Økonomi- og Erhvervsudvalget - 12-06-2023

Referat
Dato:
Mandag, 12 juni, 2023 - 09:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Onsdag, 7 juni, 2023 - 19:40
Referat publiceret:
Tirsdag, 13 juni, 2023 - 12:55

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

Godkendt.

Punkt 2 Beslutningssag: Revisionsberetning regnskab 2022

Sagsresumé

Fredericia Kommune har modtaget revisionsberetningen for regnskab 2022. Revisionens beretning med kommentarer er vedlagt som bilag.

 

Revisionen afgiver en revisionspåtegning uden forbehold og generelt med bemærkninger om, at forholdene, på de områder revisionen har gennemgået, vurderes at være tilrettelagt på en betryggende og hensigtsmæssig måde, samt at opgaverne er løst i overensstemmelse med gældende regler herfor.

 

Revisionen giver dog anledning til en bemærkning omkring budget og bevillingskontrol, idet der i regnskabet er konstateret bevillinger på drift, renter og anlæg, hvor regnskabet overskrider det korrigerede budget. Forvaltningen vil sikre en ændret procedure i 2023, der imødegår problemstillingen i størst muligt omfang.

 

Godkendelse af revisionens beretning og dermed endelig godkendelse af årsregnskabet for 2022 sker i forbindelse med denne sag.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune har modtaget revisionsberetning med bilag vedrørende årsregnskabet for 2022 fra kommunens revisionsselskab PwC. 

 

Revisionen afgiver en revisionspåtegning uden forbehold.

 

I revisionens beretning fremgår det generelt på de områder, der er kommenteret på i beretningen f.eks. omkring IT-sikkerhed, økonomistyring, overholdelse af konteringsregler, beholdningseftersyn og afstemning af balanceposter, lønninger og vederlag m.v., at det er revisionens vurdering, at forretningsgange generelt er tilrettelagt på en betryggende og hensigtsmæssig måde, samt at opgaverne er løst i overensstemmelse med gældende reglerne herfor.

 

Revisionen giver på et punkt dog en bemærkning til regnskab 2022 i forhold til budget og bevillingskontrol. Der er på bevillinger indenfor drift og renter konstateret merforbrug på i alt 42,6 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget. Det væsentligste merforbrug kan henføres til Børne- og Skoleudvalget med 31,1 mio. kr., hvor bl.a. det specialiserede familie- og børneområde har presset økonomi. Udvalgsområder, der har brugt mindre end budgetteret, indgår ikke i ovenstående tal.

 

Herudover har Økonomi- og Erhvervsudvalget et merforbrug på anlæg i forhold til korrigeret budget. Der er her primært tale om forskydning på et tilskud fra A. P. Møller Fonden vedr. Fredericia Vold samt ikke udmøntet negativ anlægspulje. Begge beløb er i overførselssagen overført til realisering i 2023.

 

Forvaltningen vil i 2023 sikre en ændret procedure omkring budgetopfølgninger og justering af budgetter og bevillinger generelt, således at ovenstående problemstilling i størst muligt omfang imødegås.

 

Revisionen har herudover nogle anbefalinger omkring f.eks. en forbedret systemmæssig understøttelse af monitoreringen af ledelsestilsyn, som forvaltningen vil arbejde videre med.

 

Revisionen konkluderer, at årsregnskabet er udarbejdet i overensstemmelse med bekendtgørelse om kommuners budget og regnskabsvæsen, revision m.v.

 

De modtagne dokumenter i form af revisionsberetning m.v. er lagt på sagen og er desuden i henhold til styrelseslovens bestemmelser, blevet udsendt via mail til byrådet den 2. juni 2023.

 

Ved byrådets godkendelse af revisionens beretning sker tillige den endelige godkendelse af kommunens årsregnskab jævnfør styrelseslovens §45 stk. 2.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Forvaltningen indstiller til Økonomi- og Erhvervsudvalget, at det anbefales til byrådet:

  1. at revisionens beretning med tilhørende bilag for 2022 godkendes
  2. at kommunens årsregnskab for 2022 godkendes endeligt.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

  1. Anbefales.
  2. Anbefales.

Punkt 3 Beslutningssag: 2. budgetopfølgning 2023 for Økonomi- og Erhvervsudvalget

Sagsresumé

På serviceudgifter er der ved 2. budgetopfølgning en forventning om overskridelse af budgettet med 2,0 mio. kr. Merforbruget vedrører ekstraudgift i forbindelse med fratrædelse af direktører, som ikke vurderes at kunne finansieres med kompenserende handlinger indenfor indeværende års budgetramme.

 

Udviklingen vil blive fulgt tæt frem mod 3. budgetopfølgning, men beløbet forventes aktuelt overført til 2024, hvor det afvikles via kompenserende handlinger.

 

På skatter og tilskud justeres budgetterne med i alt netto -16,0 mio. kr. Dette sker som i konsekvens af udeblivelse af sanktion for overskridelse af servicerammen i regnskab 2022. Desuden skyldes justeringen efterregulering af kommunal medfinansiering og nedjustering af indtægtsprovenuet på grundskyld.

 

Der søges i 2. budgetopfølgning om en tillægsbevilling til øgede udgifter til direktionen i 2023 samt disponering af restbeløbet i den centrale bufferpulje til imødegåelse af presset på serviceudgifterne. Herudover søges om omplacering af serviceudgifter mellem Økonomi- og Erhvervsudvalget og øvrige fagudvalg med i alt -12,1 mio. kr. Omplaceringerne er beskrevet i sagen og er neutrale for kommunens kasse og serviceramme.

 

På jordforsyning/DanmarkC søges en tillægsbevilling og justering af anlægsbevilling på -46,6 mio. kr. i forbindelse med salg af jord i Danmark C, hvor tidligere investor har udnyttet en købsoption på yderligere et areal i området.

 

Sagsbeskrivelse:

Udvalgets økonomi gennemgås ved tre årlige politiske budgetopfølgninger. Ved disse budgetopfølgninger fremlægger direktøren økonomien for de respektive områder.

 

Efter gennemgang og behandling i fagudvalget skal budgetopfølgningen behandles i Økonomi- og Erhvervsudvalget samt byrådet. Budgetopfølgningerne skal sikre, at byrådet løbende informeres om kommunens økonomi, herunder om overholdelse af korrigeret budget, serviceramme og kommunens anlægsbudget.

 

Ved budgetopfølgningerne kan budgettet rettes ved tillægsbevillinger, så det er i overensstemmelse med ny lovgivning, byrådsbeslutninger, fejl og mangler og ændret efterspørgsel på overførselsudgifter. Hvis fagområdet ser behov for yderligere tilretninger af budgettet herudover, skal der anvises finansiering inden for udvalgets ramme.

 

Økonomi- og Erhvervsudvalgets samlede økonomi fremgår af tabel 1.

 

Tabellen viser det vedtagne og korrigerede budget i hovedtal. Tabellen viser ligeledes ansøgte tillægsbevillinger til godkendelse og det korrigerede budget efter godkendelse af disse tillægsbevillinger. Den sidste kolonne viser det forventede regnskab med den nuværende forventning til udgifter og indtægter.

 

Tabel 1: Økonomiske hovedtal for Økonomi- og Erhvervsudvalget

Mio. kr.

Vedtaget budget

Korrigeret budget, 2. BO 2023

Søges om godkendelse i 2.  BO 2023

Korrigeret budget efter 2. BO 2023

Prognose inkl. kompenseren-de handlinger

Afvigel-se

Skatter og tilskud

-4.024,3

-4.024,3

-16,0

-4.040,3

-4.040,3

0,0

Serviceudgifter

424,0

393,9

-22,3

371,6

373,6

2,0

Renter

-1,8

-1,8

0,0

-1,8

-1,8

0,0

Anlæg

-2,9

-29,6

0,0

-29,6

-29,6

0,0

Jordforsyning / Danmark C

-57,3

-73,6

-46,6

-120,2

-120,2

0,0

Finansielle poster

94,1

88,5

0,0

88,5

88,5

0,0

Resultat i alt

-3.568,2

-3.646,9

-84,9

-3.731,8

-3.729,8

2,0

 

SKATTER OG TILSKUD

Budgetterne for skatter og tilskud søges i 2. budgetopfølgning justeret med tillægsbevilling på i alt -16,0 mio. kr. vedrørende følgende poster:

  • Ingen sanktion for overskridelse af servicerammen i R2022, afsatte midler kan lægges i kassen med -26,5 mio. kr.
  • Efterregulering af kommunal medfinansiering med 2,5 mio. kr.
  • Forventet mindre provenu på grundskyld med 10,0 mio. kr.
  • Nedjustering af forventninger til tilbagebetaling af grundskyld med -2,0 mio. kr.

 

Eventuel sanktion for overskridelse af aftale om skattestigninger i regnskab 2022 for kommunerne under et er endnu ikke opgjort, en eventuel justering af budgettet vil indgå i 3. budgetopfølgning. Der er afsat 0,8 mio. kr. til imødegåelse af forventet sanktion for overskridelse af aftale om skattestigninger.

 

 

SERVICEUDGIFTER

Der er indenfor udvalgets budgetområde en ikke budgetteret udgift ifm. direktørfratrædelser. Det er aktuelt forventningen, at en andel af denne udgift kan håndteres ved kompenserende handlinger indenfor budgetrammen i indeværende år. Der forventes at blive behov for at finansiere ca. 2,0 mio. kr. heraf i efterfølgende regnskabsår.

 

Der er endvidere i 2. budgetopfølgning indregnet en disponering af restbeløbet på 11,1 mio. kr. fra den centrale bufferpulje til imødegåelse og finansiering af det konstaterede pres på serviceudgifterne primært på Børne- og Skoleudvalget samt Senior- og Socialudvalget.

 

Herudover er der et økonomisk pres på bl.a. på konto for advokatbistand. Dette pres forventes håndteret fuldt ud indenfor udvalgets budgetramme ved kompenserende handlinger på øvrige udgiftsområder.

 

Der søges i 2. budgetopfølgning om en tillægsbevilling på -10,2 mio. kr., som lægges i kommunens kasse til delvis finansiering af presset på serviceudgifterne. Tillægsbevillingerne kan specificeres således:

  • Tilførsel af 0,9 mio. kr. på serviceudgifter til dækning af øgede udgifter til direktionen, som ikke vurderes at kunne holdes indenfor udvalgets budgetramme.
  • Disponering af den resterende del af den centrale bufferpulje med -11,1 til imødegåelse af øgede udgifter/tillægsbevillinger på bl.a. Børne- og Skoleudvalget - beløbet lægges i kassen.

 

Der søges herudover om en justering af budgetterne med -12,1 mio. kr., som alene vedrører omplaceringer mellem Økonomi- og Erhvervsudvalget og andre fagudvalg og dermed er neutrale for servicerammen og kassen. Budgetjusteringerne kan specificeres således.

  • Omplacering af 1,5 mio. kr. fra Kultur- og Idrætsudvalget, hvor løn til afdelingschef er budgetteret men udbetales under Økonomi- og Erhvervsudvalget. Beløbet dækker ligeledes den sidste afregning af udgifter forbundet med fratrædelse af tidligere afdelingschef.
  • Omplacering af 0,3 mio. kr. fra Senior- og Socialudvalget til finansiering af besluttet udvidelse af samarbejdsaftale med Kirkens Korshær.
  • Omplacering af -6,0 mio. kr. til Børne- og Skoleudvalget til finansiering af den resterende del af udgiften i 2023 til tilbagebetaling vedr. dagtilbudstakster for 2020 og 2021.
  • Omplacering af -2,2 mio. kr. til Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget i forbindelse med beregning af fordeling af administrative udgifter. Beløbet overføres samtidigt fra serviceudgifter til overførselsudgifter.
  • Omplacering af -6,3 mio. kr. til Unge- og Uddannelsesudvalget ifm. samling af ungeteam og SSP.
  • Omplacering af -1,1 mio. kr. til Teknisk Udvalg i forbindelse med centralisering af rengøringsbudgetter.
  • Omplacering af 0,5 mio. kr. fra Klima-, Energi- og Miljøudvalget vedr. Naturpark Lillebælt lønmidler, som vurderes at høre til administrationen og ikke selve projektet.
  • Omplacering af 0,2 mio. kr. fra Senior- og Socialudvalget til medfinansiering af juridisk bistand flyttes til Sekretariatet for beskæftigelse og velfærd.
  • Omplacering af 0,5 mio. kr. afsat under Kultur- og Idrætsudvalget til projektarbejde på Kulturkasernen, der er placeret under Økonomi- og Erhvervsudvalget.
  • Omplacering af 0,5 mio. kr. fra Senior- og Socialudvalget vedrørende budget til IT-systemet NEXUS.

 

 

JORDFORSYNING / DANMARK C

I DanmarkC har investor udnyttet en givet forkøbsret og købt yderligere et areal i området. Dette giver en nettoindtægt efter fradrag af handelsomkostninger m.v. på 46,6 mio. kr. Der søges i budgetopfølgningen om tillægsbevilling og tilsvarende justering af anlægsbevilling. Beløbet lægges i forbindelse med budgetopfølgningen i kommunens kasse.

 

I budgettet for 2024-2027 er der indarbejdet forventede indtægter for salg af erhvervsjord. Der søges samtidigt om godkendelse af nulstilling af de budgetterede salgspuljer for erhvervsjord i 2024 og 2025 med i alt 46,4 mio. kr. Der vil herefter i det tekniske budgetoplæg for 2024-2027 ikke indgå budgetterede indtægtspuljer for salg af erhvervsjord.

 

ALLE ØVRIGE OMRÅDER

På renter, anlæg og finansielle poster er der på nuværende tidspunkt ingen forventning om afvigelser i forhold til det korrigerede budget,

Økonomiske konsekvenser

På serviceudgifter er der ved 2. budgetopfølgning en forventning om overskridelse af budgettet med 2,0 mio. kr. vedrørende fratrædelse af direktører, som ikke vurderes at kunne finansieres indenfor indeværende års budgetramme.

 

Beløbet forventes aktuelt overført til 2024 i forbindelse med regnskabsafslutningen for 2023 og via kompenserende handlinger at blive udlignet indenfor budgetrammen i 2024.

 

På alle øvrige områder er der aktuelt forventning om budgetoverholdelse

Vurdering

Se sagsbeskrivelse og økonomiske konsekvenser

Indstillinger

Forvaltningen indstiller til Økonomi- og Erhvervsudvalget, at:

  1. 2. budgetopfølgning godkendes inkl. disponering af restbudgettet i den centrale bufferpulje og indgår i samlesagen for budgetopfølgningen til Økonomi- og Erhvervsudvalget og byrådet.
  2. Omplaceringerne godkendes for budget 2023 samt i overslagsårene
  3. Status på indsatsområder, som præsenteres på mødet, tages til efterretning

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

  1. Godkendt.
  2. Godkendt.
  3. Taget til efterretning.

Punkt 4 Beslutningssag: Fredericia Kommune - 2. budgetopfølgning 2023

Sagsresumé

Økonomi- og Erhvervsudvalget og byrådet får en samlet status på kommunens økonomi ved 3 årlige budgetopfølgninger. Budgetopfølgningen skal give et samlet overblik over kommunens økonomiske status. Nærværende sag omhandler status på årets 2. budgetopfølgning. Budgetopfølgningen er behandlet i fagudvalgene.

 

I forhold til kommunens økonomi er der overordnet en række centrale målepunkter fastsat i kommunens økonomiske politik. Målepunkterne omfatter overholdelse af de statslige rammer for serviceudgifter og bruttoanlæg samt målsætning om balance i økonomien og krav til den gennemsnitlige kassebeholdning.

 

Konklusionen på 2. budgetopfølgning er, at der på serviceudgifterne er pres på udvalgte områder og behov for kompenserende handlinger. Det største pres er konstateret under Børne- og Skoleudvalget samt Senior- og Socialudvalget.  Det samlede pres i forhold til den korrigerede serviceramme kan ved 2. budgetopfølgning efter korrigerende handlinger m.v. opgøres til 1,6 mio. kr. inkl. indmeldte udfordringer. I den korrigerede serviceramme er Fredericia Kommunes estimerede andel af Økonomiaftalens løft med nye pris- og lønskøn samt kompensation for modtagne fordrevne fra Ukraine indregnet.

 

Forvaltningen anbefaler, at der bliver udmeldt tilbageholdenhed og løbende arbejdes med kompenserende handlinger i organisationen med henblik på at sikre en overholdelse af servicerammen.

 

Der søges samlet på serviceudgifterne om tillægsbevillinger og omplaceringer mellem service og øvrige udgifter på 9,3 mio. kr. De beskrevne kompenserende handlinger og midler fra økonomiaftalen, når de endelige beløb kendes, forventes at kunne finansiere tillægsbevillingen. Hertil kommer en række neutrale omplaceringer mellem fagudvalgene uden påvirkning for kassen og servicerammen. Alle justeringer er beskrevet i sagen.

 

På overførselsudgifter er der en forventning om pres på budgettet i størrelsesordenen 42,0 mio. kr., primært vedrørende førtids- og seniorpension. En del af merforbruget forventes kompenseret ifm. midtvejsregulering af statens finansiering. Der forventes ikke fuld kompensation for merforbruget.

 

På anlæg er der indarbejdet salg af areal i Danmark C, justering af budget for renovering af badeland samt omplacering af budgetter mellem anlægsprojekter på det brugerfinansierede område. Specifikation af behov for justering af anlægsbevillinger er vedlagt som bilag.

 

 

 

 

Sagsbeskrivelse:

Økonomi- og Erhvervsudvalget får en samlet status på kommunens økonomi ved 3 årlige budgetopfølgninger. Budgetopfølgningen skaber et overblik over indmeldingerne fra fagudvalgene suppleret med en vurdering af den samlede økonomi for Fredericia Kommune.

 

Efter gennemgang i Økonomi- og Erhvervsudvalget fremsendes budgetopfølgningen til godkendelse i byrådet.

 

Ved budgetopfølgningerne kan budgettet søges rettet til, så det er i overensstemmelse med gældende lovgivning, byrådsbeslutninger, fejl og mangler samt ændret efterspørgsel på overførselsudgifterne. Hvis forvaltningen ser behov for tilretning af budgettet herudover, skal disse kunne finansieres indenfor fagudvalgets eksisterende ramme.

 

Nedenstående tabel viser kommunens samlede serviceramme og bruttoanlægsramme samt det korrigerede budget/forventede regnskab efter 2. budgetopfølgning. En positiv afvigelse er udtryk for et pres på rammerne (merforbrug).

 

Tabel 1 – statslige rammer

Mio. kr.

Serviceramme 2023

Forventet regnskab

Afvigelse

Serviceudgifter - netto

2.648,8

2.650,4

1,6

Anlægsudgifter - brutto

163,2

297,7

134,5

 

I forbindelse med budgetlægningen udmeldes til hver af landets 98 kommuner en serviceramme, som den enkelte kommune skal overholde. En overskridelse af servicerammen for kommunerne under ét vil betyde sanktioner – dels individuelt for den eller de kommuner, der overskrider rammen, dels for kommunerne under ét.

 

I den korrigerede serviceramme er indregnet Fredericia Kommunes forventede andel af løft for nye pris- og lønskøn samt kompensation for modtagne fordrevne fra Ukraine.

 

Der er hidtil ikke udmøntet sanktioner på overskridelse af bruttoanlægsrammen. En stor del af afvigelsen kan henføres til overførsel af uforbrugte midler fra 2022, hvor der blev overført 110,0 mio. kr.

 

Målene i kommunens økonomiske politik omkring balance i økonomien og størrelsen på den gennemsnitlige kassebeholdning vurderes ikke at være udfordrede i 2023.

 

Fredericia Kommunes samlede økonomi fremgår af nedenstående tabel 1.

 

Tabellen viser det vedtagne og korrigerede budget i hovedtal. Tabellen viser ligeledes ansøgte tillægsbevillinger til godkendelse og det korrigerede budget efter godkendelse af disse tillægsbevillinger. Den næstsidste kolonne viser det forventede regnskab med den nuværende forventning til udgifter og indtægter.

 

Tabel 2 – Forventet regnskab 2. Budgetopfølgning

Mio. kr.

Vedtaget budget

Korrigeret budget, før 2. BO 2023

Søges om godkendelse i 2. BO 2023

Korrigeret budget, efter 2. BO 2023

Prognose inkl. kompenseren-de handlinger

Afvigelse

Skatter og generelle tilskud

-4.024,3

-4.024,3

-16,0

-4.040,3

-4.040,3

0,0

Serviceudgifter

2.625,3

2.636,8

9,3

2.646,1

2.650,4

4,3

Øvrige udgifter

1.147,3

1.131,5

11,7

1.143,2

1.185,2

42,0

Renter

-1,8

-1,8

0,0

-1,8

-1,8

0,0

Anlæg

144,0

226,8

-1,8

225,0

232,0

7,0

Jordforsyning /Danmark C

-57,3

-62,6

-46,6

-109,2

-109,2

0,0

Brugerfinansieret

-1,0

12,9

0,0

12,9

12,9

0,0

Låneoptagelse

-17,6

-40,2

0,0

-40,2

-40,2

0,0

Afdrag på lån

95,1

103,4

0,0

103,4

103,4

0,0

Øvrige finansforskydninger

16,6

25,3

0,0

25,3

25,3

0,0

RESULTAT I ALT

-73,6

7,9

-43,5

-35,6

17,7

53,3

-=mindreforbrug/merindtægt    +=merforbrug/mindre indtægt

 

TILLÆGSBEVILLINGER

’Skatter og tilskud

På skatter og tilskud søges i 2. budgetopfølgning om justering af budgettet med en tillægsbevilling på i alt -16,0 mio. kr. Kassetilførslen kan i hovedtræk forklares ved:

  • Fravær af sanktion for overskridelse af servicerammen i R2022, hvor der er afsat midler i kassen, -26,5 mio. kr. til finansiering af evt. sanktion.
  • Efterregulering af kommunal medfinansiering, 2,5 mio. kr.
  • Forventet mindre provenu på grundskyld, 10,0 mio. kr.
  • Nedjustering af forventninger til tilbagebetaling af grundskyld, -2,0 mio. kr.

 

Serviceudgifter

På serviceudgifter søges der i 2. budgetopfølgning om tillægsbevillinger og omplaceringer mellem serviceudgifter og overførselsudgifter med et samlet beløb på i alt 9,3 mio. kr. som medfører et øget pres på servicerammen. Omplaceringerne kan i korte træk forklares ved:

  • Børne- og Skoleudvalget – Der søges en kassefinansieret tillægsbevilling på 15,0 mio. kr. til delvis finansiering af udgiftspres på børne- og familieområdet. Beløbet svarer til den ekstra refusion på Særligt Dyre Enkeltsager, der blev tilført i kassen i forbindelse med 1. budgetopfølgning.
  • Børne- og Skoleudvalget vedr. familie- og børneområdet, hvor der efter de søgte bevillinger, omplaceringer og gennemførte kompenserende handlinger er opgjort et yderligere behov for tillægsbevilling på 17,2 mio. kr.
  • Økonomi- og Erhvervsudvalget – der søges en tillægsbevilling på 0,9 mio. kr. til finansiering af forventede øgede udgifter til direktionen. De øgede udgifter vurderes ikke at kunne afholdes indenfor udvalgets eksisterende budgetramme.
  • Teknisk Udvalg – Tidligere bevilligede midler til finansiering af driftstilskud til Kraches Gård søges tilbageført til kassen med 0,5 mio. kr., da Social- og Boligstyrelsen har godkendt, at beløbet finansieres af provenu fra likvidation af Kronfeldts Gaard og DSI Møllebo Allé.
  • Unge- og Uddannelsesudvalget – Der søges om budgetneutral omplacering af udgifter vedr. STU til overførselsudgifter. Omplaceringen reducerer presset på servicerammen med 8,0 mio. kr.  
  • Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget og Unge- og Uddannelsesudvalget – Omplacering af budget efter omfordeling af administrative udgifter til overførselsudgifter med -4,0 mio. kr.
  • Teknisk Udvalg - centralisering af rengøringsbudgetter medfører omplacering af budget til overførselsudgifter med -0,2 mio. kr.
  • Disponering af restbudgettet med korrektion på -11,1 mio. kr. fra den centrale bufferpulje til imødegåelse af presset på serviceudgifterne – beløbet lægges i kassen.

 

 

Tillægsbevillingen forventes at kunne finansieres af midler fra økonomiaftalen, når de endelige beløb kendes.

 

Herudover søges der om en række omplaceringer af budgetbeløb indenfor servicerammen, som samlet set er neutrale for servicerammen og kassen. Der er tale om omplaceringer vedrørende:

  • Omplacering af 1,5 mio. kr. fra Kultur- og Idrætsudvalget til Økonomi- og Erhvervsudvalget til finansiering af lønudgifter til afdelingschef og afregning i forbindelse med fratrædelse af tidligere afdelingschef.
  • Omplacering af 0,3 mio. kr. til finansiering af udvidelse af samarbejdsaftale med Kirkens Korshær fra Senior- og Socialudvalget til Økonomi- og Erhvervsudvalget.
  • Omplacering af 6,3 mio. kr. fra Økonomi- og Erhvervsudvalget til Unge- og Uddannelsesudvalget ifm. samling af ungeteam og SSP.
  • Omplacering af 2,6 mio. kr. fra Unge- og Uddannelsesudvalget til Børne- og Skoleudvalget som resultat af kompenserende handlinger og delvis finansiering af budgetpres på familie- og børneområdet.
  • Omplacering af 34,4 mio. kr. vedr. centralisering af rengøringsbudgetter til Teknisk Udvalg fra diverse fagudvalg.
  • Omplacering af 0,5 mio. kr. fra Senior- og Socialudvalget til Unge- og Uddannelsesudvalget vedr. STU-midler (voksen special undervisning).
  • Omplacering af 6,0 mio. kr. fra bufferpuljen under Økonomi- og Erhvervsudvalget til Børne- og Skoleudvalget til finansiering af tilbagebetaling vedr. dagtilbudstakster for 2020 og 2021.
  • Omplacering af 0,2 mio. kr. fra Senior- og Socialudvalget til Økonomi- og Erhvervsudvalget til delvis finansiering af juridisk bistand.
  • Omplacering af 0,5 mio. kr. fra Kultur- og Idrætsudvalget til Økonomi- og Erhvervsudvalget til finansiering af projektarbejde på kulturkasernen.
  • Omplacering af lønmidler fra Klima, Energi- og Miljøudvalget til Økonomi- og Erhvervsudvalget under administration vedr. Naturpark Lillebælt.
  • Omplacering af 0,5 mio. kr. fra Senior- og Socialudvalget til Økonomi- og Erhvervsudvalget vedr. budget til IT-systemet NEXUS.
  • Udmøntning af resterende administrativ besparelse på øvrige fagudvalg med i alt 0,176 mio. kr.

 

Øvrige driftsudgifter

På øvrige driftsudgifter udenfor servicerammen søges en tillægsbevilling på -0,5 mio. kr. vedrørende aktivitetsbestemt medfinansiering under Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget. Budgettet nedskrives som følge af færre efterreguleringer m.v.

 

Herudover søges der om omplacering af budgetbeløb, som er neutrale for kassen. Der omplaceres mellem fagudvalg indenfor budgetrammen samt tidligere beskrevne omplaceringer fra serviceudgifter til overførselsudgifter. Omplaceringerne kan specificeres således:

  • Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget og Unge- og Uddannelsesudvalget – omplacering af budget efter beregning af fordeling af administrative udgifter fra serviceudgifter med 4,0 mio. kr.
  • Teknisk Udvalg- centralisering af rengøringsbudgetter betyder omplacering af budget fra serviceudgifter med 0,2 mio. kr.
  • Unge- og Uddannelsesudvalget – omplacering af andel af administrationen vedr. STU fra serviceudgifter, effekt på overførselsudgifter 8,0 mio. kr.
  • Omplacering af indtægtsbudget på -3,6 mio. kr. vedr. refusion for uddannelseshjælp flyttes fra Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget til Unge- og Uddannelsesudvalget-

 

Anlæg og Jordforsyning / Danmark C

I anlægsprojektet vedrørende renovering af badeland er der afsat 1,8 mio. kr. i afledt drift. Budgettet og anlægsbevilling søges reduceret med dette beløb, idet den afledte drift håndteres under serviceudgifter og beskrives efterfølgende i afsnit vedrørende udfordringer på Kultur- og Idrætsudvalget.

 

I DanmarkC har en investor udnyttet en givet forkøbsret og købt yderligere et areal i området. Dette medfører en nettoindtægt på 46,6 mio. kr. Der søges i budgetopfølgningen om tillægsbevilling og tilsvarende justering af anlægsbevilling. Beløbet lægges i forbindelse med budgetopfølgningen i kassen.

 

I budgettet for 2024-2027 er der indarbejdet forventede indtægter for salg af erhvervsjord. Der søges samtidigt om godkendelse af nulstilling af de budgetterede salgspuljer for erhvervsjord i 2024 og 2025 med i alt 46,4 mio. kr. Der vil herefter i det tekniske budgetoplæg for 2024-2027 ikke indgå budgetterede indtægtspuljer for salg af erhvervsjord.

 

Der er herudover behov for justering af enkelte anlægsbevillinger - specifikation af de søgte justeringer af anlægsbevillinger er vedlagt som bilag.

 

Brugerfinansieret område

På det brugerfinansierede område søges der om omplacering af budget mellem en række anlægsprojekter. Omplaceringerne kan specificeres således:

  • Køb af containere 1,4 mio. kr.
  • Kompaktor/Dozer -2,5 mio. kr.
  • Renovering af brønde 2,1 mio. kr.
  • Undergrundscontainere til genanvendeligt affald -1,0 mio. kr.

 

Anlægsbevillinger søges samtidigt justeret i konsekvens heraf. Specifikation af de søgte justeringer er vedlagt som bilag.

 

UDFORDRINGER

Serviceudgifter

På serviceudgifterne er der siden 1. budgetopfølgning konstateret et yderligere pres, som udover de i sagen tidligere beskrevne tillægsbevillinger på 9,3 mio. kr. herudover kan opgøres til 11,3 mio. kr. og i hovedpunkter kan specificeres således:

  • Senior- og Socialudvalget, budgetterne vedr. interne enheder, mellemkommunale tilbud og plejen er under pres med delvis finansiering af budgettet til visitation, nettoudfordringen er opgjort til 7,5 mio. kr.
  • Kultur- og Idrætsudvalget, afledt drift i forbindelse med renovering af badeland, udfordringen er opgjort til 1,8 mio. kr.
  • Økonomi- og Erhvervsudvalget, ekstra udgift på 2,0 mio. kr. ifm. fratrædelse af direktører vurderes ikke at kunne finansieres indenfor indeværende års budgetramme. Beløbet forventes aktuelt overført til 2024 ifm. regnskabsafslutningen for 2023 og via kompenserende handlinger at blive udlignet indenfor budgetrammen i 2024.

 

Udfordringerne er nærmere beskrevet i de fagudvalgenes budgetopfølgningssager.

 

For at imødegå ovenstående pres er der herudover indregnet flytning af 7,0 mio. kr. budgetteret som serviceudgifter, som i overensstemmelse med konteringsreglerne kan omplaceres til anlæg. Dette realiseres i forbindelse med 3. BO.

 

Øvrige udgifter

På Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget er der indarbejdet en samlet udfordring i forhold til det korrigerede budget på 42,0 mio. kr., som primært af en konsekvens af stigende tilgang til særligt førtidspension og seniorpension.

 

Det er stadig tidligt at vurdere udviklingen og dermed det endelige resultat af overførselsudgifterne, og området vil blive fulgt tæt frem mod 3. budgetopfølgning.

 

ØKONOMIAFTALE OG MIDTVEJSREGULERING  

Regeringen og KL har indgået en økonomiaftale for 2024 og i denne indgår elementer, som påvirker kommunens økonomiske rammer og vilkår i indeværende år.

 

I forbindelse med indgåelse af aftalen er KL og regeringen enige om, at der foretages en midtvejsregulering vedrørende 2023 på i alt 5,0 mia. kr., som følge af ændrede skøn for løn- og prisudvikling samt for overførsler. Hertil kommer at der er afsat 0,9 mia. kr. i 2023 til udbetaling af kompensation over bloktilskuddet for modtagelsen af fordrevne fra Ukraine.

 

Fredericia Kommunes præcise andel af de ekstra midler og løft af servicerammen, som følge af økonomiaftalen, er endnu ikke meldt ud. Ud fra meldinger fra KL i forbindelse med økonomiaftalen er der i den korrigerede serviceramme indregnet et estimeret løft af Fredericia Kommunes serviceramme med 15,5 mio. kr. som følge af nye pris- og lønskøn samt 0,8 mio. kr. vedrørende kompensation for modtagne fordrevne fra Ukraine.

 

På overførselsudgifterne er det usikkert, om Fredericia Kommune bliver kompenseret med et beløb, der svarer til den skitserede forventede udfordring på 42,0 mio. kr.

Økonomiske konsekvenser

Det skal særligt bemærkes, at der kan konstateres et stort pres på den kommunale serviceramme. Såfremt det ikke lykkes at udføre kompenserende handlinger i forhold til de beskrevne udfordringer, vil det betyde, at kommunens serviceramme ikke kan overholdes. Selv ikke efter midtvejsregulering af nye pris- og lønskøn.

Vurdering

Forvaltningen anbefaler, at der med det konstaterede pres på servicerammen primært på det specialiserede område, usikkerhed på den fortsatte udvikling heri samt effektuering af de planlagte kompenserende handlinger, som rettidig omhu bliver udmeldt generel økonomisk tilbageholdenhed, således der sikres en vist robusthed i forhold til at opfange eventuelt kommende udfordringer på serviceudgifterne.

 

Som del af genopretningen på familieområdet i 2023, arbejder forvaltningen på, at finde 7 mio. kr. budgetteret som serviceudgifter, som i henhold til konteringsreglerne kan omplaceres til anlæg. Dette indgår i forventningerne og realiseres i forbindelse med 3. BO

 

Det skal bemærkes, at der i 2. budgetopfølgning ikke er indregnet en forventet overførsel af uforbrugte midler til 2024. En eventuel overførsel af ikke forbrugte midler til 2024 vil reducere den skitserede udfordring.

Indstillinger

Forvaltningen og fagudvalgene indstiller, at Økonomi- og Erhvervsudvalget anbefaler byrådet:

  1. at godkende 2. budgetopfølgning 2023 med de beskrevne tillægsbevillinger inkl. disponering af restbudget på den centrale bufferpulje og de beskrevne omplaceringer
  2. at godkende at omplaceringers virkninger tilsvarende teknisk tilrettes i det tekniske budgetoplæg 2024-2027
  3. at godkende justeringer af anlægsbevillinger jf. vedlagte bilag
  4. at der udmeldes øget tilbageholdenhed og fortsat arbejdes med kompenserende handlinger med henblik på overholdelse af servicerammen.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

  1. Anbefales.
  2. Anbefales
  3. Anbefales
  4. Anbefales

Punkt 5 Orienteringssag: Budget 2024-2027 på Økonomi- og Erhvervsudvalgets område - statusdrøftelse

Sagsresumé

Som led i budgetproceduren for budget 2024-2027, der blev besluttet i Økonomi- og Erhvervsudvalget på mødet den 20. februar 2023, orienteres fagudvalgene om det tekniske budget på juni-møderne.

 

Sagsbeskrivelse:

I henhold til budgetproceduren for budget 2024–2027 drøfter administrationen på møderne i juni status på budgetlægningen med fagudvalgene ud fra de vedtagne tekniske budgetrammer, som blev godkendt på Økonomi- og Erhvervsudvalgets møde den 12. april 2023.

 

De tekniske budgetrammer for udvalget er vedlagt som bilag.

 

Drøftelserne har til formål at holde fagudvalgene opdaterede på den økonomiske status på eget område og samtidig at give mulighed for at komme med inputs til de forslag, der skal udarbejdes som en del af budgetmaterialet.

 

Den aktuelle status i forhold til det tekniske budget samt emner til drøftelse præsenteres på mødet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Forvaltningen indstiller til Økonomi- og Erhvervsudvalget, at:

  1. Udvalget drøfter den aktuelle status på budgetlægningen for 2024-2027 på Økonomi- og Erhvervsudvalgets område.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

  1. Drøftet.

Punkt 6 Beslutningssag: TrekantBrand - Regnskab 2022

Sagsresumé

I henhold til selskabets vedtægter skal regnskab 2022 for TrekantBrand fremsendes til godkendelse i kommunalbestyrelserne i de 5 ejerkommuner.

 

Regnskabet er godkendt af Beredskabskommissionen og fremsendt til kommunerne til godkendelse.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Regnskabet for TrekantBrand er opdelt i beredskabsopgaven og sideaktiviteter, der løses for de enkelte ejerkommuner.

 

Regnskabet viser følgende resultat:

Alle beløb i mio. kr.

Regnskab 2022

Beredskabsopgaven

0,868

Sideaktiviteter

0,000

Samlet resultat

0,868

+ = overskud  /  - = underskud

 

Årets resultat for Trekant Brand Beredskabsdel på 0,868 mio. kr. tilføres Trekant Brands egenkapital. Ultimo 2022 er egenkapitalen på 6,185 mio. kr.

 

Årets resultat skyldes primært indtægtssiden som har været større end budgetteret herunder bl.a. vagtcentralen og slukkeservice.

 

Fravær af store og langvarige hændelser har givet gode betingelser for omkostningssiden.

 

2022 var det første år uden Vejle Kommunes deltagelse. Budgettet var derfor lagt helt fra bunden på samtlige områder.

 

Sideaktiviteter giver igen i 2022 et mindreforbrug, primært grundet bus/kørselskontor. Mindreforbruget er på 2,278 mio. kr. og tilbagebetales i løbet af 2023. Der er blevet kørt rekord mange kilometer i 2022. Der følges i 2023 op på, om der køres ligeså mange kilometer som i 2022. TrekantBrand er i dialog med ejerkommunerne om nedsættelse af taksten – Se nedenstående tabel for uddybning.

 

Regnskabet for Fredericia kommunes andel af sideaktiviteter viser følgende:

Alle beløb i mio. kr.

Budget 2022

Regnskab 2022

Afvigelse

Vagtcentral

-0,031

0,127

0,158

Sikkerhedsvagter

0,000

0,000

0,000

Låse, nødkald og video

0,064

0,220

0,156

Kørselskontor

-0,039

2,476

2,515

Autoværksted

0,081

-0,016

-0,097

Buskørsel

-0,007

-0,364

-0,357

Responce

-0,063

-0,161

-0,098

Samlet resultat

-0,004

2,282

2,278

+ = overskud  /  - = underskud

 

Årsregnskab 2022 og revisionsberetning 2022, samt Beredskabskomissionens indstilling til godkendelse i kommunalbestyrelserne er vedlagt som bilag.

Økonomiske konsekvenser

Se sagsbeskrivelse.

Vurdering

Se sagsbeskrivelse.

Indstillinger

Forvaltningen indstiller, at Økonomi- og Erhvervsudvalget anbefaler byrådet:

  1. At årsregnskab 2022 for TrekantBrand inkl. revisionsberetning for 2022 godkendes.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

Anbefales.

Punkt 7 Beslutningssag: Boligkontoret Fredericia, salg af afd. 211, Havepladsvej 8, 7000 Fredericia

Sagsresumé

Boligkontoret Fredericia har anmodet om kommunalbestyrelsens godkendelse til at sælge afdeling 211, Børnehaven Arken beliggende på Havepladsvej 8, 7000 Fredericia.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune har modtaget en ansøgning fra Boligkontoret Fredericia i henhold til lov om almene boliger § 27, hvorefter kommunalbestyrelsen skal godkende, at den almene boligorganisation afhænder ejendommen beliggende på Havepladsvej 8, 7000 Fredericia.

 

Boligkontoret Fredericia ønsker at afhænde afd. 211, beliggende havepladsvej 8, 7000 Fredericia, da Børnehaven Arken har opsagt sin aftale med Fredericia Kommune. Derved falder udlejningen af børnehaven udenfor Boligkontoret Fredericias kerneområde.

 

Boligkontoret har modtaget et købstilbud på 2.550.000 kr. fra den selvejende institution, Børnehaven Arken, der også driver børnehaven i dag. Børnehaven Arken har efter kreditvurderingen meddelt, at de ønsker at købe ejendommen pr. den 1. juli 2023. Nettoprovenu på ca. 2 mio. kr. fra salget overføres til organisationens dispositionsfond.

 

Ejendommen er vurderet af ejendomsmægler Niels Henrik Billund, ud fra en vurdering af ejendommenes beliggenhed, kvalitet og markedsvilkår for erhvervsejendomme. Ejendommen er vurderet til 2.800.000 kr., men der er givet en prisreduktion på 250.000 kr. grundet nedslidte døre og vinduer.

 

Salget er godkendt på et organisationsbestyrelsesmøde i Boligkontoret Fredericia den 26. april 2023 og repræsentantskabet på deres ordinære møde den 24. maj 2023.

 

Fredericia Kommune har stillet garanti for 100 % af det eksisterende lån i ejendommen på 1.316.000 kr. Da dette lån indfries, har Boligkontoret Fredericia oplyst, at kommunens garantiforpligtigelse bortfalder i forbindelse med salget.

Økonomiske konsekvenser

Der er ikke økonomiske konsekvenser for Fredericia Kommune forbundet med godkendelsen af salget.

Vurdering

I henhold til gældende lovgivning er salget betinget af en godkendelse fra kommunalbestyrelsen, jf. almenboligloven § 27, stk. 1.

 

I henhold til almenboligloven § 27, stk. 5, skal ejendommene sælges til markedsprisen. På baggrund af ejendomsvurderingen foretaget af Niels Henrik Billund, er ejendomsværdien fastsat til 2.800.000 kr., mens ejendommen sælges til 2.550.000 kr. Reduktionen er begrundet i nedslidte døre og vinduer, hvorfor salget vurderes at ske på markedsvilkår ud fra ejendommens tilstand på salgstidspunktet.

 

Ejendommen sælges til den selvejende institution, Børnehaven Arken, hvorfor antallet af daginstitutioner ikke formindskes efter salget.

 

Det er forvaltningens vurdering, at anmodningen kan godkendes.

Indstillinger

Forvaltningen indstiller, at Økonomi- og Erhvervsudvalget anbefaler byrådet at

  1. godkende anmodningen fra Boligkontoret Fredericia vedrørende salg af afd. 211, Havepladsvej 8, 7000 Fredericia på markedsvilkår.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

Anbefales.

Punkt 8 Beslutningssag: Byfornyelsesstøtte 2023

Sagsresumé

Vækst, Teknik og Klima har modtaget 11 ansøgninger om byfornyelsesstøtte. I alt søges der om støtte for 1,320 mio. kr. inkl. beløb til skimmelsvampsager. Udover ansøgningerne om støtte skal byfornyelsespuljen ligeledes bruges til skimmelsvampsager.

 

Forvaltningen indstiller, at der træffes byfornyelsesbeslutning for alle de nævnte ejendomme, at budgettet tilrettes med de under ”Økonomiske konsekvenser” anførte ændringer, og at midlerne frigives.

 

Sagsbeskrivelse:

Vækst, Teknik og Klima har modtaget i alt 11 ansøgninger om byfornyelsesstøtte. Ansøgningerne er til både ejerboliger og ejendomme med udlejningsboliger. 4 af ejendommene er beliggende uden for volden, og de resterende 7 er beliggende inden for volden. Ejendommene og deres beliggenhed kan ses i bilag 1.

 

I det kommunale budget for 2023 er der afsat 1,065 mio. kr. til bygningsfornyelse i hele kommunen, efter fremskrivning af beløbet. Deraf skal der afsættes penge til eventuelle kommende skimmelsvampsager. Der forventes ingen statslig refusion til bygningsfornyelse i Fredericia Kommune i 2024.

 

Teknisk Udvalg besluttede den 28. november 2022, at der gives op til 25% i støtte til projekter, hvor der søges om støtte til enkelte arbejder eller flere små arbejder, og at der gives op til 40% i støtte til projekter, hvor der søges om støtte til flere og mere omfattende arbejder på én gang. Det blev ligeledes besluttet, at der kan arbejdes med et maks. beløb pr. ejendom, hvis dette bliver nødvendigt når ansøgningsfristen er nået.

 

I alt udgør det samlede renoveringsbeløb for alle ejendommene i alt 5,726 mio. kr. Hvis der skulle gives maks procentsats til de enkelte projekter, ud fra mængden af arbejder, så ville støttebeløbet i alt lande på 1,780 mio. kr. Da der ikke er penge til dette i puljen, har forvaltningen set sig nødsaget til at justere de aktuelle støtteprocenter til henholdsvis 33% og 18% - dog kan der maks. opnås en støtte på 0,215 mio. kr. pr. ejendom.

 

Igen i år foreslår Vækst, Teknik og Klima, at der gives en tidsfrist, så der i tilsagnene bliver anført, at byfornyelsesprojekterne skal være afsluttet og støtten udbetalt senest den 15. december 2025, ellers bortfalder tilsagnet automatisk. Fristen vil kun kunne forlænges, hvis der er tale om helt særlige omstændigheder. Det skal sikre, at arbejderne bliver udført, eller at pengene alternativt kan bruges til andre formål.


Støtten kan tidligst udbetales i 2024.

Økonomiske konsekvenser

Tekst

2023

2024

2025

Børup Skovvej 19, udgift (XA-50425)

 

0,029

 

Børup Skovvej 19, indtægt (XA-50525)

 

-0,000

 

Dronningensgade 20, udgift (XA-50445)

 

0,215

 

Dronningensgade 20, indtægt (XA-50445)

 

-0,000

 

Huslodsvej 1, udgift (XA-50447)

 

0,215

 

Huslodsvej 1, indtægt (XA-50447)

 

-0,000

 

Jernbanegade 45 - 49, udgift (XA-50448)

 

0,123

 

Jernbanegade 45 - 49, indtægt (XA-50448)

 

-0,000

 

Kongensgade 47A, udgift (XA-50449)

 

0,011

 

Kongensgade 47A, indtægt (XA-50449)

 

-0,000

 

Nørre Voldgade 8A+B, udgift (XA-50450)

 

0,033

 

Nørre Voldgade 8A+B, indtægt (XA-50450)

 

-0,000

 

Oldenborggade 20, udgift (XA-50451)

 

0,215

 

Oldenborggade 20, indtægt (XA-50451)

 

0,000

 

Prinsensgade 62, udgift (XA-50452)

0,198

0,017

 

Prinsensgade 62, indtægt (XA-50452)

-0,000

-0,000

 

Sjællandsgade 7, udgift (XA-50453)

0,057

0,007

 

Sjællandsgade 7, indtægt (XA-50453)

-0,000

-0,000

 

Taulov Bygade 5B, udgift (XA-50454)

 

0,059

 

Taulov Bygade 5B, indtægt (XA-50454)

 

-0,000

 

Vendersgade 16, udgift (XA-50455)

 

0,081

 

Vendersgade 16, indtægt (XA-50455)

 

-0,000

 

Skimmelsvamp udgift (XA-50094)

 

0,060

 

Skimmelsvamp, indtægt (XA-50094)

 

-0,000

 

Byfornyelse pulje, udgift (XA-50044)

-0,057

-1,065

 

Byfornyelse pulje, indtægt (XA-50044)

0,000

0,000

 

Falstersgade 9, udgift (XA-50248)

-0,198

 

 

Falstersgade 9, indtægt (XA-50248)

0,000

 

 

 

Den kommunale pulje til byfornyelse er i 2024 på 1.065.000 kr. Dertil er der 0,057 mio. kr. til overs fra uddeling af støtte i 2022 (budget 2023).

 

For at bibeholde støtteprocenterne på et niveau, så ansøgerne får en acceptabel støtte til deres projekter, og bevare incitamentet til at udføre renoveringerne med originaliteten for øje, har forvaltningen set sig nødsaget til at bruge 0,198 mio. kr. fra Falstersgade 9. Dette kan forsvares, da ejerne alligevel ikke kommer til at udføre det projekt, der p.t. ligger tilsagn på (sammenlægning af lejligheder og renovering af klimaskærm). Andre ejere har overtaget, og de har bl.a. lavet badeværelser i ejendommen og ønsker ikke sammenlægning af lejlighederne. Forvaltningens foreslår derfor, at de må søge på ens vilkår med andre, hvis de på et senere tidspunkt ønsker støtte.

Vurdering

Forvaltningen har på baggrund af de indkomne ansøgninger vurderet, at der er behov for at justere i støtteprocenter, for at kunne til godese alle de ansøgte projekter, der opfylder kriterierne.

 

Herunder er de 11 ejendomme, som forvaltningen foreslår skal have del i byfornyelsespuljen oplistet. Ved hver enkelt ejendom er denne beskrevet, samt de arbejder, der er ansøgt om støtte til og de foreslåede støtteprocenter.


Skimmelsvamp

Forvaltningen anslår, at der i 2024 skal bruges 0,060 mio. kr. på skimmelsvampesager, da der i 2022 blev brugt 0,060 mio. kr.

 

Børup Skovvej 19 – bevaringsværdi 4

Ejendom i bindingsværk med stråtag fra 1827, indgår i en 4-længet gårdstruktur.

Der søges om støtte til ny bundrem og understøbning heraf på nord og vestsiden.

 

Støtteberettigede udgifter:  160.054 kr.

Støttebeløb 18%:  29.000 kr.

 

Dronningensgade 20 – bevaringsværdi 4

Ejendom fra 1906. Ejendommen er et typisk byggeforeningshus tegnet af Jesper Jespersenen 2,5 etages privat udlejningsejendom i rød blank mur med tegltag, og flere fine detaljer. Ejendommen gennemgår en gennemgribende renovering.

Der søges om støtte til afrensning af alle facader og pudsning af facade mod baggården, nyt rødt tegltag lille dansk format, nye afløb og nedløb, renovering af kvistene så de ligner de oprindelige samt nye vinduer og døre, som oprindeligt.

 

Støtteberettigede udgifter:    867.038 kr.

Støttebeløb 33%, afrundet til 286.000 kr, max støtte:  215.000 kr.

 

Huslodsvej 1 – bevaringsværdi 3

Ejerbolig i 1,5 etage med kælder fra 1909. Bedre byggeskik villa i rød blank mur med tegltag, vinterstue og karnapper, mange originale detaljer i høj kvalitet. Ejendommen gennemgår en løbende renovering, der foretages efter de oprindelige metoder.

Der søges om støtte til nye koblede vinduer og terrassedøre.

 

Støtteberettigede udgifter:    654.558 kr.

Støttebeløb 33%, afrundet til 216.000 kr, max støtte:  215.000 kr.

 

Jernbanegade 45 - 49 – bevaringsværdi 3

Ejendom fra 1939 i gul blank mur med rødt tegltag og markant frontispice. Oprindelige vinduer og døre.

Der søges om støtte til restaurering af vinduer og døre, herunder maling med linoliemaling og nyt linoliekit.

 

Støtteberettigede udgifter:  684.205 kr.

Støttebeløb 18%  123.000 kr.

 

Kongensgade 47A – bevaringsværdi 3

Etageejendom fra 1902 med ejerlejligheder. Tidligere håndværksforretning i baghuset. Pudset og rigt ornamenteret facade, original velbevaret port.

Der søges om støtte til restaurering af original port og overlys.

 

Støtteberettigede udgifter:  61.000 kr.

Støttebeløb 18% 11.000 kr.

 

Nørre Voldgade 8A+B – bevaringsværdi 3

Bedre byggeskik villa fra 1915 opført som direktørbolig for Cohr’s sølvvare fabrikker, nu omdannet til ejerlejligheder. Opført i rød blank mur og rødt tegltag, med kobber karnapper og smukke originale   vinduer med kunstfærdige sprosser. Rigt detaljeret facade og velbevarede originale detaljer.

Der søges om støtte til restaurering af alle vinduer, herunder maling med linoliemaling og nyt linoliekit

 

Støtteberettigede udgifter:  182.850 kr.

Støttebeløb 18%:   33.000 kr.

 

Oldenborggade 20 – bevaringsværdi 4

Privat udlejningsejendom fra 1897 rød blank mur med støbte gesimsbånd og asymmetrisk indgang. Huset er ombygget i 1982 med uoriginale vinduer, to nye kviste og bærer præg af at have stået tomt i en årrække. Ejendommen gennemgår en gennemgribende renovering.

Der søges om støtte til afrensning af alle facader, nyt tag i røde vingetegl lille dansk format, nye afløb og nedløb, renovering af kvistene så de ligner de oprindelige, samt nye vinduer og døre.

 

Støtteberettigede udgifter:    679.306 kr.

Støttebeløb 33%, afrundet til 224.171 kr, max støtte:  215.000 kr.

 

Prinsensgade 62 – bevaringsværdi 2

Ejendom fra 1906 med tre lejligheder – der udlejes privat. Villaen er opført med pudset facade, karnapper, frontispice, vinterstue og tårn.

Der søges om støtte til nyt tag i sorte vingetegl lille dansk format, samt nye tagrender og nedløbsrør i zink

 

Støtteberettigede udgifter:    1.301.026 kr.

Støttebeløb 18%, afrundet til 234.000 kr, max støtte:     215.000 kr.

 

Sjællandsgade 7 – bevaringsværdi 4

Udlejningsejendom fra 1897. Opført som en del af et symmetrisk dobbelthus, med pudset facade og fine støbte detaljeringer omkring vinduerne og fint ornamenterede kviste.

Der søges om støtte til nyt sort tag med vingetagsten i lille dansk format, nye tagrender og nedløbsrør i zink, ligeldes renoveres kvistene så det oprindelige udtryk bevares.

 

Støtteberettigede udgifter:  357.375 kr.

Støttebeløb 18%:   64.000 kr.

 

Taulov Bygade 5B – bevaringsværdi 4

Tidligere stationsbygning i Taulov, der fremover skal bruges til fælles samlingspunkt i Taulov. Ejendommen er opført i 1912 i blank gul tegl med skifer tag, fremstår original i det ydre, men bærer præg af at have stået tom i en årrække.

Der søges om støtte til nye vinduer, med samme udtryk som de oprindelige.

 

Støtteberettigede udgifter:  328.300 kr.

Støttebeløb 18%:    59.000 kr.

 

Vendersgade 16 – bevaringsværdi 4

Ejendom fra 1900 med frisør og butik i stueetagen, samt boliger i de øvrige etager.
Der søges om støtte til afrensning af facade, og genopmaling, udskiftning af vinduer og døre i facaden ud mod Vendersgade.

 

Støtteberettigede udgifter:  450.698 kr.

Støttebeløb 18%:    81.000 kr.

Indstillinger

Forvaltningen indstiller, at det anbefales Økonomi- og Erhvervsudvalget at anbefale byrådet, at

 

1. Der træffes byfornyelsesbeslutning for alle de nævnte ejendomme.

2. Budgettet tilrettes med de under ”Økonomiske konsekvenser” anførte ændringer.

3. Midlerne frigives.

Beslutning i Teknisk Udvalg den 30-05-2023

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

  1. Anbefales
  2. Anbefales.
  3. Anbefales.

Punkt 9 Beslutningssag: Vedtagelse af forslag til Lokalplan 391 - Boliger ved Egeskov Syd

Sagsresumé

Forvaltningen har udarbejdet et forslag til lokalplan 391 – Boliger ved Egeskov Syd, i et område syd for Egeskov Bygade. Lokalplanen har til formål at muliggøre opførelse af tæt-lav boligbebyggelse i maksimalt én etage inden for fastlagte byggefelter. Udover at give mulighed for boligbebyggelse, skal lokalplanen sikre, at der opføres en 5,5 m høj støjvold, der sikrer boligerne mod virksomhedsstøj fra Crossbridge. Herudover skal lokalplanen sikre at der tages hensyn til områdets landskabelige værdier og at byggeriet ikke påvirker kystlandskabet i væsentlig grad. 

Forvaltningen indstiller at forslag til Lokalplan 391 – Boliger ved Egeskov Syd vedtages som forslag, og at lokalplanforslaget sendes i offentlig høring i 8 uger.

Redaktionel tilretning af bilag 2 ”Forslag til Lokalplan 391 – Boliger ved Egeskov Syd” pågår.

Sagsbeskrivelse:

Forvaltningen har, på baggrund af en henvendelse fra en privat udvikler, udarbejdet forslag til Lokalplan 391 – Boliger ved Egeskov Syd. Teknisk Udvalg igangsatte lokalplanarbejdet den 22. august 2022.

Lokalplanens indhold

Lokalplanforslaget er udarbejdet for at muliggøre tæt-lav boliger i et område syd for Egeskov Bygade, der i dag er bar mark. Med lokalplanen bliver det muligt at opføre rækkehuse og dobbelthuse. Lokalplanen stiller krav om at bebyggelse skal kunne udstykkes med en minimumgrundstørrelse på 400m2. Ved beregning af grundstørrelsen må medregnes et fælles udmatrikuleret areal.

 

Lokalplanen stiller krav om at lokalplanområdet forsynes med grønne opholdsarealer, med mulighed for leg, ophold og rekreation. Ligeledes skal der etableres stiforbindelser på tværs af området, der sikrer passage for bløde trafikanter.

 

Slutteligt har lokalplanen til formål at sikre, at boliger sikres mod virksomhedsstøj. Derfor stilles der krav om opførelsen af en støjvold, som afskærmer boligområdet for virksomhedsstøj. Lokalplanen sikrer, at støjvolden indarbejdes landskabeligt i området og fremstår som en integreret del af det omgivende landskab gennem beplantning med buske og træer.  

 

Forhold til gældende lokalplan/ byplanvedtægt

Området er ikke omfattet af lokalplan/byplanvedtægt.

 

Forhold til Kommuneplan 2021 – 2033

Lokalplanområdet er omfattet af rammeområde T.B.3 – Boligområde ved Dalsgård og er i overensstemmelse med Kommuneplan 2021-2033 for Fredericia Kommune.

 

Miljøvurdering

Det er ved en screening af planen vurderet, at planens påvirkning af miljøet ikke har en karakter og et omfang, der kræver at der gennemføres en miljøvurdering. Afgørelsen om ikke at udarbejde en miljørapport har været sendt i høring hos berørte myndigheder og offentliggøres sammen med planforslaget.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at der med lokalplan 391 – Boliger ved Egeskov Syd skabes det nødvendige plangrundlag, som sikrer områdets fremtidige anvendelse som boligområde.

 

Forvaltningen vurderer, at lokalplanen vil understøtte udbuddet af en efterspurgt boligtype i Fredericia Kommune som helhed, og endvidere kan bidrage til en positiv udvikling for lokalområdet i form af et attraktivt nyt boligområde.

 

Ved igangsættelsen af lokalplanarbejdet fastlagde Teknisk Udvalg en præmis om at projektet skulle bearbejdes med henblik på at forbedre bebyggelsesplanen, herunder bl.a. placering/antal boliger, opholdsarealer, parkering, vandhåndtering og landskabelig indpasning af støjvold. Dette vurderes imødekommet af udvikler og er indarbejdet i lokalplanforslaget.

Indstillinger

Forvaltningen indstiller til Teknisk Udvalg, at det anbefales over for Økonomi- og Erhvervsudvalget at anbefale byrådet, at:

 

  1. Forslag til Lokalplan 391 – Boliger ved Egeskov Syd vedtages som forslag
  2. Lokalplansforslaget sendes i offentlig høring i 8 uger.

Beslutning i Teknisk Udvalg den 30-05-2023

Anbefales, med følgende to tilføjelser: 

§ 8.1 

Nuværende 

"Blank mur og glatpuds skal være i farverne mørk eller lys sand, engelsk rød, falurød, sort eller en kombination af disse. " 

 

Erstattes af 

"Blank mur skal være i sort, gule, røde eller brune nuancer".  

"Glatpuds skal være i farverne: hvid, terra de sienna eller engelsk rød. Herudover blandinger af de nævnte farver med højst 20 % hvid eller sort." 

 

§ 8.7 

Nuværende 

"Minimum 50 % af områdets tage skal udføres som saddeltag på minimum 10 grader." 

 

Erstattes af 

"Minimum 50 % af områdets tage skal udføres som saddeltag.  

Ensidig taghældning skal udføres med en hældning på minimum 10 grader."  

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

Anbefales med de ændringer og tilføjelser, som anbefales af Teknisk Udvalg.

Punkt 10 Beslutningssag: Vedtagelse af Planstrategi 2023 - Fra vision til kommuneplan

Sagsresumé

I følge Planlovens § 23a, stk. 1 skal Byrådet vedtage og offentliggøre en strategi for kommuneplanlægningen - en planstrategi - inden udgangen af første halvdel af byrådsperioden. Det vil sige inden udgangen af 2023.

Planstrategien skal indeholde oplysninger om den planlægning, der er sket efter den seneste revision af kommuneplanen samt byrådets vurdering af og strategi for udviklingen. Der ud over skal Byrådet i planstrategien tage stilling til, hvordan kommuneplanen skal revideres.

Forvaltningen fremlægger hermed Planstrategi 2023 for Fredericia Kommune med henblik på Byrådets vedtagelse og efterfølgende udsendelse i offentlig høring.

 

Sagsbeskrivelse:

I 2022 trådte et nyt byråd til. Det første år gik med at arbejde med at formulere en ny vision ”Fredericia - Fremtidens centrum. For den grønne omstilling. For kulturen. For børnefamilierne.”

 

Visionen blev vedtaget af Byrådet den 17. april 2023. Den skal nu udmøntes i politikker, strategier og handleplaner, så det sikres, at vi når i mål med visionen. Planstrategien er en vigtig brik i den sammenhæng, fordi den sætter den overordnede, strategiske ramme for, hvordan Vision 2033 kan omsættes i den fysiske udvikling af Fredericia Kommune. Med et areal på blot 134 km2 er det afgørende, at vi tænker udnyttelsen af vores arealer strategisk og langsigtet i den fysiske planlægning, så vi kan få plads til alt det, vi gerne vil.

 

Med Planstrategi 2023 sættes der fokus på, hvordan den fysiske planlægning kan understøtte, at kommunens enestående geografiske placering udnyttes bedst muligt i forhold til en udvikling, der understøtter den grønne omstilling.

 

Strategien fokuserer også på, hvordan vi styrker vores unikke historie, kulturarv og natur gennem planlægningen – til gavn for vores borgere og vores besøgende. Et særligt fokus er, hvordan vi sikrer balancen mellem benyttelse og beskyttelse af vores naturområder, så biodiversiteten i kommunen kan fremmes.

 

Endelig fokuserer planstrategien på, hvordan vi med en bæredygtig byudvikling og med udgangspunkt i kvaliteterne i vores byer og lokalområder kan planlægge attraktive bomiljøer, der både tiltrækker og fastholder borgere.

 

Revisionsbeslutning

Med vedtagelse af Planstrategi 2023 træffer Byrådet beslutning om, at kommuneplanen for Fredericia Kommune skal revideres delvist, jf. Planlovens § 23a, stk. 2 nr. 1.

 

Kommuneplanen består dels af en lokal del for Fredericia Kommune, dels af en fælles del for kommunerne i Trekantområdet. Revisionsbeslutningen for de to dele beskrives herunder.

 

I forhold til den lokale del for Fredericia Kommune vil følgende blive revideret:

  • Hele hovedstrukturen
  • Lokale retningslinjer for temaerne Bymønster og befolkning, Byerne, Det åbne land, Kultur og Fritidsliv, Mobilitet og energiforsyning, Miljøforhold og Klima.
  • Generelle og specifikke rammer for lokalplanlægningen.

 

I forhold til den fælles del for Trekantområdet er der endnu ikke truffet beslutning om en eventuel fælles revisionsbeslutning af den fælles hovedstrukturdel og retningslinjedel i øvrigt.

 

Såfremt det vedtages, at den fælles del af kommuneplanen skal revideres helt eller delvist, vil dette blive tilføjet Planstrategi 2023 i forbindelse med den endelige vedtagelse.

 

Selvom det vedtages, at den fælles del af kommuneplanen ikke skal revideres, ønsker Fredericia Kommune at tilføje/ændre de lokale udpegninger for Fredericia Kommune for følgende fælles retningslinjetemaer:

  • Byudvikling
  • Skovrejsning
  • Lavbundsarealer
  • Natur
  • Økologiske forbindelser
  • Landskab
  • Rekreative stier
  • Mobilitet
  • Vedvarende energianlæg
  • Klima

 

Derudover tilføjes der en lokal redegørelse for de nye udpegninger, samt uddybning af, hvordan Fredericia Kommune vil administrere efter de fælles retningslinjer.

 

Ud over ovennævnte vil der blive foretaget mindre tekniske tilretninger af kommuneplanen i form af korrektur og opsætning. Der vil være tale om tilretninger, der ikke ændrer på meningen med indholdet i kommuneplanen.

 

Offentlig høring og foroffentlighed forud for den kommende kommuneplanrevision

Der opereres ikke med et forslag til en planstrategi. Planstrategien gælder fra vedtagelse. Derefter skal den i mindst 8 ugers høring, hvor alle har mulighed for at komme med idéer, forslag og bemærkninger til den offentliggjorte strategi.

 

Planstrategi 2023 anvendes desuden som indkaldelse af ideer og forslag til den kommende kommuneplanrevision, så det i forbindelse med høringsperioden er muligt at indsende kommentarer og ændringsønsker til både planstrategien og til den kommende revision af kommuneplanen. Høringsperioden løber i 13 uger fra 23. juni til og med 22. september 2023.

 

Herefter tager Byrådet stilling til de fremkomne bemærkninger og offentliggør eventuelle ændringer i planstrategien i forbindelse med den endelige vedtagelse af Planstrategi 2023.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at ”Planstrategi 2023 for Fredericia Kommune – Fra vision til kommuneplan” er i overensstemmelse med Fredericia Byråds nye vision ”Fredericia - Fremtidens centrum. For den grønne omstilling. For kulturen. For børnefamilierne.”

 

Forvaltningen vurderer, at planstrategien giver gode muligheder for at understøtte kommunens fysiske udvikling i denne byrådsperiode og kan bruges til at omsætte visionen til konkret fysisk arealplanlægning i forbindelse med næste kommuneplanrevision - Kommuneplan 2025-2037.

 

Fredericia Kommune har i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (Lovbekendtgørelse nr. 1976 af 27. oktober 2021) screenet Planstrategi 2023 i forhold til en vurdering af, om planens påvirkning af miljøet har en karakter og et omfang, der kræver en miljøvurdering. På baggrund af screeningen iht. lovens § 10 og høring af berørte myndigheder vurderer Fredericia Kommune, at planstrategien ikke skal miljøvurderes. Afgørelsen om ikke at udarbejde en miljøvurdering af Planstrategi 2023 offentliggøres sammen med Planstrategi 2023.

Indstillinger

Forvaltningen indstiller, at Teknisk Udvalg anbefaler, at Økonomi- og Erhvervsudvalget anbefaler, at Byrådet:

  1. Godkender og vedtager Planstrategi 2023 som Fredericia Kommunes strategi for kommuneplanlægning.
  2. Sender Planstrategi 2023 i høring til og med 22. september 2023 (13 uger)
  3. Beslutter, at en eventuel fælles revisionsbeslutning for Trekantområdets fælles kommuneplandel indarbejdes i forbindelse med den endelige vedtagelse af Planstrategien til december.

Beslutning i Teknisk Udvalg den 30-05-2023

Anbefales af et flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre. Nye Borgerlige undlod at stemme.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

  1. Anbefales.
  2. Anbefales.
  3. Anbefales.

Punkt 11 Beslutningssag: Endelig vedtagelse af regulativ for støjforhold ved udendørs musikarrangementer

Sagsresumé

Forslag til regulativ for støjforhold ved udendørs musikarrangementer har været i offentlig høring, og er klar til endelig vedtagelse.

 

Sagsbeskrivelse:

Natur og Miljø har udarbejdet et regulativ for støjforhold ved udendørs musikarrangementer. Regulativet gælder for afholdelse af udendørs musikarrangementer og brug af lydanlæg på kommunale pladser og arealer i Fredericia Kommune. 

 

Baggrunden for udarbejdelse af et regulativ er en generel stigning og interesse for at holde udendørs musikarrangementer i kommunen. Der er derfor behov for, at fastsætte generelle retningslinjer for afholdelse af udendørs musikarrangementer på en måde, der tilgodeser både naboer og kulturlivet. Regulativet fastsætter og tydeliggør generelle og ensartede retningslinjer for afholdelse af forskellige musikarrangementer, og særlige retningslinjer for udvalgte arrangementsområder.

 

Regulativet har været i offentlig høring fra den 19. april 2023 - 17. maj 2023. I den offentlige høring har 12 borgere fra området omkring Øster Voldgade indgivet bemærkninger til regulativet. Bemærkningerne er vedlagt som bilag.

 

Natur & Miljøs vurdering af de indkomne bemærkninger fremgår af hvidbogen, vedlagt som bilag. På baggrund af høringsbidragene har Natur & Miljø ændret bilag 1 i regulativet. For Bülows Kaserne ændres antal timer med musik per dag fra 5 timer til 4 timer.

For Cirkelbroen ændres antal dage med koncerter per år fra 10 dage til 8 dage, og sluttid ændres fra kl. 24.00 fredag/lørdag til kl. 23.00 fredag/lørdag.

 

Ikrafttrædelsen af regulativet er fastsat til at gælde efter Byrådets vedtagelse.

 

Såfremt regulativet vedtages af Byrådet, kan regulativet efterfølgende kun ændres ved en byrådsbeslutning.  

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

 Vækst, Teknik og Klima vurderer, at regulativet vil medvirke til at tydeliggøre retningslinjer for afholdelse af udendørs musikarrangementer, både for borgere og arrangører.

Der vedlægges et bilag med hvidbog, som sammenfatter Natur & Miljøs vurdering af de indkomne høringsbidrag.

Indstillinger

Forvaltningen indstiller, at Klima-, Energi- og Miljøudvalget anbefaler Økonomi- og Erhvervsudvalget og byrådet, at forslag til regulativ godkendes.

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 30-05-2023

Anbefales.

Bilag blev udleveret på udvalgsmødet med høringssvar nr. 13 (som var kommet i uønsket post).

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

Anbefales.

Punkt 12 Beslutningssag: Tillægsbevilling til køb af ADP minitog

Sagsresumé

Minitoget, som er drevet på el, ejes af ADP men benyttes primært af forvaltningen i Fredericia Kommune. Da toget primært anvendes af Fredericia Kommune vurderes det mere hensigtsmæssigt at købe toget, så aktiviteterne kan fortsætte.

 

Sagsbeskrivelse:

ADP ejer det eldrevne minitog, som forvaltningen i Fredericia Kommune anvender i mange sammenhænge, fx ved krydstogtanløb, juleby og Sommer i Fredericia. ADP ejer toget, drifter det og står for vedligehold, herunder syn og Falck abonnement. Fredericia Kommune er den primære bruger af toget og betaler en leje til ADP herfor. Fredericia Kommune har ansvaret for ansættelse af chauffører samt løn, evt. forplejning, beklædning, skiltning og markedsføring samt opbevaring af toget. Pt. opbevares toget på en af kommunens matrikler.

 

Toget har en stor turistmæssig betydning for kommunen samt for byens borgere. Det er et aktiv. Det er synligt i byen og bliver benyttet af borgere såvel som turister. Det kører primært til kommunens krydstogtanløb og dernæst i forbindelse med Sommer i Fredericia og jul i Fredericia. Der køres forskellige ruter både af hensyn til formålet for gæsten men også af hensyn til byens detailhandel. Der bliver altid kørt i gågaderne, således af gæsten bliver opmærksom på de indkøbsmuligheder, der er.

 

ADP har varslet Fredericia Kommune, at selskabet er blevet kontaktet af eksterne, der kunne være interesserede i at købe toget, og anvende det til formål uden for Fredericia Kommune.

 

Forvaltningen har derfor vurderet, at det vil være hensigtsmæssigt at købe toget til markedsværdi, for derved at kunne bibeholde aktiviteterne omkring toget. Samtidig medfører et køb af toget, at Fredericia Kommune sparer lejeudgiften til ADP. Kommunen vil dog fortsat skulle hyre chauffører samt aflønne disse, samt afholde driftsomkostningerne og udgifter til forsikring (den årlige præmie for 2023 er kr. 18.821.)
 

Det foreslås, at placere driften af toget administrativt i regi af Madsby Legepark, da der samtidig kan indgås et samarbejde med dem om at dele toget.

Økonomiske konsekvenser

 

Beløb i mio. kr.

TB2023

TB 2024

TB 2025

TB 2026

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

Købspris (XA-XXXXX), Bosætnings- og Turismeudvalget

1,782

 

 

 

1,782

1,782

Driftsbesparelse ved køb af minitoget

-0,100

-0,200

-0,200

-0,200

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I alt (- = kasseindlæg/+= kasseudlæg)

1,682

-0,200

-0,200

-0,200

 

 

 

Der søges om en kassefinansieret anlægsbevilling på 1,782 mio. kroner til køb af minitoget.

Den årlige driftsbesparelse forventes at udgøre 0,200 mio. kr. og handler primært om at Fredericia Kommune ikke vil skulle betale en årlige leje af minitoget til ADP.

Aktuel har Fredericia Kommune (Visit Fredericia) udgifter for 260.000 kr. årligt til Minitoget.

Ved køb af toget vil udgifterne udgøre ca. 60.000 kr. årligt.

 

Vurdering

Det er forvaltningens vurdering, at Fredericia Kommune med køb af toget fastholder aktiviteten i kommunen. Økonomisk vil et køb reducere de årlige serviceudgifter. Der er dog en lang tilbagebetalingstid på minitoget på forventet ni år.

Indstillinger

Forvaltningen indstiller til Bosætnings- og Turismeudvalget, at det anbefaler Økonomi- og Erhvervsudvalget, at anbefale byrådet, at:

 

1)          Der bevilges en tillægsbevilling på 1,782 mio. kr. til køb af minitoget.

2)          Driftsbesparelse som følge af købet tilføres kassen med 0,200 mio. kr. i 2023 og overslagsårene.

3)          Forvaltningen bemyndiges til at igangsætte en købs- og overtagelsesproces.

4)           Budget og bevillinger tilrettes med de i økonomiske konsekvenser anførte ændringer.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

  1. Anbefales.
  2. Anbefales
  3. Anbefales
  4. Anbefales

Punkt 13 Beslutningssag: Frigivelse af midler til etablering af ny pylon

Sagsresumé

I budget 2023 blev det besluttet, at der skal sættes en ny infoskærm op ved afkørsel 59. Der ønskes frigivelse af midler til en etablering af ny pylon.

 

Sagsbeskrivelse:

I budget 2023 blev det besluttet, at der skal sættes en ny infoskærm op ved afkørsel 59. Fredericia Kommune har i forvejen tre infoskærme/pyloner, hvorpå eventarrangører, udstillere, foreninger, kulturinstitutioner, kommunen m.fl. har mulighed for at markedsføre aktiviteter, der har almen interesse og relevans. Forligspartierne er enige om, at det er oplagt at placere en ny infoskærm ved afkørsel 59 for at inspirere bilister til at bruge mere tid i Fredericia og komme på besøg igen. Afkørsel 59 syd for Fredericia er et meget vigtigt trafikalt knudepunkt, som rigtig mange danskere passerer forbi hver dag. Forvaltningen arbejder derfor på en ny passende placering ved motorvejen, hvor det er muligt efter gældende regler og love.

Økonomiske konsekvenser

Anlægsmidlerne på 0,400 mio. kr. frigives og anvendes til etablering af en ny pylon.

Vurdering

Det vurderes hensigtsmæssigt, at anlægsbevillingen frigives, så det nødvendige arbejde med etablering af ny pylon kan påbegyndes snarest muligt.

Indstillinger

Forvaltningen indstiller til Bosætnings- og Turismeudvalget at frigive anlægsmidlerne på 0,400 mio. kr. til etablering af en ny pylon ved arealerne omkring stop 59.

Beslutning i Bosætnings- og Turismeudvalget den 06-06-2023

Godkendt.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

Anbefales.

Punkt 14 Beslutningssag: Udkast til Strategi for Bæredygtig Udvikling 2024-27

Sagsresumé

Byrådet besluttede den 21. december 2022 at igangsætte proces for Fredericia Kommunes strategi for bæredygtig udvikling jf. Planloven, en proces med involvering af alle fagudvalg.

 

Forvaltningen præsenterer på mødet udkast til strategi for bæredygtig udvikling (2024-27) til drøftelse. Udkastet er baseret på Planlovens krav, FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling og Vision2033.

 

Udvalgets eventuelle bemærkninger hertil efterspørges, inden udkast til ny strategi sendes i offentlig høring i efteråret 2023.

 

Desuden gøres status for det hidtidige arbejde med implementering af Fredericia for Verdensmålene, den nugældende strategi for bæredygtig udvikling (2020-2023), idet der på mødet præsenteres en række udvalgte eksempler på indsatser, projekter og lignende vedtagne og gennemførte tiltag.

 

Sagsbeskrivelse:

Efter Planlovens § 33 a skal Byrådet inden udgangen af første halvdel af byrådsperioden vedtage og offentliggøre sin strategi for bæredygtig udvikling. Strategien skal efter planlovens bestemmelser redegøre for, hvordan kommunen arbejder helhedsorienteret, tværfagligt og langsigtet, og hvordan befolkningen, virksomheder, organisationer og foreninger vil blive inddraget i arbejdet.

 

Strategien skal indeholde byrådets politiske målsætninger for arbejde indenfor følgende indsatsområder:

-          Mindskelse af miljøbelastningen,

-          Fremme af en bæredygtig byudvikling og byomdannelse, 

-          Fremme af biologisk mangfoldighed,

-          Inddragelse af befolkningen og erhvervslivet i det lokale arbejde med bæredygtighed, og

-          Fremme af samspil mellem beslutninger vedr. 

  • Miljømæssige
  • Trafikale
  • Erhvervsmæssige
  • Sociale
  • Sundhedsmæssige
  • Uddannelsesmæssige
  • Kulturelle og 
  • Økonomiske forhold 

Ansvaret for udarbejdelsen af strategien er i Fredericia Kommune formelt placeret hos Klima-, Energi- og Miljøudvalget, der har inviteret de øvrige fagudvalg til at medvirke i udarbejdelsen af strategien og bidrage til den bæredygtige udvikling i kommunen (indenfor fagudvalgets område og generelt). Strategien udarbejdes således på tværs af fagområder og med involvering af relevante eksterne parter. Som besluttet på byrådsmødet den 21. december 2022 udarbejdes strategien med inspiration fra FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling. Desuden er der arbejdet med at integrere Vision2033 i strategien. 

 

På mødet drøftes udkast til strategi for bæredygtig udvikling med særligt fokus på nye mål og indsatser indenfor de emner, som fagudvalget primært beskæftiger sig med. 

Verdensmålene: 

FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling, der blev vedtaget i 2015, har til hensigt at forandre verden i en social, økonomisk og miljømæssig bæredygtig og mere retfærdig retning. Der er 17 Verdensmål og 169 delmål. 

 

De centrale principper i målene er menneskerettigheder, ansvarlighed, ligestilling og lighed, udryddelse af fattigdom, beskyttelse af kloden og hensyn til de tre dimensioner af bæredygtig udvikling: Sociale, miljømæssige og økonomiske forhold. 

 

Verdensmålene gælder for alle lande, både rige og fattige, med højde for landenes forskelligheder. De store udfordringer, verden står overfor i dag, som bl.a. social, økonomisk og politisk marginalisering, stigende ungdomsarbejdsløshed, ulighed, fattigdom, fødevareusikkerhed, mangel på, eller ulige adgang til grundlæggende naturressourcer, miljøforurening, klimaforandringer og ikke-lydhøre regeringer – de er alle nationale udfordringer med store regionale og globale konsekvenser, som er nødvendige at løse i fællesskab. Vi bidrager lokalt til at skabe forandringer globalt.

 

Verdensmålene er ikke juridisk bindende, men de leverer en forståelsesramme og et fælles sprog for at understøtte bæredygtig udvikling til gavn for klodens tilstand og hele verdens befolkning, såvel som bæredygtig udvikling lokalt. Danmark har sammen med FN’s øvrige medlemslande forpligtet sig til at opfylde alle målene.

 

Proces og tidsplan

-          Maj, juni 2023: Involvering af fagudvalgene (politisk høring), præsentation af udkast til strategi til drøftelse;
19. juni: Byrådet behandler udkast og træffer beslutning om offentlig høring.

-          August, september: Tilretning, opsætning og klargøring til offentlig høring.

-          September 2023: Skriftlig offentlig høring, hvor bl.a. relevante råd, nævn og samarbejdspartnere høres.

-          Oktober 2023: Behandling af høringssvar og eventuel tilpasning.

-          November, december 2023: Politisk behandling/godkendelse ved Klima- Energi- og Miljøudvalget, Økonomi- og Erhvervsudvalget samt Byrådet.

-          December 2023: Offentliggørelse af strategien og orientering af Erhvervsministeren.

Økonomiske konsekvenser

Det vil kræve politisk prioritering at implementere strategien i 2024-27.

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at det foreliggende udkast lever op til kravene i Planloven og ambitionsniveauet i Vision2033.

 

Kataloget med eksempler på implementering af Fredericia for Verdensmålene vurderes at give et repræsentativt indblik i arbejdet og indsatserne – planlagte, såvel som igangsatte og gennemførte.

Indstillinger

Forvaltningen indstiller, at Klima-, Energi- og Miljøudvalget, Teknisk Udvalg, Børne- og Skoleudvalget, Kultur- og Idrætsudvalget, Senior- og Socialudvalget, Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget, Unge- og Uddannelsesudvalget, Bosætnings- og Turismeudvalget og Økonomi- og Erhvervsudvalget:

 

  1. Tager status for implementering af Fredericia for Verdensmålene 2020-2023 til efterretning.
  2. Drøfter udkast til Strategi for bæredygtig udvikling 2024-27 og bemyndiger forvaltningen til at foretage eventuelle rettelser på baggrund heraf.
  3. Anbefaler, at Økonomi- og Erhvervsudvalget anbefaler byrådet at sende udkast til Strategi for bæredygtig udvikling i offentlig høring.

Beslutning i Teknisk Udvalg den 30-05-2023

1) Taget til efterretning 

2) Godkendt 

3) Anbefales

 

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 30-05-2023

1) Taget til efterretning 

2) Godkendt 

3) Anbefales

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 01-06-2023

Ad 1) Taget til efterretning

Ad 2) Godkendt

Ad 3) Anbefales

 

Beslutning i Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget den 01-06-2023

  1. Taget til efterretning.
  2. I temaet Lige muligheder for et sundt og godt liv ønsker udvalget i andet afsnit, at forudsætninger erstattes med rammer, og at foreninger tilføjes sammen med kulturinstitutioner og civilsamfund. I samme tema under det viI vi gøre, ønsker udvalget at første afsnit omformuleres, så borgerens eget ansvar bliver tydeligere. De nævnte råd i afsnit 4 ønskes erstattes med de relevante råd og interesseorganisationer. I temaet Erhvervsudvikling med omtanke ønsker udvalget, at det også indeholder noget omkring indsatsen for mennesker længst væk fra arbejdsmarkedet og efteruddannelse. I temaet Kommunen som bæredygtig virksomhed ønskes en uddybning af, hvad det betyder at forvalte kommunens arealer på bæredygtigvis.
  3. Anbefales.

Beslutning i Bosætnings- og Turismeudvalget den 06-06-2023

  1. Taget til efterretning 
  2. Godkendt
  3. Anbefalet

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 02-06-2023

1) Taget til efterretning 

2) Godkendt 

3) Anbefales

 

Beslutning i Unge- og Uddannelsesudvalget den 06-06-2023

Ad 1) Taget til efterretning 

Ad 2) Godkendt 

Ad 3) Anbefales

 

Beslutning i Senior- og Socialudvalget den 06-06-2023

  1. Taget til efterretning.
  2. Drøftet. Udvalget har ingen forslag til ændringer.
  3. Anbefalet.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

  1. Taget til efterretning.
  2. Godkendt.
  3. Anbefales.

Punkt 15 Beslutningspunkt: Godkendelse af strategi for tiltrækning og tilknytning

Sagsresumé

Strategi for tiltrækning og tilknytning foreligger til godkendelse.

 

Sagsbeskrivelse:

På temamøde d. 25. april vedrørende rekruttering til plejens område var Senior- og Socialudvalget, Unge og Uddannelsesudvalget og Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget inviteret til en drøftelse af en kommende strategi på området.

 

Strategien tager sit udgangspunkt i at tiltrække og tilknytte de rette personer til plejesektoren i Fredericia. De 5 spor i strategien omhandler:

 

  1. Lysten til at prøve noget nyt
  2. Lysten til at begynde
  3. Lysten til at blive
  4. Lysten til det fleksible arbejdsliv
  5. Lysten til at være en del af fortællingen.

 

Strategien fremgår af bilag A.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Det er forvaltningens vurdering, at denne strategi kan understøtte det fremtidige arbejde med at tiltrække og tilknytte de rette personer til arbejdet i plejens område.

Indstillinger

Forvaltningen indstiller til Senior- og Socialudvalget, Unge- og Uddannelsesudvalget og Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget, at det anbefales til Økonomi- og Erhvervsudvalget, at:

  1. Strategi for tiltrækning og tilknytning godkendes.

Beslutning i Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget den 01-06-2023

  1. Anbefales med den tilføjelse, at senioraftaler nævnes under Lysten til at blive.

Beslutning i Unge- og Uddannelsesudvalget den 06-06-2023

Anbefales

 

 

Beslutning i Senior- og Socialudvalget den 06-06-2023

1. Godkendt.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

Godkendt.

Punkt 16 Beslutningssag: DSI Museum Fredericia og formidlingscenter

Sagsresumé

Sagen indeholder en beskrivelse af, hvordan Fredericia Kommune kan overdrage Museerne i Fredericia (herefter museet) til en selvejende institution, samt dokumentudkast til de dokumenter, der skal danne det nødvendige stiftelsesgrundlag mv. til den selvejende institution.

Formålet med sagen er, at udvalg og byråd træffer en principbeslutning om hvorvidt man ønsker at arbejde videre med det grundlag styregruppen har lavet, således der forventeligt ultimo 2023 kan træffes en endelig beslutning om stiftelse af Den Selvejende Institution Museum Fredericia med status som statsanerkendt museum.

Der anmodes tillige om, at udvalg og byråd træffer en principbeslutning om, at Fredericia Kommune vil samarbejde med Den Selvejende Institution Museum Fredericia om etablering af et nyt Formidlings-/Fæstningscenter i Fredericia Kommune, herunder, at Fredericia Kommune er villig til, at de dele af VOSS-grunden (Fredericia bygrunde 1a), som er nødvendig for etableringen af et Formidlings-/Fæstningscenter overdrages vederlagsfrit til projektet.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune har i dag et statsanerkendt museum under museumsloven. Selvom museet i et vist omfang er organisatorisk adskilt fra forvaltningen i øvrigt, så er museet pt. en integreret del af Fredericia Kommune organiseret under Kultur og Idræt.

På baggrund af analyser fra 2022 af bl.a. målgruppe, markeds- og forretningsforhold samt mulige ejerforhold, der viste, at Museerne i Fredericia med fordel kan oprettes som en selvejende institution, er det i budget 2023 vedtaget, at borgmesteren, formanden for Bosætning- og Turismeudvalget og formanden for Kultur- og Idrætsudvalget skal nedsætte en styregruppe med inddragelse af interesser fra erhvervsliv og civilsamfundet. I styregruppen indgår derfor tillige Anders Østergaard, Christian Herskind, Janus Bang og Henrik Harnov.

Styregruppen har i overensstemmelse med budget 2023 udarbejdet foreløbigt udkast til vedtægter, forretningsorden, udkast til samarbejdsaftale mellem den selvejende institution og Fredericia Kommune, samt en indledende gennemgang af hvilke aktiver der bør overdrages for at gøre den selvejende institution og et formidlingscenter for fæstningsbyen Fredericia til en realitet.

 

De vedlagte bilag er som følger.:

  1. Foreløbigt udkast til stiftelsesdokumentet (bilag 1)
  2. Foreløbigt udkast til vedtægter (bilag 2)
  3. Foreløbigt udkast til bestyrelsens forretningsorden (bilag 3)
  4. Notat vedr. samlingen og værdiansættelse (bilag 4)
  5. Notat vedr. lokalhistorisk arkiv (bilag 5)
  6. Notat vedr. ejendomme. (bilag 6)
  7. Foreløbigt udkast til samarbejdsaftale (bilag 7)

 

Ad bilag 1: Foreløbigt udkast til stiftelsesdokument

 

Dette er et kort og formelt dokument, som indeholder få, men væsentlige oplysninger vedr. hvornår DSI Museum Fredericia formelt stiftes, og hvilke værdier DSI Museum Fredericia modtager ved stiftelsen.

 

Ad bilag 2: Foreløbigt udkast til vedtægter

 

Bestyrelsen i DSI Museum Fredericia er ansvarlige for, at institutionens virke sker indenfor rammerne af vedtægterne, herunder de vedtægtsbestemte formål. Vedtægterne opstiller dermed en række rammer og regler, men indenfor rammerne af vedtægterne og relevant lovgivning, så har bestyrelsen autonomi til at udmønte institutionens formål og forvalte institutionens formue.

Vedtægterne regulerer desuden udpegning og udtræden af bestyrelsen. 

 

Ad bilag 3: Foreløbigt udkast til bestyrelsens forretningsorden

 

 Bestyrelsen fastsætter jf. vedtægterne deres egen forretningsorden. Vedlagte udkast er lavet af styregruppen og forvaltning, således den kommende bestyrelse på forhånd har et dokument, som de kan vælge at benytte som udgangspunkt.

 

Ad bilag 4: Notat vedr. samlingen og værdiansættelse.

 

I bilaget beskrives samlingen, overvejelser vedr. værdiansættelse af samlingen, samt en vurdering vedr. behovet for overdragelse.

 

Ad bilag 5: Notat vedr. lokalhistorisk arkiv.

 

I forbindelse med oprettelsen af en ny selvejende institution skal der tages stilling til, hvad der organisatorisk skal ske med lokalhistorisk arkiv, da de to enheder i dag er organiseret samlet. Notatet beskriver arkiverne i Fredericia Kommune, og hvordan Museet i dag bruger disse.

 

Ad bilag 6: Notat vedr. ejendomme.

 

Det kommunale museum benytter i dag en række ejendomme. I notatet beskrives berørte ejendomme samt vurdering af det fortsatte behov

  

Ad bilag 7: Foreløbigt udkast til samarbejdsaftale

 

Udkastet indeholder et oplæg til, hvordan parterne efter en udskillelse kan sikre en fortsat opfyldelse af en række behov, ligesom samarbejdsaftalen indeholder udkast til en række krav til DSI Museum Fredericia, såfremt institutionen skal modtage økonomisk tilskud fra Fredericia Kommune.

Økonomiske konsekvenser

Principbeslutningen har ingen økonomiske konsekvenser, da den egentlige beslutning om overdragelse af aktiver først foretages i forlængelse af en senere beslutning.

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at en proces, hvor trin 1 vil være en udskillelse af det nuværende statsanerkendte kommunale museum til en ny statsanerkendt selvejende institution Museum Fredericia, er det første nødvendige skridt frem mod en etablering af et egentligt formidlingscenter i Fredericia. Trin 2 vil herefter være, at bestyrelsen i den nyetablerede selvejende institution arbejder videre med at skabe rammerne for den egentlig etablering af et formidlingscenter i regi af DSI Museum Fredericia.

Indstillinger

Forvaltningen indstiller, på baggrund af styregruppens anbefalinger, til Bosætning- og Turismeudvalget, Kultur- og Idrætsudvalget, at det anbefales Økonomi- og Erhvervsudvalget at anbefale byrådet at træffe en principbeslutning om,

  1. at man på grundlag af sagsfremstillingen og de vedlagte udkast til bilag 1-7 ønsker at arbejde videre hen imod en stiftelse af Den Selvejende Institution Museum Fredericia på de i sagsfremstillingen skitserede vilkår.
  2. at det principgodkendes, at man – såfremt det økonomiske grundlag herfor i øvrigt er til stede – forpligtiger sig til at deltage i etableringen af et nyt formidlingscenter, ved bl.a. at indskyde den nødvendige del af VOSS grunden, vederlagsfrit, i etableringen af et nyt formidlingscenter.

Beslutning i Bosætnings- og Turismeudvalget den 06-06-2023

Anbefalet.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 02-06-2023

Ad 1) Anbefales

Ad 2) Anbefales

 

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

  1. Anbefales.
  2. Anbefales.

Punkt 17 Orienteringssag: Fredericia Musicalteater - afrapportering pr. 31. marts 2023

Sagsresumé

Fredericia Musicalteater har fremsendt en status på deres økonomi pr. 31. marts 2023.

 

Opfølgningen viser et forbedret nettoresultat for første kvartal på 0,9 mio. kr. i forhold til den budgetterede forventning.

 

Det er Fredericia Musicalteaters forventning, at det budgetterede årsresultat for 2023 overholdes.  

 

Det indstilles at sagen tages til efterretning.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Musicalteaters vedtægter foreskriver, at der skal sendes en økonomisk opfølgning til Fredericia Kommune den 15. i hver måned, med en status ultimo foregående måned. Afrapporteringerne behandles kvartalsvis politisk i Fredericia kommune. Fredericia Musicalteater har således fremsendt en status på økonomien pr. 31. marts 2023.

 

Fredericia Musicalteater har i 2023 budgetteret med et overskud på 0,2 mio. kr., bestående af et resultat før tilskud på 26,4 mio. kr. og tilskud i alt på 26,6 mio.kr.

 

En del af tilskuddet er anvendelse af hensatte midler fra tidligere regnskabsår svarende til 2,4 mio. kr. Dermed er der i budget 2023 budgetteret med at der anvendes 2,4 mio. kr. af egenkapitalen, som var på 6,9 mio. kr. ved ultimo 2022.

 

I første kvartal 2023 er der budgetteret med et resultat på netto udgifter på 2,1 mio. kr., hvor det realiserede resultat for kvartalet er netto udgifter på 1,2 mio. kr.

 

Afvigelsen ift. det budgetterede skyldes dels lavere nettoomsætning på 0,7 mio. kr., samt lavere udgifter vedr. produktionsomkostninger og markedsføringsomkostninger på hhv. 0,8 mio. kr. og 0,7 mio. kr. En del af de lavere udgifter skyldes at markedsføring vedr. en kommende opsætning falder senere, så der er tale om en forskydning af udgifterne.

 

Fredericia Musicalteater vurderer at økonomien for 2023 er robust, og at det resultat som fremgår af budget 2023 kan realiseres.

Økonomiske konsekvenser

Ingen økonomiske konsekvenser.

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at oplysningerne fra Fredericia Musicalteater er udarbejdet i tråd med god regnskabsskik og giver et realistisk billede af økonomien og forventningerne til årets resultat på nuværende tidspunkt.

Indstillinger

Forvaltningen indstiller til Kultur- og Idrætsudvalget, at

  1. Sagen tages til efterretning og sendes videre til Økonomi- og Erhvervsudvalgets behandling.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 02-06-2023

Orienteringen taget til efterretning

 

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

Taget til efterretning.

Punkt 18 Beslutningssag: Arrangement (Lukket)

Punkt 19 Beslutningssag: Anmodning om tilsagn (Lukket)

Punkt 20 Drøftelsessag: Interview af de stående udvalg

Sagsresumé

Som led i §17, stk. 4-udvalget til evaluering af udvalgsstrukturens arbejde gennemføres

fokusgruppeinterviews med hvert enkelt fagudvalg på deres ordinære møder i maj og juni.

Der afsættes en time til interviewet på mødet.

 

Sagsbeskrivelse:

Som led i §17, stk. 4-udvalget til evaluering af udvalgsstrukturens arbejde gennemføres

fokusgruppeinterviews med hvert enkelt fagudvalg på deres ordinære møder i maj og juni.

Der afsættes en time til møderne. Der er udarbejdet en spørgeramme af §17, stk. 4-udvalget til evaluering af udvalgsstrukturen, der vil danne grundlag for fokusgruppeinterviewet. 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Forvaltningen indstiller, at

-          Økonomi- og Erhvervsudvalget med udgangspunkt i spørgerammen, drøfter spørgsmålene og deltager i fokusgruppeinterviewet

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-06-2023

Drøftet.

Punkt 21 Orientering (Lukket)

Punkt 22 Underskriftsside

Sagsresumé

Økonomi- og Erhvervsudvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

Sagsbeskrivelse:

Økonomi- og Erhvervsudvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke Godkend i First Agenda

Indstillinger

Forvaltningen indstiller