Demokrati- og Borgerudvalget - 28-09-2016

Referat
Dato:
Onsdag, 28 september, 2016 - 16:00
Hent som fil:
Lokation:

Punkt 22 Oplæg om Det grønne Rum

Sagsbeskrivelse

Demokrati- og Borgerudvalget har ønsket at holde udvalgsmødet i Det Grønne Rum, og i den forbindelse få en introduktion til Det Grønne Rum.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 28-09-2016

Orientering taget til efterretning.

Punkt 23 Godkendelse af dagsorden

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at dagsorden godkendes.

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 28-09-2016

Godkendt.

Punkt 24 Mails til byrådet

Sagsbeskrivelse

Byrådets medlemmer modtager dagligt mange mails fra borgere, virksomheder og organisationer. Der er ikke udarbejdet anbefalinger til håndtering og besvarelse af de mange mails.


Demokrati- og Borgerudvalget arbejder for at styrke dialogen med borgerne, og ønsker at drøfte mulige anbefalinger til byrådet om håndtering og besvarelse af mails.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Demokrati- og Borgerudvalget drøfter:


  1. Mulige anbefalinger til byrådet om håndtering og besvarelse af mails

 

  1. Anvendelsen af udvalgets mail demokrati.borger@fredericia.dk

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 28-09-2016

Drøftet.


Formanden for Demokrati- og Borgerudvalget orienterer byrådet på mødet d. 10/10 om drøftelsen og udvalgets anbefalinger.

Punkt 25 Pjedsted Kultur- og Forsamlingshus' brugsret til ejendommen Stationsvej 2

Sagsbeskrivelse

Fredericia Kommune opkøbte den 11. februar 2016 den tidligere købmandsbutik i landsbyen Pjedsted på tvangsauktion. Ejendommen på Stationsvej 2 havde stået tom i en årrække, og Pjedsted Kultur og Forsamlingshus og Bredstrup-Pjedsted Beboerforening rettede henvendelse til kommunen med et ønske om i fællesskab at finde en god løsning for den centralt beliggende grund i lokalområdet.


Ejendommen er nu revet ned med tilskud fra nedrivningspuljen og staten. Der er ingen forurening på grunden, og arealet er klar til brug.


Pjedsted Kultur- og Forsamlingshus og Bredstrup-Pjedsted Beboerforening har fremsendt et forslag til den videre proces samt det ønskede formål med arealet. Formålet med arealet foreslås bl.a. at være følgende:


-  Parkerings- og grønt areal til brug for byens beboere, virksomheder og forsamlingshusets gæster

-  Bidrage til at fastholde forsamlingshusets status som et attraktivt samlingssted med forskellige aktiviteter (loppemarkeder, årlig nytårsfejring, udendørs musikarrangementer, fællesspisninger og andet)

-  Placering af hjertestarter

-  Pausested for cykelryttere, løbere m.fl. Der påtænkes at etablere læskur, bænke, en vandpost samt trykluft.

-  Byforskønnelse i form af grønt bælte med blomster og bær ind mod virksomheden Santrol og Stationsvej 6

-  Delebils-parkeringsplads og evt. opladning af el-biler


Efter drøftelse og enighed med foreningerne foreslås det, at der indgås en brugsretsaftale, således at foreningerne de næste 25 år får en brugsret over arealet til ovennævnte formål, der er til gavn for lokalsamfundet samt Fredericia Kommunes øvrige borgere.


Udkastet til brugretsaftalen skal drøftes med foreningerne, og det forventes, at aftalen ligger klar til endelig godkendelse i Økonomiudvalget den 3. oktober 2016.


Hovedprincipperne i aftalen er bl.a. følgende:


-  Vederlagsfri brugsret i 25 år

-  Foreningerne får en forkøbsret på grunden. Hvis forkøbsretten udnyttes skal et salg ifølge lovgivningen ske til markedspris. Der vil blive tinglyst en servitut på ejendommen, hvoraf det fremgår, at grunden ikke selvstændigt må bebygges. På den måde vil der ikke være krav om, at hverken forkøbsretten eller et evt. salg skal udbydes i medfør af udbudsbekendtgørelsen. Dette forhindrer dog ikke, at der bygges læskure o.lign.

-  Foreningerne står for vedligeholdelse af grunden i aftaleperioden.

-  Læskure og andre lignende indretninger skal godkendes af Fredericia Kommune inden opførelse

-  Grunden må kun benyttes til ikke-kommercielle formål, som er til gavn for lokalsamfundet

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller,


-  at Demokrati- og Borgerudvalget drøfter sagen, herunder formålet med arealet og principperne i brugsretsaftalen, og

 

-  at Demokrati- og Borgerudvalget anbefaler, at Politik og Kommunikation udarbejder en sag til Økonomiudvalget med indstilling om godkendelse af brugsretsaftalen, samt at det er Demokrati- og Borgerudvalget, der står for de fremtidige drøftelser med foreningerne omkring den videre økonomi og anlæg på grunden.

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 28-09-2016

Demokrati- og Borgerudvalget drøftede sagen, og inviterer Pjedsted Kultur- og Forsamlingshus og Bredstrup-Pjedsted Beboerforening til en dialog om den konkrete brugsretsaftale, samt de fremtidige drøftelser omkring den videre økonomi og anlæg på grunden.


Demokrati- og Borgerudvalget anbefaler til Økonomiudvalget at godkende en brugsretsaftale over grunden på Stationsvej 2 i Pjedsted for Pjedsted Kultur- og Forsamlingshus og Bredstrup-Pjedsted Beboerforening.

Punkt 26 Ansøgning fra Bredstrup-Pjedsted om støtte til visionsplan

Sagsbeskrivelse

Bredstrup-Pjedsted Beboerforening ansøger om støtte til udviklingen af en visionsplan for landsbyen. Med visionsplanen ønsker Beboerforeningen at formulere en fælles fremtidsvision for byrummet i Bredstrup-Pjedsted samt for, hvordan lokale foreninger og frivillige kan arbejde langsigtet for at gøre Bredstrup-Pjedsted til et attraktivt lokalsamfund.

Beboerforeningen har startet en proces for udviklingen af visionsplanen og blandt andet nedsat en projektgruppe bestående af fire lokale beboere, der har fået til opgave at udarbejde en vision, en strategi og en konkret plan for Bredstrup-Pjedsteds fremtidige udvikling.

 

Bredstrup-Pjedsted Beboerforening ansøger om 146.250 kr. til afholdelse af to workshops samt udarbejdelse af en konkret visionsplan. Formålet med den første workshop er at tale om udfordringer og muligheder i bysamfundet og at finde inspiration til et udkast til en visionsplan. Dette udkast skal efterfølgende udarbejdes i samarbejde med et professionelt byudviklingsfirma. På den anden workshop skal udkastet til visionsplanen gennemgås og debatteres.

 

Beboerforeningen kan selv bidrage med 10.000 kr. til udarbejdelse af visionsplanen. Beboerforeningen har fået afslag på en ansøgning til Trefors Værdipulje.

Økonomiske konsekvenser

Bredstrup-Pjedsted ansøger om 146.250 kr. til udvikling af en visionsplan.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Demokrati- og Borgerudvalget drøfter støtte til den foreslåede visionsplan for Bredstrup-Pjedsted.

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 28-09-2016

Demokrati- og Borgerudvalget drøftede den foreslåede visionsplan for Bredstrup-Pjedsted og er positive for at støtte arbejdet. Demokrati- og Borgerudvalget ønsker, at arbejdet i højere grad skal tilgodese målsætningen om yderligere bosætning i landsbyen.


Demokrati- og Borgerudvalget bemyndiger formanden til at indlede en drøftelse med beboerforeningen om visionsplanen. Denne dialog foreslås tænkt sammen med dialogen om planerne for grunden på Stationsvej 2.

Punkt 27 Orientering fra mødet med Beboerforeningen i Herslev (Lukket)

Punkt 28 Åbent Udvalgsmøde

Sagsbeskrivelse

Demokrati- og Borgerudvalget arbejder med nye former for borgerdeltagele og dialog.


Udvalget har tidligere arbejdet med åbne udvalgsmøde, hvor borgere via FaceBook og telefon kunne kontakte udvalget og drøfte diverse emner.


Demokrati- og Borgerudvalget skal til at arbejde med frivillighed og en ny frivillighedsstrategi, og ønsker at få input til dette arbejde. Derfor opfordres kommunens borgere og repræsentanter fra foreninger, der arbejder med frivillighed, til at ringe ind i tidsrummet 17.00-18.00 på udvalgsmødet d. 28/9.


Spørgsmålet, som Demokrati- og Borgerudvalget gerne vil høre sin mening om:


Hvorfor er du frivillig? Hvad motiverer dig?

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Demokrati- og Borgerudvalget lytter og drøfter de forskellige inputs fra borgere og foreningsfrivillige.

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 28-09-2016

Drøftet.


Demokrati- og Borgerudvalget besluttede at undersøge mulighederne for en ”frivilligbank”.


Alle borgere, der har ideer til frivillighed og oprettelse af frivilligbanken kan skrive idéer på idévæggen i Det grønne Rum i Danmarksgade.

Punkt 29 Indledende drøftelse om frivillighed

Sagsbeskrivelse

Demokrati- og Borgerudvalget har ifølge udvalgets kommissorium ansvaret for at videreudvikle dialogen med borgerne og være med til at skabe nye former for borgerdeltagelse. Udvalget skal blandt andet arbejde med nærdemokrati i lokalsamfund. Frivillighed er her vigtigt, da nærdemokrati i høj grad handler om medborgerskab og om at tage ansvar for sit lokalområde.


En af Demokrati- og Borgerudvalgets opgaver er at udarbejde anbefalinger til andre relevante udvalg om Fredericia Kommunes frivillighedsindsats.


Derfor igangsætter Demokrati- og Borgerudvalget en undersøgelse, der skal give overblik over frivillighedsområdet i Fredericia Kommune. I løbet af september og oktober 2016 gennemfører Politik og Kommunikation en undersøgelse af, hvordan der arbejdes med frivillighed i de enkelte fagforvaltninger i kommunen. Undersøgelsens formål er at give et overblik over, hvor meget og hvordan kommunens forskellige fagforvaltninger på nuværende tidspunkter arbejder med frivillighed og borgerdeltagelse. Desuden skal undersøgelsen give et overblik over, hvilke tanker og ideer om arbejdet med frivillighed, der er i afdelingerne. Resultatet præsenteres på det kommende møde i Demokrati- og Borgerudvalget d. 7. oktober. 


Frivillighed kan have mange former, og der kan være mange grunde til, at folk engagerer sig i frivilligt arbejde. Fredericia Kommune er kendt for dens mange foreninger og mange frivillige. Derfor tager Demokrati- og Borgerudvalget på dialogturné rundt i Fredericia for at blive inspireret af de mange former for frivillighed og frivillige, der gør et stort stykke arbejde for Fredericia. Der er lavet forslag til Se vedlagte bilag.


Den 31. oktober skal Demokrati- og Borgerudvalget facilitere Byrådets Borgerdialogmøde med temaet frivillighed. Mødet giver mulighed for, at byrådspolitikere og borgere kan komme i dialog om, hvordan det er at være frivillig i Fredericia og hvilke muligheder og udfordringer, borgerne oplever i deres frivillige arbejde.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Demokrati- og Borgerudvalget drøfter:


  1. Drøfter rammerne og fokus for udvalgtes arbejde med frivillighed

 

  1. Igangsætter undersøgelsen af frivillighed i Fredericia Kommunes fagforvaltninger

 

  1. Drøfter byrådets borgerdialogmøde

 

  1. Drøfter tidsplan og besøgsprogram for dialogturnéen rundt til det frivillige Fredericia

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 28-09-2016


  1. Drøfter rammerne og fokus for udvalgtes arbejde med frivillighed

Drøftelse udsat til det kommende udvalgsmøde d. 7/10.

 

 

  1. Igangsætter undersøgelsen af frivillighed i Fredericia Kommunes fagforvaltninger

Godkendt.


 

  1. Drøfter byrådets borgerdialogmøde

Drøftelse udsat til det kommende udvalgsmøde d. 7/10.


 

  1. Drøfter tidsplan og besøgsprogram for dialogturnéen rundt til det frivillige Fredericia

Godkendt med enkelte tilføjelser i programmet: besøg hos de frivillige i Minibyen, besøge FredericiaC og undersøge muligheder for Frivilligbank.

Punkt 30 Status på bosætningsindsats samt oplæg til aktivitetsplan

Sagsbeskrivelse

Demokrati- og Borgerudvalget har ønsket en orientering om Fredericia Kommunes tilflytterindsats. Bosætningsteamet arbejder lige nu med nedenstående bosætningstiltag:

 

Del Din By Med En Ny

Ambassadørindsatsen er kick-startet med et møde den 7. sep. for ca. 60 tilmeldte med ca. 50 fremmødte samt med yderligere godt 40 positive henvendelser fra mulige ambassadører, der ikke kunne være til stede.

 

Netværksmøde med boligformidlere

Bosætningsteamet afholder i oktober næste netværksmøde for byens ejendoms- og erhvervsmæglere, boligforeninger og FredericiaC for 4. gang. Formålet er at orientere hinanden gensidigt om byens og kommunens aktuelle tiltag.

 

Fællesspisning for tilflyttere

Bosætningsteamet har af flere omgange inviteret til Fællesspisning i byhaverne på FredericiaC. Vi har været begunstiget af, at FredericiaC stiller faciliteter, frivillige og mad til rådighed. Sammen med solskin hver gang har rammerne været gode – uformelt og lidt alternativt. Det skulle prøves og har haft en fornuftig appel til tilflyttere primært fra den indre by.

 

Ny hjemmeside: ”FlyttilFredericia.dk” 

En moderne og stilmæssigt opdateret hjemmeside er under etablering, og er tæt på lancering efter en nogle problemstillinger. I sammenhæng med hjemmesiden har vi etableret siden ”flyttilfredericia.dk”.

Dermed er bosætningsteamet parat til at udvikle en mere digitaliseret marketingstrategi. 

 

Opsøgende indsats overfor virksomheder

Der tages løbende opsøgende kontakt til virksomheder. Virksomhederne og Fredericia Kommune har en fælles interesse i at tiltrække pendlere med lang transporttid til byen.

 

Karrieredestination Syddanmark

Work Live Stay har defineret ny strategi for tiltrækning af højtkvalificeret arbejdskraft til regionen – nationale som internationale. Bosætningsteamet har stillet sig aktivt på banen og ser et godt potentiale i at understøtte virksomhedernes rekrutteringsbehov og samtidig sikre bosætning her. Jobbet er for mange den primære årsag til flytning.

Work Live Stay har desuden ansat en partnerlivskonsulent, der aktivt skal hjælpe velkvalificerede ægtefæller med også at finde relevant beskæftigelse. 

 

Sygehus Lillebælt – fælles oplæg

Sammen med bosætningskonsulenter fra Vejle, Kolding og Middelfart arbejder bosætningsteamet på et samlet oplæg til at støtte op om Sygehusets tiltrækning og fastholdelse af kompetente medarbejdere til bestyrelsesmøde i november på foranledning af sygehusene. Oplægget kan indeholde boligløsninger. Bosætningsteamet vurderer nøje om en lignende koordineret indsats kan overføres til andre fagområder f.eks. produkt-/procesteknologi, it og innovation, transport og logistik. 

 

Process Engineering får besøg af akademikere fra AC København

Velkvalificerede teknisk uddannede medlemmer af AC besøger med bus fra København 2 robotvirksomheder i Odense og Process Engineering i Fredericia med henblik på jobmatch.
Bosætningsteamet har formidlet kontakten, plejer kontakten til AC og følger konceptet nøje. 

 

Telegrafiregimentet

Bosætningsteamet planlægger velkomstarrangementer for halvårlige hold af ca. 20 nye it-studerende, samt andre tilkommende medarbejdere soldater. Telegrafregimentets personelafdeling arbejder det ind i intro-forløbet

 

 

 

 

Demokrati- og Borgerudvalget har desuden ønsket at igangsætte en række nye bosætningsinitiativer. På baggrund af Byrådets Borgerdialogmøde i maj 2016 og ’Del din by med en ny’-arrangementet med kommunens bosætningsambassadører i september 2016 er der lavet forslag til en række yderligere bosætningsinitiativer med et budgetforslag på i alt 400.000 kr.:

 

  1. ’Åben-by’-arrangementer i lokalsamfundene:

Fredericia Kommunes lokalsamfund opfordres til at arrangere Åben-by i 2017 for at promovere Fredericia som bopæl. Lokalsamfundenes arrangementer skal støttes op af en central kampagne.

 

  1. Velkomstpakker til nye tilflyttere:

Pakkerne skal indeholde invitation til et velkomstarrangement, et praktisk overblik samt bl.a. inspiration til, hvad tilflytterne kan opleve i Fredericia, f.eks. byens smukke natur og kulturelle arrangementer.

 

  1. Pendlerpakker:

Pendlere og deres familier skal fristes til at lære Fredericia bedre at kende. Pendlerpakken kan udleveres ved ansættelsen og indeholde eksempelvis information om byens kulturelle tilbud og et udvalg af produkter.

 

  1. Pendlerhappenings:

Kampagnen er rettet mod pendlere ved trafikale knudepunkter og kan bestå af eksempelvis uddeling af morgenmad og invitationer til arrangementer i byen.

 

  1. Merchandise/handouts: ”Fredericia i hjertet af Danmark”:

Der kan produceres små, praktiske gaver til at skabe opmærksomhed om Fredericia (eksempelvis thermokrus). 

Økonomiske konsekvenser

Der er et udarbejdet er budgetforslag på 400.000 kr. til bosætningsinitiativer.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at udvalget tager orienteringen til efterretning, samt drøfter og igangsætter de foreslåede indsatser og bevilliger 400.000 til formålet.

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 28-09-2016

Orienteringen tages til efterretning, og der bevilliges 400.000 kr. til at igangsætte indsatserne.


Demokrati- og Borgerudvalget anbefaler Økonomiudvalget, at der afsættes yderligere finansiering fra bosætnings- og brandingpuljen.

Punkt 31 Etablering af Dialogforum

Sagsbeskrivelse

Demokrati- og Borgerudvalget har som en del af deres kommissorium fået til opgave at arbejde med mulighederne for etableringen af et dialogforum.

Det er udvalgets oplæg, at dette dialogforum betragtes som en fokusgruppe, der kan nedsættes, når en bestemt sag eller et bestemt emne ønskes drøftet. Afhængig af emne og kompleksitet kan der deltage fra fire personer og opefter.

Udvælgelse af borgerne sker sammen med de respektive fagområder. Målet med udvælgelsen af deltagere er at sikre så bredt et udvalg som muligt indenfor de valgte områder.

Demokrati- og Borgerudvalget foreslår, at Dialogforum tager udgangspunkt i følgende områder:

-  Landsby

-  Arbejdsmarked

-  Familieområdet

-  Voksenservice

De konkrete emner for Dialogforum koordineres med formændene for de respektive områder samt forvaltningen.

Efterfølgende evaluerer Demokrati- og Borgerudvalget metoderne med henblik på den videre forankring. Det er således målet at finde den model/metode, der virker bedst – så udvalget kan lave anbefalinger til de andre udvalg.

Dialogforum sættes i gang i andet halvår af 2016 og evalueres i starten af 2017.

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Demokrati- og Borgerudvalget

 

  1. drøfter relevansen af de foreslåede områder og kommer med inputs til konkrete emner for Dialogforum

  1. drøfter anbefalinger til relevante fagudvalg om igangsætning og afprøvning af Dialogforum

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 28-09-2016

Demokrati- og Borgerudvalget drøfter idéen om Dialogforum med Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget, og anbefaler dem at afprøve konceptet.

Punkt 32 Demokrati- og Borgerudvalgets fællesmøder med andre udvalg

Sagsbeskrivelse

Ifølge Demokrati og Borgerudvalgets kommissorium er der foreslået følgende tværgående arbejdsopgaver og fællesmøder med andre udvalg:


 

Afdækning og udvikle den borger- og pårørendeoplevede kvalitet

Demokrati- og Borgerudvalget, Social- og Omsorgsudvalget og Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget


Landdistriktspolitik

Demokrati- og Borgerudvalget, By- og Planudvalget og Børne- og Skoleudvalget, Kultur- og Idrætsudvalget og Social- og Omsorgsudvalget


Frivillighedsstrategi og samarbejdet med frivillige foreninger

Demokrati- og Borgerudvalget, Social- og Omsorgsudvalget, Børne- og Skoleudvalget og Kultur- og Idrætsudvalget


Dialogforum

Demokrati- og Borgerudvalget, By- og Planudvalget, Social- og Omsorgsudvalget og Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget


I budget 2017 er der ligeledes emner, der kunne blive behandlet på fællesmøder:

 

Rådhusets forhal og rådhuspladsen skal være mere borgervenlige

Demokrati- og Borgerudvalget, By- og Planudvalget og Kultur- og Idrætsudvalget


Online markedsføring af Fredericias mange kultur- og turisttilbud

Demokrati- og Borgerudvalget og Kultur- og Idrætsudvalget

Indstillinger

Politik og Kommunikation indstiller, at Demokrati- og Borgerudvalget drøfter:


  1. Relevansen og indholdet af de enkelte fællesmøder

 

  1. Tidsplan og timing for de enkelte fællesmøder

Beslutning i Demokrati- og Borgerudvalget den 28-09-2016

Demokrati- og Borgerudvalget ønsker at afholde et fælles udvalgsmøde med Arbejdsmarkeds- og Integrationsudvalget om etablering af Dialogforum d. 24. oktober 2016.

Punkt 33 Eventuelt (Lukket)