Økonomi- og Erhvervsudvalget - 12-12-2022

Referat
Dato:
Mandag, 12 december, 2022 - 13:00
Hent som fil:
Lokation:
Dagsorden publiceret:
Torsdag, 8 december, 2022 - 08:45

Punkt 1 Godkendelse af dagsorden

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Godkendt.

Punkt 2 Drøftelsessag: Status på aktivt ejerskab

Sagsresumé

Forvaltningen har i forlængelse af byrådets beslutning fra den 7. februar 2022 arbejdet med et første udkast til en model for et aktivt ejerskab for kommunens selskaber.

 

Sagsbeskrivelse:

Forvaltningen har udarbejdet en overordnet model for, hvordan en ejerpolitik med tilhørende ejerstrategier kan se ud. Inden forvaltningen færdiggør et udkast til en ejerpolitik og ejerstrategier for de enkelte selskaber, vil forvaltningen gerne drøfte modellen med Økonomi- og Erhvervsudvalget.

 

Ud over arbejdet med en ejerpolitik med tilhørende ejerstrategi har ADP A/S arbejdet med en revision af deres vedtægter og aktionæroverenskomsten. ADP A/S forventer at kunne fremsende udkast til reviderede vedtægter og aktionæroverenskomst til ejerkommunerne i løbet af første kvartal af 2023.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Direktionen indstiller til Økonomi- og Erhvervsudvalget:

-          At sagen drøftes

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Drøftet.

Punkt 3 Beslutningssag: Boli.nu, afd. 2, Indre Ringvej - Sofie Amaliegården, Skema B

Sagsresumé

Boli.nu søger om Byrådets godkendelse af forøgede lån til renovering af afd. 2, Indre Ringvej – Sofie Amaliegården.

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet godkendte den 14. december 2020 skema A for Boli.nu afd. 2, Indre Ringvej – Sofie Amaliegården, samt stillede kommunal garanti for det støttede lån, almenboligloven § 91, stk. 6, med en anskaffelsessum på 84.769.036 kr.

 

Boligselskabet har nu bedt kommunen om at godkende en ny anskaffelsessum, idet der er overskridelser på det støttede arbejder. Overskridelserne skyldes primært markedssituationen med usikre priser og leverancer, samt arbejder, der ikke var medtaget under skema A. Dette er blandt andet dræning af kælder, udskiftning af kloak, ventilation, ny indretning af kælder og udgifter til byggepladsen.

 

På den baggrund søger boligselskabet om godkendelse af skema B med en samlet anskaffelsessum for det støttede lån på 114.238.000 kr. Dette er en stigning fra skema A på 29.468.964 kr.

 

Kommunen skal stille 100 % garanti for de støttede lån – og Landsbyggefonden giver derefter 50 % regaranti. Landsbyggefonden har godkendt stigningen af det støttede lån under forudsætning af kommunens godkendelse. Garantien for det støttede lån omfatter den del af lånet, som på tidspunktet for lånets optagelse har pantesikkerhed ud over 60 % af ejendommens værdi, jf. almenboligloven § 127, stk. 1.

 

Foruden det støttede lån godkendte Byrådet den 14. december 2020 at stille kommunal garanti for de ustøttede lån på 85.529.719 kr., jf. almenboliglovens § 98. Den samlede sum for de ustøttede lån er til skema B steget til 99.843.000 kr., svarende til en stigning på 14.313.281 kr. Der skal ikke stilles kommunal garanti for stigningen af de ustøttede lån, da Landsbyggefonden har godkendt, at denne stigning udlignes med reguleringskontoen.

Økonomiske konsekvenser

Der ansøges om godkendelse af en samlet anskaffelsessum for det støttede lån på 114.238.000 kr. Dermed en forhøjelse på 29.468.664 kr.

 

Garantistillelsen påvirker ikke kommunens låneramme, jf. § 3, stk. 2, 1. pkt. i bekendtgørelsen om kommunens låntagning og meddelelse af garantier m.v.

Vurdering

Det vurderes, at ansøgningen omfatter godkendelse af skema B, samt kommunal garantistillelse for det støttede lån efter reglerne i almenboligloven § 91, stk. 6. Det følger endvidere af almenboligloven § 91, stk. 7, at det er en forudsætning for kommunalbestyrelsens garanti efter stk. 6, at Landsbyggefonden påtager sig forpligtigelse til at godtgøre kommunen halvdelen af det eventuelle tab som følge af garantiforpligtigelsen. Landbyggefondens forpligtigelse efter 1. pkt. er dog begrænset til indestående i landsdispositionsfonden.

 

Det er en forudsætning for Landsbyggefondens støtte, at kommunen har accepteret at yde den kommunale garanti, der bliver krævet af realkreditinstitutterne.

 

Det er kommunens vurdering, at forøgelsen af det støttede arbejder er forsvarlig.

Indstillinger

Kommunaldirektøren indstiller, at Økonomi- og Erhvervsudvalget anbefaler Byrådet at godkende:

  1. Skema B og dermed en forhøjelse på 29.468.964 kr. ift. det tidligere ansøgte støttede lån på 84.769.036 kr., så det samlede støttede lån bliver i alt 114.238.000 kr.
  2. Lånoptagelsen af det støttede lån på 114.238.000 kr., og at der stilles kommunal garanti.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

  1. Anbefales.
  2. Anbefales.

Punkt 4 Orienteringssag: Spilleregler for økonomistyring i Fredericia Kommune 2022

Sagsresumé

Økonomi- og Erhvervsudvalget har bedt direktionen om et oplæg til ny og styrket styring af økonomien i Fredericia Kommune, herunder indikatorer, der gør det enkelt for den budgetansvarlige at få overblik over den økonomiske situation for eget budget. Der er nu udarbejdet en række overskrifter, som tilsammen vil udgøre grundlaget for de nye spilleregler. Overskrifterne forelægges nu til orientering.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Under behandlingen af 3. budgetopfølgning 2022 på mødet i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 7. november 2022, bad udvalget direktionen om et oplæg til ny og styrket styring af økonomien i Fredericia Kommune, herunder indikatorer, der gør det enkelt for den budgetansvarlige at få overblik over den økonomiske situation for eget budget.

 

Da økonomiområdet p.t. interimsledes af Komponent, har Komponent bidraget til processen og har i samarbejde med direktionen og Budget og Analyse udarbejdet et oplæg hertil.

 

Oplægget består af en række overskrifter, som tilsammen vil udgøre grundlaget for et nyt sæt spilleregler, og som vil skulle indarbejdes i en ny praksis. Overskrifterne er:

-          Principper for økonomistyring i Fredericia Kommune

-          Ansvar på forskellige niveauer

-          Uddybning af princippet om rammestyring

-          Metoder og budgetlægning

-          Ledelsesinformation og data

-          Budgetopfølgning og regnskabsforecast

-          Kultur og kompetencer

 

Med udgangspunkt i disse overskrifter vil der i den kommende tid blive udarbejdet en handlingsplan for centralt iværksatte initiativer samt en en beskrivelse af roller og ansvar på forskellige niveauer, jf. ledelses- og medarbejdergrundlaget

 

Ovenstående hovedpunkter indarbejdes desuden efterfølgende i fornødent omfang i den økonomiske politik og principper for økonomistyring, som herefter på ny forelægges til politisk behandling.

 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Direktionen indstiller til Økonomi- og Erhvervsudvalget:

-          At orienteringen tages til efterretning.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Taget til efterretning.

Punkt 5 Orienteringssag: Månedsrapportering serviceudgifter pr. november 2022

Sagsresumé

Økonomi- og Erhvervsudvalget har bestilt en månedlig opfølgning på serviceudgifterne, nærværende sag vedrører rapportering pr. ultimo november måned.

 

Rapporteringen ultimo november måned viser, at den realiserede forbrugsprocent er på 92,8 % i forhold til korrigeret budget og 91,1 % set i forhold til det forventede regnskabsresultat. Den realiserede procent set i forhold til de realiserede forbrugsprocenter for sidste år og de gennemsnittet af de seneste 3 år indikerer, at den aktuelle forventning med en overskridelse af servicerammen i størrelsesordenen 40,0 mio. kr. vurderes at være et validt bud.

 

Sagsbeskrivelse:

Økonomi- og Erhvervsudvalget har bestilt en månedlig opfølgning på serviceudgifterne, nærværende sag vedrører rapportering pr. ultimo november måned.

 

Rapporteringen viser det korrigerede budget for 2022, forbrug og forbrugsprocent pr. måned.

 

Til sammenligning er tilsvarende forbrugsprocenter for sidste år og gennemsnittet af de sidste 3 år vist som forbrugsprocent i forhold til det realiserede regnskab.

 

Månedsrapporteringen pr. ultimo november er vedlagt som bilag.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

I forbindelse med 3. budgetopfølgning blev status pr. ultimo oktober måned præsenteret med konklusionen, at med de realiserede omkostninger vurderedes en forventet overskridelse af servicerammen i størrelsesordenen 45 mio. kr. på dette tidspunkt som et validt bud.

 

Den seneste månedsrapportering pr. ultimo november 2022 viser et realiseret forbrug, svarende til en forbrugsprocent på 92,8 % i forhold til korrigeret budget.

 

I forhold til det forventede regnskab ved 3. budgetopfølgning, inkl. effekt af ekstra opbremsning på børne- og skoleområdet på 4,700 mio. kr., udgør det realiserede forbrug ultimo november 91,1 % af det forventede regnskabsresultat på 2.592,303 mio. kr.  

 

Dette skal ses i forhold til realiserede forbrugsprocenter i forhold til regnskabsresultatet på

-          Sidste år på 90,7 %

-          Gennemsnit af sidste 3 år på 91,1 %

 

Sammenholdes det realiserede forbrug med forbrugsprocenten for sidste år og gennemsnittet af de sidste 3 år indikerer dette, at den forventede afvigelse ved 3. budgetopfølgning med en overskridelse af servicerammen i størrelsesorden 40 mio. kr. vurderes at være et validt bud.

 

Det skal bemærkes, at der i forhold til det forventede resultat fortsat er en række usikkerheder i forhold til tidsmæssige forskydninger i betalinger, inflation m.v., som vil kunne påvirke det forventede resultat yderligere.

Indstillinger

Kommunaldirektøren indstiller, at Økonomi- og Erhvervsudvalget tager orienteringen til efterretning.

 

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Taget til efterretning.

Punkt 6 Beslutningssag: Ændring af styrelsesvedtægten

Sagsresumé

Jf. beslutning om etablering af en ungeenhed, samt beslutning om etablering af en borgerrådgiverfunktion foreslås styrelsesvedtægten for Fredericia Kommune ændret, så den afspejler beslutningerne.

 

Sagsbeskrivelse:

Med byrådets godkendelse af budget 2022 i oktober 2021 vedtog forligspartierne etablering af en samlet ungeindsats i form af en ungeenhed. Ungeenheden etableres nu formelt, hvilket medfører behov for en præcisering af opgavefordelingen mellem de stående udvalg i styrelsesvedtægten for Fredericia Kommune.

 

Ændringerne i styrelsesvedtægten samler følgende i Ungeenheden:

•                                          Ungdommens Uddannelses-vejledning (UU-Vejledning)

•                                          Ungdomsrådgivningen

•                                          10’ende inkl. 10’ende Pro og 10’ende E

•                                          Samarbejde med bestyrelse på 10’ende

•                                          Ungdomsskolen/UngFredericia og dennes bestyrelse

•                                          Den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU)

•                                          Fritid fra 7. klasse til og med 25 år

•                                          Job og Uddannelse med fokus på unge til og med 29 år

•                                          Ungdommens Hus

•                                          Gasværksgrunden

•                                          Indendørs Streetsportsfacilitet (drift)

•                                          Lyng Rollespil

•                                          SSP – Samarbejde mellem skole, socialforvaltning og politi.

•                                          Udsatte unge og deres familier.

•                                          Forebyggende misbrugsindsats for unge

•                                          Samarbejde med Forberedende Grunduddannelse (FGU)

 

Endvidere traf byrådet i november 2022 beslutning om at etablere en borgerrådgiverfunktion jf. §65e i kommunalstyrelsesloven. Borgerrådgiverfunktionen indskrives derfor i styrelsesvedtægten.

 

Forslag til ny styrelsesvedtægt med markering af ændringerne vedhæftes.

 

Det bemærkes, at ændringer i styrelsesvedtægten for Fredericia Kommune skal godkendes på to på hinanden følgende byrådsmøder.

Økonomiske konsekvenser

De økonomiske konsekvenser ved de foreslåede ændringer af styrelsesvedtægten vedr. etablering af Ungeenheden følger af særskilt sag.

De økonomiske konsekvenser ved de foreslåede ændringer af styrelsesvedtægten vedr. etablering af borgerrådgiverfunktionen er håndteret i budget 2023. 

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at de foreslåede ændringer i styrelsesvedtægten afspejler ønskerne om at etablere hhv. Ungeenheden og borgerrådgiverfunktionen.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at Økonomi- og Erhvervsudvalget anbefaler byrådet:

-          At ændringer i styrelsesvedtægten vedr. etablering af ungeenheden godkendes

-          At ændringer i styrelsesvedtægten vedr. etablering af borgerrådgiverfunktionen godkendes

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

  1. Anbefales.
  2. Anbefales af et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Det Konservative Folkeparti stemmer imod.

Punkt 7 Beslutningssag: Budgetomplaceringer i forbindelse med etablering af Ungeenheden

Sagsresumé

Med afsæt i budgetforliget for 2022 etableres en tværgående ungeenhed. En række indsatser for unge i Fredericia samles i en ny enhed, der skal skabe større sammenhæng og bedre koordinering i de forløb, der skal hjælpe unge videre i uddannelse og beskæftigelse. Det skal besluttes, om en række nærmere beskrevne budgetomplaceringer kan godkendes.

 

Sagsbeskrivelse:
I budget 2022 blev forligspartierne enige om at samle en række eksisterende indsatser i en ny organisatorisk enhed og skabe en sammenhængende og tværgående ungeindsats for unge under 30 år. Ungeenheden omfatter unge ml. 12 og 30 år.

 

Der er på baggrund af drøftelser af Ungeenheden i de relevante politiske udvalg udarbejdet en politisk vision, der skal sætte retning for de indsatser og resultater, Ungeenheden skal fokusere på.

 

På baggrund af ovenstående politiske afsæt har direktionen udarbejdet en model for organisering af Ungeenheden. Denne model har været i høring i det kommunale MED-system.

 

Ungeenheden er en sammenlægning af de mange forskellige funktioner i kommunen, der kan visitere til forløb og indsatser målrettet unge:

  • Fritid (7. klasse og opefter)
  • Ungdommens Uddannelsesvejledning (12-30 år)
  • Ungdomsrådgivningen (12år+)
  • 10ende Fredericia
  • Job og Uddannelse (unge på uddannelseshjælp og ressourceforløb op til 30 år)
  • STU
  • SSP

 

Samling af Ungeenheden kræver en godkendelse af ændringen i styrelsesvedtægten, som 2. behandles af byrådet i januar 2023.

Økonomiske konsekvenser

Etablering af Ungeenheden er en reorganisering på tværs af fagudvalg og er derfor neutral for servicerammen og kommunens kasse. Den samlede omplacering af midler til Unge- og Uddannelsesudvalget fremgår af vedlagte bilag 1. Omplacering efter en eventuel godkendelse af denne sag vil træde i kraft ved årsskiftet og efter 2. behandling af styrelsesvedtægten vil de sidste omplaceringer ske d. 01.02 2023.

 

Nedenstående tabel viser for hvert udvalg effekten af budgetomplaceringerne. En mere detaljeret version af Ungeenhedens økonomi kan ses i bilag 1:

 

Fast pris, budgetår 2023, mio. kr.

2023

2024

2025

2026

2027 og frem

Tidligere placering

 

 

 

 

 

Børne- og Skoleudvalget

19,5

20,1

20,3

20,3

20,3

Senior- og Socialudvalget

11,3

11,3

12,0

12,0

12,0

Økonomi- og Erhvervsudvalget

30,7

30,7

30,7

30,7

30,7

Total

61,6

62,1

62,9

62,9

62,9

 

 

 

 

 

 

Ny placering

 

 

 

 

 

Unge- og Uddannelsesudvalget

61,1

62,1

62,9

62,9

62,9

 

 

 

 

 

 

Bliver på Børne- og Skoleudvalget

7,2

7,6

7,6

7,6

7,6

Bliver på Økonomi- og Erhvervsudvalget

6,5

6,5

6,5

6,5

6,5

 

 

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at en samling af indsatserne og tilføjelse af midler til Ungeenheden vil højne den samlede kvalitet og sammenhæng til gavn for Fredericias unge og deres mulighed for at lykkes i livet.

Det er vigtigt at sikre, at flest muligt unge kommer i uddannelse og i beskæftigelse, og et samlet fokus på dette vil bedst kunne lykkes i en enhed dedikeret til formålet.

Indstillinger

Direktionen indstiller til Økonomi- og Erhvervsudvalget, at

-          Omplaceringerne jf. bilag 1 godkendes og foretages d. 01.01 2023

  • Dog kan følgende først flytte udvalg efter byrådets 2. behandling af styrelsesvedtægten i januar 2023, disse flytter udvalg pr. 01.02 2023
    • Team Ungemiljø Ledelse og adm.
    • Administration – Fritid, inkl. F**-weeks
    • Gadeteam
    • Ungdomsskolen
    • Ungdommens hus
    • Gasværksgrunden

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Godkendt.

Punkt 8 Beslutningssag: Godkendelse af samarbejdsaftale mellem Den Danske Scenekunstskole – Musicalakademiet i Fredericia og Fredericia Kommune

Sagsresumé

Den nuværende samarbejdsaftale med Den Danske Scenekunstskole – Musicalakademiet Fredericia udløber med udgangen af 2022. Der er derfor behov for at gentegne aftalen for 2023-2024, hvis der er ønske om at bevare samarbejdet.

 

Kultur- og Idrætsudvalget får forelagt sagen den 2. december 2022, hvorefter sagen går videre til Økonomi- og Erhvervsudvalget samt Byråd.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune har i en årrække ydet et årligt tilskud til Den Danske Scenekunstskole – Musicalakademiet Fredericia igennem en samarbejdsaftale. Tilskuddet ydes med lovhjemmel i finansloven og er en forudsætning for placeringen i Fredericia Kommune.

 

Den nuværende samarbejdsaftale med Den Danske Scenekunstskole – Musicalakademiet i Fredericia udløber med udgangen af 2022. Der er derfor behov for at gentegne aftalen for 2023-2024, hvis der er ønske om at bevare samarbejdet.

 

Der er udarbejdet et udkast til en ny samarbejdsaftale (vedlagt som bilag). Det årlige tilskud fastholdes på samme niveau som i tidligere aftaler, hvor Den Danske Scenekunstskole – Musicalakademiet Fredericia har modtaget tilskud på 2,998 mio. kr. i 2022, hvilket svarer til 3,110 mio. kr. i 2023 priser. Herudover kommer huslejefritagelse for brug af Kongensgade 107 og 111 til en anslået værdi af 0,552 mio. kr. samt betalt forbrug på 0,424 mio. kr. baseret på forbruget for 2021.

 

I udkastet til samarbejdsaftalen er der tilføjet et afsnit om synergi i forhold til Den Kreative Skole og skoleområdet for at synliggøre de muligheder for samspil mellem de forskellige institutioner.

 

Fredericia Kommune har modtaget en årsrapport fra De Danske Scenekunstskole for 2021. Udkastet til samarbejdsaftalen har været til gennemsyn hos Den Danske Scenekunstskole – Musicalakademiet i Fredericia, der ikke havde kommentarer til indholdet.

 

Kultur- og Idrætsudvalget får forelagt sagen den 2. december 2022, hvorefter sagen går videre til Økonomi- og Erhvervsudvalget samt Byråd. Unge- og Uddannelsesudvalget orienteres ligeledes om sagen.

Økonomiske konsekvenser

Der er i budgettet afsat midler til Musicalakademiet i 2023 og overslagsårene. Tilskuddet er i 2023 priser anslået til at være 3,110 mio. kr.

 

Huslejen på Kongensgade 107-111 er i 2023 priser 1,104 mio. kr. Da Kongensgade 107-111 bliver delt med den kreative skole, foreslås det, at huslejen bliver delt ligeligt mellem de to. Det medfører, at huslejefritagelsen for Musicalakademiet har en værdi på 0,552 mio. kr.

 

En anslået udgift til betalt forbrug forventes at være 0,424 mio. kr. baseret på forbruget for 2021.

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at samarbejdet med Den Danske Scenekunstskole – Musicalakademiet i Fredericia er med til at underbygge billedet af Fredericia som et omdrejningspunkt i arbejdet med musical i Danmark.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at

-          Kultur- og Idrætsudvalget anbefaler Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet at godkende samarbejdsaftalen.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 02-12-2022

Udvalget anbefaler Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet at godkende samarbejdsaftalen.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Godkendt.

Punkt 9 Orienteringssag: Fredericia Musicalteater - afrapportering pr. 30. september 2022

Sagsresumé

Fredericia Musicalteater har fremsendt en økonomisk status pr. 30. september 2022.

 

Opfølgningen viser et samlet overskud for perioden på 3,9 mio. kr. Billedet fra de tidligere afrapporteringer med et lavere billetsalg end forventet, der er finansieret af besparelser på udgiftssiden er fortsat gældende. Fredericia Musicalteater har oplyst, at billetsalget til årets hovedforestilling ”Come From Away” har udviklet sig i positiv retning siden premieren i oktober og de positive anmeldelser.

 

Det er fortsat Fredericia Musicalteaters forventning, at årets samlede resultat vil være positivt.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Musicalteaters vedtægter foreskriver, at der skal sendes en økonomisk opfølgning til Fredericia Kommune den 15. i hver måned med en status ultimo forgangne måned. Afrapporteringerne behandles kvartalsvist politisk i Fredericia Kommune. Fredericia Musicalteater har således fremsendt en status på økonomien pr. 30. september 2022.

 

Fredericia Kommune modtager i forbindelse med afrapporteringen en resultatopgørelse, balance, likviditetsbudget samt en ledelsesberetning. Disse er vedlagt som bilag på sagen.

 

Opfølgningen viser i forhold til budgettet for perioden 1. januar til 30. september netto et samlet overskud på 3,9 mio. kr. mod et budgetteret overskud på 2,5 mio. kr.

 

Afrapporteringen pr. 3. kvartal viser, at der fortsat er lavere indtægter på salg af billetter end forventet, dels på afholdte forestillinger dels har forsalget til årets hovedforestilling ”Come From Away” ligeledes været lavere end forudsat i budgetterne. Det lavere billetsalg tilskrives ifølge Fredericia Musicalteater, at købeadfærden hos forbrugerne fortsat er påvirket af COVID-19 og den generelle økonomiske situation i samfundet med høj inflation m.v.

 

Tendensen med lavere billetsalg er jf. Fredericia Musicalteater i tråd med det andre teatre oplever, hvor publikum er mere afventende i forhold til tidligere med at købe billetter i forsalg. Fredericia Musicalteater har op mod premieren af ”Come From Away” intensiveret markedsføringen og har oplyst, at billetsalget har udviklet sig i positiv retning siden premieren i oktober og de positive anmeldelser.

 

Den mindre indtægt på billetsalg modsvares pr. ultimo september af en lidt større indtægt på partnerskaber og sponsorater samt af tilbageholdenhed og besparelser på omkostningssiden, hvor der er mindre forbrug på markedsføring, produktions-, personale- og administrationsomkostninger.

 

Fredericia Musicalteaters egenkapital er pr. 30. september opgjort til 6,7 mio. kr.

 

Fredericia Musicalteater vurderer fortsat, at økonomien for 2022 er robust, og at årets resultat forventes realiseret med et positivt resultat.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at oplysningerne fra Fredericia Musicalteater er udarbejdet i tråd med god regnskabsskik og giver et realistisk billede af økonomien og forventningerne til årets resultat på nuværende tidspunkt.

 

Slots- og Kulturstyrelsen har taget rapporteringen pr. 30. september til efterretning og forvaltningen har ingen bemærkninger i øvrigt til materialet. Der vil fortsat være fokus på udviklingen i billetsalget og det samlede resultat i Fredericia Musicalteaters kommende månedlige afrapporteringer for 2022.

 

Fredericia Kommune modtager inden udvalgets møde rapportering pr. 31. oktober og eventuelle nye oplysninger i forbindelse med denne vil blive præsenteret på mødet.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at

  • Kultur- og Idrætsudvalget tager sagen til efterretning og sender den videre til behandling i Økonomi- og Erhvervsudvalget

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 02-12-2022

Udvalget tager sagen til efterretning og den sendes videre til behandling i Økonomi-og Erhvervsudvalget.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Taget til efterretning.

Punkt 10 Beslutningssag: Fredericia Musicalteater - Regnskab 2021

Sagsresumé

Fredericia Musicalteater har fremsendt regnskab for 2021, som er godkendt af teatrets revisor uden forbehold eller bemærkninger.

 

Slots- og Kulturstyrelsen og forvaltningen har gennemgået regnskabsmaterialet. Der er enkelte præciseringer omkring afrapportering af mål i udviklingsaftalen og den gennemførte revision, som retter sig mod fremtidige regnskabsaflæggelser og ikke betyder nogen forbehold i forhold til godkendelse af Fredericia Musicalteaters regnskab for 2021.

 

Regnskabet viser netto et overskud på 2,8 mio. kr. mod forventet 2,4 mio. kr.

 

Det er forvaltningens anbefaling, at Fredericia Musicalteaters regnskab for 2021 godkendes.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Musicalteater har i overensstemmelse med de gældende retningslinjer fremsendt årsrapport 2021 inkl. revisionsprotokullat. Materialerne er vedhæftet som bilag på sagen.

 

Regnskabet er gennemgået af Fredericia Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen. Der har herudover i overensstemmelse med aftalen været afholdt et virksomhedsmøde med deltagelse af Fredericia Musicalteater, Slots- og Kulturstyrelsen og Fredericia Kommune. Regnskabsmaterialet er gennemgået og drøftet på mødet. Der har været nogen bemærkninger fra Slots- og Kulturstyrelsen i forhold til materialet omkring afrapportering på målene i udviklingsaftalen og enkelte punkter i forhold til den gennemførte revision.

 

Der er alene tale om præciseringer i forhold til fremtidig aflæggelse af regnskab og ikke punkter af så væsentlig karakter, at regnskabet for 2021 og revisionsberetningen ikke har kunnet godkendes af Slots- og Kulturstyrelsen. Forvaltningen har ikke yderligere kommentarer hertil. Fredericia Musicalteater har oplyst, at de nævnte opmærksomhedspunkter er taget til efterretning af teatret og revisionsselskabet, og at dette vil være implementeret ifm. regnskabsaflæggelsen for 2022.

 

Der kan opstilles følgende nøgletal for Fredericia Musicalteaters regnskab for 2021 (første drifts år):

  • Overskud på 2,8 mio. kr. mod budgetteret 2,4 mio. kr.
  • Kassebeholdning ultimo 2021 på 6,5 mio. kr.
  • Egenkapital ultimo året 2,8 mio. kr. 
  • Regnskabet er godkendt uden forbehold/bemærkninger fra teatrets revisor.

 

Regnskabet viser, at der i forhold til de budgetterede indtægter på 8,2 mio. kr. er realiseret 4,1 mio. kr. i 2021, hvilket primært henføres til lavere besøgstal til hovedforestillingen. Den manglende indtægt er finansieret af besparelser og tilbageholdenhed på omkostningssiden bl.a. på produktionsomkostninger, markedsføring, administrationsudgifter og personaleomkostninger.

 

Fredericia Musicalteater oplyser, at tendensen med lavere publikumstal er en generel tendens på tværs af de danske teatre, hvilket blandt andet henføres til ændret købsadfærd efter Corona samt effekten af den aktuelle økonomiske situation med høj inflation, høje renter m.v. Slots- og Kulturstyrelsen kunne nikke genkendende til ovennævnte på det afholdte virksomhedsmøde.

 

Fredericia Musicalteater arbejder med forskellige tiltag med henblik på at søge at øge publikumsanstallet og indtægtssiden generelt bl.a. kan nævnes virksomhedssponsorer med henblik på reduktion af billetprisen, fokus på virksomheders personaleforeninger, reducerede billetpriser for udvalgte kundegrupper, hvilket f.eks. kunne være skoleelever. Endvidere har teatret ansat en partnerskabsansvarlig.

 

Herudover kan det konstateres, at ikke alle mål i udviklingsaftalen er opfyldt i 2021bl.a. i forhold til det forventede besøgstal på 20.000 gæster, hvor der har været 14.728 besøgende, svarende til ca. 74 %, Fredericia Musicalteaters bemærkninger og forklaringer til de enkelte mål og aktiviteter i udviklingsplanen fremgår af ledelsesberetningen i regnskabsmaterialet.

 

Fredericia Musicalteater gav på virksomhedsmødet udtryk for, at der er mange mål og indsatser i udviklingsplanen, og at nogle kan være svære at realisere fuldt ud. Slots- og Kulturstyrelsen oplyser, at en udviklingsaftale normalt ikke genforhandles, men anerkender bemærkningerne fra Fredericia Musicalteater og åbner for en dialog omkring mål og indsatser i udviklingsaftalen, når Fredericia Musicalteaters ansættelse af en ny kunstnerisk leder er på plads.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at regnskabet 2021 fra Fredericia Musicalteater er udarbejdet i tråd med god regnskabsskik og giver et retvisende billede af økonomien og status.

 

Teatrets revisor har godkendt regnskabet uden forbehold og Slots- og Kulturstyrelsen har udover tidligere nævnte præciseringer til afrapportering på mål og revisionsopgaven i forhold til fremtidige regnskabsaflæggelser ikke haft kommentarer i forhold til Fredericia Musicalteaters opstillede regnskab for 2021.

 

Der er ingen yderligere bemærkninger fra forvaltningen.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at

  • Kultur- og Idrætsudvalget anbefaler Økonomi- og Erhvervsudvalget at godkende Fredericia Musicalteaters regnskab og revisionsberetning.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 02-12-2022

Udvalget anbefaler Økonomi- og Erhvervsudvalget og godkend Fredericias Musicalteatrets regnskab og revisionsberetning.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Godkendt.

Punkt 11 Beslutningssag: Fredericia Musicalteater - Godkendelse af budget 2023

Sagsresumé

Fredericia Musicalteater har jf. deres forretningsorden fremsendt et bestyrelsesgodkendt budget for 2023 til Fredericia Kommunes godkendelse. Budgettet viser et budgetteret overskud på 0,4 mio. kr. Formålet med sagen er at få budgettet godkendt af tilsynsmyndigheden (Fredericia Kommune), hvilket er en forudsætning for efterfølgende udbetaling af tilskuddet for 2023 til Fredericia Musicalteater.

 

Forvaltningen indstiller, at det fremsendte budget for 2023 fra Fredericia Musicalteater godkendes.

 

Sagsbeskrivelse:

I henhold til den gældende forretningsorden skal Fredericia Musicalteater fremsende deres budget for det kommende år til godkendelse hos tilsynsmyndigheden (Fredericia Kommune), senest to måneder før det nye regnskabsår begynder. Fredericia Musicalteater har fremsendt budget for 2023 til godkendelse i Fredericia Kommune.

 

Det fremsendte budget viser et budgetteret overskud for året på 0,2 mio. kr. Der budgetteres med en omsætning inkl. tilskud fra Fredericia Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen på i alt 36,0 mio. kr. Produktionsomkostninger på 8,5 mio. kr. og løn- og personaleudgifter på 17,2 mio. kr. er nogen af de største poster. En specifikation af budgettets poster på udgifts- og indtægtssiden fremgår af vedlagte bilag.

 

Forvaltningen har været i dialog med Fredericia Musicalteater omkring budgettets robusthed. Fredericia Musicalteater har oplyst, at der på alle forestillingsbudgetter er indarbejdet en buffer på 15 % til imødegåelse af uforudsete omkostninger samt eventuelt vigende indtægter. Forudsætningen i forestillingsbudgetterne er generelt med belægningsprocenter, der under normale forhold vil blive karakteriseret som værende forholdsvist forsigtige. Herudover er der på teaterets ”grundbudget” en række poster, hvor der ligeledes er mulighed for tilpasning af aktiviteten og budgetterne, hvis behovet herfor skulle opstå.

 

Forvaltningen har efterspurgt et likviditetsbudget for 2023. Dette er under udarbejdelse og vil indgå på sagen og være kendt inden mødet.

 

Budgettet har været til kommentering hos Slots- og Kulturstyrelsen. Dette har ikke givet anledning til væsentlige kommentarer, og forvaltningen har ingen yderligere bemærkninger til det fremsendte budget.

Økonomiske konsekvenser

Ingen, med sagens godkendelse kan det afsatte tilskudsbeløb til Fredericia Musicalteater på 15,5 mio. kr. komme til udbetaling i 2023.

Vurdering

Det er forvaltningens vurdering, at budgettet er udarbejdet i overensstemmelse med gældende praksis og god økonomistyringsskik og giver et retvisende billede af Fredericia Musicalteaters forventninger til økonomien i 2023.

 

Budgettets form, forudsætninger og indhold er i overensstemmelse med de fastlagte økonomiske principper og den indgåede udviklingsaftale. Slots- og Kulturstyrelsen har ikke haft nogen bemærkninger til budgettet, og forvaltningen har ikke yderligere at bemærke.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at

  • Kultur- og Idrætsudvalget anbefaler Økonomi- og Erhvervsudvalget at godkende det fremsendte budget 2023 for Fredericia Musicalteater.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 02-12-2022

Udvalget anbefaler Økonomi- og Erhvervsudvalget at godkende det fremsendte budget 2023 for Fredericia Musicalteater.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Godkendt.

Punkt 12 Beslutningssag: Rammeaftale for det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet

Sagsresumé

På udvalgsmødet d. 7. april 22 gav Senior- og Socialudvalget samt Børne- og Skoleudvalget input til Rammeaftalen for det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet for de 22 syddanske kommuner og Region Syddanmark. I denne sag indstilles Rammeaftalen til endelig godkendelse.

 

Sagsbeskrivelse:

BAGGRUND

Kommunerne har ansvaret for koordineringen af det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet. I forbindelse med dette arbejde udarbejdes en Rammeaftale, der skal godkendes af kommunalbestyrelserne og Regionsrådet. Rammeaftalen er kommunernes og regionens redskab til på tværs at styre den faglige udvikling, kapacitet og økonomi på det specialiserede social- og specialundervisningsområde.

 

Det overordnede fokus i Rammeaftalen 2023-2024 er at styrke samarbejdet på tværs af kommuner og region for at sikre en koordineret indsats overfor borgeren. Sigtet er dels at indsatserne hænger sammen og understøtter hinanden, dels at øge kvaliteten i de indsatser vi arbejder med.

 

Rammeaftalen består af en udviklingsdel og en styringsdel. Rammeaftalen er en toårig aftale.

 

Den lovgivningsmæssige ramme er beskrevet i Bekendtgørelse af den 3. september 2020 om rammeaftaler m.v. på det sociale område og på det almene ældreboligområde.

 

INDHOLDET I RAMMEAFTALE 2023-2024

Med afsæt i en politisk drøftelse hos relevante udvalg i de syddanske kommuner og Region Syddanmark videreføres indsatsområderne fra Rammeaftale 2021-2022 i Rammeaftale 2023-2024:

 

Tværsektoriel kobling til andre sektorområder

Der arbejdes fortsat på at sikre en bedre tværsektoriel kobling mellem socialområdet og andre sektorområder, herunder også en mere fælles tilgang mellem kommune og region.

 

Der skal være øget fokus på sundhed i de sociale tilbud, i den beskæftigelses- og uddannelsesmæssige indsats for borgere på socialområdet og indenfor rehabilitering.

 

Det videre arbejde i den tværgående indsats bygger på styrket samarbejde og dialog med afsæt i:

  • Fokus på det, der virker i det tværgående samarbejde
  • Klarhed om rammer og opgaver
  • Praksisnær videndeling

 

Styring og kapacitet

Der skal fortsat være et fokus på styring af udgifterne samt kapaciteten på det specialiserede socialområde. Med afsæt i resultaterne af det hidtidige arbejde med indsatsområdet vil det videre arbejde bygge på:

  • Systematisk udveksling af viden og erfaringer
  • Udvikling af gode løsninger for borgerne i balancen mellem faglighed og økonomiske vilkår
  • Tiltag som kommunerne på tværs kan få gavn af
  • Muligheder for fælles kompetenceudvikling af nøglepersoner der tager beslutninger i krydsfeltet mellem faglige og økonomiske perspektiver
  • Arbejdet med incitament strukturer og veje til forbedring af kvaliteten med et samtidigt fokus på omkostningerne.

 

Kvalitet i indsatserne

Gennem kvalitetsudvikling, metoder og dokumentation søges kvaliteten i indsatserne på det specialiserede socialområde og specialundervisningsområdet højnet.

På baggrund af det hidtidige arbejde bygger det videre arbejde med indsatsområdet på borgeroplevet kvalitet. Borgeren skal opleve, at

  • Leve et godt og meningsfuldt liv
  • Få den rette hjælp til at udnytte egne potentialer bedst muligt
  • Være tryg ved at føle, at kommunen står parat når nødvendigt
  • Blive inddraget med henblik på reel indflydelse.

 

Øvrige fokusområder i Rammeaftale 2023-2024

-          Regulering af kapacitet: Der er fokus på at sikre sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel på det specialiserede område. Der opleves aktuelt et særligt behov for at følge udviklingen og efterspørgslen efter tilbud til borgere med spiseforstyrrelser, borgere med autisme samt kriminelle udviklingshæmmede.

 

-          Koordination på tværs af landet: Kommuner og regioner har på tværs af landet fokus på koordinering af de lands- og landsdelsdækkende tilbud samt de sikrede afdelinger.

 

-          Indgåelse af aftaler: I forhold til salg udenfor Syddanmark forpligter kommunerne og Region Syddanmark sig til, at indgå kontrakt med køber, der følger reglerne om køb og salg af ydelser efter Rammeaftalen for Syddanmark.

 

-          Mulighed for overtagelse af regionale tilbud: Kommunerne kan én gang i hver valgperiode overtage regionale tilbud, der er beliggende i kommunen.

 

-          Centrale udmeldinger fra Socialstyrelsen: Socialstyrelsen har kompetence til at lave centrale udmeldinger i forhold til målgrupper og særlige indsatser, hvor det vurderes, at der er behov for en øget national koordination på tværs af kommuner og regioner. I forbindelse med Rammeaftale 2021-2022 udsendte socialstyrelsen 3 centrale udmeldinger:

•          Udsatte gravide med et skadeligt rusmiddelbrug

•          Borgere med udviklingshæmning og dom med behov for anbringelse i sikret afdeling

•          Borgere med svære spiseforstyrrelser

På baggrund af kommunernes afrapportering er der fortsat dialog med Socialstyrelsen.

 

Nyt i styringsdelen af Rammeaftale 2023-2024.

Styringsdelen sætter rammerne for styring af økonomi- og kapacitetsudviklingen på de omfattede tilbud. Formålet med styringsdelen af Rammeaftalen er, at sikre klare spilleregler for samarbejdet mellem køber og sælger.

•          Alle kommunale og regionale tilbud der sælger pladser til kommuner, er omfattet af aftalen

•          Principperne i KL standardkontrakten for voksenområdet ligger til grund for aftaler om køb og salg af pladser

•          Øget gennemsigtighed i takststrukturen. Der arbejdes fortsat med justering af takstmodellen så taksterne fremadrettet skal opdeles i en basis- og en ydelsestakst.

•          Det præciseres, at ældre- og plejeboliger ikke er omfattet af Rammeaftalen

 

PROCES

KKR Syddanmark godkendte den 7. september 2022 Rammeaftale 2023-2024 og sender den til endelig godkendelse hos de syddanske kommuner og Region Syddanmark.

 

Rammeaftalen skal være indgået senest den 1. december 2022. Kommunerne og Region Syddanmark bedes senest den 1. december 2022 melde tilbage til Fælleskommunalt Socialsekretariat og offentliggøre aftalen på egne hjemmesider.

 

Bilag til rammeaftalen findes på socialsekretariatet.dk

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

KKR Syddanmark anbefaler, at kommunerne godkender Rammeaftale 2023-2024.

Indstillinger

Direktionen indstiller til Børne- og Skoleudvalget samt Senior- og Socialudvalget, at:

  1. Udvalgene anbefaler Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet at godkende Rammeaftale 2023-2024

Beslutning i Senior- og Socialudvalget den 29-11-2022

Anbefalet.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 01-12-2022

Børne- og Skoleudvalget anbefaler at Økonomi- og Erhvervsudvalget samt Byrådet godkender Rammeaftale 2023-2024.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Godkendt.

Punkt 13 Beslutningssag: 2. behandling af Beskæftigelsesplan 2023

Sagsresumé

Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget drøfter høringssvar til Beskæftigelsesplanen for 2023.

 

Sagsbeskrivelse:

Kommunalbestyrelsen skal jævnfør Lov om organisering og understøttelse af beskæftigelsesindsats, hvert år og senest den 31. december med udgangspunkt i de vejledende beskæftigelsespolitiske mål, der er udmeldt af Beskæftigelsesministeren, vedtage en beskæftigelsesplan for det kommende års beskæftigelsesindsats. Beskæftigelsesplanen er kommunens plan for, hvordan kommunen vil imødekomme de beskæftigelsespolitiske udfordringer og sikre sammenhæng mellem de beskæftigelsespolitiske udfordringer og de politiske mål og prioriteringer for indsatsen.

 

Beskæftigelsesplanen i Fredericia Kommune tager udgangspunkt i beskæftigelsesministerens mål og kommunens visioner og strategier for området. Det overordnede mål er, at flere borgere kommer i beskæftigelse og ledighedsperioden nedbringes.

 

Beskæftigelsesplanen skal endeligt godkendes af Byrådet og efterfølgende behandles i det regionale arbejdsmarkedsråd (RAR).

 

De politiske beskæftigelsesmål for 2022 fortsætter ligeledes i 2023:

-          Alle ledige skal have en værdig sagsbehandling

-          Flere ledige skal opkvalificeres

-          Virksomhederne skal sikres den nødvendige og kvalificerede arbejdskraft

-          Flere flygtninge og familiesammenførte skal være selvforsørgende

-          Flere personer med handicap skal i beskæftigelse

 

Via forenklingen af beskæftigelsesindsatsen, som trådte i kraft 1. januar 2020, har kommunerne større frihed til at planlægge hjælpen til ledige. De øgede frihedsgrader følges samtidig tæt fra centralt hold gennem benchmarking og opfølgning i forhold til kommunernes resultater.

 

I beskæftigelsesplanen beskrives den overordnede retning for arbejdsmarkedsområdet, mens den operationelle indsats levendegøres gennem internt fokus på konkrete handlingsplaner, tydelig kommunikation samt implementering af styringsværkstøjer.

 

Beskæftigelsesplan 2023 har i perioden fra 27. september – 17. oktober 2022 været i offentlig høring. Der er indkommet 2 høringssvar.

 

Indkomne høringssvar samt Beskæftigelsesplan 2023 er vedhæftet som bilag

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen

Indstillinger

Direktøren for Beskæftigelse og Velfærd indstiller til Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget, at:

  1. Udvalget drøfter indkomne høringssvar.
  2. Udvalget godkender Beskæftigelsesplanen 2023.

Beslutning i Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget den 27-10-2022

  1. Drøftet.
  2. Godkendt.

 

Indstillinger

Direktøren for Beskæftigelse og Velfærd indstiller til Økonomi- og Erhvervsudvalget. at:

 

  1. Udvalget anbefaler Byrådet at godkende Beskæftigelsesplan 2023.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Anbefales.

Punkt 14 Beslutningssag: Bydækkende helhedsplan

Sagsresumé

Byrådet vedtog 13. december 2021 at godkende en prækvalifikationsansøgning til Landsbyggefonden, udarbejdet sammen med Boli.nu og Boligkontoret Fredericia.

 

Der er nu udarbejdet en endelig ansøgning til en bydækkende helhedsplan, der skal godkendes forud for boligorganisationernes indsendelse til Landsbyggefonden.

 

Sagsbeskrivelse:

Den Boligsociale Helhedsplan for Sønderparken og Korskærparken i Fredericia har igennem flere år, i tæt samarbejde med Fredericia kommune, arbejdet målrettet med at løfte borgere ind i meningsfuld beskæftigelse, uddannelse, sociale fællesskaber, integrationsindsatser og ydet en væsentlig indsats på en positiv lokalsamfundsudvikling.

 

De succeser og det udviklingspotentiale, der er set i Sønderparken og Korskærparken igennem flere år, skal udbredes til resten af Fredericia, hvor mange flere borgere får adgang til indsatser og tilbud som udvikles efter inspiration fra bl.a. den nuværende boligsociale helhedsplan.

 

Den kommende boligsociale helhedsplan udvides fra nuværende 8 afdelinger til 41 afdelinger, og bliver således Danmarks største bydækkende boligsociale helhedsplan.

 

På baggrund af Prækvalifikation tilsendt Landsbyggefonden januar 2022, har Landsbyggefonden givet Boli.nu og Boligkontoret Fredericia et foreløbigt tilsagn om støtte på ca. 13 mio. kr. Støtten gives via Landsbyggefondens pulje til socialt og forebyggende arbejde i problemramte områder efter almenboliglovens §91a.

 

En forudsætning for støtte fra Landsbyggefonden er, at indsatserne foregår i et tæt samarbejde med kommunen, og at kommunen og boligforeningerne tilsammen medfinansierer 25% af udgifterne. Støtten kan ikke gives til "mursten".

 

Indsatserne udvikles i tæt samarbejde med de kommunale aktører, organisationer, foreninger samt virksomheder.

 

Det tidligere §17 stk. 4 Helhedsplansudvalget, har arbejdet målrettet med kendskabet til arbejdet indenfor det boligsociale arbejde samt udviklingen af den kommende bydækkende boligsociale helhedsplan.

 

Arbejdet med den bydækkende helhedsplan er politisk forankret i Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget.

 

Der er nu udarbejdet en endelig ansøgning til Landsbyggefonden om midler til den bydækkende boligsociale helhedsplan fra 2023-2026.

 

Materialet skal godkendes i de respektive boligorganisationer, i byrådet, samt endeligt hos Landsbyggefonden. Dette foregår sideløbende i løbet af efteråret 2022.

 

Ansøgningsmaterialet er vedlagt som bilag.

Økonomiske konsekvenser

Der stilles fra landsbyggefondens side krav om en lokal medfinansiering på min 25%. Dette vil ikke kræve yderligere tilførsel af midler til forvaltningen, men vil ske ved en fortsat prioritering indenfor rammen, fordelt mellem eksisterende kommunale ressourcer, som målrettes indsatser i den bydækkende helhedsplan. Den kommunale medfinansiering udgør godt 50%.

Vurdering

På baggrund af de succeser og det udviklingspotentiale Den Boligsociale Helhedsplan for Sønderparken og Korskærparken igennem flere år har haft, vurderes det, at de skal udbredes til at være en bydækkende boligsocial helhedsplan for flere områder af Fredericia, hvor mange flere borgere får adgang til indsatser og tilbud, som udvikles efter inspiration fra den nuværende Boligsociale Helhedsplan.

Indstillinger

Direktøren for Beskæftigelse og Velfærd indstiller til Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget, Senior- og Socialudvalget, Børne- og Skoleudvalget samt Unge- og Uddannelsesudvalget, at:

  1. Udvalgene indstiller til Byrådet, at godkende ansøgningen til en bydækkende boligsocial helhedsplan.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 24-10-2022

Udvalget anbefaler at Byrådet godkender ansøgningen til en bydækkende boligsocial helhedsplan.

Beslutning i Unge- og Uddannelsesudvalget den 25-10-2022

Udvalget anbefaler at Byrådet godkender ansøgningen til en bydækkende boligsocial helhedsplan.

Beslutning i Senior- og Socialudvalget den 25-10-2022

Anbefalet.

Beslutning i Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget den 27-10-2022

Godkendt.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Anbefales.

Punkt 15 Beslutningssag: Igangsætning af proces for Fredericias strategi for bæredygtig udvikling 2024-2027

Sagsresumé

Byrådet skal offentliggøre sin strategi for bæredygtig udvikling inden udgangen af 2023. Afsættet er Fredericia for Verdensmålene fra 2019. Vækst, Teknik og Klima præsenterer et forslag til, hvordan arbejdet med den næste strategi kan gribes an, så der tages højde for tværgående potentialer og koordinering med implementeringen af Vision 2032.

 

Sagsbeskrivelse:

Det daværende byråd vedtog i december 2019 Fredericia for Verdensmålene som svaret på Planlovens krav om en redegørelse for byrådets strategi for kommunens bidrag til en bæredygtig udvikling i det 21. århundrede.

 

Fredericia for Verdensmålene, gældende for 2020-2023, blev under en involverende proces udarbejdet på tværs af kommunens fagområder og politiske udvalg med økonomiudvalget som ansvarligt udvalg. Den omfatter 7 temaer, der på tværs af alle kommunens ansvarsområder fastlægger, hvordan Fredericia Kommune vil arbejde for en bæredygtig udvikling. Fredericia for Verdensmålene kan ses her: https://www.fredericia.dk/verdensmaalene

 

Fredericia for Verdensmålene er i 2020-2022 anvendt som paraply for fortsættelse og igangsætning af nye planer og indsatser især på de tekniske områder og i forhold til sundhed. Eksempelvis er der vedtaget en klimaplan og en sundhedspolitik, som begge er under implementering. Hensigter og mål er i varierende omfang videreført, implementeret og udmøntet i handlinger og aktiviteter.

 

I følge Planlovens § 33 a skal Byrådet inden udgangen af første halvdel af byrådsperioden vedtage og offentliggøre sin strategi for bæredygtig udvikling. Strategien skal efter planlovens bestemmelser redegøre for, hvordan kommunen arbejder helhedsorienteret, tværfagligt og langsigtet, og hvordan befolkningen, virksomheder, organisationer og foreninger vil blive inddraget i arbejdet.

 

Strategien skal indeholde byrådets politiske målsætninger for det fremtidige arbejde inden for følgende indsatsområder:

-          Mindskelse af miljøbelastningen,

-          Fremme af en bæredygtig byudvikling og byomdannelse, 

-          Fremme af biologisk mangfoldighed,

-          Inddragelse af befolkningen og erhvervslivet i det lokale arbejde med bæredygtighed, og

-          Fremme af samspil mellem beslutninger vedr. 

  • Miljømæssige
  • Trafikale
  • Erhvervsmæssige
  • Sociale
  • Sundhedsmæssige
  • Uddannelsesmæssige
  • Kulturelle og 
  • Økonomiske forhold 

Ansvaret for udarbejdelsen af strategien er i Fredericia Kommune placeret hos Klima-, Energi- og Miljøudvalget.

 

Vækst, Teknik og Klima præsenterer på mødet forslag til procesplan for arbejdet.

 

Proces og tidsplan

Processen for arbejdet med strategien for bæredygtig udvikling afstemmes med den samtidige proces for udarbejdelse af ny Planstrategi, der ligeledes efter Planlovens bestemmelser skal vedtages inden udgangen af 2023.

-          Januar/februar 2023: Status for implementering af Fredericia for Verdensmålene, som er den gældende strategi for bæredygtig udvikling.

-          April/Maj 2023: Status og forslag til nye fokusområder drøftes med fagudvalgene.

-          Maj – August: Involvering af relevante parter.

-          August: Forslag til strategi for bæredygtig udvikling for Fredericia Kommune 2024-27 præsenteres for de relevante fagudvalg (det, der berører fagudvalgene).

-          September:  Forslag til strategi for bæredygtig udvikling præsenteres for Klima-, Energi og Miljøudvalget, vedtages og sendes til godkendelse i Byrådet.

-          Oktober 2023: Offentlig høring i 8 uger.

-          December 2023: Endelig vedtagelse i fagudvalg/Byråd og offentliggørelse af endelig plan.

Økonomiske konsekvenser

Ikke relevant.

Vurdering

Vækst, Teknik og Klima vurderer, at det vil være hensigtsmæssigt at forankre arbejdet bredt i fagudvalgene for at sikre koordinering og fremme af samspil mellem beslutninger vedr. miljømæssige, trafikale, erhvervsmæssige, sociale, sundhedsmæssige, uddannelsesmæssige, kulturelle og økonomiske forhold i overensstemmelse med planlovens krav.

 

Strategien skal i vid udstrækning understøtte byrådets nye vision 2032.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at Klima-, Energi- og Miljøudvalget anbefaler, at Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet godkender at igangsætte en proces for Fredericia Kommunes strategi for bæredygtig udvikling.

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 05-12-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Anbefales.

Punkt 16 Beslutningssag: Igangsættelse af revision af Fredericia Kommunes Vandforsyningsplan

Sagsresumé

Hovedformålet med en vandforsyningsplan er at sikre, at vandværkerne kan levere godt og nok vand til forbrugerne inden for den periode, som planen dækker.

Den gældende vandforsyningsplan blev vedtaget af Byrådet den 9. maj 2011.

Planens forbrugsprognose strækker sig frem til 2021 og danner ikke længere et tilstrækkeligt grundlag til at fremtidssikre kommunens vandforsyning.

Med denne sag igangsættes en revision af vandforsyningsplanen fra 2010.

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommunes gældende vandforsyningsplan udgør grundlaget for Fredericia Kommunes planlægning og administration af vandforsyningen for perioden 2010-2021. Formålet med vandforsyningsplanen er at sikre en kvalitetsmæssig tilfredsstillende vandforsyning, der dels forholder sig til vandressourcens størrelse og samtidig tilgodeser befolkningens og erhvervslivets behov for vand både nu og i fremtiden.

 

Vandforsyningsplanen skal skabe overblik over den nuværende struktur i vandforsyningen i kommunen og samtidig give retningslinjer for den fremtidige struktur og udvikling i vandforsyningen.

 

Proces og tidsplan

Det forventes at revisionen tager et år. Processen for udarbejdelse af en vandforsyningsplan fremgår af bekendtgørelsen om vandforsyningsplanlægning og er som følger:

-          Involvering af relevante parter: Kommunen skal involvere ejere af almene vandforsyningsanlæg (forsyner mindst 10 ejendomme med vand) i kommunen.

-          Forslag til vandforsyningsplan: Der udarbejdes og vedtages et forslag til vandforsyningsplan

-          Offentlig høring i 8 uger: Forslaget til vandforsyningsplanen offentliggøres med en frist på 8 uger til indsigelser. Forslaget skal sendes til de involverede myndigheder og institutioner herunder almene vandforsyninger i kommunen.

-          Endelig vandforsyningsplan: Hvis der kommer indsigelser, ændres planen om nødvendigt. Herefter kan den endelige plan vedtages. Vedtagelsen af planen skal annonceres på kommunens hjemmeside.

-          Offentliggørelse af endelig plan: Vandforsyningsplanen offentliggøres på kommunes hjemmeside.

Økonomiske konsekvenser

Selve revisionen af Vandforsyningsplanen har ingen økonomiske konsekvenser bortset fra udgifterne til eventuel konsulentbistand, der afholdes inden for de sædvanlige budgetmæssige rammer.

Vurdering

Hvis Fredericia skal kunne lave en fremtidssikret planlægning af kommunens vandforsyning, er det nødvendigt at revidere kommunens Vandforsyningsplan, således udviklingen i kommunens vandforbrug understøttes. 

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at Klima-, Energi- og Miljøudvalget anbefaler, at Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet godkender, at arbejdet med en revision af vandforsyningsplanen igangsættes

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 05-12-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Godkendt.

Punkt 17 Beslutningssag: Godkendelse af prisliste for 2023 - Fredericia Spildevand og Energi A/S

Sagsresumé

Fredericia Spildevand og Energi A/S (FRSE) har fremsendt budgetplan og prisliste for afgifter og gebyrer for 2023 for spildevand mm. Prislisten skal godkendes af byrådet, der skal påse, at taksterne overholder den økonomiske ramme, som forsyningssekretariatet har fastsat.

 

Sagsbeskrivelse:

I henhold til § 3 i betalingsloven skal den af et spildevandsselskab fastsatte kubikmetertakst og bidrag godkendes af kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsen skal sikre, at taksterne overholder den økonomiske ramme (tidligere betegnet ”prisloft”, og som betyder maksimum årlig indtægt), som Forsyningssekretariatet, der er myndighed for spildevandsselskaberne, har fastsat for det pågældende spildevandsselskab i henhold til § 6 i vandsektorloven.

 

På den baggrund har FRSE med henblik på Fredericia Kommunes godkendelse fremsendt prisliste for afgifter og gebyrer for 2023 for spildevand, samt budgetplan.

 

FRSE har i budget for 2023 beregnet en basispris på 33,75 kr. pr. m3 ekskl. moms afledt spildevand (stigning på 4,50 kr. i forhold til 2021)

 

Trappemodellen (indført på landsplan i 2014), som giver rabat til de store spildevandsforbrugere er fuldt ud implementeret. Det betyder, at der i 2023 gives 20 % rabat på mængder mellem 500 og 20.000 m3 og 60 % på mængder over 20.000 m3.

 

FRSE har i sin prisliste et fast bidrag pr. stik i afregningen med kunderne. I år 2023 sættes dette til 500 kr. årligt ekskl. moms.

FRSE prisliste for 2023 er sammensat således: 2022  2023
    Pris ekskl. moms Pris ekskl. moms
Vandafledningsbidrag pr. m3  29,25 kr.  33,75 kr.

Fast bidrag, pr. stikledning   350,00 kr.  500,00 kr.

Tilslutningsbidrag – både regn- og spildevand 53.594,70 kr.  59.747,37 kr.
til afløbssystemet pr. boligenhed

Tilslutningsbidrag – ej tilsluttet tag- og  32.156,82 kr.  35.848,42 kr.
overfladevand pr. boligenhed

Forsyningssekretariatet har udmeldt en 2-årig økonomisk ramme (2022-2023) til Fredericia Spildevand og Energi A/S.
Fredericia Spildevand og Energi A/S’ økonomiske ramme ser således ud:

Tal i mio.kr.   2022  2023
Fastsat økonomisk ramme fra  114,3  130,1
Forsyningssekretariatet

FRSE’s indtægts-budget  107,0  121,8

  2022  2023
Over-/underskud 7,3  8,3


Akkumuleret  7,3  15,6

FRSE holder sig i perioden 2022-2023 indenfor den samlede økonomiske ramme, som er udmeldt af Forsyningssekretariatet.

FRSE’s prisliste for 2022 ligger i den lave ende sammenlignet med de andre kommuner, herunder de øvrige kommuner i Trekantområdet. Under forudsætning af at kommunerne i Trekantområdet ikke ændrer deres priser i 2023 vil FRSE ligge på niveau, men under Vejle, Kolding og Middelfart.

Priser på vandafledningsbidrag i 2022 for en husstand (ved forbrug på 84 m3 pr. år) i udvalgte kommuner (inkl. moms)

København  1.751 kr.
Frederiksberg  1.839 kr.
Høje Tåstrup  1.877 kr.
Odense  2.997 kr.
Aarhus  3.059 kr.
Aalborg  3.310 kr.
Fredericia  3.487 kr.
Esbjerg/Varde  3.609 kr.
Horsens  3.669 kr.
Vejen  3.906 kr.
Sønderborg  4.128 kr.
Vejle  4.151 kr.
Kolding  4.184 kr.
Kalundborg  4.640 kr.
Billund  4.769 kr.
Middelfart   4.813 kr.
Haderslev  5.179 kr.
Aabenraa  5.500 kr.
Samsø  6.201 kr.
Ærø  6.809 kr.



 

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

På grundlag af FRSE prisliste budgetforslag for 2023 vurderer Vækst, Teknik og Klima, at FRSE vil kunne overholde den økonomiske ramme, som Forsyningssekretariatet har udmeldt for perioden 2022-2023.

Indstillinger

Direktøren for Vækst; Teknik og Klima indstiller, at Klima-, Energi- og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet at Fredericia Spildevand og Energi A/S’ prisliste for 2023 godkendes.

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 05-12-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Godkendt.

Punkt 18 Beslutningssag: Varmeplan 2022 for Fredericia Kommune

Sagsresumé

Vækst, Teknik og Klima præsenterer ny varmeplan for Fredericia Kommune. Planen fokuserer primært på konvertering af gasforsynede områder til kollektiv fjernvarmeforsyning, hvor det er muligt.

Varmeplanen er vejledende og retningsgivende og forventes at blive fulgt op med mere bindende varmeprojekter i de kommende år.

 

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune satte i 2021 som led i Klimaplan 2020 gang i udarbejdelsen af en ny varmeplan. Arbejdet ændrede karakter og fokus i 2022, hvor Regeringen og KL i forbindelse med krigen i Ukraine og bl.a. foranlediget af de voldsomt stigende gaspriser, indgik en aftale om fremskyndet kommunal planlægning for udfasning af gas i varmeforsyningen. Aftalen indebærer blandt andet, at alle kommuner inden udgangen af 2022 skal vedtage en ny samlet varmeplan og give besked til brugere i gasforsynede områder om mulighed for eventuel konvertering til fjernvarme.

 

På denne baggrund gik Fredericia Kommune i september 2022 sammen med de relevante lokale forsyningsselskaber i gang med at undersøge mulighederne for omlægning af de områder i kommunen, der varmeplanmæssigt er udlagt til naturgasforsyning. Det er altovervejende erhvervsområder.

 

En del af brugerne i de gasforsynede områder er undervejs i processen blevet kontaktet for uforpligtende tilkendegivelser om ønsker og forventninger mht. varmeforsyning. Der er tale om virksomheder, hvoraf nogle udelukkende anvender gas til rumopvarmning og varmt vand, mens andre også anvender gas til industrielle processer. Få private boliger er også omfattet af arbejdet.

 

Varmeplanlægning har primært fokus på bygningers opvarmning, men der tages også højde for brugere, der ønsker at konvertere procesgas til fjernvarme, og virksomheder, der potentielt kan levere ny overskudsvarme til fjernvarmesystemet.

 

I samarbejde med de lokale forsyningsselskaber er udarbejdet forslag til ny samlet varmeplan 2022, som findes på fredericia.dk Link til Forslag til Varmeplan 2022

 

Varmeplan 2022

-          Bekræfter områder, der hidtil har været og også fremover vil være udlagt til fjernvarme.

-          Bekræfter områder, der hidtil har været uden for og også fortsat forventes at være uden for kollektiv varmeforsyning (dvs. fortsat planlagt til individuel varmeforsyning).

-          Udpeger områder, der hidtil har været udlagt til naturgasforsyning, og som forventes at kunne omlægges til fjernvarme indenfor få år, forudsat at tilstrækkeligt mange brugere forpligter sig til at tilslutte sig. For nogle områders vedkommende vil omlægningen til fjernvarme også forudsætte, at der indgås aftaler om levering af overskudsvarme fra virksomheder i eller nær forsyningsområderne.

-          Udpeger/bekræfter områder, der hidtil har været udlagt til naturgasforsyning, og som ikke på foreliggende grundlag vurderes at kunne omlægges til fjernvarme. Gasforbrugere i disse områder anbefales at forberede sig på individuelle varmeløsninger.

 

Der vil ikke være tilslutningspligt til fjernvarme i de nye fjernvarmeområder. Selv om et område varmeplanmæssigt omlægges til fjernvarme, vil virksomheder i området fortsat kunne få gas til procesformål, og eksisterende virksomheder vil også fortsat kunne få gas til rumvarme. Det er dog hensigten, at brugen af gas skal begrænses mest muligt, og på sigt må gassen forventes helt at blive udfaset fra rumvarmeformål.

 

Ejere af ejendomme i de gasforsynede områder vil efter Klima-, Energi- og Miljøudvalgets møde den 5. december få besked om eventuelle forventninger om fjernvarmeudrulning i deres område. Udsendelse af disse beskeder – såkaldt ”klar besked” - er obligatorisk i henhold til aftalen mellem KL og Regeringen. Fredericia Kommune vil også orientere alle øvrige ejere af ejendomme med olie- og gasfyr om deres muligheder for at skifte til en grønnere opvarmningsform.

 

På baggrund af nuværende forsyningssystem - og henset til prognoser for fremtidige overskuds-varmeleverancer til TVIS-systemet - vurderes der at være tilstrækkelig varmekapacitet i fjernvarmesystemet til at dække forsyningen af de nye fjernvarmeområder jf. Varmeplan 2022, efterhånden som de udrulles. Der ses således ikke behov for projektering af nye Eventuelle mindre produktionsanlæg, som f.eks. varmepumper til forøgelse af temperatur på overskudsvarme, vil blive behandlet i konkrete projektforslag.

Økonomiske konsekvenser

Planen har ikke økonomiske konsekvenser for kommunen.

Vurdering

Vækst, Teknik og Klima vurderer med den præsenterede Varmeplan 2022 og den forestående udsendelse af breve til ejere af olie- og gas-fyr at leve op til kravene i aftalen mellem KL og regeringen jf. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets cirkulæreskrivelse om kommunal varmeplanlægning og projektgodkendelse af 26. oktober 2022.

 

Det bør fremhæves, at den nye varmeplan er en retningsvisende, ikke-bindende plan.

 

Varmeplan 2022 forventes allerede i 2023 at blive delvist udmøntet i konkrete projektforslag for konvertering fra gas til fjernvarme i de relevante områder. Udrulningen af fjernvarme vil blive gennemført indenfor de nærmeste år, når der er tegnet tilslutningsaftaler mellem fjernvarmeleverandøren og brugerne, og projektforslagene er behandlet og godkendt efter varmeforsyningsloven.

 

Nogle af erhvervsområderne vil som ovenfor beskrevet inden for relativt kort tid – dvs. i 2023-2024 om alt går vel - kunne forsynes i forlængelse af TREFOR Varmes eksisterende forsyningsnet. Det gælder f.eks. for de vestlige erhvervsområder i DanmarkC, Taulov.

 

Andre erhvervsområder har også potentiale for konvertering, men med en lidt længere tidshorisont:

-          Eksempelvis er der i DanmarkC områder med samfundsøkonomisk potentiale for konvertering, men som på grund af for lav varmetæthed vil forudsætte ekstraordinære ikke-uvæsentlige tilslutningsbidrag fra brugerne af hensyn til forsyningsselskabets økonomi. Det vurderes således at kræve nærmere dialog og forventningsafstemning med brugerne, før der eventuelt kan iværksættes udarbejdelse af projektforslag for konvertering.

-          I nogle erhvervsområder vil en eventuel konvertering til fjernvarme forudsætte, at der forinden indgås aftaler om levering af overskudsvarme fra virksomheder i eller nær forsynings-områderne. Det gælder f.eks. for Fredericia nord og det nordlige Taulov.

Disse områder udlægges i Varmeplan 2022 til fremtidige fjernvarmeområder med oplysning om, at det vurderes realistisk at tilvejebringe projektforslag inden for få år. Fjernvarme forventes at kunne realiseres i disse områder inden for en 5 års tidshorisont.

 

I forbindelse med Varmeplan 2022 har TREFOR Varme for Fredericia Kommune undersøgt mulighederne for udrulning af fjernvarme til Højrup og Herslev, hvor der fortsat er en del oliefyrede ejendomme. Analyserne viser, at det både samfunds- og brugerøkonomisk set er bedre at etablere individuelle varmepumper end at etablere fjernvarme. Områderne Højrup og Herslev forbliver på denne baggrund individuelt varmeforsynede.

 

Arbejdet med planlægning af gaskonvertering har været komprimeret i efteråret 2022, hvor Vækst, Teknik og Klima og/eller forsyningsselskaberne har været i kontakt med hovedparten af virksomhederne i gasområderne. Processen har ikke involveret en egentlig åben offentlighedsfase. De berørte selskaber, som normalt er høringsberettigede parter i varmeplanlægning og projektbehandling, har været involveret i udarbejdelsen af varmeplanen og har haft udkast til kommentering inden politisk behandling.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at

-          Det anbefales overfor Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet, at Varmeplan 2022 for Fredericia Kommune vedtages.

-          Administrationen bemyndiges til efter Klima-, Energi- og Miljøudvalgets behandling den 5. december at give ejere af ejendomme i gasudlagte områder besked om, hvorvidt de kan forvente fjernvarme i området eller ej – med oplysning om forbehold for byrådets godkendelse af varmeplanen - og at påbegynde indrapportering af varmeplanen i PlanData.

-          Administrationen bemyndiges til at gennemføre redaktionelle ændringer i varmeplanen efter Klima-, Energi- og Miljøudvalgets behandling den 5. december.

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 05-12-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

  1. Godkendt.
  2. Godkendt.
  3. Godkendt.

Punkt 19 Beslutningssag: Ændring af regulativ for husholdningsaffald, vedrørende indsamling af farligt affald

Sagsresumé

Byrådet godkendte den 10. oktober 2022 udkast til ændret regulativ for husholdningsaffald, og at sende udkastet i høring i 4 uger.

Ændringen af regulativet vedrører ny ordning for indsamling af farligt affald, som led i overholdelsen af lovkrav (jf. nationale Klimaplan fra 2020) om husstandsindsamling af farligt affald.

Der er ikke kommet bemærkninger eller indsigelser i den 4 ugers høringsperiode.

 

Sagsbeskrivelse:

Ordningen for indsamling af farligt affald skal indeholdes i kommunens regulativ for husholdningsaffald. Regulativet er udfærdiget ud fra gældende nationale paradigme for husholdningsaffald, hvor § 17 omhandler ordning for farligt affald.

 

I Fredericia Kommunes Regulativ for husholdningsaffald er § 17 således ændret, så den nye ordning for farligt affald er indeholdt, og kan træde i kraft pr. 1. januar 2023.

 

Ordningen organiseres som bestillings henteordning, hvor farligt affald afhentes i en UN-Godkendt plastboks.

 

Tilmelding til henteordningen skal ske af ejendommens ejer, til Affald & Genbrug.

 

Boksen til farligt affald sættes frem til afhentning sammen med husstandsindsamlingen af genanvendelige materialer. Tidspunkter oplyses på Fredericia Kommunes hjemmeside.

 

Boksen skal være forsynet med korrekt udfyldt adresselabel, inden den ombyttes.

 

Under § 17.10 ”Øvrige ordninger”, er fastsat, at farligt affald kan afleveres på Fredericia Kommunes genbrugspladser, i overensstemmelse med regulativets § 21.

 

Batterier kan anbringes i poser ovenpå låget af beholderen til dagrenovation, i en gennemsigtig plastpose på højst 4 liter. Posen skal kunne lukkes med knude eller lignende. Jævnfør regulativets § 25.

 

Desuden er der, som en tilføjelse til regulativets § 24, fastsat en tilsvarende henteordning for småt elektronik som for batterier, sådan at småt elektronikaffald kan anbringes i poser ovenpå låget af beholderen til dagrenovation, i en gennemsigtig plastpose på højst 4 liter. Posen skal kunne lukkes med knude eller lignende.

 

Ordningen for farligt affald omfatter ikke:

• Sprængstoffer, våben og ammunition, der skal anmeldes til Politiet,

• Medicinrester og kanyler, der skal afleveres på apoteket

Det skal bemærkes, at der er på nationalt plan er en række igangværende tiltag på affaldsområdet, som antages at medføre og kræve nye ændringer af indsamlingsordningerne, og dermed af regulativet, indenfor forholdsvis kort tid.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Affald og Genbrug vurderer, at ændringen af regulativet sikrer en implementering af de beslutninger, der tidligere er truffet af Klima-, Energi- og Miljøudvalget omkring indsamling af farligt affald. Ligeledes vurderes det, at affaldsordningerne for Fredericia Kommune lever op til nationale krav og ønsker.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at Klima, Energi og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet, at Regulativ for husholdningsaffald for Fredericia Kommune godkendes.  

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 05-12-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Godkendt.

Punkt 20 Beslutningssag: Gebyrer for konkret anvisning af erhvervsaffald og for jordflytning, 2023

Sagsresumé

Efter reglerne i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets Affaldsaktør-bekendtgørelse skal kommunen fastsætte gebyrer for konkret anvisning af erhvervsaffald og for jordflytning.

 

Sagsbeskrivelse:

Forvaltningen forslår, at gebyrerne fastholdes uændret for 2023 i forhold til 2022, idet de nye gebyrordninger fortsat er under implementering.

 

Med hensyn til konkret anvisning af erhvervsaffald har der i 2022 indtil videre ikke været anvist affald ud over til de kommunale indsamlings- og anvisningsordninger, og derfor ingen opkrævning af gebyret.

 

Med hensyn til jordflytning er opkrævning og fakturering for sager oprettet siden 1.1.2022 netop igangsat, da vi har måttet afvente Sweco´s udvikling af et gebyrmodul til ”Jordweb”, hvor jordflytningerne anmeldes og anvises.

Økonomiske konsekvenser

De to ordninger skal finansieres ud fra ”hvile-i-sig-selv-princippet”, og således skulle justeres i overensstemmelse hermed.

Vurdering

Idet de nye gebyrordninger fortsat er under implementering, vurderes gebyrerne at skulle fastholdes uændret i 2023 i forhold 2022. Når der i løbet af 2023 er indhentet erfaringer med den nye model for brugerfinansiering af ordningerne, vil forvaltningen tage stilling til behovet for justering af taksterne.

Indstillinger

Direktøren for Vækst, Teknik og Klima indstiller, at Klima, Energi- og Miljøudvalget anbefaler Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet, at godkende følgende gebyrer, som er uændrede ift. 2022, for 2023:

1)       Konkret anvisning af erhvervsaffald: 600 kr. pr. påbegyndt time.

2)       Jordflytning, startgebyr: 125,- kr.

3)       Jordflytning, timepris: 600,- kr., som afregnes pr. påbegyndt kvarter.

Beslutning i Klima-, Energi- og Miljøudvalget den 05-12-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Godkendt.

Punkt 21 Beslutningssag: Igangsættelse af strategisk trafikplan for område omkring Snoghøj Landevej i Fredericia og Erritsø, samt frigivelse af midler til infrastrukturanalyser

Sagsresumé

Der skal med denne sag træffes beslutning om igangsættelse af en Strategisk Trafikplan for området omkring Snoghøj Landevej i Fredericia og Erritsø, og frigivelse af anlægsmidlerne hertil.

Sagsbeskrivelse:

Fredericia Kommune er i rivende udvikling og har været det i en årrække. Det stiller krav til infrastrukturen og planlægningen heraf. ? Udviklingen er sket hurtigt og der er et behov for at udvikle et plangrundlag, der sikrer udbygningen af infrastrukturen fremadrettet. ?En del af det plangrundlag er ”Strategiske Trafikplaner” der beskæftiger sig med den trafikale infrastruktur på et overordnet plan.

 

En strategisk trafikplan er med til at give et samlet politisk grundlag i forhold til udviklingen og trafikken generelt?, samt i forbindelse med planlægning af by- og erhvervsarealer give mulighed for udbygningsaftaler. Ligeledes er den et administrativt arbejdsdokument som går på tværs af afdelinger, der særligt kan benyttes i forbindelse med konkretiseringen af projekter, samt ved kommune- og lokalplanlægning af nye og eksisterende områder.

 

Snoghøj Landevej og Strandvejen er centrale strækninger i Fredericia og Erritsø. Den samlede strækning er afgørende for trafikken mellem Fredericia, Erritsø og motorvejen, samt fordelingen af godstrafikken fra havnen. Derfor er det også her, at Vækst, Teknik og Klima anbefaler at igangsætte arbejdet med den første strategiske trafikplan.

 

Det skal blandt andet ske på baggrund af de fremtidige aktiviteter på Havnen, der lige nu planlægges for, samt som tillæg til den ønskede helhedsvurdering af området, der er blevet præsenteret for udvalget. Derudover vil planen også relatere sig til relevante forhold fra den kommende midtbystrategi og afledte projekter og analyser fra EUCF-afrapporteringen om attraktiv grøn kollektiv transport i Fredericia Kommune (herunder bus-hubs og evt. ny station i Erritsø)?.

 

Det er forventningen at udvalget og Byrådet kan godkende strategisk trafikplan for området omkring Snoghøj Landevej i Fredericia og Erritsø i første halvdel af 2023.

Økonomiske konsekvenser

Byrådet har i forbindelse med vedtagelsen af Budget 2023-2026 afsat midler til trafikale analyser. Nærværende plan og rådgivning hertil vil blive indeholdt inden for rammen af de afsatte 0,5 mio. i 2023.

Anlægsmidlerne på 0,500 mio. kr. frigives og anvendes til infrastrukturanalyser.

Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB2023

TB 2024

TB 2025

TB 2026

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

Infrastrukturplan  (XA-50439)

 

 

 

 

0,500

0,500

 

 

 

 

 

 

 

I alt (- = kasseindlæg/+= kasseudlæg)

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 


Vurdering

Vækst, Teknik og Klima anbefaler udvalget, på baggrund af ovenstående beskrivelse, at igangsætte arbejdet med den strategiske trafikplan.

Indstillinger

Direktør for Vækst Teknik og Klima indstiller, at Teknisk Udvalg anbefaler Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet at godkende:

  1. Igangsættelse af strategisk trafikplan for område omkring Snoghøj Landevej i Fredericia og Erritsø.
  2. Frigivelse af anlægsmidlerne på 0,500 mio. kr. til en infrastrukturanalyse

Beslutning i Teknisk Udvalg den 28-11-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

  1. Godkendt.
  2. Godkendt.

Punkt 22 Beslutningssag: Frigivelse af anlægsmidler - Cykelstier på Nørrebrogade

Sagsresumé

Forligspartierne har med budgettet for 2023 besluttet af afsætte samlet 12,946 mio. kr. til etablering af cykelstier på Nørrebrogade. Denne sag behandler frigivelse af anlægsmidlerne for 2023 hvor der er afsat 10,231 mio. kr.

 

Sagsbeskrivelse:

I 2020 blev der afsat midler til projektering af cykelstier på Nørrebrogade, som de seneste år har været placeret som nummer 1 i Cykelstikataloget. Der er mange skolebørn i området, som i dag har utrygge forhold når de cykler på Nørrebrogade til og fra Kirstinebjergskolen afd. Høgevej. Utrygheden skyldes dels parkerede biler, og dels de manglende cykelstier.

 

Forligspartierne har med budget 2023 afsat midler til udførelse af cykelstier i 2023-2025. Midlerne er fordelt med 10,231 mio. kr. i 2023, 1,715 mio. kr. i 2024 og 1,0 mio. kr. i 2025.

 

Midlerne skal benyttes til at forbedre cykelforholdene på Nørrebrogade, så der etableres cykelstier de steder vejbredden tillader det. Der opretholdes parkering foran nogle af boligblokkene på Nørrebrogade, men kun i det omfang det er muligt.

 

Nørrebrogade forventes også frem over busbetjent, og skal derfor udformes på en måde, så der bedst muligt sikres, at fremkommelighed, trafiksikkerhed og tryghed går op i en højere enhed.

 

Fredericia Spildevand og Energi A/S skal i løbet af 2023 have etableret en stor regnvandsledning under Nørrebrogade. Infrastruktur og Ejendomme vil derfor samarbejde med Fredericia Spildevand og Energi A/S om de forskellige projekter på strækningen, med henblik på at forkorte den samlede anlægsperiode, samt mindske generne for beboere og brugere i forbindelse med anlægsarbejdet. Derudover vil der i samarbejdet blive undersøgt mulighederne for, at skabe synergi til fordel for klima og/eller fremtidig drift.

 

Der vil i første kvartal 2023 blive udarbejdet arealerhvervelsesplaner, samt et projektforslag, som vil blive forelagt politisk til beslutning.

Økonomiske konsekvenser

 

Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB2023

TB 2024

TB 2025

TB 2026

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

Cykelsti på Nørrebrogade  (XA-50440)

 

 

 

 

10,231

10,231

 

 

 

 

 

 

 

I alt (- = kasseindlæg/+= kasseudlæg)

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 

 

Vurdering

Vej og Park vurderer, at cykelstier på Nørrebrogade vil sikre gode og sikre forhold for de bløde trafikanter og bidrage til, at endnu flere børn og unge kan blive selvtransporterende i deres hverdag.

Indstillinger

Direktør for Vækst, Teknik og Klima indstiller at Teknisk Udvalg anbefaler Økonomi- og Erhvervsudvalgetudvalget og Byrådet at godkende, at anlægsmidlerne frigives for 2023.

Beslutning i Teknisk Udvalg den 28-11-2022

Anbefales.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Godkendt.

Punkt 23 Beslutningssag: Frigivelse af anlægsmidler til analyse af renoveringsbehov for dagtilbud

Sagsresumé

Der er i budgetforliget 2023 afsat 1 mio. kr. til analyse af renoveringsbehovet i de kommunale daginstitutioner. Formålet med midlerne er at danne grundlag for prioritering og mulighed for konkretisering af renoveringsprojekterne. Med denne sag frigives anlægsmidlerne for 2023.

 

Sagsbeskrivelse:

De fysiske rammer for de kommunale daginstitutioner er afgørende for børnenes læringsmiljø samt trivslen for både børn og medarbejdere. Ved at afdække tilstanden og behovet for renovering sikres gode rammer på tværs af kommunens daginstitutioner.

Der er i budgetforliget 2023 afsat 1 mio. kr. til analyse af renoveringsbehovet. Formålet med frigivelsen af anlægsmidlerne er, at skabe et samlet overblik over renoveringsbehovet samt at danne grundlag for prioritering og konkretisering af renoveringsprojekter. Med denne sag frigives anlægsmidlerne afsat i Budgetforliget 2023.

Økonomiske konsekvenser

Anlægsmidlerne på 1 mio. kr. frigives og anvendes til analyse af renoveringsbehovet i kommunens daginstitutioner.


Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB2023

TB 2024

TB 2025

TB 2026

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

Daginst. - Analyse og renoveringsrækkefølge (XA-40139)

 

 

 

 

1,000

1,000

 

 

 

 

 

 

 

I alt (- = kasseindlæg/+= kasseudlæg)

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 


Vurdering

Forvaltningen vurderer, at ved frigivelsen af 1 mio. kr. vil analysen af renoveringsbehovet i de kommunale dagtilbud bidrage til en konkretisering af renoveringsbehovet på daginstitutionsområdet, som vil højne daginstitutionsmiljøet for alle børn.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at Børne- og Skoleudvalget anbefaler Økonomi- og Erhvervsudvalget samt Byrådet, at anlægsmidlerne på 1 mio. kr. til analyse af renoveringsbehov for dagtilbud frigives.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 01-12-2022

Anbefalet.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Godkendt.

Punkt 24 Beslutningssag: Frigivelse af anlægsmidler til renovering af Makerspace

Sagsresumé

Der er i budgetforliget 2023 afsat 1 mio. kr. til renovering af Bülows Makerspace under Børne- og Skoleudvalgets område. Denne sag omhandler frigivelse af anlægsmidlerne for 2023, samt forslag til flytning af anlægsmidlerne til Unge- og Uddannelsesudvalget, hvor projektet forankres fremover. Denne sag sendes ligeledes til orientering i Unge- og Uddannelsesudvalget.

 

Sagsbeskrivelse:

Bülows Makerspace danner rammerne for, at kommunens skoleelever og øvrige uddannelsesinstitutioner kan arbejde med kreative, digitale produktionsteknologier. Makerspace er næsten fuldt booket til undervisningsforløb for klasser og kompetenceudviklingsforløb for undervisere frem til sommeren 2023.

 

Der er i budgetforliget 2023 afsat 1 mio. kr. til renovering af Makerspace med henblik på at sikre at lokalerne lever op til arbejdsmiljøkravene for undervisningsbrug. Det drejer sig bl.a. om etablering af ventilation, grundbelysning i alle rum, istandsættelse af vinduer og døre, etablering af akustikloft, etablering af arbejdspladser til medarbejdere og generel renovering af alle rum. Med denne renovering skabes der et arbejds- og undervisningsmiljø til gavn for alle brugere, og det sikres, at skoleelever fremover kan benytte faciliteterne.

 

Med frigivelsen af midlerne påbegyndes en proces for renoveringen med inddragelse af fagafdelingen Infrastruktur og Ejendomme og Kulturkasernen. Det forventes, at renoveringen indledes i første halvdel af 2023 og afsluttes inden sommerferien. I forbindelse med ombygningen vil Makerspace holde lukket i ca. 2 måneder, hvor undervisningsforløb må aflyses eller flyttes til senere på skoleåret / næste skoleår.

 

Alt inddragelse og politisk orientering om ombygningen, vil fremover ske i Unge- og Uddannelsesudvalget, ligesom det foreslås at anlægsmidlerne flyttes til dette udvalg i forbindelse med frigivelsen. Denne sag sendes ligeledes til orientering i Unge- og Uddannelsesudvalget.

Økonomiske konsekvenser

Anlægsmidlerne på 1 mio. kr. frigives og anvendes til renovering af Makerspace.

Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB2023

TB 2024

TB 2025

TB 2026

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

Renovering af Maker Space (XA-50444)

 

 

 

 

1,000

1,000

 

 

 

 

 

 

 

I alt (- = kasseindlæg/+= kasseudlæg)

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 

 

Sagen behandles i Børne- og Skoleudvalget, og går videre i Økonomi- og Erhvervsudvalget og Byrådet.

Vurdering

Forvaltningen vurderer, at frigivelsen af 1 mio. kr. til renoveringen af Makerspace skal ske nu, så det nødvendige arbejde for at leve op til arbejdsmiljøkravene til undervisning kan påbegyndes snarest muligt.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at

  • Børne- og Skoleudvalget anbefaler Økonomi- og Erhvervsudvalget samt Byrådet, at anlægsmidlerne på 1 mio. kr. til renovering af Makerspace frigives samt at budgettet omplaceres til Unge- om Uddannelsesudvalget.
  • Unge- og Uddannelsesudvalget tager Børne- og Skoleudvalget beslutning og orienteringen til efterretning.

Beslutning i Børne- og Skoleudvalget den 01-12-2022

Ad 1) Anbefalet

Ad 2) Unge- og Uddannelsesudvalget er blevet orienteret

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Godkendt.

Punkt 25 Beslutningssag: Regulering af vederlag til formand for Huslejenævn og Beboerklagenævn

Sagsresumé

Formanden for Huslejenævnet og Beboerklagenævnet har rettet henvendelse til kommunen med anmodning om regulering af årligt vederlag samt betaling for befordring.

 

Sagsbeskrivelse:

Formanden for Huslejenævnet og Beboerklagenævnet har den 9. juni 2022 rettet henvendelse til kommunen med anmodning om regulering af årligt vederlag samt betaling for befordring. Formanden har foreslået en regulering til 72.500 kr. for arbejdet i Huslejenævnet og 25.000 kr. for arbejdet i beboerklagenævnet samt befordringsgodtgørelse i henhold til statens takst.

 

Som begrundelse anfører formanden, at det er et ønske, at værdien af vederlaget fastholdes i forhold til pris- og lønudviklingen, der er steget henholdsvis 37% og 45% siden seneste regulering af vederlaget, og at formandens udgifter til befordring dækkes efter statens befordringstakst ligesom de gør i andre kommuner.

 

Formanden for Huslejenævnet i Fredericia modtager årligt et vederlag for sit arbejde i nævnet på 52.500 kr.

 

Formanden for Beboerklagenævnet i Fredericia modtager årligt et vederlag for sit arbejde i nævnet på 18.000 kr.

 

Formanden har anmodet om regulering af vederlaget i 2018, hvor Økonomiudvalget besluttede at tage vederlag for råd og nævn op til overvejelse i forbindelse med konstituering af nyt byråd i 2021.

 

Vederlagene er ikke reguleret siden 2006.

 

Formandens arbejde består i gennemgang af materialet til den enkelte sag på dagsorden inden møde i nævnene, deltagelse i møderne, gennemgang og eventuel tilretning af afgørelsesudkast samt besvarelse af spørgsmål fra nævnssekretæren.

 

Der afholdes årligt ca. 12. møder i huslejenævnet og ca. 6 møder i Beboerklagenævnet.

 

Antallet af indbragte sager svinger meget fra år til år, men har i årene 2017-2021 lagt på 47-77 huslejenævnssager og 6-15 Beboerklagenævnssager.

 

Fællessekretariatet har forhørt sig om formandens vederlag hos andre kommuner, hvilket har resulteret i et sammenligningsgrundlag fra 2021, der forefindes som bilag til sagen.

Økonomiske konsekvenser

Imødekommelse af formandens forslag vil medføre en forøgelse af udgifterne til Huslejenævnet og Beboerklagenævnet på i alt 29.000 kr. årligt.

 

Forøgelsen er beregnet således:

Forøgelse af vederlag, huslejenævnet   20.000 kr.

Forøgelse af vederlag, beboerklagenævnet  7.000 kr.

Befordring     2.000 kr.

I alt    29.000 kr.

 

Den afledte årlige omkostning på 29.000 kr. vurderes, at kunne blive afholdt indenfor den allerede fastsatte ramme til driften af Husleje- og Beboerklagenævnet.

Vurdering

Det følger af Lov om Boligforhold § 81 og Almenlejeloven § 99, at Byrådet kan tillægge formanden og øvrige nævnsmedlemmer vederlag for nævnsarbejdet i Huslejenævnet og Beboerklagenævnet.

 

Det er Fællessekretariatets vurdering, at anmodningen om forøgelsen af honoraret på baggrund af sammenligningen med øvrige kommuner, er på niveau med honorar i andre kommuner.

 

Hertil kommer, at vederlaget ikke er blevet justeret siden år 2006.

Indstillinger

Direktionen indstiller, at Økonomi- og Erhvervsudvalget anbefaler Byrådet at godkende:

  1. Forhøjelse af Huslejenævnets årlige vederlag med 20.000 kr.
  2. Forhøjelse af Beboerklagenævnets årlige vederlag med 7.000 kr.
  3. At formanden for Huslejenævnet og Beboerklagenævnet fremadrettet modtager befordringsgodtgørelse på 2.000 kr. om året.
  4. At finansiering sker som beskrevet under punktet ”Økonomiske konsekvenser”.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 05-10-2022

Udsat til yderligere belysning.

 

Supplerende oplyses:

Huslejenævnet er et domsstolslignende organ, der træffer afgørelser i tvister mellem lejer og udlejer efter Lov om leje. Nævnets opgave er bl.a. at foretage høring af de involverede parter i sager om eksempelvis lejens størrelse, fraflytningsopgørelser, tilbagebetaling af depositum, regnskaber for konti til ind- og udvendig vedligeholdelse m.fl. Nævnets afgørelser kan ikke forelægges for anden administrativ myndighed, men derimod kun påklages til Boligretten. Nævnet er uafhængigt af kommunen. Enhver kommune er dog forpligtet til at nedsætte et eller flere nævn til at varetage denne opgave. Kommunalbestyrelsen skal tillige stille de fornødne lokaler til rådighed for nævnet og afholde udgifter, som nævnets virksomhed medfører.

 

Beboerklagenævnet er et tvistenævn der til forveksling ligner Huslejenævnet, da Beboerklagenævnet har de samme kompetencer. Forskellen ligger udelukkende i, at beboerklagenævnet beskæftiger sig med almene boliger, hvorimod Huslejenævnet beskæftiger sig med private boliger. Beboerklagenævnet består tillige af tre medlemmer, en formand og to øvrige medlemmer. Formanden skal være jurist, og udpeges af Indenrigs- og Boligministeriet efter indstilling fra Byrådet. De to øvrige medlemmer udpeges af kommunalbestyrelsen efter indstilling fra henholdsvis de almene boligorganisationer og lejerforeninger i kommunen.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

 

Økonomi- og Erhvervsudvalget anbefaler byrådet at videresende spørgsmålet til behandling i det kommende §17, stk. 4-udvalg om evaluering af udvalgsstruktur. Det kommende udvalg får således i opdrag at gennemføre en evaluering af vederlagenes størrelse ved kommunale udpegninger med henblik på at komme med en samlet anbefaling.

Punkt 26 Beslutningssag: Omkonstituering i Økonomi- og Erhvervsudvalget og Børne- og Skoleudvalget

Sagsresumé

Socialdemokratiet og SF har fremsat ønske om en omkonstituering i Økonomi- og Erhvervsudvalget og Børne- og Skoleudvalget.

 

Sagsbeskrivelse:

Socialdemokratiet og SF har fremsat ønske om en omkonstituering i Økonomi- og Erhvervsudvalget og Børne- og Skoleudvalget. Der er fremsat forslag om følgende ændringer:

 

Ole Steen Hansen udtræder af Økonomi- og Erhvervsudvalget.

Connie Maybrith Jørgensen udtræder af Børne- og Skoleudvalget.

 

Der skal derfor udpeges nye medlemmer til disse to udvalgsposter.

 

Omkonstitueringen har virkning fra den 1.1.2023.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Det følger af styrelseslovens § 28, at et medlem kan udtræde af en udvalg, og at den ledige plads kan besættes af den valggruppe, der oprindeligt har besat posten.

 

I forbindelse med byrådets konstituering i december 2021 anmeldte hele byrådet sig som én valggruppe. Det betyder, at det er byrådet, der som én samlet valggruppe kan træffe beslutning om besættelse af ledige udvalgspladser.

Indstillinger

Borgmesteren indstiller til Økonomi- og Erhvervsudvalget at anbefale byrådet:

-          At der udpeges et nyt medlem til Økonomi- og Erhvervsudvalget

-          At der udpeges et nyt medlem til Børne- og Skoleudvalget.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Anbefales.

Anbefales.

Punkt 27 Beslutningssag: § 17 stk. 4-udvalg om evaluering af udvalgsstruktur - nedsættelse og udpegning

Sagsresumé

Nedsættelse og udpegning af medlemmer til § 17, stk. 4-udvalget Evaluering af udvalgsstruktur.

 

Sagsbeskrivelse:

Jf. konstitueringsaftalen, hvoraf det fremgår, ”at der midtvejs i valgperioden gennemføres en evaluering af udvalgsstrukturen med henblik på en eventuel justering eller tilpasning af denne”, nedsættes § 17, stk. 4-udvalget ”Evaluering af udvalgsstruktur” efter lov om kommunernes styrelse § 17, stk. 4.

 

Udvalget nedsættes af byrådet for perioden 1.1.2023 til 31.12.2023, og dets medlemmer udpeges af byrådet for samme periode.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Borgmesteren indstiller til Økonomi- og Erhvervsudvalget at anbefale Byrådet:

-          at der nedsættes et § 17, stk. 4-udvalg til at forestå evalueringen af kommunens udvalgsstruktur,

-          at der, hvis nedsættelsen godkendes, udpeges medlemmer til det særlige udvalg.

-          at udvalget får til opgave at udforme et kommissorium til godkendelse i Økonomi- og Erhvervsudvalget.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Anbefales med den tilføjelse, at formandskabet, jf. styrelsesvedtægten, som blev godkendt af byrådet den 6. december 2021, honoreres med hhv. 8 og 4 % af borgmesterens honorar.

Punkt 28 Beslutningssag: Udpegning til KL-delegeret medlem

Sagsresumé

Søren Larsen har meddelt, at han ønsker at udtræde som delegeret til KL’s delegeretmøde, hvorfor der skal udpeges en ny.

 

Sagsbeskrivelse:

På byrådsmødet den 7. december 2021 blev Søren Larsen udpeget af byrådet som stemmeberettiget delegeret til KL’s delegeretmøde.

 

Søren Larsen har meddelt, at han ønsker at udtræde, hvorfor der skal udpeges en ny stemmeberettiget delegeret til KL’s delegeretmøde for Søren Larsen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Borgmesteren indstiller til Økonomi- og Erhvervsudvalget at anbefale Byrådet:

- at udpege en ny delegeret blandt sine medlemmer som stemmeberettiget delegeret til KL’s delegeretmøde.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Anbefales.

Punkt 29 Beslutningssag: Udpegning af medlemmer til repræsentantskab og bestyrelse i Destination Trekantområdet

Sagsresumé

Fredericia Kommune er indtrådt i Destination Trekantområdet. I den forbindelse skal der vælges medlemmer til bestyrelsen og repræsentantskabet, og disse skal ifølge vedtægterne udpeges af byrådet.

 

Sagsbeskrivelse:

På byrådsmødet den 12. september 2022 besluttede byrådet, at Fredericia Kommune skal indtræde i Destination Trekantområdet den 1. januar 2023, hvor også Vejle, Kolding og Billund kommuner er medlemmer. Der skal derfor vælges bestyrelsesmedlemmer, samt medlemmer til repræsentantskabet hos Destination Trekantområdet, og ifølge deres vedtægter skal de udpeges af byrådet.

 

Repræsentanterne, skal ifølge deres vedtægter, udgøres af Borgmesteren og et medlem af byrådet.  Derudover er der valgfri mulighed for også at udpege kommunaldirektøren.

 

Der skal også udpeges to medlemmer til bestyrelsen i Destination Trekantområdet: En kommunal repræsentant med tæt relation til turismeområdet samt en af byrådet udpeget erhvervsrepræsentant.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Borgmesteren indstiller til Økonomi- og Erhvervsudvalget at anbefale byrådet:

-          At udpege to politiske medlemmer til repræsentantskabet for Destination Trekantområdet.

-          At udpege en administrativ repræsentant fra kommunen samt en repræsentant fra erhvervet til bestyrelsen for Destination Trekantområdet.

-           

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Anbefales.

Punkt 30 Beslutningssag: Ny udpegning til Grundlisteudvalget i forbindelse med udtrædelse

Sagsresumé

Udpegning af ét nyt medlem til Grundlisteudvalget i forbindelse med udtrædelse.

 

Sagsbeskrivelse:

Henrik Thermansen, der er medlem af Grundlisteudvalget ønsker at udtræde, og derfor skal der udpeges en ny i hans sted.

 

Grundlisteudvalgets funktion og sammensætning

Grundlisteudvalgets formål er at udvælge et antal personer til grundlisten, som må anses for egnede, til at virke som domsmænd og nævninge i forbindelse med retssager.

 

Udtagelsen til grundlisten foretages inden for hver kommune af et Grundlisteudvalg på fem medlemmer, der udpeges af Kommunalbestyrelsen for de kommunale råds valgperiode, jf. retsplejelovens § 72.

 

Medlemmer af Grundlisteudvalget behøver ikke at være medlemmer af Byrådet.

Indstillinger

Borgmesteren indstiller til Økonomi- og Erhvervsudvalget at anbefale Byrådet:

-          at vælge et nyt medlem til Grundlisteudvalget.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Anbefales.

Punkt 31 Beslutningssag: Udpegning af bestyrelsesmedlem til Skærbæk Lystbådehavn

Sagsresumé

Der skal træffes beslutning om udpegning af et bestyrelsesmedlem til Skærbæk Lystbådehavn.

 

Sagsbeskrivelse:

Byrådet besluttede den 14. november 2022 at udnytte muligheden for at udpege et bestyrelsesmedlem til Skærbæk Lystbådehavn.

 

Det fremgår af vedtægterne for Skærbæk Lystbådehavn, at Fredericia Kommune kan udpege et medlem til bestyrelsen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Borgmesteren indstiller, at Økonomi- og Erhvervsudvalget anbefaler Byrådet at udpege et medlem til bestyrelsen for Skærbæk Lystbådehavn.

Beslutning i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 12-12-2022

Anbefales.

Punkt 32 Beslutningssag: Erhvervelse af rettigheder i vandprojekt Fjordalléen (Lukket)

Punkt 33 Beslutningssag: Salg af jord Bundgaardsvej/Prins Christians kvarter (Lukket)

Punkt 34 Beslutningssag: Køb af byggefelt 1 i Kanalbyen i Fredericia – endelig køb af byggegrund (Lukket)

Punkt 35 Beslutningssag: Arrangement (Lukket)

Punkt 36 Orientering

Sagsresumé

Orientering uden for dagsorden.

 

Sagsbeskrivelse:

 

Punkt 37 Underskriftsside

Sagsresumé

Økonomi- og Erhvervsudvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

Sagsbeskrivelse:

Økonomi- og Erhvervsudvalget skal godkende beslutningsprotokollen.

 

For at godkende beslutningsprotokollen, skal hvert medlem underskrive ved at trykke Godkend i First Agenda.

Indstillinger

Fagafdelingen indstiller