil sikre en bedre styring i forhold til de overordnede økonomiske rammer. Desuden vil de ændrede overførselsregler understøtte rammestyringen i langt højere grad end de nuværende.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at Økonomi- og Erhvervsudvalget anbefaler Byrådet:

  1. At de nye overførselsregler vedtages,
  2. At formuleringerne i principper for økonomistyring konsekvensrettes i henhold til de nye overførselsregler,
  3. At positivlisten med oversigten over decentrale enheder med overførselsadgang afskaffes.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 05-10-2022

1-3 Anbefalet.

 

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

1-3 Godkendt.

 

Punkt 4 Beslutningssag: Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 - Udvidelse af Bydelscenter ved afkørsel 59

Sagsresumé

Vækst, Teknik og Klima har udarbejdet et forslag til Kommuneplantillæg nr. 3 til Kommuneplan 2021-2033 for udvidelse af bydelscenter ved afkørsel 59 med det formål at muliggøre lokalplanlægning for en ny dagligvarebutik på matrikel 29bg Erritsø By, Erritsø i det sydvestlige hjørne af krydset Snoghøj Landvej / Strevelinsvej samt med det formål at opdatere og ajourføre detailhandelsbestemmelserne og detailhandelsrammerne ved afkørsel 59.

 

Sagsbeskrivelse:

Vækst, Teknik og Klima har på baggrund af en dagligvarekædes anmodning om en ny lokalplan (behandles som særskilt sag) udarbejdet Forslag til Kommuneplantillæg nr. 3 til Kommuneplan 2021-2033 - Udvidelse af bydelscenter ved afkørsel 59.

By- og planudvalget igangsatte planarbejdet den 24.11.2021.

 

Forhold til Kommuneplan 2021 – 2033

Detailhandelsrammen for det eksisterende bydelscenter ved afkørsel 59 – Centerområde 8 – er fuldt udnyttet og udbygget, så derfor ønsker den nye dagligvarekæde at placere en butik på Gl. Landevej 55, 7000 Fredericia / matrikel 29bg Erritsø By, Erritsø.

 

Kommuneplantillæg nr. 3 omhandler det område, der er markeret med gul afgrænsning på nedenstående kort - matrikel 29bg Erritsø By, Erritsø (ny dagligvarebutik) samt matrikel 29bi Erritsø By, Erritsø (nuværende BurgerKing samt Cirkle K-tankstation).

 

Området med gul markering overføres fra at være udpeget som detailhandelsområde til særligt pladskrævende varer (Centerområde 9 til særligt pladskrævende varer ved afkørsel 59) til bydelscenter (Centerområde 8 Bydelscenter 59) og overføres tilsvarende fra kommuneplanramme ”E.E.6A - Erhvervsområde ved Snoghøj Landevej og Strevelinsvej” til kommuneplanramme ”E.C.2 – Bydelscenter, Center 59 ved Snoghøj Landevej”.

 

Detailhandelsbestemmelserne for bydelscenteret ved afkørsel 59 tilføjes efter anbefalinger fra Cowi en mindstestørrelse på 500 m2 for udvalgsvarebutikker, detailhandelsrammen forhøjes fra 5.000 m2 bruttoetageareal til 7.000 m² bruttoetageareal detailhandel, og maksimum størrelse for en dagligvarebutik hæves fra 3.500 m² brutto-etageareal til 5.000 m² bruttoetageareal.

 

Kommuneplantillægget danner plangrundlag for Lokalplan 384 – Dagligvarebutik Gl. Landevej v. Snaremosevej. Lokalplanen kan først vedtages, når plangrundlaget i kommuneplanen er ændret, da en lokalplan ikke må stride mod kommuneplanen.

 

Forudgående høring

Ændringen i dette kommuneplantillæg har ikke været beskrevet i tidligere planstrategier, så derfor har der i perioden 7. -  22. december 2021 været en forudgående høring forud for udarbejdelse af dette kommuneplantillæg.

Der blev indsendt 15 høringssvar, som primært omhandler

  • Trafikal fremkommelighed
  • Trafiksikkerhed, særligt for bløde trafikanter
  • Støj og emissioner
  • Det visuelle nærmiljø
  • Der skal sikres en betydelig boligudvikling i lokalområdet, som kan give et øget kundegrundlag.
  •  

Høringssvarene blev fremlagt for udvalget 24. januar 2022, hvor udvalget besluttede at gå videre med udarbejdelse af plangrundlaget. Det område, som kommuneplantillægget omfatter, er reduceret i forhold til området i den forudgående høring, så arealet passer til de m2, som rammen øges med.

 

Miljøvurdering

Fredericia Kommune har afgjort, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering, fordi miljøscreeningen viser, at der ikke forventes væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen om ikke at udarbejde en miljøvurdering af kommuneplantillægget har været sendt i høring hos berørte myndigheder og offentliggøres sammen med planforslaget.

Økonomiske konsekvenser

 Ingen.

Vurdering

Vækst, Teknik og Klima vurderer, at der med kommuneplantillæg nr. 3 skabes det nødvendige plangrundlag for at udarbejde en lokalplan for den nye dagligvarebutik. Kommuneplantillægget ændrer på afgrænsningen mellem de to detailhandelsområder og kommuneplanrammer samt ændrer på detailhandelsbestemmelserne for bydelscenteret ved afkørsel 59, men ændrer ikke på kommuneplanens overordnede detailhandelsstruktur eller retningslinjerne. 

 

Ud over den nye dagligvarebutiks ønskede placering er bydelscenteret ved afkørsel 59 udvidet med matrikel 29bi Erritsø By, Erritsø (BURGER KING og Cirkle K). Disse er naturligt hjemmehørende i et bydelscenter, så det er logisk at indarbejde disse i bydelscenteret, når rammeafgrænsningen alligevel ændres.

 

Hensynet til en effektiv butiksstruktur betyder, at kommunerne skal sikre tilstrækkelig rummelighed i deres centerområder til etablering af flere konkurrerende butikker, idet en øget konkurrence antages at føre til mere produktive butikker og lavere priser. Hensynet til en effektiv butiksstruktur betyder endvidere, at der bør skabes rum for større butikker, hvis de vurderes at kunne fremme et bredere vareudvalg og højere produktivitet end mindre butikker. Udvidelse af bydelscenteret ved afkørsel 59 / Centerområde 8 bidrager til at skabe mulighed for øget detailhandelskonkurrence i lokalområdet.

 

Etableringen af ny detailhandel vil som udgangspunkt ikke medføre, at borgerne bruger flere penge i detailhandlen. I stedet flyttes forbruget fra eksisterende butikker, særligt de nærmeste, til de nye butikker. Ca. halvdelen af den nye butiks omsætning forventes at blive hentet fra andre butikker i Erritsø.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller til Teknisk Udvalg, at det anbefales over for Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet:

  1. At Forslag til Kommuneplantillæg nr. 3 vedtages og sendes i offentlig høring i 8 uger sammen med afgørelsen om ikke at udarbejde en miljøvurdering.

 

Beslutning i Teknisk Udvalg den 19-09-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 05-10-2022

Anbefalet.

 

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

Godkendt.

Punkt 5 Beslutningssag: Forslag til Lokalplan 384 for dagligvarebutik Gl. Landevej 55

Sagsresumé

Vækst, Teknik og Klima har udarbejdet et forslag til Lokalplan 384 for dagligvarebutik Gl. Landevej 55 med det formål at muliggøre opførelse af en ny dagligvarebutik på matrikel 29bg Erritsø By, Erritsø i det sydvestlige hjørne af krydset Snoghøj Landvej / Strevelinsvej.

 

Sagsbeskrivelse:

Vækst, Teknik og Klima har på baggrund af en henvendelse fra Lidl udarbejdet forslag til Lokalplan 384 for dagligvarebutik Gl. Landevej 55. By- og planudvalget igangsatte planarbejdet den 24.11.2021, og på et møde i Teknisk Udvalg d. 24.01.2022 fik udvalget forelagt resultatet af undersøgelserne af påvirkningen af den eksisterende detailhandel, med vurdering af konsekvenserne for de øvrige butiksområder. 

 

Lokalplanens indhold

Lokalplanområdets afgrænsning omfatter en grund beliggende mellem Gl. Landevej, Snaremosevej og Snoghøj Landevej tæt ved afkørsel 59.

 

Intentionen med lokalplanen er, at give mulighed for opførelse af en dagligvarebutik på op til 1.700 m2 med tilhørende parkeringsarealer. Derudover stiller lokalplanen krav til beplantning med henblik på at forskønne oplevelsen af at færdes i området og dermed fremme attraktiviteten af indfaldsvejen til Fredericia. Lokalplanen skal desuden sikre vejadgang til parkeringsplads og varelevering til butikken.

 

Forhold til gældende lokalplan/ byplanvedtægt

Området er i dag omfattet af lokalplan nr. 303 vedtaget af Fredericia Byråd, den 28. juni 2010 med tillæg nr. 1 vedtaget af Fredericia Byråd den 9. oktober 2017 - Erhvervsområde og offentligt område til erhvervsuddannelsescenter i Erritsø ved Snaremosevej. Området indgår i lokalplanens delområde B, som må anvendes til offentlige formål, kontor- og servicevirksomhed samt lettere industri-, lager- og værkstedsvirksomhed, der kun giver anledning til mindre miljøpåvirkninger af omgivelserne. Der må ikke etableres boliger i delområde B. Der kan ligeledes etableres butikker til særligt pladskrævende detailhandel. Butikker må kun etableres i bygningers stueetage.

 

Med en endelig vedtagelse af en ny lokalplan aflyses lokalplan 303 for det område, som den nye lokalplan omfatter.

 

Forhold til Kommuneplan 2021-2033

Lokalplanområdet ligger i rammeområde E.E.6A – Erhvervsområde ved Snoghøj Landevej og Strevelinsvej, som udlægger området til erhvervsområde. Områdets specifikke anvendelse er angivet til kontor- og serviceerhverv, industri, let industri og håndværk, transport- og logistikvirksomheder, butikker med særligt pladskrævende varer og område til offentlige formål.

 

Ønskerne til lokalplanen er ikke i overensstemmelse med kommuneplanen for så vidt angår anvendelsen til detailhandel i form af dagligvarebutikker. Derfor er der udarbejdet et kommuneplantillæg (behandles som særskilt sag) som udvider det eksisterende bydelscenter, som ligger i rammeområde E.C.2 – Bydelscenter, Center 59 ved Snoghøj Landevej, så lokalplanområdet indgår heri. Rammeområdet for bydelscenteret ligger i dag på den modsatte side af Snoghøj Landevej.

 

Lokalplanen kan først vedtages, når plangrundlaget i kommuneplanen er ændret, da en lokalplan ikke må stride mod kommuneplanen.

 

Miljøvurdering

Fredericia Kommune har afgjort, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering, fordi lokalplanen kun fastlægger anvendelsen af et mindre område på lokalt plan og mindre ændringer i gældende planer, og fordi miljøscreeningen viser, at der ikke forventes væsentlig indvirkning på miljøet. Afgørelsen om ikke at udarbejde en miljøvurdering af lokalplanen har været sendt i høring hos berørte myndigheder og offentliggøres sammen med planforslaget.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Vækst, Teknik og Klima vurderer, at der med lokalplan 384 skabes det nødvendige plangrundlag, som sikrer områdets fremtidige anvendelse til dagligvarebutik.

 

Vækst, Teknik og Klima vurderer endvidere, at det eksisterende firbenede kryds Gl. Landevej/Snaremosevej ikke er udformet så det kan sikre en hensigtsmæssig afvikling af den øgede mængde trafik, som etablering af en dagligvarebutik ved Gl. Landevej vil generere. De trafikale forhold er blevet undersøgt, og vurderingen er, at det vil være nødvendigt at ombygge krydset til et signalreguleret kryds med flere svingbaner. Udgiften til dette afholdes af bygherre. Såfremt der sker en yderligere udvikling af arealerne syd for den påtænkte dagligvarebutik, kan det forventes at krydset Snoghøj Landevej/Strevelinsvej skal udvides til et firbenet kryds, konsekvensen for trafikafviklingen på Snoghøj landevej skal dog undersøges i denne forbindelse.

 

Den øgede mængde trafik vil desuden belaste de nærliggende boliger yderligere med støj. På grund af ombygningen af krydset Snaremosevej/Gl. Landevej til signalreguleret kryds, vil dette give et anderledes støjbillede, da dette kan betyder en lavere hastighed, men samtidigt flere start/stop.  Boligerne er i forvejen stærkt belastede af trafikstøj fra hhv. motorvejen, Snaremosevej og Snoghøj Landevej. Det anbefales at trafikstøjen medtages i vurderingen når der træffes beslutning om hvilke trafikale løsninger der vælges at arbejde videre med. Da dette ligger uden for lokalplanområdets afgrænsning er der ikke medtaget bestemmelser herom i lokalplanen, og eventuelle aftaler om fordeling af udgifter til ombygning af kryds vil blive indgået i henhold til Vejloven.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller til Teknisk Udvalg, at det anbefales over for Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet:

  1. At forslag til Lokalplan 384 for dagligvarebutik Gl. Landevej 55 vedtages som forelagt.

 

  1. At planforslaget sendes i offentlig høring i 8 uger sammen med afgørelsen om ikke at udarbejde en miljørapport.

 

Beslutning i Teknisk Udvalg den 19-09-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 05-10-2022

1-2 Anbefalet.

 

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

1-2 Godkendt.

Punkt 6 Beslutningssag: Forslag til Lokalplantillæg 1 til lokalplan 332 Sønder Voldgadekvarteret

Sagsresumé

Grundejerne af matrikel nr. 51og nr. 770 mod Oldenborgsgade, Norgesgade og Sundesgade har anmodet om et nyt plangrundlag, der muliggør opførelsen af hotel mod Oldenborggade. Gældende lokalplan 332 ’ Sønder Voldgadekvarteret’ giver ikke mulighed for det ønskede hotelbyggeri. Vækst, Teknik og Klima har derfor udarbejdet et forslag til tillæg 1 til lokalplan 332 ’Sønder Voldgadekvarteret’, der muliggør opførelsen af en hotelbygning i forbindelse med det eksisterende Hotel Postgården. Foruden hotel, giver lokalplantillægget mulighed for at byggeriet vil rumme kontor og lignende erhverv, der er forligeligt med boliger.

Vækst, Teknik og Klima indstiller, at forslaget til tillæg 1 til lokalplan 332 ’Sønder Voldgadekvarteret’ sendes i offentlig høring og at høringsperioden reduceres fra 8 uger til de lovpligtige 4 uger, hvilket vurderes at være tilstrækkeligt for et lokalplantillæg.

 

Sagsbeskrivelse:

Figur 1 – Byggefelt 62a (rød) og afgrænsning af lokalplan 332 (hvid)

 

Grundejerne nr. 51 og nr. 770 og ønsker at få udarbejdet en lokalplan, der skal gøre det muligt at opføre hotel og blandet erhverv, herunder kontor og restaurant.

I den gældende lokalplan 332 ’Sønder Voldgadekvarteret’, er det for det ansøgte areal ikke muligt at opføre miljøfølsom anvendelse, herunder hotel. Lokalplan 332 er fra 2017 og siden da er virksomheden Espersen A/S’s rykket ud af byen, hvilket giver anledning til at genvurdere om der for en del af området, nu kan planlægges for miljøfølsom anvendelse, da det skønnes at være foreneligt med eksisterende miljøforhold jf. miljøvurderingen.

 

Området

Matrikel nr. 51 og 770 ligger i Fredericias sydvestlige midtby mellem Oldenborggade, Norgesgade og Sundesgade. Området er præget af havneindustrikvarteret mod vest, det historiske stationsområde, boliger og Ungdommens Hus mod nord og Naturpark Lillebælt mod syd.

 

Området, som i dag anvendes til parkeringsplads, udgør en del af en eksisterende boligkarré. Udover boliger, huser karréen også hotel, cafe, restaurant og bar.

 

Karréen er karakteriseret ved sin stringente randbebyggelse med facader trukket ud i vejskel. I kontrast til den stramme randbebyggelse, varierer områdets facader generelt i udtryk, farver og højde, som tilføjer området stor variation og dynamik. Karréens ejendomme, der hovedsageligt består af bevaringsværdig bebyggelse, veksler mellem 1– 3 etager og rummer bygningsstilarter fra omkring slutningen af 1800-tallet og starten af 1900 tallet, der sammen formidler historien om den gamle købstad og bykerne. Desuden flugter to af midtbyens særegne og bevaringsværdige sigtelinjer gennem Oldenborggade og Norgesgade.

 

Projektet

Grundejerne ønsker at opføre projektet som én samlet bygning, i forlængelse af det eksisterende Hotel Postgården. 

 

Byggeriets samlede omfang bliver maksimalt 2.660 etagemeter og vil rumme erhverv der er forligeligt med boliger, herunder hotel og kontor. Byggeriet består af én samlet bygning i op til 3 etager. Byggeriet er i tråd med udviklingsplanen for Kanalbyen opført i nutidig arkitektonisk stil.

 

Facaderne planlægges udført i bronzefarvet aluminium, men må også udføres i andre materialer.

 

Projektet er i tråd med den gældende udviklingsplan for området, som er fastlagt af Kanalbyen I Fredericia P/S.

 

 

 

 

 

 

 

Figur 2: Visualisering af skitseprojekt set fra rundkørslen ved Norgesgade/Oldenborggade


Figur 3: Visualisering af skitseprojekt set fra hjørne ved Norgesgade/Sundegade

 

Trafik og parkering

Parkeringspladserne på matrikel 51 kan nedlægges uden videre og byggeriets fremtidige parkering vil blive håndteret i parkeringshuset Hydra.

 

En vejbyggelinje mod Oldenborggade aflyses da reservationen ikke længere er aktuel.

 

Lokalplanens indhold

Lokalplantillæg 1 sikrer muligheden for at opføre hotel mod Oldenborggade.

 

Lokalplanen ophæver det eksisterende byggefelt 62a og erstatter dette med to nye byggefelter. Det ene byggefelt mod Oldenborggade kan indeholde erhverv, herunder hotel og udvalgsvarebutikker. Det andet byggefelt mod Norgesgade/Sundesgade kan indeholde erhverv, herunder udvalgsvarebutikker, men ikke hotel.

 

Lokalplantillægget fastsætter bestemmelser om en maksimal kote på 14.00 DVR 90, samt at der på tag kan etableres trappetårne, elevatortårne og teknik som eksempelvis ventilation, der ikke overstiger 3,5 m i højde målt fra tagflade. Lokalplanen fastsætter bestemmelser der regulerer afstanden fra teknik på tag til nabo.

 

Den eksisterende lokalplan 332 giver mulighed for at der maksimalt kan opføres byggeri i tre etager for byggefelt 62a. Lokalplantillæg 1 fastlægger ligeledes et maksimalt etageantal på 3. Lokalplantillæg 1 sikrer at der maksimalt kan bygges 2.660 etagemeter samlet for byggefelterne 62aa og 62ab.

 

Lokalplantillæg 1 fastsætter herudover bestemmelser for dokumentation for overholdelse af støjgrænser i forbindelse med ibrugtagning af byggeri.

 

Aflysninger

Lokalplantillæg 1 aflyser en række eksisterende bestemmelser herunder.

  • §.3.1 om anvendelse
  • § 8.1 om byggeriets omfang og placering
  • § 13.3 om forudsætning for ibrugtagning af ny bebyggelse

Lokalplantillæg 1 aflyser herudover en meget lille del af Lokalplan 328 - Facader og Skilte i Fredericia Bymidte.

 

Kommuneplanen 2022-2033

Området ligger indenfor rammen B.C.3 som udlægger området til centerområde med blandede byfunktioner inden for bymidten. Lokalplantillæg 1 vil være i overensstemmelse med kommuneplan 2022-2033.

 

Miljøforhold
Der er foretaget miljøscreening af tillæg 1 til lokalplan 332. Det er vurderet på baggrund af den foretagne screening, at der ikke udarbejdes en miljøvurdering i forbindelse med udarbejdelse af lokalplantillægget.

 

Høring af risikomyndigheder

Der er foretaget en høring i medfør af § 3, stk. 1 i risikobekendtgørelsen. Risikomyndighederne er blevet hørt.

Kommunen har modtaget høringssvar fra Sydøstjyllands Politi. Høringssvaret henleder opmærksomhed på, at Samtank A/S´ samlede sikker­hedsrapport endnu ikke er godkendt af de høringsberettigede risikomyndigheder. Sydøstjyllands Politi tager derfor forbehold for at fremkomme med yderligere bemærkninger, såfremt den samlede godkendte sikkerhedsrapport afviger væsentligt fra det nuværende grundlag. Afsluttende bemærkes, at Sydøstjyllands Politi fremadrettet vil have skærpet opmærksomhed mod den samlede plan for områdets udvikling. Bemærkningen har ingen opsættende virkning på lokalplantillæget. 

 

Kommunen har tillige modtaget høringssvar fra Beredskabsstyrelsen. Høringssvaret henleder opmærksomhed på forudsætningerne i beregnede samfundsrisikoer for henholdsvis Samtank A/S og Crossbridge Energy A/S. Der gøres opmærksom på, at der kan henstå farligt gods på containerterminalen.

Fredericia Kommune har vurderet at den samfundsmæssige risiko ikke ændres væsentligt.

Gods på containerterminalens område er ikke klassificeret som risikovirksomhed. ADP har til Fredericia Kommune oplyst, at oplaget af farligt gods på havnearealerne ikke er omfattet af risikobekendtgørelsen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Vækst, Teknik og Klima vurderer, at tillæg 1 til lokalplan 332 ’Sønder Voldgadekvarteret’ samlet set vil bidrage til en positiv udvikling af området og Sønder Voldgadekvarteret og samtidig vil være en forbedring af de tidligere nævnte forhold i omkring anvendelse, omfang og placering, samt forudsætning for ibrugtagning.

 

Desuden vurderes det at hotel og kontor vil passe godt ind i områdets eksisterende miljø, da det er forligeligt med karréens eksisterende boliger og erhverv.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at Teknisk Udvalg anbefaler over for Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet:

  1. At forslag til tillæg 1 til lokalplan 332 ’Sønder Voldgadekvarteret’ godkendes.

 

  1. At høringsperioden fastsættes til de lovpligtige 4 uger, hvilket vurderes at være tilstrækkeligt for et lokalplantillæg.

 

Beslutning i Teknisk Udvalg den 19-09-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 05-10-2022

1-2 Anbefalet.

 

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

1-2 Godkendt.

 

Punkt 7 Beslutningssag: Vedtagelse af forslag til lokalplan 381 Boliger ved Skansevej, Fredericia N samt forslag til kommuneplantillæg nr. 2

Sagsresumé

Fredericia Kommune har udarbejdet et forslag til en ny lokalplan samt kommuneplantillæg for boliger ved Skansevej i Fredericia N. Lokalplanen skal muliggøre, at der opføres ca. 18 boliger i form af tæt-lav rækkehuse i to plan, fordelt på de to matrikler nr. 27p og 27q, Fredericia Kobbeljorder, Fredericia.

Der har i løbet af lokalplanprocessen været en længere projektafklaring, herunder dialog med Slots- og Kulturstyrelsen omkring bebyggelsens omfang og udformning samt indkig til Skanse IV (Trelde Skanse).

 

Sagsbeskrivelse:

På baggrund af anmodning fra to udviklere har Fredericia Kommune udarbejdet et forslag til en ny lokalplan med tilhørende kommuneplantillæg for boliger ved Skansevej i Fredericia N.

 

De to Projekter omfatter samlet et areal på ca. 6300 m2 til boligbebyggelse med 18 rækkehuse samt tilhørende grønne fællesarealer. Lokalplanen skal dermed bidrage med flere attraktive boliger i den nordlige del af Fredericia.

 

Området

Lokalplanområdet ligger øst for Skansevej i det Nordlige Fredericia og omfatter matrikel nr. 27p og matrikel nr. 27q, Fredericia Kobbeljorder, Fredericia.

 

 

Områdets sydlige del anvendes i dag til centerformål. I den nordlige del ligger en nedlagt varmecentral.

 

Området ligger umiddelbart sydvest for det fredede fortidsminde, Skanse IV, som er et karaktergivende element for kvarteret og har givet navn til både Skansevej samt Skanseparken, som er en boligbebyggelse beliggende umiddelbart syd for lokalplanområdet.

 

Øst for lokalplanområdet findes et rekreativt areal, der hører til Skanseparken. Terrænet er hævet til et 5 m højt plateau, som sammen med Skanse IV udgør et større grønt anlæg med allé beplantning og åbne græsplæner.

 

Lokalplanens indhold

Lokalplanen har til formål at muliggøre udvikling af et nyt attraktivt boligområde.

 

Lokalplanen giver mulighed for at opføre tæt-lav bebyggelse. Lokalplanen vil stille konkrete krav til kvaliteten af såvel bebyggelsen som de grønne friarealer.

 

Lokalplanen sikrer også, at området får tilstrækkelige kvalitative udearealer til fælles ophold, tilstrækkeligt antal parkeringspladser med videre, samt at regnvandshåndtering sikres inden for området.

 

Lokalplanen vil desuden sikre, at et indsigtsområde friholdes for bebyggelse, beplantning og andre effekter, så der derved sikres et godt indkig fra Skansevej til Skanse IV.

 

Kommuneplanen

Lokalplanområdet ligger inden for rammeområde N.C.4 Bydelscenter ved Skansevej, som udlægger området til centerformål. Lokalplanen er ikke i overensstemmelse med kommuneplanen for så vidt angår formål, anvendelse og mindste grundstørrelse.

 

Der er derfor udarbejdet et tillæg til kommuneplanen, som aflyser rammeområde N.C.4 Bydelscenter ved Skansevej og i stedet indlemmer lokalplanområdet i rammeområde N.B.2 Boligområde ved Fælledvej samt sænker mindste grundstørrelsen for området omfattet af lokalplanen.

 

Indkaldelse af ideer og forslag

Der har i forbindelse med kommuneplantillægget været indkaldt ideer og forslag i perioden fra den 12. maj til den 26. maj 2022. I forbindelse med den forudgående høring har kommunen modtaget én bemærkning:

 

- Det er oplagt at opføre ældre- og seniorboliger i området pga. stor efterspørgsel på disse. Der er desuden god mulighed for at indrette området med stier med høj tilgængelighed og nem adgang til grønne områder.

Den indkomne bemærkning er indgået i det videre arbejde med kommuneplantillægget og fremgår i fulde af bilagt hvidbog.

 

Miljøforhold

Vækst, Teknik og Klima vurderer, at de nye boliger ikke vil blive udsat for trafikstøj, støj fra virksomheder eller andre emissioner fra virksomheder.

 

Dialog med Slots- og Kulturstyrelsen

Projektområdet ligger inden for fortidsmindebeskyttelseslinjen omkring Skanse IV. Efter Naturbeskyttelsesloven må der ikke ske ændringer inden for 100 meter omkring synlige fortidsminder uden tilladelse. Naturbeskyttelseslovens § 18 forvaltes af kommunen, og denne har i særlige tilfælde mulighed for at dispensere fra bestemmelserne.

Slots- og Kulturstyrelsen er klageberettiget i forhold til kommunernes afgørelser. Der har derfor været en forudgående dialog med Slots- og Kulturstyrelsen, der har ført til en tilpasning af projektets omfang og udformning med henblik på at sikre bedre indkig til Skanse IV.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Vækst, Teknik og Klima vurderer, at lokalplanens bestemmelser medvirker til at sikre, at der opføres attraktive boliger, og at oplevelsen af Skanse IV og dens omgivelser vil blive forbedret markant.

 

Vækst, Teknik og Klima vurderer, at lokalplanen vil understøtte udbuddet af en efterspurgt boligtype i Fredericia kommune som helhed, og endvidere kan bidrage til en positiv udvikling for lokalområdet i form af et attraktivt nyt boligområde.

 

Det vurderes, at forslag til kommuneplantillæg nr. 2 vil understøtte en positiv udvikling i området. På grund af den lave udnyttelse af centerområdet, vil den ændrede anvendelse til boligområde kun have en begrænset negativ påvirkning af udbuddet af butikker. Udviklingen af et nyt boligområde vil kunne give området et arkitektonisk løft og skabe større sammenhæng i kvarteret omkring skansen.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at det anbefales overfor Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet:

  1. At forslag til lokalplan 381 og kommuneplantillæg nr. 2 sendes i offentlig høring i otte uger.
  2. At Vækst, Teknik & Klima bemyndiges til at foretage mindre redaktionelle rettelser inden offentliggørelse af lokalplansforslaget.

 

Beslutning i Teknisk Udvalg den 19-09-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 05-10-2022

1-2 Anbefalet.

 

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

1-2 Godkendt.

Punkt 8 Beslutningssag: Aktivitetshus i parken i Kanalbyen

Sagsresumé

Allerede vedtaget Lokalplan 372 - Blandet bolig og erhverv ved Sophie Amalies Kanal, en del af Carolinelunden giver i § 7.2 mulighed for at bygge op til 200 m² i parken Søndervold såfremt byrådet finder det i overensstemmelse med det samlede områdes funktion og indretning. Byggeriets anvendelse begrænses til kultur og fællesfaciliteter, offentlig og privat service samt butik.

Formålet med bestemmelsen var at sikre et visionært fælleshus i Søndervold.

Der er nu modtaget ansøgning om byggetilladelse for et ambitiøst forsøgsbyggeri i beton. Der arbejdes med at reducere CO2-aftrykket af betonbyggeri og forsøge at gøre byggeriet til Danmarks mest bæredygtige betonhus. I den proces eksperimenteres der blandt andet med 3D-printning af beton.
Aktivitets og fælleshuset planlægges drevet af Fredericia Kommune og skal blandt andet rumme naturformidling af parken Søndervold.

Vækst, teknik og Klima indstiller, at byggeriet godkendes, således at der kan opnås byggetilladelse.

Sagsbeskrivelse:

Allerede vedtaget Lokalplan 372 - Blandet bolig og erhverv ved Sophie Amalies Kanal, en del af Carolinelunden giver i § 7.2 mulighed for at bygge op til 200 m² i parken Søndervold såfremt byrådet finder det i overensstemmelse med det samlede områdes funktion og indretning.

 

”§7.2 Indenfor delområde 2 kan der, foruden mindre bebyggelse jf. § 7.4 og § 7.5, etableres 200 m² bruttoetageareal til kultur og fællesfaciliteter, offentlig og privat service samt butik, såfremt byrådet finder det i overensstemmelse med det samlede områdes funktion og indretning.

 

Bebyggelsen må opføres i maksimalt 2 etager og må opføres med en maksimal bygningshøjde på 8.0 m i forhold til omkringliggende terræn. Alternativt kan bebyggelsen opføres i én etage med tagterrasse.

 

Bebyggelsen skal placeres i nærhed til nord/sydgående udlagte veje”.

 

Formålet med bestemmelsen var at sikre et visionært fælleshus i Søndervold.

 

Der er nu modtaget ansøgning om byggetilladelse for et ambitiøst forsøgsbyggeri i beton. Byggeriet er et samarbejde mellem AP Pension, Aalborg Portland og Realdania og drives frem af Henning Larsen Arkitekter, Rambøll og Teknologisk Institut. Der arbejdes med at reducere CO2-aftrykket af betonbyggeri og forsøge at gøre byggeriet til Danmarks mest bæredygtige betonhus. I den proces eksperimenteres der blandt andet med 3D-printning af beton.

 

Bygningen er tænkt til at blive en showcase for hvordan betonbyggeri kan blive en del af den grønne omstilling og bidrage med ny viden på området.

 

Når huset på 150 m² står færdigt, skal det have et klimatal på 5 kg CO2 pr. m².

 

Aktivitets og fælleshuset planlægges drevet af Fredericia Kommune og skal blandt andet rumme naturformidling af parken Søndervold.

Økonomiske konsekvenser

Fremtidig drift af bygningen tilfalder Fredericia Kommune
Hvis bygningen ikke godkendes skal Fredericia Kommune etablere toiletfaciliteter andetsteds i Søndervold.

Vurdering

Det er Vækst, Teknik og Klimas vurdering at dette er et byggeri med et højt ambitionsniveau på både arkitektur og bæredygtighed og det vil give mulighed for den ønskede fremtidige naturformidling i forbindelse med Søndervold såvel som Naturpark Lillebælt. Bygningen rummer også toiletfaciliteter til Søndervold, der ellers ville skulle etableres andetsteds. Projektets vurderes at være i tråd med lokalplanens § 7.2.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller til Teknisk Udvalg, at det anbefales overfor Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet, at projektet godkendes til at være inden for rammerne af lokalplanens § 7.2.

Beslutning i Teknisk Udvalg den 19-09-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 05-10-2022

Anbefalet.

 

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

Godkendt.

Punkt 9 Beslutningssag: Støjhandleplan for kommunale veje

Sagsresumé

Natur og Miljø har udarbejdet forslag til en støjhandlingsplan for vejtrafikstøj. Handlingsplanen gælder for støj fra kommunale veje i Fredericia Kommune. 

 

Sagsbeskrivelse:

Baggrunden for en støjhandlingsplan er, at reducere de støjgener som borgere i Fredericia Kommune bliver påført fra trafikken på kommunens veje. Støjhandlingsplanen er udarbejdet på grundlag af en støjkortlægning i 2020 af støjen fra trafikken på de mest trafikerede kommunale veje. 

 

Støjhandlingsplanen udpeger en række konkrete støjreducerende tiltag med henblik på at reducere antallet af støjbelastede boliger. Planen omhandler desuden en generel beskrivelse af vejtrafikstøj, beregningsmetoder, grænseværdier og de sundhedsmæssige konsekvenser af vejtrafikstøj.

 

Princippet for støjbekæmpelse langs de kommunale veje er, at prioritere indsatsen der, hvor der opnås størst støjmæssig effekt per investeret krone.

 

Udpegningen af strækninger, hvor der foreslås etableret støjreducerende foranstaltninger, sker på baggrund af kommunens støjkortlægning fra 2020.

 

I forslag til en støjhandlingsplan lægges der op til, at der først og fremmest arbejdes med opsætning af støjskærme, og på sigt kan effekten af at anvende støjreducerende asfaltbelægninger undersøges nærmere.

 

Udpegning af strækninger til støjskærme sker på baggrund af resultatet fra støjkortlægningen, hvor der opstilles en prioriteret rækkefølge for de forskellige strækninger, og hvor udvælgelse af strækninger sker ved afvejning af flere forhold. Udgangspunktet kan være et højt antal støjbelastede boliger og et højt støjniveau, ligesom skærmens støjdæmpende effekt, samt hvor den størst mulige reduktion per investeret krone kan opnås. Hertil er det afgørende om de fysiske forhold tillader etablering af en skærm.

 

Støjhandlingsplanen indeholder en prioriteringsmodel, der tager afsæt i udvalgte udpegningskriterier, som er sammenlignelige med de kriterier som Vejdirektoratet og Banedanmark anvender ved udpegning af skærmstrækninger.

 

Efter udvælgelsen af skærmstrækninger vil støjberegninger og anlægsomkostninger vise en dæmpningseffekt per investeret krone.

 

Der er udpeget 5 strækninger hvor Natur og Miljø vurderer, at etablering af skærme kan give betydelig værdi. Disse 5 strækninger foreslås udpeget til beregning af dæmpningseffekt per investeret krone. Se bilag.

Planen er digital og kan tilgås her: Støjhandlingsplan

Økonomiske konsekvenser

Der er ikke afsat midler til realisering af handleplanen. I første omgang skal der afsættes penge af til planlægning og projektering af de højest prioriterede områder.

 

Den højst prioriterede strækning er Vestre Ringvej (mellem Strandvejen og Vejlevej), hvor der foreslås etableret en 730 meter lang støjskærm i en højde af 2-3 meter. De næsthøjest prioriterede strækninger er Indre Ringvej (mellem Nørrebrogade og Egeskovvej og mellem Vesterbrogade til Nørrebrogade) samt Vestre Ringvej (mellem Vejlevej og Nørre Allé). 

 

Når det er besluttet hvilke projekter der skal udføres og hvordan de skal udformes, skal der afsættes anlægsmidler til de konkrete anlægsprojekter.

Vurdering

Vækst, Teknik og Klima vurderer, at støjhandlingsplanen vil medvirke til at reducere støjgener fra kommunale veje i Fredericia.

 

Hvis indstillingen godkendes, sendes forslaget til støjhandlingsplanen i offentlig høring i 8 uger.

Indstillinger

Direktør for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at Klima-, Energi- og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet:

 

1)       At forslaget til støjhandlingsplanen sendes i offentlig høring.

 

2)       At forslaget til støjhandlingsplanen godkendes, således at hvis der ikke modtages bemærkninger i den offentlige høring betragtes handleplanen som godkendt uden fornyet politisk behandling.

 

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 19-09-2022

  1. Anbefales med den tilføjelse, at støjhandlingsplanen sendes i offentlig høring i 8 uger.

 

  1. Efter endt høring ønsker Klima-, Energi- og Miljøudvalget, at få støjhandlingsplanen forelagt igen, hvorfor udvalgets og byrådets endelige godkendelse først sker herefter.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 05-10-2022

1. Anbefalet.

 

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

1. Godkendt.

Punkt 10 Beslutningssag: Fredericia Kommunes Klimatilpasningsplan 2022

Sagsresumé

Natur og Miljø har udarbejdet Klimatilpasningsplan 2022, som er en opdatering af Klimatilpasningsplan 2014. I Klimatilpasningsplan 2022 er datagrundlaget opdateret i henhold til de klimascenarier, der nu anbefales. Fredericia Kommune deltager i klimaprojekt DK2020, og det er et krav om, at de deltagende kommuner skal revidere deres klimatilpasningsplaner, såfremt det ikke er fyldestgørende.

Klimatilpasningsplan 2022 har været i offentlig høring fra 4. juli til 29. august. I høringsperioden er der modtaget et høringssvar fra Fredericia Spildevand og Energi A/S. Dette høringssvar indeholder udelukkende forslag til redaktionelle ændringer, hvilket ikke giver anledning til faglige ændringer af Klimatilpasningsplan 2022.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune vedtog sin første klimatilpasningsplan i 2014. Klimatilpasningsplanen fra 2014 har været omdrejningspunkt for kommunens klimatilpasningsindsats.

 

I forbindelse med Fredericia Kommunes deltagelse i klimaprojekt DK2020, har der været krav om at de deltagende kommuner skulle have udarbejdet en opdateret klimatilpasningsplan, således de obligatoriske elementer, som DK2020 fordrer er implementeret i klimatilpasningsplanen

 

Klimatilpasningsplan 2022 har ophæng i ”Fredericia for Verdensmålene”, hvor der bl.a. står: ”Vi vil fortsætte indsatsen for at sikre et godt vandmiljø sammen med Fredericia Spildevand og Energi A/S” Vi sætter fokus på renovering og tilpasning af kloaknettet.

 

Klimatilpasningsplan 2022 bygger på en realistisk forventning om klimaforandringerne og konsekvenser af dem. FN’s klimapanel sætter standarden for, hvad de realistiske forventninger om klimaets udvikling er.

 

Klimatilpasningsplan 2022 er vedlagt som bilag 1, hvor de prioriterede områder fremgår: Fredericia Centrum, Fredericia Nord, Fredericia Vest, Erritsø Nord, Taulov, Skærbæk, Pjedsted og Bredstrup.

 

Der er foretaget screening i forhold til miljøvurdering af Klimatilpasningsplan 2022 inden høringsfasen og planen skal ikke miljøvurderes.

Økonomiske konsekvenser

Der er ikke afsat midler til realisering af handleplanen. I første omgang skal der afsættes penge af til planlægning og projektering af de respektive handleplaner for de prioriterede områder. Det højeste prioriterede område er Fredericia Centrum, som ved seneste skybrud den 28. august 2022 blev hårdt ramt. Udgifter til planlægning og projektering skal afholdes af Fredericia Kommune og udgifterne til de konkrete anlægsprojekter afholdes af Fredericia Kommune og Fredericia Spildevand og Energi A/S.

Vurdering

Vækst, Teknik og Klima vurderer, at konsekvenserne af klimaforandringer og ekstremvejr kan være svære at sikre sig helt imod, men gennem langsigtet og målrettet fysisk planlægning er det muligt at forebygge mange væsentlige skader i forbindelse med både skybrud og stormflod. Formålet med at revidere klimatilpasningsplanen er at få en opdateret plan, hvor de nyeste data er indarbejdet, som vil være et vigtigt værktøj til at sikre en bedre integration af klimatilpasning i den daglige sagsbehandling og kommunens øvrige planlægning.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at Klima-, Energi-, og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet:

 

1)       At Klimatilpasningsplan 2022 godkendes.

 

2)       At forvaltningen bemyndiges til at foretage redaktionelle ændringer og opsætning af layout inden planens offentliggørelse.

 

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 19-09-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 05-10-2022

1-2 Anbefalet.

 

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

1-2 Godkendt.

Punkt 11 Beslutningssag: Godkendelse af regulativer for diverse vandløb

Sagsresumé

Miljø- og Teknikudvalget godkendte den 7. februar 2018 ”Planen for revision af vandløbsregulativer for Fredericia Kommune”.

Efterfølgende har Byrådet godkendt 5 regulativer for hhv. Studsdal Bæk, Gudsø Bæk Ullerup Bæk, Erritsø Bæk, og Skovhavebækken.

Forslag til de resterende 10 regulativer, som blev godkendt af Miljø- og Teknikudvalget den 25. august 2021, har været i offentlig høring hos lodsejere mv. – og skal derfor endeligt godkendes af Byrådet.

Det omhandler følgende offentlige vandløb: Vindmøllebækken, Flansbækken, Egeskov Bæk, Fårbækken, Egum Møllebæk, Tårup Bæk, Øsdal Bæk, Gammelby Mølleå, Surkær Bæk og Spang Å. Og derudover skal et forslag til tillægsregulativ for de 5 første regulativer godkendes endeligt.

De nye regulativer omhandler primært opdatering/modernisering af gammel regulativtekst. Derudover er 3 af vandløbsregulativerne helt nye (opklassificeret), da de tidligere har været private.

 

Sagsbeskrivelse:

Natur og Miljø har i forbindelse med revisionen af vandløbsregulativerne udarbejdet regulativer for de 10 ovennævnte vandløb (se kort i bilag 1). Regulativerne for vandløbene er vedlagt som bilag 5-14. I bilag 2 er der kort opsummeret de relevante forhold for de enkelte vandløb.

 

Generelt indeholder vandløbsregulativer bestemmelser om vandløbets fysiske udseende herunder krav til vandføringsevne og vedligeholdelse samt de rettigheder og forpligtigelser, der påhviler bredejerne og Fredericia Kommune. Regulativet suppleres af en redegørelse, der beskriver de forhold, der har haft betydning for regulativets udarbejdelse samt konsekvenserne af regulativets bestemmelser.

 

Forslagene til vandløbsregulativer for de 10 vandløb har været 8 uger i høring hos respektive lodsejere langs de pågældende vandløb (se desuden procesplan i bilag 4). Der er indkommet tre høringssvar i forbindelse med høringen – jf. bilag 3. Svarene har medført mindre justeringer af regulativteksterne.

 

Opsummeret er der primært tale om ændringer i vandløbsregulativerne afledt af faktuelle forhold og tidligere regulerings- og restaureringssager.

 

Særligt gælder, at Vindmøllebæk, Tårup Bæk, Øsdal Bæk og den øverste del af Gammelby Mølleå nu opklassificeres på grund af øgede tilledninger af overfladevand fra veje, bolig- og industriområder samt natur- og miljøinteresser.

 

Desuden er der udarbejdet et tilllægsregulativ for Studsdal Bæk, Gudsø Bæk, Ullerup Bæk, Erritsø Bæk og Skovhavebækken. Tillægsregulativet ændrer i bestemmelsen omkring hegning langs vandløbsnære arealer.

Økonomiske konsekvenser

Opklassificeringen og øget serviceniveau i forhold til regulativkontrol mm. forventes at medføre en mindre øgning af udgiften til vandløbsvedligeholdelse, som kan holdes inden for budgetrammen.

Vurdering

Natur og Miljø vurderer, at de vedlagte vandløbsregulativer vil fastholde den nuværende vandføringsevne i vandløbene. Regulativerne sikrer således, at vandløbenes vandføringsevne ikke forringes, og at lodsejerne således vil opleve uændrede afvandingsforhold efter regulativets vedtagelse.

Natur og Miljø vurderer også, at vandløbsregulativernes bestemmelser sikrer et godt og varieret plante- og dyreliv i vandløbene, som understøtter vandløbenes miljømål.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik & Klima indstiller, at Klima-, Energi- og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet, at regulativerne godkendes.

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 19-09-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 05-10-2022

Anbefalet.

 

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

Godkendt.

Punkt 12 Beslutningssag: Ændring af regulativ for husholdningsaffald, vedr. indsamling af farligt affald

Sagsresumé

Klima-, Energi- og Miljøudvalget besluttede den 13. juni 2022 en model for indsamling af farligt affald i Fredericia Kommune, som led i overholdelsen om lovkrav (jf. nationale Klimaplan fra 2020) om husstandsindsamling af farligt affald.

 

Ordningen for indsamling af farligt affald skal indeholdes i kommunens regulativ for husholdningsaffald. Regulativet skal udfærdiges ud fra gældende nationale paradigme for husholdningsaffald, hvor § 17 omhandler ordning for farligt affald.

 

I Fredericia Kommunes Regulativ for husholdningsaffald skal § 17 således ændres, så den nye ordning for farligt affald er indeholdt, og kan træde i kraft pr. 1. januar 2023.

 

Regulativet skal udsendes i høring i 4 uger, forud for byrådets endelige vedtagelse.

 

Sagsbeskrivelse:

Ordningen organiseres som bestillings henteordning, hvor farligt affald afhentes i en UN-Godkendt plastboks.

 

Tilmelding til henteordningen skal ske af ejendommens ejer, til Affald & Genbrug.

 

Boksen til farligt affald sættes frem til afhentning sammen med husstandsindsamlingen af genanvendelige materialer. Tidspunkter oplyses på Fredericia Kommunes hjemmeside.

Boksen skal være forsynet med korrekt udfyldt adresselabel, inden den ombyttes.

 

Under § 17.10 ”Øvrige ordninger”, er fastsat, at farligt affald kan afleveres på Fredericia Kommunes genbrugspladser, i overensstemmelse med regulativets § 21.

 

Batterier kan anbringes i poser ovenpå låget af beholderen til dagrenovation, i en gennemsigtig plastpose på højst 4 liter. Posen skal kunne lukkes med knude eller lignende. Jævnfør regulativets § 25.

 

Desuden er der, som en tilføjelse til regulativets § 24, fastsat en tilsvarende henteordning for småt elektronik som for batterier, sådan at småt elektronikaffald kan anbringes i poser ovenpå låget af beholderen til dagrenovation, i en gennemsigtig plastpose på højst 4 liter. Posen skal kunne lukkes med knude eller lignende.

 

Ordningen for farligt affald omfatter ikke:

• Sprængstoffer, våben og ammunition, der skal anmeldes til Politiet,

• Medicinrester og kanyler, der skal afleveres på apoteket

 

Det skal bemærkes, at der er på nationalt plan er en række igangværende tiltag på affaldsområdet, som antages at medføre og kræve nye ændringer af indsamlingsordningerne, og dermed af regulativet, indenfor forholdsvis kort tid.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Affald og Genbrug vurderer, at ændringen af regulativet sikrer en implementering af de beslutninger, der tidligere er truffet af Klima-, Energi- og Miljøudvalget omkring indsamling af farligt affald. Ligeledes vurderes det, at affaldsordningerne for Fredericia Kommune lever op til nationale krav og ønsker.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at Klima, Energi og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet:

 

1)       At udkast til ændret regulativ for husholdningsaffald for Fredericia Kommune godkendes.

 

2)       At udkast til ændret regulativ for husholdningsaffald for Fredericia Kommune sendes i offentlig høring i 4 uger.

 

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 19-09-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 05-10-2022

1-2 Anbefalet.

 

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

1-2 Godkendt.

 

Punkt 13 Beslutningssag: Whistleblowerordningen

Sagsresumé

Det Konservative Folkeparti satte en sag på til byrådsmødet den 27. april 2022. Forslaget havde følgende ordlyd:

 

”Derfor foreslår vi (Det Konservative Folkeparti), at den allerede indførte whistleblowerordning udvides til ikke kun at omfatte ansatte og samarbejdspartnere, men til også at omfatte nuværende og tidligere borgere og virksomheder med hjemsted i Fredericia”

 

Byrådet besluttede følgende:

”Byrådet sender forslaget til behandling i Økonomi- og Erhvervsudvalget med henblik på afklaring af økonomi og jura – forslaget udvides til også at omfatte pårørende”

 

På baggrund af henvendelsen har forvaltningen undersøgt mulighederne for at stille whistleblower-ordningen til rådighed for borgere og pårørende. Disse personer er ikke omfattet af den beskyttede kreds, altså de personer der kan være anonyme under whistleblowerordningen, men de kan godt indberette til kommunen. Personer, der ikke er omfattet af den beskyttede kreds, vil imidlertid være omfattet af reglerne om aktindsigt – dvs. der kan opnås indsigt i hvem anmelder er, hvis de har anmeldt noget med navns nævnelse.

 

Nogle kommuner har valgt at medtage borgere, pårørende og andre med i ordningen, men gør udtrykkeligt opmærksom på, at de ikke nyder beskyttelse i form af anonymitet, hvis de anmelder noget til ordningen.

 

I Fredericia Kommune har byrådet besluttet, at følgende er omfattet af ordningen:

• Arbejdstagere (disse skal være omfattet)

• Ledelsen, herunder ikke-ledende medarbejdere.

• Enhver, som arbejder under tilsyn og ledelse af samarbejdspartnere, underleverandører og leverandører.

• Tidligere og kommende medarbejdere m.v.

 

Ordningen kan udvides med andre, der kan være omfattet af den beskyttede kreds, eksempelvis frivillige, lønnede eller ulønnede praktikanter m.fl.

 

Ordningen kan udvides med ikke-beskyttede, f.eks. borgere og pårørende – men disse vil ikke være bedre stillet gennem henvendelser til ordningen, end hvis de på anden vis henvender sig til kommunen i det Whistleblowerordningen vil henvise til kommunens almindelige kanaler.

 

Det anbefales derfor, at bekymrede borgere og pårørende henvender sig direkte til kommunen. Det er her muligt at henvende sig på normal vis eller anonymt.

 

Endvidere forventes fremover at kunne henvise til borgervejlederordningen, hvis byrådet vedtager en fortsættelse af denne.

 

Rent økonomisk, så er der en fast årlig driftsomkostning på systemet til indberetning. Kommunens nuværende leverandør Horten har fået 35.000 kr. til etablering af ordningen, og herefter honoreres Horten for medgået tid på de enkelte henvendelser.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Økonomiske konsekvenser

Det er ikke muligt at afgøre, i hvilket omfang en udvidelse af ordningen vil påvirke økonomien direkte. Kommuner der har en ordning rettet mod borgere og pårørende har ikke en ekstern leverandør til deres ordning, hvorfor omkostningerne ikke er opgjort. Der må påregnes administrative omkostninger fra Fredericia Kommunes leverandør (Horten) til behandling af henvendelserne.

Vurdering

Forvaltningen vurderer ikke, at en udvidelse af whistleblowerordningen til at omfatte borgere og pårørende vil give de berørte en bedre adgang til at få behandlet deres henvendelser, idet disse vil skulle behandles på lige vilkår med direkte henvendelser til kommunen.

 

Det vurderes endvidere, at borgere og pårørende der vælger at anvende ordningen, risikere at antage, at de henvender sig med samme beskyttelse (anonymitet), som de allerede omfattede.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at Økonomi- og Erhvervsudvalget indstiller til Byrådet:

 

1)       At den nuværende whistleblowerordningen ikke udvides til at omfatte borgere og pårørende.

 

2)       At borgere og pårørende opfordres til at henvende sig direkte til kommunen af de eksisterende kanaler.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 05-10-2022

Indstillingspunkt 1 og 2 anbefalet af Økonomi- og Erhvervsudvalget med følgende tilføjelser:

a)       At udvalget ønsker, at ordningen udvides til alle målgrupper, der kan opnå den beskyttelse, som whistleblowerordningen giver.

b)       At udvalget ønsker at få forelagt en sag igen, såfremt lovgivningen på området ændrer sig ift. målgrupper og beskyttelse.

 

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

Godkendt som indstillet af Økonomi- og Erhvervsudvalget.

Punkt 14 Beslutningssag: Evaluering af borgervejlederfunktion

Sagsresumé

På byrådsmøde den 21. marts 2022 behandledes Enhedslistens initiativretssag for at få borgervejlederen indskrevet i styrelsesvedtægten under paragraf 65e og dermed uafhængig af forvaltningen[1]. Byrådet oversendte sagen til Økonomi- og Erhvervsudvalget med det formål at lade Økonomi- og Erhvervsudvalget facilitere en evalueringsproces af borgervejlederfunktionen og evt. indstille ændringer af funktionen til Byrådet.

 

Økonomi- og Erhvervsudvalget besluttede den 22. april 2022 at igangsætte en proces for evaluering af borgervejlederfunktionen, under nedenstående ramme, med henblik på senere forelæggelse af evalueringssag med eventuel indstilling til justeringer af funktionen til Byrådet[2].

 

Sagsbeskrivelse:

Økonomi- og Erhvervsudvalget besluttede den 22. april 2022 at igangsætte en proces for evaluering af borgervejlederfunktionen, under nedenstående ramme:

 

  • Erfaringer fra samt muligheder/begrænsninger i den nuværende borgervejlederfunktion:
    • Organisatorisk set-up
    • Funktionsbeskrivelse
    • De årlige afrapporteringer til byrådet, herunder udviklingsarbejde med tendenser
  • Erfaringer fra andre kommuner
  • Muligheder/begrænsninger i de mulige modeller
  • Samarbejdsmuligheder med andre kommuner

 

Opsummering fra evalueringen (bilag a)

Fredericia Kommune har haft en borgervejleder, ansat under kommunaldirektøren, men med reference til byrådet ifm. afrapporteringer. En administrativt ansat borgervejleder kan ikke være fuldstændig uafhængig af forvaltningen. Langt de fleste kommuner har i dag ansat en borgerrådgiver, indskrevet i styrelsesvedtægten jf. kommunestyrelseslovens §65e, der dermed har et mere præcist afgrænset virkefelt.


[1] Initiativretssag: Forslag fra Enhedslisten, Sagsnr.: 22/2468

[2] Beslutningssag: Evaluering af model for borgervejlederfunktion i Fredericia Kommune

Økonomiske konsekvenser

Der er lønudgifter forbundet med borgervejleder såvel som en borgerrådgiver. Afhængig af kvalifikationer og anciennitet i omegnen af 550.000 til 650.000 kr. om året. Imidlertid er der allerede på nuværende tidspunkt budgetteret med funktionen, hvorfor en genoptagelse eller en ændring til en ny funktion jf. §65e ikke formodes at medføre et væsentligt merforbrug.

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at der er fordele ved begge modeller, idet virkefeltet for en borgervejleder er bredere, men også mindre præcist afgrænset end hos en borgerrådgiver. Uanset ansættelsesform vurderer forvaltningen, at en borgervejleder/borgerrådgiver vil bidrage til en styrket dialogadgang for borgerne i Fredericia Kommune.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at Økonomi- og Erhvervsudvalget:

1)       Drøfter evalueringen af Fredericia Kommunes borgervejlederfunktion.

 

2)       Beslutter hvorvidt udvalget ønsker at anbefale over for byrådet:

 

  1. At fortsætte med den nuværende borgervejlederfunktion og evt. justere i funktionsbeskrivelsen.

 

  1. At oprette en borgerrådgiverfunktion efter kommunestyrelseslovens §65e.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 05-10-2022

1) Drøftet.

 

2)  Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten stemte for model b.

Det Konservative Folkeparti stemte for model a.

 

Økonomi- og Erhvervsudvalget anbefaler Byrådet, at Økonomi- og Erhvervsudvalget bemyndiges til at tilrettelægge ansættelsesprocessen forud for Byrådets endelige godkendelse af en borgerrådgiver.

 

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

2. Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Nye Borgerlige stemte for model b (borgerrådgiver).

 

Et samlet Byråd stemte for at bemyndige Økonomi- og Erhvervsudvalget til at tilrettelægge ansættelsesprocessen.

Punkt 15 Standsningsretssag: Ekkodalen 40 - Ansøgning om dispensation til udstykning

Sagsresumé

Nærværende sag vedrørende ansøgning om dispensation til udstykning af ejendommen Ekkodalen 40, 7000 Fredericia, var den 13. juni 2022 på dagsordenen i Teknisk Udvalg. Tidligere By- og Planudvalg havde besluttet at arbejde videre med muligheden for udstykning af ejendommen, frem for en ny lokalplan for området. Mødet i juni havde til hensigt at afklare sagens videre forløb. Det blev besluttet, at sagen skulle sendes i naboorientering. Sagen har efterfølgende været sendt i kombineret naboorientering samt partshøring og på baggrund heraf skal det besluttes, hvorvidt ansøgningen om dispensation til udstykning til 4 grunde skal imødekommes.

Sagsbeskrivelse:

Billund//Hansen Arkitekter p/s har på vegne af ejeren af Ekkodalen 40, 7000 Fredericia søgt om dispensation til udstykning af ejendommen. Der søges dispensation til udstykning til fire selvstændige grunde.

 

Der er i forbindelse med ansøgningen udarbejdet to forslag (A og B) til udstykning af ejendommen (Se bilag 1 og bilag 2).

 

Ejendommen er omfattet af lokalplan nr. 13 og beliggende i dennes delområde 1.

 

Lokalplanen bestemmer for udstykning indenfor lokalplanområdet følgende:

4.1 Udstykninger må kun foretages i overensstemmelse med den på vedlagte kort viste udstykningsplan

4.2 Yderligere udstykning må ikke finde sted

4.3 De på kortbilaget med priksignatur viste arealer må ikke udstykkes til bebyggelse, men skal udlægges som friarealer for områdets beboere

Kortbilaget viser, at lokalplanen tillader, at arealet udstykkes i tre grunde og udstykning af arealet i tre grunde uden for friarealet, kan således ske uden dispensation fra lokalplanen. (Se bilag 3)

 

Ansøgningen har været sendt i kombineret naboorientering og partshøring. Vækst, Teknik og Klima har i forbindelse hermed modtaget 10 høringssvar samt underskriftindsamling hvoraf det fremgår, at 104 personer har skrevet under (Se bilag 4 og bilag 5). Vækst, Teknik og Klima har lavet et kortudsnit, hvorpå det fremgår, hvilke ejendomme høringssvarene kommer fra (Se bilag 6).

 

Høringssvarene omhandler primært:

  • at lokalplanen nr. 13 skal håndhæves og den historisk set er blevet håndhævet
  • at størrelsen på friarealet skal fastholdes
  • at forslag A vil forårsage forøget støj til nabogrundene grundet placeringen af den nye vej
  • at selve byggeriet vil forårsage gener samt visuelt vil forringe og være fremmed for området
  • at kommunens håndtering af sagen er kritisabel
  • at materialet er mangelfuldt
  • at den nødvendige vejadgang for forslag B ikke kan realiseres

Høringssvarene har været sendt i partshøring hos ejer, som har indsendt sine kommentarer (Se bilag 7). Som bl.a. beskriver:

  • at den ønskede vejføring er mulig
  • at den grønne kile, beskrevet i lokalplanen, respekteres
  • at bebyggelsesprocenter er overholdt
  • at arkitektur og højder er i overensstemmelse med lokalplanen
  • at han præciserer at han alene søger dispensation til antal grunde og ikke har behov for yderligere dispensationer

 

På baggrund af ovenstående, skal det besluttes, hvorvidt ansøgningen om dispensation til udstykning til 4 grunde skal imødekommes.

Økonomiske konsekvenser

Ingen økonomiske konsekvenser

Vurdering

Vækst, Teknik og Klima har foretaget en vurdering af begge mulige udfald. Henholdsvis meddelelse af dispensation til udstykning til fire grunde eller håndhævelse af lokalplanens bestemmelser med tre grunde.

 

Vækst, Teknik og Klima har ligeledes vurderet de indkomne høringssvar (Se bilag 8).

 

Det skal bemærkes at der ikke foreligger et konkret projekt på byggeriet, hvorfor omfanget heraf ikke kendes og ej heller evt. behov for yderligere dispensationer. Dette vil blive behandlet særskilt, hvis realiseringen af projektet bliver aktuel. Ejer understreger, i partshøring af seneste naboorientering, at der ikke er behov for dispensation ud over udstykningen. Endvidere vil et fremtidigt projekt skulle tage stilling til terrænreguleringen, som der udtrykkes bekymring for i naboorienteringen.

 

Vækst, Teknik og Klima vurderer, at forslag A er det eneste af de to forslag, der i praksis kan realiseres. Dette skyldes, at forslag B forudsætter vejadgang over anden mands grund og ejer af arealet, ikke ønsker at muliggøre brugen af hans areal til formålet jf. høringssvar. Forslag A vurderes i en vis grad at bryde med karakteren i området, og kan få udtryk af tæt-lav bebyggelse i kraft af udformning af grundene og eventuel gentagelse af bebyggelsen. Lokalplanområdet er derudover, med ganske få undtagelser, generelt præget af større grunde på over 900m2. Ved dispensation vil grundene i den konkrete sag blive ca. 700 m2. Trods dispensation til et øget antal grunde og mindre grundstørrelse end generelt i området, kan grundene fortsat leve op til kravet om mindste grundstørrelse på 700 m² jf. §173 i Bygningsreglementet. Det vurderes, at argumenterne for og nødvendigheden af at meddele dispensation er mangelfulde. Vækst, Teknik og Klima vurderer ikke at der er faglige argumenter for, hvorfor udstykning på arealet ikke kan ske i overensstemmelse med gældende lokalplan.

 

Sagen vil potentielt kunne danne præcedens for resten af kommunen, hvor der ønskes dispensation til udstykning af et øget antal grunde. Dette skyldes, at der efter Vækst, Teknik og Klimas vurdering, ikke er konkrete forhold i denne sag, der gør at den væsentligt adskiller sig fra enhver anden sag om udstykning. Hvis man meddeler dispensation i den konkrete sag, og tilsidesætter gældende plangrundlag, kan det tolkes som et udtryk for kommunens generelle holdning og derfor skabe forventning om lignende afgørelser andre steder.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at Teknisk Udvalg beslutter, hvorvidt ansøgningen om dispensation til udstykning til 4 grunde skal imødekommes.

Beslutning i Teknisk Udvalg den 19-09-2022

Et flertal bestående af Christian Bro (A), David Gulløv (A) og Karsten Byrgesen (D) stemte imod at imødekomme dispensation.

 

For imødekommelse af dispensation stemte Palle Dahl, (O).

 

Ansøgning om dispensation imødekommes ikke.

 

Palle Dahl (O) gjorde brug af sin standsningsret og ønskede sagen bragt videre til byrådets behandling.

Beslutning i Byrådet den 10-10-2022

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Nye Borgerlige stemte for at opretholde Teknisk Udvalgs beslutning om ikke at imødekomme dispensation.

 

Imod at opretholde Teknisk Udvalgs beslutning stemte Venstre og Dansk Folkeparti.

 

Punkt 16 Beslutningssag: Forhandlingsmandat (Lukket)

Punkt 17 Beslutningssag: Salg af kommunale bygninger (Lukket)

Punkt 18 Underskriftsside

Sagsresumé

Byrådet skal godkende beslutningsprotokollen.

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet skal godkende beslutningsprotokollen.

 

For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke Godkend i First Agenda.

Indstillinger

Fagafdelingen indstiller