By- og Planudvalget - 02-06-2015

Referat
Dato:
Tirsdag, 2 juni, 2015 - 08:00
Hent som fil:

Punkt 67 Godkendelse af dagsorden

Sagsbeskrivelse




Sagsbeskrivelse:




Indstillinger

Fagafdelingen indstiller


Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Godkendt.


Punkt 68 Regulativ for informering på digitale bypyloner.

Sagsbeskrivelse

I forbindelse med erstatning af de gamle portaler ved indfaldsvejene med nye digitale bypyloner, er der behov for vedtagelse af et nyt regulativ. Placering af de nye digitale bypyloner er vist på bilag 1.


Regulativet skal fastlægge retningslinjer for hvem der kan få lov at informere på skærmene, hvad der må informeres om, hvordan der må informeres og hvilken pris der opkræves for at benytte de digitale bypyloner.

Økonomiske konsekvenser

Den forventede årlige omkostning til drift af de digitale bypyloner på ca. 130.000 kr. dækkes ved salg af informationsplads.

Vurdering


Det vurderes, at arrangører af koncerter, udstillinger, sportsevents og lignende, skal have mulighed for at informere på de tre digitale bypyloner, når der informeres om aktiviteter, som har almen interesse eller relevans og aktiviteterne er åbne for deltagelse for alle borgere og turister i kommunen.


Det vurderes, at følgende bør være gældende.

  • Spots/information skal være statiske.
  • Der må bruges virksomhedsnavne, hvis det indgår i eventtitel.
  • Der må bruges sponsorlogoer, som dog skal placeres sekundært og højest fylde ca. 20 % af annoncen.
  • Der må ikke være reklamer eller kommercielle budskaber (dog undtaget sponsorlogoer).
  • Der må ikke være politiske eller religiøse budskaber.
  • Spots må ikke indeholde stødende billeder eller tekst.
  • Det vurderes at annoncører bør begrænses til foreninger hjemmehørende i Fredericia Kommune, kulturinstitutioner, uddannelsesinstitutioner, Fredericia Kommune, eventarrangører for arrangementer i Fredericia Kommune og lignende.

Det vurderes, at der ikke bør informeres i mere end 2 uger op til arrangement af hensyn til begrænsning i brugen af portalerne.


Det vurderes, at omløbstiden (den tid der går inden alle informationer har været vist en gang) bør sættes til 2 minutter, således at den enkelte information vises en gang hvert andet minut.


Hvis der er for mange informationer i ”sløjfen” falder eksponeringstiden. Ved max 6 informationer bliver eksponeringstiden minimum 10 sek. pr. minut. Dette har betydning for værdien af eksponeringen.


Ved max 6 informationer bliver visningen således minimum i 20 sek. (incl. op og nedblænding). Ved færre informationer i sløjfen, forlænges eksponeringstiden på den enkelte information så omløbstiden forbliver 2 minutter.


Det vurderes, at prisen på leje af pylonerne samlet bør sættes til ca. 2.000 kr./uge inkl. moms.


For at fremme, at mindre foreninger kan benytte pylonerne, vurderes det, at prisen, for foreninger hjemmehørende i Fredericia Kommune og som modtager tilskud fra Fredericia Kommune, halveres. Dette sikrer i større udstrækning, at de mindre arrangementer også vises på pylonerne.


Det vurderes at skærmene bør slukkes alle dage mellem kl. 23.00 og 06.00 for at spare strøm.



Det vurderes, at følgende grafiske krav bør medtages for at sikre kvaliteten af informationen så denne er let læselig, hurtig at opfatte, og dermed reducere tiden som bilistens fokus er væk fra vejen.


  • Anvend stor kontrast mellem tekst og baggrund og benyt lys tekst på mørk baggrund.
  • Benyt klare rene farver under teksten.
  • Enkle, tydelige og store skrifttyper (bogstaver må ikke stå for tæt på hinanden eller være for tynd en skrift).
  • Korte og klare budskaber, højest 4-5 linjer.
  • Undgå ren hvid og lys baggrund, da det lyser så kraftigt, at teksten bliver utydelig, uanset hvor stor skrift, man arbejder med.
  • Undgå grafik og billeder med mange detaljer.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at regulativet som vist på bilag 2 vedtages.

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt. Modellen bliver evalueret af udvalget om ½ år.


Punkt 69 Vejledende administrationspraksis for digitale skilte (facadeskilte) og digitale pyloner (infostandere).

Sagsbeskrivelse

Grundet lavere priser på store digitale skærme er udbredelsen ved at tage fart, og flere og flere private virksomheder får øjnene op for muligheden for at bruge disse skilte til dynamisk information.


For at sikre ensartet sagsbehandling og sikre, at skiltene benyttes på en hensigtsmæssig måde, som ikke er til gene for trafikken og som ikke skæmmer unødigt, er der behov for, at der nedskrives en vejledende administrationspraksis for digitale reklameskærme.

Økonomiske konsekvenser


Ingen.

Vurdering


Det vurderes, at reklame/logo/information skal vises i minimum 15 minutter inden der skiftes. Dette for at sikre et ”roligt” billede af vej og sidearealer, også hvis der på en strækning står flere digitale pyloner.  


Reklamer skal være statiske, der må ikke vises animationer ol.

Skift mellem reklamer skal ske ved ned/opblænding på ca. 3 sek.  


Det vurderes at der skal stilles krav til versalhøjde for at sikre tydelig læsbarhed samt krav til mængden af information.


Der skal ligeledes stilles krav om natdæmpning med automatisk styring for at undgå blænding.


Det vurderes, at antal og størrelse på digitale skilte, skal overholde samme krav som fx fastlagt i lokalplan til almindelige facade og henvisningsskilte.


Det vurderes, at der skal stilles krav om, at der kun må reklameres for egen virksomhed for, at undgå at der opstår rene ”reklamesøjler”.


Det vurderes, at der bør stilles krav om, at andre reklamegenstande (fx strandflag, gadeskilte, flagstænger, udstillingsvare ol.) skal flyttes eller fjernes ved tilladelse til opsætning af digitale reklameskærme, dette gøres for at få ryddet op i eksisterende forhold så bl.a. indfaldsvejene kan opleve en kvalitetsløft.

Indstillinger

Teknik og Miljø indstiller at Vejledende administrationspraksis (bilag 1) vedtages.  

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt. Modellen bliver evalueret af udvalget om ½ år.


Bilag: 

Punkt 70 Ansøgning om dispensation fra Lokalplan 310 til opsætning af elektronisk reklameskilt

Sagsbeskrivelse

Firmaet AI2 har på vegne af ejeren af ejendommen Europavej 1, Taulov, Super Dæk Service, ansøgt om tilladelse til opsætning af et digitalt reklameskilt på ejendommens facade mod Europavej. Baggrunden for ansøgningen er et ønske om at opsætte et tidssvarende skilt, der er i overensstemmelse med den teknologiske udvikling og vil udgøre en fremtidssikret løsning.


Skiltet vil have en størrelse på 2,9 meter gange 4,8 meter eller ca. 14 m². Skiltet skal benyttes til reklame for Super Dæk-kædens varer og produkter.

 
Skiltet vil have en anden effekt i erhvervsbilledet end traditionelle skilte, idet det vil give mulighed for at vise skiftende reklamer. Fordelen ved dette kan være, at antallet af øvrige skilte så som bannere, pyloner, skilte mv. kan reduceres, hvorfor de løbende udgifter til disse også kan bringes ned.


Ejendommen er omfattet af lokalplan 310, som fastsætter følgende bestemmelser for skiltning:

 

9.1 Tilladte skilte

”Skiltning for den enkelte virksomhed må kun udføres som henvisningsskiltning, facadeskiltning, pylonskilte og reklameflag.

Der må ikke placeres billboards (plakattavler) og andre former for reklameskilte.”

 

9.3 Facadeskilte

”Skilte skal have en harmonisk udformning i forhold til bygningen. Placering af skilte over bygningen tillades ikke. Hvis der er flere virksomheder

på samme ejendom, skal skiltene koordineres, så der fremkommer en god

helhedsvirkning.

Der må placeres ét facadeskilt pr. facade. Der må dog højst opsættes tre

facadeskilte per virksomhed - ét på hver facade.

Facadeskilte skal udføres som påsatte/malede bogstaver og/eller logo eller pladeskilte direkte på facaden. Facadeskilte skal underordne sig facaden og må ikke få karakter af facadebeklædning. Facadeskiltets samlede areal må højst være 8 m2 per facade”.


Skiltet vil således kræve en dispensation fra lokalplanens § 9.1 og 9.2.


Virksomheden har, uden ansøgning, opsat to skilte bannere mod Skærbækvej. Disse bannere er heller ikke i overensstemmelse med lokalplanen.


I henhold til § 19 i planloven kan kommunen dispensere fra bestemmelserne i en lokalplan, hvis dispensationen ikke er i strid med lokalplanens principper.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer, at skiltebestemmelser i lokalplan er i overensstemmelse med de principper, der generelt arbejdes med i kommunens erhvervsområder og at det ansøgt ikke opfylder vejledende administrationspraksis for digitale skilte.

 

På den baggrund vurderer Teknik & Miljø, at der bør meddeles afslag på ansøgningen.


Teknik & Miljø vurderer samtidig, at der bør meddeles påbud om at fjerne de bestående ulovlige bannerskilte ved virksomheden.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, 

  1. at der meddeles afslag på det ansøgte
  2. at der meddeles påbud om fjernelse af de opsatte bannerskilte

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Punkt 71 Etablering af højresvingsbane til Strevelinsvej og opstilling af reklamepylon

Sagsbeskrivelse

I forbindelse med den fortsatte udvikling af erhvervsområdet og et konkret projekt ved Strevelinsvej har Teknik & Miljø modtaget ønske om mulighed for etablering af en højresvingsbane ind til Strevelinsvej fra Snoghøj Landevej, samt for at opføre en ca. 30 meter høj pylon med en placering og udformning som vist på bilag.


Den eventuelle højresvingsbane placeres ved den nuværende pendlerparkeringsplads, som i samme forbindelse vil skulle flyttes, så indkørsel til denne fremover vil være fra Strevelinsvej.


Økonomiske konsekvenser

Den eventuelle højresvingsbane samt den nye pendlerparkeringsplads kan etableres via en udbygningsaftale mellem Fredericia Kommune og bygherre.


Udbygningsaftalen betyder, at Fredericia Kommune ikke vil få udgifter til etableringen af højresvingsbane eller den nye pendlerparkeringsplads.


Efter etablering af højresvingsbanen samt pendlerparkeringspladsen overtager Fredericia Kommune den fremtidige drift og vedligehold af de nye anlæg.


Fredericia Kommune drifter og vedligeholder i forvejen den eksisterende pendlerparkeringsplads. Etableringen af en højresvingsbane giver en merudgift på den almindelige drift. De anslåede årlige udgifter til den fremtidige drift anslås til 10.000 kr.


Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB 2015

TB 2016

TB 2017

TB 2018

TB 2019

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse


 

 

 

 

 

 

 

Veje og Parker (XG-50065-1)

 

0,010 

0,010

0,010

0,010

 

I alt (- = kasseindlæg/
 + = kasseudlæg)

0,000

0,010

0,010

0,010

0,010

 

 


Vurdering

Det er Teknik & Miljøs vurdering, at etableringen af en højresvingsbane vil gavne trafikafviklingen på Snoghøj Landevej. Særligt i morgenspidstimen vil højresvingsbanen aflaste signalanlægget ved Snoghøj Landevej/Strevelinsvej.


Etablering af højresvingsbanen vil samtidig betyde, at der skal etableres en ny pendlerparkeringsplads. Den ændrede placering sikrer gode adgangsforhold til pendlerparkeringspladsen, ligesom u-vendinger i krydset Snoghøj Landevej/Strevelinsvej fremover vil kunne undgås.


Projektets gennemførelse er afhængig af Vejdirektoratets og politiets accept. Vejdirektoratet har på forhånd tilkendegivet, at de forventer at kunne give samtykke til etablering af højresvingsbanen, mens politiets accept afventer detailprojekteringen.


Pylonen vil kræve dispensation fra lokalplan 297, som kun giver mulighed for maksimal bygningshøjde på 20 meter. Pylonen ønskes placeret inden for byggelinjen til motorvejafkørslen, hvilket kræver tilladelse fra Vejdirektoratet. Dette forventes afklaret på møde den 29. maj 2015.


Projekterne gennemføres kun, hvis der kan opnås tilladelse til dem begge samt byggetilladelse til det konkrete projekt.  

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, 

  1. At der indgås en udbygningsaftale med henblik på at etablere en højresvingsbane samt en ny pendlerparkeringsplads med udgangspunkt i skitsen i vedhæftede bilag.
  2. At projektet godkendes i henhold til lov om offentlige veje
  3. At budget og bevilling tilrettes med de i afsnittet økonomiske konsekvenser anviste ændringer
  1. At der arbejdes videre med dispensation til opførelse af pylon med antenner, således at projektet sendes i naboorientering, og der gives dispensation, såfremt der ikke indkommer bemærkninger

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Punkt 72 Optagelse af privat fællesvej og -sti som offentlig ved Kongens Port 2b

Sagsbeskrivelse

På baggrund af Fredericia Kommunes salg af ejendommen Kongens Port 2B skal der tages stilling til vejstatus for vejen fra den offentlige vej, Kongens Port, og til ejendommen og videre ad sti til Strandstien. Vejen og stien er markeret på bilag 2. Vejen giver adgang til parkeringspladser anlagt på voldanlægget (se pil på bilag 2) og fortsætter videre ad en privat fællessti til Strandstien.


Vejen er i dag en privat fællesvej, og stien er en privat fællessti. Strandstien er en offentlig sti.


Længden af vejen er i alt ca. 150 m, og længden af stien er ca. 120 m.

Økonomiske konsekvenser

Såfremt vejen og stien overtages som offentlige, vil udgiften til istandsættelse af vejen og stien andrage 160.000 kr. Udgiften finansieres af indtægterne fra salget af ejendommen.


Den årlige udgift til vedligeholdelse af vejen og stien vil andrage 20.000 kr. (vejvedligeholdelse, belysning, renholdelse).


Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB 2015

TB 2016

TB 2017

TB 2018

TB 2019

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

Vej istandsættelse (xa-50032)

0,160 

 

 

 

0,160

0,160 

Investeringspuljen (xa-20010)

-0,160

Veje & Parker (xg-50072-10)

 

0,020 

0,020 

0,020 

0,020 

 

I alt (- = kasseindlæg/
 + = kasseudlæg)

0,000

0,020 

0,020 

0,020 

0,020 

 

 


Vurdering

Det vil være hensigtsmæssigt at sikre den offentlige adgang til vandet og volden og sikre parkeringspladserne placeret på voldanlægget, således at handicappede også fremadrettet vil have adgang denne vej.


Teknik & Miljø vurderer, at vejen ikke er i god stand. Den vil derfor indenfor den nærmeste fremtid skulle istandsættes. En istandsættelse vil andrage ca. 160.000 kr. Efter en istandsættelse af vejen vil den årlige udgift til drift og vedligehold af vejen andrage ca. 20.000 kr.


Hvis vejen og stien ønskes overtaget som offentlig vej og sti, skal disse udskilles i matriklen. Dette bliver gjort i forbindelse med ejendomshandlen.


I forbindelse med en evt. overtagelse af vejen og stien som offentlig, skal afgørelsen offentliggøres. 

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det indstilles overfor Økonomiudvalget og Byrådet,

1.  At den private fællesvej, der fører til Kongens Port 2B, overtages som offentlig vej.

2.  At stien, der fører fra ejendommen Kongens Port 2B til stranden, overtages som offentlig sti

3.  At budget og bevilling tilrettes med de i afsnittet økonomiske konsekvenser anviste ændringer

 

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Beslutning i Økonomiudvalget den 16-06-2015

Anbefales.


Beslutning i Byrådet den 22-06-2015

Godkendt som indstillet


Punkt 73 Gothersgade syd for Oldenborggade

Sagsbeskrivelse

Fredericia C er ved at anlægge klimasikring af Gl. Havn, hvilket betyder ændringer i bl.a. Gothersgade mellem Oldenborggade og Sdr. Voldgade (herefter betegnes strækningen ’Gothersgade syd’). Når klimasikringen er færdig, vil kørebanebredden på Gothersgade syd være reduceret til ca. 5 m, som gør det svært for to lastbiler at passere hinanden. Af hensyn til passagen og trafiksikkerheden generelt foreslås derfor ensretning af Gothersgade syd (cyklister undtaget).


Gothersgade syd udgør forbindelsen mellem det eksisterede gågadenet og Sdr. Voldgadekvarteret. Hvis Gothersgade syd ændres til gågade vil der sikres væsentlig større arealer for bløde trafikanters forbindelse samtidigt med, at mulighederne for at skabe nye serviceerhverv, som kan understøtte det offentlige liv i området, øges. Dette falder godt i tråd med at ejeren af Gothersgade 44 og 46 har rettet henvendelse vedrørende indretning af restaurant i Gothersgade 44 med udeserveringsareal langs ejendommens facade og ca. 3 meter ud. Dette vil ikke være hensigtsmæssigt, hvis ikke Gothersgade syd indrettes som gågade.


Ved at tillade varekørsel som i gågaderne (varekørsel tilladt 6-11 på hverdage og 6-10 på lørdage) vil ejendommene desuden kunne serviceres uden, at trafikken på Oldenborggade påvirkes. Udeservering ved Gothersgade 44 vil derfor forudsætte, at udeservering foregår på tidspunkter, hvor kørsel ikke er tilladt.


Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

I øjeblikket er Gothersgade syd midlertidig ensrettet af hensyn til arbejdet med at anlægge klimasikringen. Denne midlertidige ensretning ophæves dog, når klimasikringen er færdig (forventet juni 2015), hvorfor der er behov for en ny løsning.


Teknik & Miljø vurderer at en ensretning og indretning som gågade vil være den mest optimale indretning af Gothersgade syd, da dette vil sammenbinde havnefronten som et område til ophold og udeliv.


Teknik & Miljø arbejder på en trafikplan for området Norgesgade-Oldenborggade-Gothersgade-Lillebælt. Planen forventes at være færdig i august, hvorefter den kan politisk behandles. Gothersgade syd indgår i denne plan, hvorfor det derfor anbefales at afvente planen, inden der træffes en endelig afgørelse vedr. Gothersgade syd.


Indtil der træffes endelig afgørelse, anbefales en løsning, hvor Gothersgade syd ensrettes fra Oldenborggade mod Str. Voldgade.


Efter indsigelse fra Handicaprådet ønskes fortovet friholdt til gående. Af trafiksikkerhedsmæssige årsager er dette også en fordel, da vi dermed undgår fodgængere blandt kørende færdsel. Da kørebanen er 5 m, og der skal friholdes minimum 3 m til redningskøretøjer, efterlader det optil 2 m til udeservering på kørebanen. Fortovet friholdes for udeservering.


Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at Gothersgade syd forsøgsmæssigt ensrettes og foreløbigt for resten af 2015 samt at der gives tilladelse til udeservering i optil 2 m’s bredde ud for ejendommene nr. 44 og 46 i samme periode.


Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Punkt 74 Ansøgning om dispensation til etablering af bolig og foreningslokaler m.m.

Sagsbeskrivelse

Teknik & Miljø har modtaget en ansøgning Tyrkisk Kulturforening, der ønsker at etablere sig med foreningslokaler m.m. samt en tjenestebolig i en eksisterende bygning på ejendommen Korskærvej 27. Dette vil kræve dispensation fra byplanvedtægt 09 med dertilhørende tillæg.


Ansøger begrunder ansøgningen med, at Korskærvej 27 giver store muligheder i forhold til beliggenhed og størrelse. Ejendommen vil skabe bedre rammer med større lokaler med flere faciliteter, der er velegnede til forskellige aktiviteter for den unge generation, og vil derved kunne tiltrække foreningens unge medlemmer til stedet for at undgå problemer og samtidig støtte Fredericia Kommunes integrationspolitik. Tyrkisk Kulturforening vil gerne kunne tiltrække flere unge, men har pladsproblemer i deres nuværende lokaler i Vendersgade.


Ved at etablere sig på Korkærvej 27 vil Tyrkisk Kulturforening desuden kunne løse foreningens pladsproblemer for deres kvindelige medlemmer samt pladsproblemer under fredagsbønnen, hvor muslimer fra flere forskellige nationaliteter bruger stedet. Korskærvej 27 har gode parkeringsforhold, hvilket aktuelt er en mangelvare for foreningen ved de nuværende lokaler.


Herudover ønsker Tyrkisk Kulturforening at etablere et lille kapel for afdøde muslimer, når Fredericia Sygehus lukker i 2016, undervisningslokaler til lektiehjælp og lokaler for ældre og kvinder. Der vil også blive mulighed for etablering af et dametoilet og for at etablere en café for foreningens medlemmer. De ønsker desuden at etablere en tjenestebolig på ejendommen.


Ejendommen er omfattet af byplanvedtægt 09 med dertilhørende tillæg, der fastsætter følgende bestemmelser:


”8.1) Området udlægges til kvarter for industribebyggelse med dertil hørende adgangsveje.

Området må kun anvendes til erhvervsformål, Der må kun opføres eller indrettes bebyggelse til eller udøves industri- og større værkstedsvirksomhed, kontorvirksomhed, engroshandel samt forretningsvirksomhed, der har tilknytning til de pågældende erhverv eller som efter kommunalbestyrelsens skøn naturligt finder plads i området. Kommunalbestyrelsen kan tillade, at der på hver ejendom opføres eller indrettes enkelte boliger for de til virksomheden knyttede personer, som indehaver, bestyrer, portner eller lignende.”


Etablering af foreningslokaler til de ønskede aktiviteter samt etablering af en tjenestebolig forudsætter sålede dispensation fra byplanvedtægten.


Efter § 19 i planloven kan kommunen dispensere fra bestemmelser i en lokalplan/byplanvedtægt, hvis dispensationen ikke er i strid med planens principper. 


Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Som udgangspunkt er Teknik & Miljø tilbageholdende med at dispensere til etablering af en bolig på en erhvervsejendom. Det skyldes, at der kan opstå konflikter mellem de to anvendelser, eksempelvis grundet støj-, lugt- og/eller støvgener. Etablering af en bolig i et erhvervsområde vil kunne begrænse drift og udvikling af eksisterende erhvervsvirksomheder i området. Ligeledes vil en bolig i erhvervsområdet kunne være en hindring for erhvervsvirksomheder, der ønsker at etablere sig i området.


Byplanvedtægten giver som nævnt mulighed for at dispensere til etablering af en bolig. Det er en forudsætning, at der er tale om en bolig til personer knyttet til den pågældende virksomhed. I dette tilfælde ønskes der etableret en tjenestebolig til Tyrkisk Kulturforening, og boligen vil derfor have tilknytning til de øvrige aktiviteter på ejendommen. 


Teknik & Miljø vurderer, at det ansøgte vil være præcedensdannende for ikke alene det konkrete område, men også for andre lignende områder i kommunen, hvis der dispenseres til det ansøgte. Der er således tale om en principiel sag, der skal forelægges for By- og Teknikudvalget til afgørelse, jf. delegationsplanen.


Teknik & Miljø har den 8. maj 2015 iht. planloven sendt sagen i naboorientering med høringsfrist d. 28. maj. Dette har til formål at indsamle eventuelle bemærkninger fra ejere og lejere af de omkringliggende ejendomme. Der vil på udvalgsmødet blive orienteret om eventuelle indkomne bemærkninger.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller,


at udvalget drøfter sagen og - ud fra bl.a. eventuelle bemærkninger fra ejere og lejere af de omkringliggende ejendomme - træffer beslutning om, hvorvidt der skal meddeles dispensation til etablering af foreningslokaler m.m. med tilhørende tjenestebolig.


Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Et flertal bestående af Jean Brahe, Nicolaj Wyke, Lars Ejby Pedersen, Steen Wrist Ørts, Turan Savas og Christian Bro besluttede, at der meddeles tilladelse som ansøgt. Flertallet ønsker tilsagn fra Tyrkisk Kulturforening om, at der ikke kan forventes klager over eventuelle miljøgener fra beboere i tjenesteboligen.

 

Jan Schrøder stemte imod.


Punkt 75 Forslag til lokalplan 335 - Erhverv i den nordvestlige del af Kongens Kvarter - Tillæg 10 til Kommuneplan 2013 - 2025

Sagsbeskrivelse

By- og Teknikudvalget besluttede på sit møde den 17. marts 2015 at igangsætte udarbejdelsen af et lokalplanforslag, der fastlægger, at et område i Kongens Kvarter, der i dag er omfattet af lokalplan 242 - Masterplanens mest centrale område – CE 1 Syd, udlægges til erhvervsformål for virksomheder i miljøklasse 4–7.


Lokalplanens område er i dag omfattet af delområde 2 i lokalplan 242. Delområdets anvendelse er fastlagt til serviceerhverv i bred forstand (administration, liberale erhverv, restauranter, hoteller, udstillingsvirksomhed mv.) i miljøklasse 1–5. Området mellem motorvejen og jernbanen må udover ovennævnte anvendes til detailhandel (pladskrævende varegrupper). Et område på begge sider af Kongens Kvarter er desuden udlagt som lokalcenter.


Lokalplanområdet er ikke udnyttet til de anvendelser, som lokalplan 242 giver mulighed for.


Lokalplanens udarbejdelse er aktualiseret af et ønske fra en grundejer, der ønsker at udvikle området til transport- og logistikvirksomheder, der kan udnytte den særlige placering tæt ved jernbane, motorveje og det øvrige, overordnede vejnet. 


Lokalplanens indhold

Lokalplanområdet ligger øst for Taulov. Lokalplanområdet er centralt placeret i erhvervsområdet Kongens Kvarter og afgrænses mod nord af jernbanen og mod vest af Skærbækvej. Mod syd udgøres planafgrænsningen af Kongens Kvarter, som fungerer som adgangsvej til den centrale del af DanmarkC, mens den østlige afgrænsning udgøres af et større regnvandsbassin samt yderligere ubebyggede erhvervsarealer.


Lokalplanområdet omfatter 29,4 hektar.


Lokalplanen har til formål at muliggøre bebyggelse og anlæg til erhvervsvirksomheder i miljøklasse 4-7.


Som nævnt udlægger den eksisterende lokalplan området til serviceerhverv inden for miljøklasse 1-5, herunder hoteller o.l. Denne anvendelse er ikke i overensstemmelse med de konkrete ønsker for udviklingen af området. Hensigten med Lokalplan 335 er at muliggøre den ønskede aktivitet, som er i tråd med de eksisterende anvendelser i de tilstødende erhvervsområder og den særlige placering tæt på jernbane og det overordnede vejnet.


Lokalplan 335 skal sikre mulighed for opførelse af bebyggelse og anlæg til erhverv, herunder transport- og logistikvirksomhed. Herudover skal lokalplanen give mulighed for at etablere private jernbanespor af ca. 700 – 800 meters længde, parallelt med den eksisterende jernbane til omlastning af gods mellem jernbane og lastbil. I lokalplanområdet kan der opstilles containere, stålvarer og andet gods samt etableres kraner, tanke, bygninger mv. til logistik, lager og administration og personalefaciliteter.


Lokalplanforslaget og kommuneplantillæg 10 er vedlagt som bilag.


Forholdet til Kommuneplan 2013 – 2025

Området er omfattet af kommuneplanens bestemmelse for rammeområde TD.E.2A og TD.E.2B.


TD.E.2A

Området er udlagt til erhverv i miljøklasse 1-5, serviceerhverv i bred forstand (administration, liberale erhverv, restauranter, hoteller, udstillingsvirksomhed mv.).


Området er udpeget som lokalcenter. Det maksimale bruttoetageareal til butikker er 3.000 m2. Den samlede ramme for nybyggeri af butikker til daglig- og udvalgsvarer i lokalcentret er 3.000 m².


TD.E.2B

Området er udlagt til erhverv i miljøklasse 1-5 serviceerhverv i bred forstand (administration, liberale erhverv, restauranter, hoteller, udstillingsvirksomhed mv.).


Området må ud over ovennævnte anvendes til detailhandel i form af butikker, der alene forhandler særligt pladskrævende varegrupper.


Bebyggelsesprocenten for begge rammeområder er fastsat til maks. 100, mens den maksimale bygningshøjde er fastsat til 24 meter og maks. 6 etager. Grundstørrelsen for den enkelte grund skal være mindst 5.000 m².


Tillæg til kommuneplan 2013 – 2025

Lokalplanforslaget er ikke i overensstemmelse med rammebestemmelserne for området i Kommuneplan 2013-2025, for så vidt angår miljøklasser samt anvendelse, bl.a. hvad angår muligheden for detailhandel med butikker og pladskrævende varegrupper og lokalcenter. Der er derfor i forbindelse med lokalplanen udarbejdet et tillæg til Kommuneplan 2013-2025 for Fredericia Kommune. Der har været afholdt en foroffentlighedsfase på 2 uger, med henblik på at indkalde ideer og forslag til kommuneplantillægget. Der indkom ingen bemærkninger.


Tillæg nr. 10 til Kommuneplan 2013-2025 udlægger et nyt rammeområde TD.E.2C og fastlægger områdets anvendelse til erhverv i miljøklasse 4-7 i form af virksomheder til eksempelvis transport-, lager-, logistik-, servicevirksomhed mv. samt om muligt, risikovirksomhed. Samtidig udgår muligheden for detailhandel med butikker og pladskrævende varegrupper og lokalcenter. 


Bebyggelsesprocenten for rammeområdet fastholdes til maks. 100, ligesom den maksimale bygningshøjde fortsat er fastsat til 24 meter. Grundstørrelsen for den enkelte grund skal være min. 5.000 m².


Miljøvurdering

Det er vurderet, at de miljømæssige konsekvenser som følge af lokalplanens gennemførelse skal belyses nærmere i en miljøvurdering. Der er gennemført en miljøvurdering af følgende parametre:


•  Virksomhedsstøj

•  Jernbanestøj

•  Trafikstøj

•  Trafikafvikling

•  Naturforhold, herunder flora, fauna og vandløb

•  Visuel påvirkning af omgivelserne


Miljøvurderingen fremgår af miljørapporten, der ledsager lokalplanforslaget. Miljørapportens konklusioner er sammenfattet i lokalplanforslagets afsnit ”Ikke-teknisk resumé”.


Miljørapporten er vedlagt som bilag.


Økonomiske konsekvenser

Ingen, idet der ved kommunens salg af arealet er indregnet udgifter til etablering af trafiksikkerhedsforanstaltninger, arkæologiske forundersøgelser, tinglysning mv. Det har endvidere vist sig, at der ikke skal bruges midler til omdisponering af ledningsnet.

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer, at der med lokalplan 335 og tillæg 10 til Kommuneplan 2013 – 2025 vil blive skabt det nødvendige plangrundlag, der sikrer områdets fremtidige anvendelse som et attraktivt område til transport- og logistikvirksomheder. Planlægningen vil muliggøre, at der, hvis de nødvendige godkendelser kan opnås, kan indrettes risikovirksomheder.


Den vestligste del af DanmarkC, tæt ved Taulov Transportcenter, har udviklet sig til et område, hvor der primært etableres virksomheder til transport og logistik. Området har således over en årrække udviklet sig til noget andet, end det oprindeligt var tiltænkt. Det er på den baggrund vurderet, at en realisering af de aktiviteter, som denne lokalplan giver mulighed for, kan sidestilles med aktiviteterne i Taulov Transportcenter. En anvendelse af området til detailhandelsfunktioner er således ikke længere aktuel. Det vurderes, at ændringen i detailhandelsrammen ikke påvirker den samlede detailhandelsplan for Fredericia Kommune nævneværdigt, idet der er rige muligheder for detailhandel i de resterende udlæg.


Teknik & Miljø vurderer, at det er positivt for Fredericias udvikling, at området kan udvikles til transport- og logistik, og derved udnytte områdets unikke beliggenhed og infrastrukturanlæg. Endvidere vurderes det, at en realisering af lokalplanens muligheder, vil skabe stor synergi med Transportcenter Taulov og de virksomheder der er etableret vest for lokalplanområdet.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det indstilles overfor Økonomiudvalget og Byrådet,


  1. at forslag til lokalplan 335 Erhverv i den nordvestlige del af Kongens Kvarter og forslag til tillæg 10 til Kommuneplan 2013 – 2025 vedtages og udsendes i offentlig høring i 8 uger

 

  1. at Teknik & Miljø bemyndiges til at foretage mindre redaktionelle rettelser, samt ændringer i layout inden offentliggørelse af planforslaget

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Beslutning i Økonomiudvalget den 16-06-2015

Anbefales.


Beslutning i Byrådet den 22-06-2015

Godkendt som indstillet


Punkt 76 Endelig vedtagelse af Lokalplan 331," FredericiaC, karré syd for Oldenborggade og nord for kanalen" med tilhørende miljørapport samt tillæg nr. 7 til kommuneplan 2013 -2025

Sagsbeskrivelse

Baggrund

Forslag til ”Lokalplan 331, FredericiaC, karré syd for Oldenborggade og nord for kanalen” blev vedtaget den 9. marts 2015 af Byrådet. Planforslaget har været i offentlig høring i 8 uger fra den 13. marts til den 9. maj 2015.


Lokalplanen er udarbejdet på baggrund af kommuneplanen og udviklingsplanen for FredericiaC. Lokalplanen har til formål at muliggøre opførelse af byggeri i et byggefelt syd for Oldenborggade.


Lokalplanens indhold

Lokalplanen omfatter et område på ca. 2.000 m2. Karréens anvendelse fastlægges til boligformål, erhvervsformål i virksomhedsklasse 1-2 samt til overdækket parkering. Taget af parkeringsanlægget skal etableres som et grønt opholdsareal. Karréen opføres med åbninger i facadebebyggelsen, der giver mulighed for gennemgang gennem karréens gårdrum.

Bygninger kan opføres i 2 til 6 etager, så der skabes en variation i karré-ens bygningshøjder. Der kan opføres maksimalt 5.800 m2 etageareal i området. Af dem kan de 5.800 m2 alle være til boligformål. En mindre del på maksimalt 600 m2 kan være til erhverv. Der kan i givet fald opføres tilsvarende færre m2 til boliger.


Vejadgangen til kælderparkeringen skal ske fra lokalgaden vest for karré-en.


Virksomheder - risiko

Sydøst for lokalplanområdet ligger Shells Havneterminal, som håndterer ind- og udskibning af olie- og gasprodukter og derfor er udpeget som en risikovirksomhed. Der er foretaget beregninger af den samfundsmæssige risiko, som dokumenterer, at de funktioner, bebyggelse og anlæg, som kommuneplantillæg nr. 7 og lokalplanforslaget giver mulighed for, kan overholde de acceptkriterier, som Miljøstyrelsen har fastsat.


Risikoforhold for lokalplanområdet er nærmere beskrevet i den miljørap-port, der ledsager lokalplanen.


Kommuneplanen

Lokalplanområdet ligger indenfor rammeområde B.BE.2 ”Blandet bolig og erhverv syd for Oldenborggade”.


Ændrede kommuneplanrammer

Kommuneplanens gældende rammer for lokalplanens område fastlægger, at der maksimalt kan opføres 5.700 m2, fordelt med maksimalt 3.000 m2 til boligformål og 2.700 m2 til erhverv. Lokalplanforslagets bestemmelser er ikke i overensstemmelse med kommuneplanens rammebestemmelser for B.BE.2 i forhold til anvendelsen og bebyggelsesmuligheder i karré 6. For at opnå en anden og mere fleksibel anvendelsesfordeling, som be-skrevet ovenfor, er lokalplanforslaget ledsaget af et forslag til tillæg 7 til Kommuneplan 2013-2025.


Tilsvarende er der i forslaget til kommuneplantillægget fastlagt en anden og mere fleksibel anvendelsesfordeling for karré 7+8 omfattet af lokalplan 330. Kommuneplanens gældende rammer for karré 7+8 fastlægger, at der kan opføres maksimalt 7.900 m2, fordelt med maksimalt 7.900 m2 til boligformål og maksimalt 350 m2 til erhverv. Der kan i givet fald opføres tilsvarende færre m2 til boliger. I kommuneplantillæg 7 foreslås, at forde-lingen ændres således, at der maksimalt kan etableres 650 m2 til erhverv og tilsvarende 300 m2 færre til boliger.


En anden grund til at lave kommuneplantillæg 7 er, at ifølge de gældende rammer må etagehøjden i karré 6 ikke overstige 4 etager. I lokalplanfor-slaget foreslås bebyggelse i op til 6 etager. Kommuneplantillæg nr. 7 giver derfor mulighed for maksimalt 6 etager i karré 6 omfattet af lokalplan-forslag 331.


Miljørapport

Der er udarbejdet en miljørapport, der ledsager lokalplanen. Der er gennemført en miljøvurdering af bl.a. følgende parametre:


•  Støj

•  Risiko

•  Håndtering af eksisterende jordforurening

•  Luft, støv og lugt fra omgivende virksomheder

•  Klimatilpasning

•  Kystlandskab

•  Kulturarven, karréstrukturer, voldanlæg

•  Skyggepåvirkning af omgivelser


Sammenfattende miljøredegørelse

I forbindelse med Byrådets endelig vedtagelse af lokalplanen skal der efter lov om miljøvurdering af planer og programmer foreligge en sammenfattende redegørelse for, hvordan miljøhensyn er integreret i planen, hvordan miljørapporten og de udtalelser, der er indkommet i offentlighedsfasen, er taget i betragtning, hvorfor den vedtagne plan er valgt på baggrund af de rimelige alternativer, der også har været behandlet, samt hvorledes myndigheden vil overvåge de væsentlige miljøpåvirkninger af planen.


Den sammenfattende miljøredegørelse omhandler de samme emner som miljørapporten. Redegørelsen er vedlagt sagen som bilag og desuden

vedlagt den endelige lokalplan som bilag (” Sammenfattende

miljøredegørelse, lokalplan 336”). 


8 ugers høringsperiode

I høringsperioden er indkommet bemærkninger fra A/S Dansk Shell v. Jesper Schmidt-Hansen. Derudover har Teknik & Miljø været i løbende dialog med FredericiaC, bygherrens advokat Klavs Kaiser og Sahl Arkitekter. Endelig er der indkommet indsigelse fra KaiserDomino advokatfirma.


Den fulde ordlyd af høringssvarende samt Teknik & Miljøs bemærkninger til dem fremgår af bilaget ”Høringsnotat til lokalplan nr. 331”.


Bemærkninger fra A/S Dansk Shell v. Jesper Schmidt-Hansen

Dansk Shell bemærker at byudviklingen på FredericiaC skal planlægges på en sådan måde at der tages højde for de gener der vil være fra en Havneterminal. Endvidere bør byudviklingen i området gennemføres på en måde så Havneterminalen til stadighed har mulighed for at udvikle sig.


I forhold til risiko bemærkes at for at Shell kan bibeholde udviklingsmuligheder ud over den nuværende planlagte forøgelse af LPG udskibning, skal der i planlægningen af befolkningsantal og fordeling over området inden for planlægningszonen tages hensyn til, at der efterlades en rimelig buffer i forhold til Miljøstyrelsens acceptkriterium (F – N kurven for samfundsmæssig risiko).


I forhold til støj bemærker Shell, at der ikke er støjkrav til skibe i havn, hvilket betyder at skibene ikke har støjmålinger herfor. Det kan derfor ikke udelukkes, at der fra tid til anden anløber skibe, hvor støjen ligger væsentligt over niveauet på 107 dB(A) som er anvendt i VVM-redegørelsen fra 2012 med henvisning til at det er dette tal, der ligger til grund for beregningerne for skibsstøj i Miljøstyrelsens revurdering af Shells miljøgodkendelse. Shell foreslår, at der ikke tillades altaner og tagterrasser på steder, hvor de vejledende grænseværdier ikke overholdes.


Shells bemærker at der i deres miljøgodkendelse er vilkår om overholdelse af grænseværdierne for lugt samt at dette skal dokumenteres. Shell har netop fremsendt dokumentation til Miljøstyrelsen Odense, hvoraf det fremgår at grænseværdierne ikke kan overholdes, men at virksomheden kun har modtaget et meget begrænset antal klager.


Shell er indstillet på at redegøre for tiltag til afhjælpning af lugtgener, men vil henholde sig til proportionalitetsprincippet, og slutter at det ikke er givet at grænseværdierne vil kunne overholdes eller eftervises.


Møder med FredericiaC, bygherrens advokat og arkitekt.

Bygherren og Sahl Arkitekter ønsker at have mulighed for at justere på p-kælderens placering. I lokalplanen er der i § 8 nævnt, at der under opholdsarealet i gårdrummet må indrettes en p-kælder, men p-kælderens placering er ikke præciseret yderligere. Sahl Arkitekter har oplyst, at der ikke ændres på udkørslens placering.


Ifølge § 10.4 skal der for altaner og karnapper være en frihøjde på 4,2 meter mellem undersiden af altanen og terræn. Bygherren og Sahl Arkitekter ønsker at have mulighed for at have en mindre højde, hvor arealet under altanen er friholdt for motorkøretøjer. Derudover ønsker bygherren mulighed for at etablere 2 altaner i stueetagen mod syd ud over kanalpromenaden.


Sahl Arkitekter foreslår, at § 11.1 om grænseværdier for støj på opholdsarealer præciseres som følger: ”Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier for trafik- og virksomhedsstøj skal overholdes på de primære, udendørs opholdsarealer til boliger eller anden følsom anvendelse. De primære udendørs opholdsarealer defineres som gårdrummet samt balkoner og altaner som vender ind imod gårdrummet”.


KaiserDomino advokatfirma v. Klavs Kaiser

Klavs Kaiser gør indsigelse mod, at lokalplanen ikke muliggør altaner ud over franske altaner i stueetagen ud mod kanalpromenaden. Han fremhæver, at der ikke er argumenter imod, eftersom der ikke skal køre lastbiler på promenaden, og at gangarealerne alligevel andre steder er indskrænket på grund af. bede, bænke og cykelstativer. Det vil betyde en stor værdiforringelse af lejlighederne, hvis der ikke også i stueetagen kan etableres altaner. Klavs Kaiser gør desuden indsigelse imod at der ikke kan etableres altaner på 1.sal i karréens vestside.


Klavs Kaiser fremhæver, at altanerne var vist i det oprindelige skitseprojekt, der var bilag til købskontrakten mellem FredericiaC og Boligselskabet Futura.

Økonomiske konsekvenser

Vedtagelsen af lokalplanforslaget har ingen direkte konsekvenser for kommunens økonomi.


Det vurderes, at de afledte økonomiske konsekvenser ved realiseringen af de byggeprojekter, som lokalplanforslaget giver mulighed for, vil være af positiv betydning for Fredericias og FredericiaC’s fortsatte udvikling.

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer, at lokalplanen muliggør opførelse af en arkitekto-nisk spændende bebyggelse med attraktive boliger, hvoraf nogle får udsigt ud over den netop etablerede kanal. Der bliver desuden mulighed for at indrette centralt beliggende lokaler til erhvervsformål.


Det, i forhold til den gældende kommuneplan, øgede antal etager er fast-sat ud fra et ønske om større variation i bygningshøjderne. Når en mindre del af bebyggelsen får 6 etager, vil en tilsvarende mindre del få højder på 2-3 etager. Den bebyggelse, som lokalplanen muliggør, viderefører den historiske bystrukturs nord-sydgående gader. Teknik & Miljø vurderer, at bebyggelsen ikke medfører en reel påvirkning af kysten, da lokalplanområdet ligger i forlængelse af den eksisterende bystruktur. Det vurderes heller ikke, at bebyggelsen vil ændre væsentligt på panoramakiggene fra voldanlægget.


 Vurdering af bemærkninger fra A/S Dansk Shell

Teknik & Miljø er enig i Dansk Shell bemærker om at byudviklingen på FredericiaC skal planlægges på en sådan måde at der tages højde for de gener der vil være fra en Havneterminal og i Shells synspunkt om at Havneterminalen til stadighed skal have mulighed for at udvikle sig.


Det har helt tilbage fra 2008, hvor byrådets indgik partnerskabsaftalen med Realdania By, været en forudsætning at udviklingen af den nye bydel skulle respektere de tilgrænsende erhvervsaktiviteter samt at aktiviteterne skulle kunne udvikle sig, herunder også Shell Havneterminal.


Denne tilgang ligger også til grund for de beregninger der er foretaget af den samfundsmæssige risiko som følge af at dele af FredericiaC er omfattet af planlægningszonen omkring Shell Havneterminal. Her indgår de gasmængder, der er planlagt ved Hejreprojektets realisering i beregningsforudsætningerne samtidig med at  det godtgøres, at det er muligt at gennemføre udviklingsplanen med så god margin til acceptkriteriet udmeldt af Miljøstyrelsen, at der fortsat er muligheder for at Shell Havneterminalen kan udvikle sig.


Det er Teknik & Miljø vurdering at forslaget om ikke at tillade altaner og tagterrasser indenfor det område hvor skibsstøjen overstiger de vejledende grænseværdier for virksomhedsstøj i nattetimerne vil være en unødig rådighedsindskrænkning for kommende beboere i området.


For det første er skibsstøj ikke omfattet af grænseværdier og selv om grænseværdierne for virksomhedsstøj var gældende ville der kun være en overskridelse på op til 5 dB i aftentimerne på enkelte boliger og ingen overskridelser i dagtimerne når udviklingsplanen er fuld implementeret.


Altaner og tagterrasser vil blive suppleret med andre opholdsarealer, hvor de vejledende grænseværdier overholdes.


I Shells miljøgodkendelse af havneterminalen er der i vilkår E3 og I6 anført, at der indenfor 2 år fra meddelelse af miljøgodkendelsen skal gennemføres en kortlægning af problematikken omkring støj fra skibsanløb om natten herunder målinger af kildestyrke fra specifikke anlæg på skibene. Fredericia Kommune har anmodet Miljøstyrelsen om at sende kortlægningen og måleresultater samt Miljøstyrelsens vurdering heraf.


Teknik & Miljø har noteret sig Shells bemærkninger om lugt. Teknik & Miljø har en forventning om, at der ved ændringer på Shells anlæg eller ved revurderinger af miljøgodkendelsen sikres, at BAT er tilgodeset jfr. reglerne i bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomheder. Dette skulle efter Teknik & Miljø opfattelse bl.a. sikre, at emissioner til luften herunder lugt minimeres eller søges minimeret.

I Shells miljøgodkendelse af havneterminalen er der stillet krav om kildestyrkemålinger og spredningsberegninger (vilkår D1). Ligeledes er der stillet krav om en redegørelse for mulige løsninger i forhold til overdækning af olieudskilleren (vilkår D2).


Teknik & Miljø har anmodet Miljøstyrelsen om at fremsende modtaget materiale jfr. de to vilkår samt Miljøstyrelsens tilhørende vurderinger/afgørelser.


Det er Teknik & Miljøs vurdering, at den proces der pågår om skibsstøj og lugt jf. vilkårene i Shells miljøgodkendelse er med til at sikre beboerne i bymidten og kommende beboere på FredericiaC acceptable forhold på disse områder. Det er endvidere Teknik & Miljøs vurdering, at vilkårene i Shells miljøgodkendelse samt beregninger af den samfundsmæssige risiko, der er foretaget for den samlede udviklingsplan for FredericiaC, efterlader Shell Havneterminal med acceptable driftsvilkår i dag og for en videre udvikling i fremtiden.


Det er Teknik & Miljøs samlede vurdering at vedtagelsen af lokalplan 331 kan ske uden ændringer af lokalplanens vedtægtsdel samtidig med at både Shell Havneterminal og kommende beboere indenfor lokalplanens område er sikret acceptable forhold.


Shells bemærkninger vil blive omtalt i den sammenfattende miljøredegørelse der indgår i lokalplanens redegørelsesdel.


Vurdering af bemærkninger fra FredericiaC, bygherrens advokat Klaus Kaiser og Sahl arkitekter

Teknik & Miljø er af den opfattelse at p-kælderen kan placeres under hele karréens og lokalplanens område og anbefaler derfor, at der i lokalplanens § 8.1 i linje 4 tilføjes: ”Parkeringskælderen må etableres i hele lokalplanens område dvs. både under opholdsarealet i gårdrummet og under byggefelterne.” Det er en forudsætning, at der ikke ændres på udkørslens placering.


Teknik og Miljø kan acceptere, at der kan etableres altaner med mindre frihøjde end 4,2 m over arealer, der friholdes for køretøjer. Teknik & Miljø anbefaler derfor, at § 10.4 præciseres som følger: ”For altaner og karnapper over færdselsarealer skal der være en frihøjde på 4,2 meter mellem undersiden af altanen og færdselsarealet. Ved arealer friholdt for motorkøretøjer dog kun min. 3 m.”


Det er Teknik & Miljøs vurdering, at et privat uderum i form af en fransk altaner i stueetagen vil være i harmoni med promenaden. Vi vurderer samtidigt, at store altaner i stueetageniveau, der stikker ud i det offentlige rum, ikke vil bidrage positivt til promenaden, men derimod vil være i vejen for det byliv, der skal udspille sig på promenaden. På gårdsiden vil etablering af en terrasse/altan derimod ikke karambolere med promenaden, og der vil her være en yderligere mulighed for et privat uderum i forbindelse med stuelejligheden.


Teknik & Miljøs kan derfor anbefale, at der etableres franske altaner samt tilbagetrukne/indeliggende altaner mod promenaden og terrasse/altan på gårdsiden i forbindelse med lejligheder, der ligger i stueetageniveau. Teknik & Miljø kan ikke anbefale, at der muliggøres altaner, der stikker ud fra facaden i stueetagen. Teknik & Miljø anbefaler på den baggrund, at der i § 10.1 tilføjes: ”samt tilbagetrukne/indeliggende altaner”.


Teknik & Miljø anbefaler forslaget til præcisering af § 11.1 om støj og opholdsarealer.


 Vurdering af indsigelse fra KaiserDomino advokatfirma v. Klavs Kaiser


En tilføjelse til § 10 om mulighed for udover franske altaner at etablere tilbagetrukne/indrykkede altaner i stueetagen vil efter Teknik & Miljøs vurdering gøre lejlighederne i stueetagen ud mod promenaden attraktive.


Skitserne i lokalplanen viser altanerne i karréens vestside, hvor de kan etableres, hvis de ifølge § 10.4 har en frihøjde på 4,2 m mellem undersiden af altanen og terræn. Med en præcisering af § 10.4 som følger: ”For altaner og karnapper over færdselsarealer skal der være en frihøjde på 4,2 meter mellem undersiden af altanen og færdselsarealet” er der mulighed for at etablere yderligere altaner. Ved den nordligste altan på 1. sal har Rambøll således efterfølgende dokumenteret, at arealet under altanen kan friholdes for motorkøretøjer ved at der her placeres 2 pullerter, idet arealet ikke berøres af lastbilernes svingradier. Den nordligste altan kan derfor etableres med mindre frihøjde end 4,2 m dog minimum 3 m.


Det kontraktmæssige er et forhold mellem FredericiaC og køber.

Altaner, der stikker ud fra facaden i stueetagen, har ikke været vist på lokalplanens visualisering på side 15, ligesom de ikke har været mulige at etablere i henhold til § 10.1.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det indstilles over for Økonomiudvalget og Byrådet,

  1. at Lokalplanforslag 331 ”FredericiaC, karré syd for Oldenborggade og nord for kanalen” vedtages endeligt med de i høringsnotatet anførte præciseringer og som nævnt under vurdering
  1. at Teknik & Miljø besvarer bemærkningerne til planen med udgangspunkt i høringsnotatet
  1. at Teknik & Miljø bemyndiges til at foretage mindre redaktionelle rettelser inden offentliggørelse af lokalplanen

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Beslutning i Økonomiudvalget den 16-06-2015

Anbefales.


Beslutning i Byrådet den 22-06-2015

Godkendt som indstillet.


Punkt 77 Endelig vedtagelse af Lokalplan 336, Erhverv og detailhandel ved Vejlevej, Thygesminde

Sagsbeskrivelse

Forslag til ”Lokalplan 336, Erhverv og detailhandel ved Vejlevej, Thygesminde” blev vedtaget den 9. marts 2015 af Byrådet. Planforslaget har været i offentlig høring i 8 uger fra den 13. marts 2015 til den 9. maj 2015.


Lokalplanens område er i dag omfattet af delområde B i lokalplan 210 og er udlagt til erhvervsformål i miljøklasse 1-3 samt til dagligvarebutikker, udvalgsvarebutikker og butikker med pladskrævende varer, f.eks. biler. Ifølge lokalplan 210 må udvalgsvarebutikker ikke være større end 1000m2. Dog må der etableres en butik på max 1500 m2.


Lokalplanens udarbejdelse er aktualiseret af et ønske fra projektudvikler og ejer af området. Ønsket er at opføre 2 store udvalgsvarebutikker på hver 2000 m2 på Vejlevej nr. 100 på matrikel nr. 1e og 1dc, Fredericia Stadsjorder.


Lokalplanens indhold

Lokalplanen afgrænses af Vejlevej, Bredstrupvej, Sønderbygård og mod nord boligområdet på Thygesminde Allé og på Thygesmindevej.


Lokalplanens formål er, gennem en samlet planlægning for området, at sikre en hensigtsmæssig disponering af bebyggelse, ankomstveje og parkering, så området kommer til at leve op til nuværende og fremtidige behov for detailhandel.


Lokalplanområdet udlægges til centerområde som en del af aflastningsområdet Fredericia Vest.


Inden for området kan der etableres liberale erhverv, offentlig og privat service samt virksomheder inden for miljøklasse 1-3, herunder større og mindre industri, lager- og værkstedsvirksomhed samt kontorerhverv, restauranter og lignende funktioner. Derudover kan der etableres store udvalgsvarebutikker, som pga. butikskoncept, pladskrav og varesortiment normalt ikke placerer sig i bymidterne.


Det maksimale bruttoetageareal til butiksformål for de enkelte udvalgsvarebutikker må ikke overstige 2.000 m², plus 200 m² til personale- og velfærdsfaciliteter. Der er desuden fastsat en minimumstørrelse på butikker på 500 m².


Kommuneplan 2013- 2025

Området langs Vejlevej er i kommuneplanens rammer udpeget til erhverv og butikker (max. 3.500 m2 til dagligvarebutikker og max. 2.000 m2 til udvalgsvarebutikker). Lokalplanforslaget er således i overensstemmelse med kommuneplanen.


Lokalplan 210

Ved den endelige vedtagelse af lokalplan 336 aflyses lokalplan 210 for det område, der er omfattet af lokalplan 336.


Miljøvurdering og VVM

Det er ved en screening af planen vurderet, at der ikke skal udarbejdes miljøvurdering. Afgørelsen om ikke at udarbejde en miljøvurdering er ikke blevet påklaget. Ligeså er det vurderet at lokalplanen ikke medfører krav om udarbejdelse af VVM-redegørelse.


Forudgående høring

Der har i perioden 25. november - 10. december 2014 været mulighed for at indsende bemærkninger inden udarbejdelsen af lokalplanforslaget. Tre borgere benyttede muligheden for at indsende bemærkninger til kommunen.


To borgere udtrykte bekymring for at det levende hegn mellem boligområdet og lokalplanområdet ville blive fjernet. Til det har Teknik & Miljø oplyst, at et af lokalplanens formål bl.a. er at sikre, at der er en afskærmende beplantning mellem lokalplanområdet og det tilstødende boligområde. De to borgere har følgende ikke indsendt bemærkninger i den 8 ugers høringsperiode.


Den tredje borger som er ejeren af den vestligst beliggende grund, matr. nr.1hh Stoustrup, Fredericia Jorder, Hans Sandager protesterer imod eventuel forringelse af rammevilkårene for sin ejendom. Han forventer, at der også bliver mulighed for etablering af dagligvarehandel, og bemærker, at en minimumsstørrelse for udvalgsvarebutikker vil øge hindringerne for opstart af nye virksomheder. 


Hans Sandager har genfremsendt og uddybet sine bemærkninger i den 8 ugers høringsperiode.

 

 8 ugers høringsperiode

I høringsperioden er indkommet bemærkninger fra Frijord aps v. Hans Sandager. Derudover har Teknik & Miljø holdt møde med Kasper Thomsen fra Noctua Ejendomme Aps, Michael Skovgaard, Fuglsang Autoservice, på baggrund af en henvendelse i foroffentlighedsfasen. Kasper Thomsen og Michael Skovgaard repræsenterer ejer og bruger af Fuglsang Allé nr 6 – 32(hallerne syd for Vejlevej). Endelig er der indkommet forslag fra Ole Larsen og Jernet Høst.


Den fulde ordlyd af høringssvarende samt Teknik & Miljøs bemærkninger til dem fremgår af bilaget ”Samlede høringssvar til høring om forslag til lokalplan nr. 336”.


1)Bemærkninger fra Hans Sandager

Hans Sandager finder det glædeligt at der sker noget i området nu, men gør opmærksom på at forholdene efter hans vurdering, forringes for de øvrige grundejere.


Derudover fremhæver Hans Sandager at

a) Fredericia Kommune har en tredobbelt rolle i sagen hvilket stiller store krav til, at der handles på en ordentlig måde. Sandager finder, at kommunen ikke opfylder kravet om ordentlighed.


b) Der er en fejl i matr. nr. side 9 idet matr. nr. 1 hh ikke er nævnt.


c) Hans Sandager gør også opmærksom på, at det fremover ikke er muligt at etablere dagligvarehandel i området. Han fremhæver, at han har betalt en betydelig ejendomsskat, som følge af den høje vurdering der skyldes muligheden for at etablere dagligvarebutikker. Fastholder kommunen at der ikke må være dagligvarebutikker, vil han kræve erstatning som følge af værdiforringelsen. Sandager finder, at der ikke er begrundelser for at udelade muligheden for dagligvarebutikker, idet der er et stort befolkningsunderlag og man har givet tilladelse til en Netto på Bredstrupvej.


d) Idet kommunen har valgt at tildele køber en detailhandelskvote på 4000 m2 finder Hans Sandager, at der er tale om en begunstigelse af kommunen.


e) Endelig finder Hans Sandager ikke at der er begrundelse for at fastsætte en minimumsstørrelse på 500 m2 på butikker.


2)Bemærkninger fra Fuglsang Autoservice

Kasper Thomsen og Michael Skovgaard ønsker at gøre kommunen opmærksom på at de jævnligt overværer trafikfarlige situationer ud for ejendommen. Bilerne kører efter deres opfattelse generelt med en alt for høj hastighed i myldretiden. Derudover er det besværligt at komme ind/ud af indkørslen til Fuglsang Allé.


Kasper Thomsen og Michael Skovgaard gør kommunen opmærksom på, at etablering af en ny butik (Biltema) som lokalplan 336 giver mulighed for, efter deres vurdering vil føre til risiko for endnu flere ulykker på Vejlevej.


De foreslår, at der etableres et åbent kryds overfor den nye bebyggelse på matr. nr. 1 dc og 1 e i stil med den løsning der er valgt ved Jem & Fix og T. Hansen. 


3)Forslag fra Ole Larsen og Jernet Høst

Ole Larsen har visse betænkeligheder omkring den øgede trafikmængde der må forventes, at komme i området ved gennemførelse af lokalplanen


Ole Larsen fremfører at som blind er det vigtigt, at man kan færdes sikkert i trafikken.


Ole Larsen anbefaler derfor, at der etableres akustisk lydsignal ved krydset Vejlevej/Søndermarksvej/thygesminde Allé. Derved kan man opnå en bedre trafiksikkerhed og færdselssikkerhed for de som dagligt færdes i området.

Økonomiske konsekvenser

Ingen, idet der ved kommunens salg af arealet er indregnet udgifter til etablering af svingbaner eller lignende trafiksikkerhedsforanstaltninger.

Vurdering

Teknik & Miljø vurderer, at der med en vedtagelse af lokalplan 336 skabes det nødvendige plangrundlag, som sikrer områdets fremtidige anvendelse som en del af et attraktivt aflastningsområde i forhold til Fredericia bymidte.


Teknik & Miljø vurderer, at det er positivt for Fredericias udvikling, at der i den vestlige bydel placeres butikker, til hvilke det i særlig grad er vigtigt for kunderne, at der er god adgang med bil.


Teknik & Miljø har udarbejdet et notat, ”Lokalplan 336 Høringsnotat”, med udkast til Byrådets vurdering og svar til de bemærkninger, der er indkommet i høringsperioden. Den fulde ordlyd af Hans Sandagers bemærkninger fremgår ligeledes af notatet.

 

Vurdering af bemærkninger fra Frijord aps v. Hans Sandager

 a) Det er korrekt at kommunen i nogle tilfælde optræder både som grundsælger, som den myndighed der lokalplanlægger og som den forvaltningsmyndighed der skal administrere den vedtagne plan.  I den konkrete sag er der ikke tale om at kommunen varetager usaglige hensyn,


b)Det er korrekt at det er en fejl at matr. nr. 1 hh ikke er nævnt på side 9. Der vil i den endelige lokalplan på side 9 blive tilføjet, at der også kan etableres en vejadgang fra Vejlevej til matr. nr. 1 hh.


c) Jævnfør Planloven må lokalplanlægning betragtes som erstatningsfri regulering, medmindre ganske særlige omstændigheder gør sig gældende


Tilladelsen til Netto på Bredstrupvej blev givet, inden kommunen havde tilvejebragt en detailhandelsanalyse, der gør opmærksom på vigtigheden af at styrke bymidten. Med den resterende meget begrænsede kvote finder kommunen det mest hensigtsmæssigt at styrke bredden i udbuddet udvalgsvarebutikker.


d) Ved tildeling af kvoter forholder kommunen sig til ansøgninger, i den rækkefølge de modtages. By & Teknikudvalget har i 2013 tildelt en ansøger en kvote på 4000 m2 til et projekt, der ville muliggøre opførelse af tilsvarende to Biltemabutikker på en privat ejet grund på Korskærvej. Biltema har efterfølgende fundet grunden på Vejlevej mere velegnet af ubekendte årsager. Kvotetildelingen på Vejlevej er således ikke et udtryk for en begunstigelse af kommunen. Kvoten på Korskærvej er i øvrigt tids-begrænset. Hvis den ikke er udnyttet inden årets udgang går den tilbage til fordeling til andre projekter.


e) For at sikre, at området langs Vejlevej ikke bliver en direkte konkurrent til midtbyen er der fastsat en minimumsstørrelse på butikker i området på 500m2. Således planlægges området for de butikker, der kan være svære at indpasse i bymidten og som ofte handler med varer af en størrelse, hvor det vil være en fordel med parkering i direkte tilknytning til butikkerne.

Det skal fremhæves, at der også er fastsat en minimumsbutiksstørrelse på 500 m2 for butikker i Vestcenteret på Vejlevej.


Vurdering af bemærkninger fra Fredericia Autoservice

Lokalplan 336 stiller bl.a. krav om at der etableres et kanaliseringsanlæg (kanstensafgrænsede svingbaner, uden signalregulering) overfor matr. nr. 1 dc og 1e eller en anden form for trafiksikkert anlæg. 


De farlige situationer som blev beskrevet på mødet, vil blive analyseret nærmere og vil blive en del af trafiksikkerhedsplanen, med henblik på at blive prioriteret sammen med de øvrige problemlokaliteter. Trafiksikkerhedsplanen vil, når den er udarbejdet, blive forelagt By & Teknikudvalget.


Vurdering af forslag fra Ole Larsen og Jernet Høst

Teknik & Miljø er enig i, at vi skal forsøge at indrette vore veje og fortove så trafiksikre som muligt.


Teknik & Miljø anbefaler, at ønsket om lydsignal i dette kryds ikke efterkommes på nuværende tidspunkt.


Teknik & Miljø anbefaler endvidere, at ønsket indgår i de videre overvejelser om trafiksikkerhedsplanen og drøftes med Tilgængelighedsudvalget.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at det anbefales over for Økonomiudvalget og Byrådet,

  1. at Lokalplanforslag 336 ”Erhverv og detailhandel ved Vejlevej, Thygessminde” vedtages endeligt med den anførte præcisering på side 9
  1. at Teknik & Miljø besvarer bemærkningerne til planen med udgangspunkt i høringsnotatet
  1. at Teknik & Miljø bemyndiges til at foretage mindre redaktionelle rettelser inden offentliggørelse af lokalplanen

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Beslutning i Økonomiudvalget den 16-06-2015

Anbefales.


Økonomiudvalget anbefaler endvidere By- og Teknikudvalget at udvalget overvejer, om der skal at etableres akustisk lydsignal.


Beslutning i Byrådet den 22-06-2015

Godkendt som indstillet.


Punkt 78 Anmodning om stillingtagen til udvikling af Hejse Kro - Den Moderne Krolandsby

Sagsbeskrivelse

Hejse Kro ønsker at udvide forretningen og har navngivet udvidelsen ”Den Moderne Krolandsby”. I den forbindelse har ansøger henvendt sig til Fredericia Kommune for at få kommunens tilkendegivelse i forhold til projektet med henblik på igangsætning med det samme.


Udvidelsen er skitseret som et koncept, der udvikles i 3 etaper: 

Etape 1 indeholder opførelse af bygninger, der rummer i alt 180 værelser, en hytteby med i alt 50 senge, spa/wellnesscenter, konferencecenter, take-away center (trucker p-parkering).

Totalt budget er oplyst til 180 mio. kr.


Etape 2 indeholder totalrenovering af den eksisterende kro.

Totalt budget er oplyst til 25 mio. kr.


Etape 3 indeholder Hejse Tema Park.

Budgettet kendes ikke.


Ansøger gør rede for, at flere interessentgrupper fra branchen og udland har vist stor interesse, og der foregår direkte forhandlinger om finansiering af det samlede projekt.


Ansøger forventer, at der skal købes 55.000-60.000 m2 jordarealer, der støder op til kroen og at der skabes mindst 80 arbejdspladser direkte på kroen. Ansøger oplyser, at der samlet set skal opføres 14.000 m2, som opføres efter nutidens standarder for arkitektur, energi mv.


Den Moderne Krolandsby er nærmere beskrevet i bilagene ”Hejse_Kro_Præsentation til BTU” og ”Hejse_Kro_Udvidelse”  


Gældende planlægning

De beskrevne jordarealer er beliggende i erhvervsområdet Prinsessens Kvarter (kommuneplanramme TD.E.4C og TD.E.4B). Området udgør en del af udviklingsområdet DanmarkC. Området er på i alt 150 ha. Området tæller eksempelvis SaniStål, som har opført et større erhvervsbyggeri, ADP som er i gang med at planlægge og etablere en større tørhavn og senest har Fredericia Shipping erhvervet et større areal i området.

Det er målet, at sikre området til mellemstore og store virksomheder med store transportbehov, specielt erhverv med behov for jernbanetransport. Området er udlagt til erhverv i miljøklasse 3-6 med højst tilladelig støj på 60 dB, f.eks. transport-, lager-, logistik-, servicevirksomhed mv
Det er endvidere målet, at der gøres en særlig indsats med beplantning mod områdets overordnede veje, og at sikre områdets visuelle udtryk gennem krav til beplantning, byggeriets udseende og materialevalg samt tilpasning til omgivelserne.


Området ligger i landzone. 


Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Den ønskede anvendelse er ikke i overensstemmelse med den eksisterende kommuneplanramme, som gælder erhvervsområdet Prinsessens Kvarter. Såfremt der arbejdes videre med projektet, bør der ses nærmere på hvordan projektet vil påvirke de nuværende muligheder for at etablere erhverv i miljøklasse 3-6 i området. Herunder udfordringer i forbindelse med støj.

 

Realisering af projektet Den Moderne Krolandsby, kræver udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan(er). I den forbindelse vil området kunne overføres til byzone.


Strategisk Planlægning vurderer samlet set, at et projekt af denne størrelse bør overvejes i forhold til den fremtidige overordnede og strategiske udvikling af kommunen. Dette kan med fordel ske i forbindelse med den kommende revision af kommuneplanen.

Indstillinger

Strategisk Planlægning indstiller,

 at By- og Teknikudvalget drøfter projektet og tager stilling til henvendelsen i forhold til den fremtidige overordnede udvikling af kommunen.


Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

By- og Teknikudvalget ser positivt på tankerne om yderligere overnatningsmuligheder i Fredericia under hensyntagen til de øvrige erhvervsudviklingsinteresser i DanmarkC samt til andre byudviklingsinteresser. På den baggrund bemyndiges administrationen til at optage forhandlinger med Hejse Kro om forudsætningerne for køb af jord til formålet samt for tilvejebringelse af det fornødne kommune- og lokalplangrundlag.

Punkt 79 Anvendelse af kajanlæg, Ny Nitrogen

Sagsbeskrivelse

Teknik & Miljø og Strategisk Planlægning har i marts og april haft møder med erhvervsmægler og ejer vedr. mulighederne på Ny Nitrogens område ved Lyngsodde, mere specifikt ansøgning om oplag af sten til brug ved den ny Lillebæltsbro, jf. bilag 1 og 2. Der er tale om en 3 måneders periode med daglige anløb af små skibe.


Området er omfattet af Byplanvedtægt nr. 1 fra 1979, som udlægger området til boligformål med mulighed for at indrette enkelte butikker og værksteder til områdets forsyning.


For området gælder også kommuneplanramme E.E.7. fra 2013, ifølge hvilken området kan anvendes til virksomheder i miljøklasse 1 – 3. Virksomheder skal overholde de vejledende støjgrænser.


I 2013 i forbindelse med vedtagelsen af kommuneplanen tog det daværende Teknisk Udvalg stilling til, om der skulle gives mulighed for havneaktiviteter ved Ny Nitrogen, i form af en ændring af kommuneplanrammen, så det blev muligt med virksomheder op til klasse 5. Det valgte udvalget at sige nej til.


I 2014 fik Ny Nitrogen afslag på en ansøgning meget lig den, de nu har sendt ind, med henvisning til kommuneplan og byplanvedtægt.


Ansøger ønsker at komme i gang med stenoplaget primo juni måned.


Det ønskes også fremadrettet at kunne benytte havnen til forskellige midlertidige aktiviteter.

Økonomiske konsekvenser

Der er ingen økonomiske konsekvenser i forbindelse med den aktuelle ansøgning om oplag af sten.


Eventuelle fremtidige aktiviteter, der involverer lastbilkørsel, vurderes at skabe behov for et krydsningspunkt for de lette trafikanter i krydset Lyngsoddevej / Kystvejen. Anslået udgifter til etablering af dette vil være 150.000-200.000 kr.

Vurdering

Det ansøgte er ikke umiddelbart i overensstemmelse med byplanvedtægten, der udlægger området til boligformål. Der har dog i en årrække været erhvervsaktiviteter på Ny Nitrogen. Teknik & Miljø vurderer, at det vil være muligt at give tilladelse til aktiviteten, hvis ansøger dokumenterer, at de kan overholde støjkrav ved to nærliggende boliger.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller

- At By- og Teknikudvalget drøfter og tager stilling til, hvorvidt Teknik & Miljø skal arbejde videre for at imødekomme ansøgningen om oplag af sten.

- At By- og Teknikudvalget drøfter og tager principielt stilling til, hvorvidt der skal arbejdes for at imødekomme eventuelle fremtidige ansøgninger om midlertidige aktiviteter i miljøklasse 4 og derover, og hvorvidt disse i givet fald kan involvere lastbilkørsel.


Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Et flertal bestående af Lars Ejby Pedersen, Steen Wrist Ørts, Turan Savas, Christian Bro og Jan Schrøder besluttede, at der meddeles afslag på ansøgningen om tilladelse til at genoptage havneaktiviteter.


Jean Brahe og Nicolaj Wyke stemte imod, idet de fandt, at der kan meddeles tilladelse til de konkret ansøgte midlertidige aktiviteter, hvis ansøger dokumenterer, at de vejledende støjgrænser kan overholdes ved de nærmest liggende boliger.


Punkt 80 Ophævelse af kondemnering - Albert Naurs Vej 3

Sagsbeskrivelse

By & Teknik Udvalg nedlagde den 10. juni 2014 forbud mod beboelse på ejendommen Albert Naurs Vej 3.


Forbuddet blev nedlagt på baggrund af prøver udtaget på ejendommen, fotos fra ejendommen samt embedslægens vurdering; at fugt og skimmelsvamp er af et sådant omfang, og påvirker indeklimaet i boligen i en sådan grad, at det udgør en sundhedsfare for boligens beboere.


Den 24. marts 2015 modtog Fredericia Kommune forslag til renovering af ejendommen:


-  Gulvkonstruktionen i værelser mod syd er blevet brudt ned og fjernet.

-  Gulvet er isoleret og opbygget efter nuværende ombygningskrav.

-  I værelser mod syd er bagmur og isolering i gavl nedbrudt og fjernet, væggen er blevet genopbygget med letbetonsvægge og isoleret efter nuværende ombygningskrav.

-  I værelse mod nord er pudsen på væggene blevet fjernet og udtørret samt oppudset på ny.

-  Der er monteret varmegenvindingssystem i hele boligen.

-  Vægge er malet med divisionsåben maling.

-  Vandex fugtspærre er indsprøjtet efter forskrifter fra Dansk Bygningskontrol ved vinduesparti mod vest i stuen.


Den 19. maj 2015 modtog Fredericia Kommune resultater af mycrometer-test fra Dansk Bygningskontrol, som har udtaget prøver i ejendommen. Resultaterne angiver, at mængden af skimmelsvamp i boligen er på et niveau, der er normalt, forventeligt og acceptabelt.

Økonomiske konsekvenser

Ingen

Vurdering

På baggrund af forslag til renovering samt mycrometer testen fra Dansk Bygningskontrol er det Teknik & Miljøs vurdering, at forekomsten af skimmelsvamp er på et tilstrækkelig lavt niveau til, at der igen må være beboelse i de rum, der tidligere er godkendt hertil.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller,


-  at forbud mod beboelse på ejendommen Albert Naurs vej 3 ophæves.

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Punkt 81 Støttesag - Boligkontoret Fredericia, Købmagergade Skole

Sagsbeskrivelse

Byrådet meddelte den 08-09-2014 tilsagn til støtte til opførelse af 53 familieboliger (godkendelse af skema A) på Købmagergade Skole. Der forelå en betinget købsaftale mellem kommune og boligselskabet. 


Da Boligkontoret Fredericias overtagelse af ejendomme trak ud og der var vanskeligheder med at opfylde betingelserne i betinget skøde, bliver Boligkontoret Fredericias overtagelse af ejendommen først muligt pr. 1. juni 2015.


Den væsentlig senere overtagelse gør, at Boligkontoret Fredericia er nødt til at ansøge om en ny skema A-godkendelse, da 9 måneders fristen for skema B ikke kan overholdes.


I henhold til tidligere fremsendte skema A er det nogle ændringer, der resulterer i at den samlede anskaffelsessum ændres fra kr. 108,3 mio. til kr. 110,0 mio. Dette skyldes især at antallet af nybyg m2 er øget med ca. 75 m2. Boligselskabet oplyser, at forøgelsen har været nødvendig af hensyn til eksisterende pælefundering og bærelinjer, som de nye bygninger skal placeres på og efter.


Boligkontoret Fredericia køber den tidligere Købmagergade Skole af Fredericia Kommune med henblik på at opføre 23 nye boliger i eksisterende bygninger samt 30 nye boliger ved at nedrive eksisterende bygninger og opføre nyt. De historiske pige- og drengefløjs bygninger bevares og ombygges til nye attraktive boliger.


Administrationsbygningen mod Købmagergade samt den ”nye” bygning mod Dalegade nedrives med henblik på opførelse af 30 nye boliger. Alle 53 boliger opføres med henblik på at etablere et senior bofællesskab.


Bebyggelsen omfatter 53 boliger. 16, 2-rumsboliger med en gennemsnitlig boligstørrelse på ca. 83 m2 og 37, 3-rumsboliger med en gennemsnitlig boligstørrelse på 106 m2, herudover fælleslokale på 342 m2, som skal medregnes til boligareal.


Den gennemsnitlige boligstørrelse bliver 99 m². Med fordeling af fællelokale på 342 m² bliver boliggennemsnittet 105 m².


De eksisterende gymnastiksale i gården og mod Sjællandsgade bevares og ombygges til fælles lokaler, der etableres som en ny selvstændig afdeling 603 under Boligkontoret Fredericia. Afdelingen skal efter planen drive fitness/motionshus/aktivitetshus samt fælles forsamlingslokaler til gavn for alle Boligkontoret Fredericias afdelinger. Projektet finansieres via kr. 10 mio. støttet lån samt kr. 10 mio. ustøttet lån. Projektet vedr. fælleshuset afd. 603 er godkendt den 02-02-2015 af Byrådet.

Økonomiske konsekvenser

Der er i kommunens budget afsat midler til grundkapitalindskud til opførelse af almene boliger vedrørende Købmagergade Skole.


De samlede udgifter og indtægter ved støttesagen er således:



Indtægt

Udgift

Kommunalt grundkapitallån


11,001 mio. kr.

Grundsalg

 15,5 mio. kr.


Kommunalt gebyr

 0,27 mio. kr.


I alt

15,77 mio.kr.

11,001 mio. kr.


I forhold til tidligere godkendt skema A sker der en forøgelse af anskaffelsessummen på 1,723 mio. kr. hvilket betyder en øget udgift til grundkapitallån på 0,181 mio. kr.

Vurdering

Fredericia Kommune gav den 08-09-2014 tilsagn til opførelse af byggeriet. Det følger af almenboliglovens bestemmelser, at tilsagn bortfalder efter 9 måneder, såfremt skema B ikke er godkendt, hvilket man ikke har været klar til i den pågældende sag, hvorfor Boligselskabet på ny anmoder om støttetilsagn.

 

Alment boligbyggeri skal opføres indenfor fastsatte maksimumbeløb, der i 2015 udgør kr. 19.110 pr. m² for almene familieboliger i Fredericia Kommune. Derudover udgør energitillægget for etagebyggeri i 2014 kr. 1.130 pr. m² til opfyldelse af gældende energikrav.

 

Energitillægget gives til de nybyggede boliger – 2.802 m² fordelt på 30 boliger. I alt giver det et maksimumsbeløb på kr. 19.677 pr. m² i samlet anskaffelsessum inkl. moms for nærværende projekt. Derudover kommer støtte fra Bevaringsfonden for Fæstningsbyen Fredericia – dette er ikke indeholdt i den samlede anskaffelsessum.

 

Der kan maksimalt godkendes følgende anskaffelsessum: 

  • 5.591 m² á kr. 19.110,- pr. m² = kr. 106,844 mio. kr. + 2.802 m² á kr. 1.130,- pr. m² kr. = 3,166 mio. kr.
  • Beregnet maksimumbeløb kr. 110,010 mio. kr.

 

Anskaffelsessummen er sammensat således: 

  • Grundudgifter:  kr. 20.500.000
  • Entrepriseudgifter:  kr. 70.674.000
  • Omkostninger.  kr. 16.770.000
  • Gebyrer:  kr. 1.867.000
  • Drift:  kr. 200.000

 

Samlet anskaffelsessum, inkl. moms kr. 110,011 mio. kr.(anskaffelsessummen må ikke overstige maksimumsbeløbet).


Det er denne anskaffelsessum 110,011 mio. kr. som bygherren ansøger om godkendelse af, og den finansieres således:


  • 88 % Realkreditfinansiering    96,809 mio. kr.
  • 10 % Kommunal grundkapital  11,001 mio. kr.
  • 2 % Beboerindskud    2,200 mio. kr.

Udgifter for kommunen er 10 % kommunalt grundkapitallån 11,001 mio. kr.


Indtægter for kommunen er kommunalt grundsalg på 15,5 mio. kr. samt kommunalt gebyr på 0,27 mio. kr.


Ud over det kommunale grundkapitallån (som opkræves af landsbyggefonden efter at tilsagnet er meddelt, og når bygherren har dokumenteret, at der er afholdt udgifter) påtager kommunen sig en kommunal garanti for den del af lånet, som ligger ud over 60 % af ejendommens værdi. Tilsagnet gives under forudsætning af, at kommunen påtager sig denne garanti. Garantikravet kan ikke opgøres, før byggeriet er opført, og garantien opgøres teknisk set beløbsmæssigt indtil da til lånets størrelse. Når byggeriet er opført, opgøres garantien på grundlag af ejendommens værdi (markedsværdien). Garantikravet for dette konkrete tilsagn kendes først når garanti erklæringen fremsendes af långiver (realkredit institutionen).


Den grund, hvorpå byggeriet skal opføres, er købt af Fredericia Kommune.

Den årlige husleje pr. m2 er oplyst til 930 kr. pr. m2. ekskl. forbrugsudgifter og IT, fællesantenne og øvrige udgifter.

Indstillinger

Byråds- og Ledelsessekretariatet indstiller til By- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Byrådet at anbefale, at kommunen meddeler tilsagn til Boligselskabet Fredericia om støtte til opførelse af 53 familieboliger og godkender en anskaffelsessum på 110,011 mio. kr. og heraf udgør det kommunale grundkapitallån 11,001 mio. kr.


Kommunen påtager sig endvidere en kommunal garanti for den del af lånet, som ligger ud over 60 % af ejendommens værdi. 

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Beslutning i Økonomiudvalget den 16-06-2015

Anbefales.


Punkt 82 Støttesag, Boligselskabet Futura - afd. 4508

Sagsbeskrivelse

Boligselskabet Futura v/Domea har fremsendt et skema A. Der er også fremsendt skitser til bebyggelsen af arealet.


Boligselskabet Futura v/Domea ønsker at opføre 38 almene familieboliger beliggende Fredericia C, matr. nr. 696,T,Fredericia Bygrunde, 7000 Fredericia.


Bebyggelsen omfatter 38 boliger. 7, 2-rumsboliger på 72 m2 og 27, 3-rumsboliger på 98 m2 og 4, 4+-rumsboliger på 112,5 m2. I alt 3600 m2.

Projektet gennemføres efter lov om almene boliger, og boligerne etableres som almene familieboliger. Byggeriet som almene boliger skal holdes inden for det i lovgivningen fastsatte maksimumbeløb, som for 2015 udgør 19.110 kr. pr. m2 i Fredericia Kommune, hertil kommer tillige et energitillæg til dækning af merinvestering som følge af krav om energiklasse 2, med henblik på at reducere energiforbruget i bygningen. Energitillægget for etagebyggeri udgør i 2015, 1.130 kr. pr. m2.


Økonomiske konsekvenser

Der er i kommunen budget afsat midler til grundkapitalindskud til opførsel af almene boliger vedrørende Fredericia C.


De samlede udgifter og indtægter ved støttesagen er således:



Indtægt

Udgift

Kommunalt grundkapitallån


7,286 mio. kr.

Grundsalg



Kommunalt gebyr

0,182 mio. kr.


I alt

0,182 mio.kr.

7,286 mio. kr.


Vurdering

Der kan maksimalt godkendes følgende anskaffelsessum:

  • 3600 m2 af maksimumsbeløb kr. 20.240 kr. (maksimumsbeløb 19.110kr. + energitillæg til maksimumsbeløb 1.130 kr.)=72,864 mio. kr.
  • Anskaffelsessummen beløber sig til 72,857 mio. kr. 

Anskaffelsessummen er sammensat således:

  • Grundudgifter:  8,000 mio. kr.
  • Entrepriseudgifter:  53,280 mio. kr.
  • Omkostninger:   9,071 mio. kr.
  • Gebyrer:   1,204 mio. kr.

Samlet anskaffelsessum 72,857 mio. kr. kr. (anskaffelsessummen må ikke overstige maksimumsbeløbet).


Det er denne anskaffelsessum, som bygherren ansøger om godkendelse af, og den finansieres således:

  • Realkreditlån (støttede lån 88%)     64,114 mio. kr.
  • Kommunalt grundkapitallån (10%)      7,286 mio. kr.
  • Beboerindskud (2%)      1,457 mio. kr.

Udgifter for kommunen er 10 % kommunal grundkapitallån 7,286 mio. kr.

Indtægter for kommunen er kommunalt gebyr 0,182 mio. kr.


Ud over det kommunale grundkapitallån (som opkræves af landsbyggefonden efter at tilsagnet er meddelt, og når bygherren har dokumenteret, at der er afholdt udgifter) påtager kommunen sig en kommunal garanti for den del af lånet, som ligger ud over 60 % af ejendommens værdi. Tilsagnet gives under forudsætning af, at kommunen påtager sig denne garanti. Garantikravet kan ikke opgøres, før byggeriet er opført, og garantien opgøres teknisk set beløbsmæssigt indtil da til lånets størrelse. Når byggeriet er opført, opgøres garantien på grundlag af ejendommens værdi (markedsværdien). Garantikravet for dette konkrete tilsagn kendes først når garanti erklæringen fremsendes af långiver (realkredit institutionen).


Den grund, hvorpå byggeriet skal opføres, er købt af Fredericia C – Arealudviklingsselskab P/S.


Forvaltningen skal gøre opmærksom på, at boligorganisationers grundkøb skal godkendes af By- og Teknikudvalget. Endvidere er det en betingelse, at købet sker til markedsprisen.

Den årlige husleje pr. m2 er oplyst til 930 kr. pr. m2. ekskl. forbrugsudgifter og IT, fællesantenne og øvrige udgifter.

Beboerne vil være berettiget til boligstøtte og lån til boligindskud efter gældende regler.

Indstillinger

Byråds- og Ledelsessekretariatet indstiller til By- og Teknikudvalget at godkende at Boligselskabet Futura køber arealet, hvor byggeriet skal opføres.


Byråds- og Ledelsessekretariatet indstiller til By- og Teknikudvalget over for Økonomiudvalget og Byrådet at anbefale, at kommunen meddeler tilsagn til Boligselskabet Futura v/Domea om støtte til opførsel af 38 familieboligerog godkender en anskaffelsessum på 72,857 mio. kr. og heraf udgør det kommunale grundkapitallån 7,286 mio. kr.


Kommunen påtager sig endvidere en kommunal garanti for den del af lånet, som ligger ud over 60 % af ejendommens værdi. 

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Punkt 83 Infrastrukturansøgning - skema A

Sagsbeskrivelse

Fredericia Kommune har modtaget en ansøgning fra Boligkontoret Fredericia, afdelingerne 310,217 og 406, Sønderparken samt boli.nu afdeling 12, Sønderparken om godkendelse af skema A vedrørende tilskud til infrastrukturændringer.


boli.nu og Boligkontoret ansøgte den 17. juni 2013 RealDania ”Det gode Liv” om støtte til projektet ”Byg, Bro og Netværk”. RealDania meddelte den 12. november 2013 støttetilsagn til 4 porte i Sønderparken på i alt 2,5 mio. kr. betinget af, at bygherren bidrager med et tilsvarende beløb. Boligorganisationerne søger Infrastrukturpuljen om dækning af egenbetalingen, som minimum skal være 2,5 mio. kr.


Endvidere søges der om midler til ny hovedforbindelse til Aktivitetshus. Opgraderingen af vejforbindelsen kan medvirke til større aktivitet og flow af denne rute. En opgradering af vejen kan derfor skabe et bedre ankerpunkt for Bygaden og dermed en anden vej ud og ind af bebyggelsen og skabe en bedre forbindelse til de omkringliggende kvarterer og særligt det nye aktivitetshus.


Projektet omfatter i hovedtræk: 

  • Nye bærelag.
  • Dræning og afvanding via beplantede regnvandsbede.
  • Udvidelse til minimum bredde på 3,5 m.
  • Kantsten og kantbegrænsninger.
  • Ny belysning (øget tryghed og ledesnor til Aktivitetshuset).
  • Integration med porte i RealDania projektet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Den tidligere regering (Venstre og Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Radikale Venstre indgik i november 2010 en aftale om styrket indsat i ghettoområderne og anvendelsen af den almene boligsektors midler.


Af aftalen fremgår det, at der skulle etableres en pulje til infrastrukturændringer under Landsbyggefonden på 150 mio. kr. årligt (2011-pris) i 2011-2016 (almenboliglovens § 92b).


Tanken med puljen var, at der kunne ydes støtte til infrastrukturændringer som led i en godkendt helhedsplan og at kommuner og boligorganisationer som led i arbejdet med ændringer i infrastrukturen kunne modvirke at ghettoområderne forbliver socialt, fysisk og kulturelt isoleret og marginaliseret fra den øvrige by.


Kommunen har modtaget en samlet ansøgning fra boli.nu og Boligkontoret Fredericia vedr. Sønderparken.


Boligområdet Sønderparken er optaget på Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters liste over særligt udsatte områder (§ 61a) pr. 1. februar 2014. Der er udarbejdet en helhedsplan vedr. boligsociale indsatser gældende for 2014-2018.


Støtten søges efter almenboliglovens regler:

§ 61a: Definition af ghettoområde i almenboliglovens forstand.

§ 92b: Lovhjemmel for Landsbyggefondens pulje for årene 2011-2016 inden for årlig ramme på 150 mio. kr. til støtte i form af tilskud til infrastrukturændringer m.v., der gennemføres i ghettoområderne, jf. § 61 a.


Landsbyggefonden har i december 2014 indstillet til godkendelse i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter: 

  • Afd. 217: 3.023 t.kr
  • Afd. 310: 2.901 t.kr.
  • Afd. 406: 1.284 t.kr.
  • Afd. 012: 2.901 t.kr. 

Ministeriet har i starten af marts 2015 godkendt sagerne som indstillet.


Det er af Landsbyggefonden oplyst, at indstillingen tillige skal godkendes af kommunen, hvorefter boligorganisationerne kan få tilsagn. Sagerne er af Landsbyggefonden indberettet i Bossinf.


Godkendelse af projektet og skema A medfører ingen udgifter for kommunen idet støtten ydes som et tilskud fra Landsbyggefonden i overensstemmelse med almenboliglovens § 92b.

Indstillinger

Byråds- og Ledelsessekretariatet indstiller til By- og Teknikudvalget over for Økonomi udvalg og Byråd at anbefale at godkende skema A samt anskaffelsessum for boli.nu afd. 12 og Boligkontoret Fredericia afd. 310, 217 og 406.

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Beslutning i Økonomiudvalget den 16-06-2015

Anbefales.


Beslutning i Byrådet den 22-06-2015

Godkendt som indstillet


Punkt 84 Infrastrukturansøgning 2014 puljen - Korskærparken

Sagsbeskrivelse

Fredericia Kommune har modtaget en ansøgning fra Boligkontoret Fredericia, afdelingerne 214, 307 og 405, Korskærparken samt boli.nu afdeling 10, Korskærparken om godkendelse af skema A vedrørende tilskud til infrastrukturændringer.


Det projekt, der i Korskærparken søges støtte til er, Netværksstien. Et stisystem, som alene er beregnet til let færdsel, og som er tænkt at skulle fungere som et fælles areal til ophold og færdsel til Medborgerhuset, stiforbindelse til skole og børnehave, samt korridor for færdsel gennem bebyggelsen til centrum mod øst, og ud på landet og de nye boligområder mod vest.


Projektet omfatter i hovedtræk:


·  Køb af areal af Fredericia Kommune til realisering af projekt.

·  Omlægning af alle stiforløb inkl. Nye bundopbygninger.

·  Dræning og afvanding via beplantede regnvandsbede.

·  Aktivitetsfelter

·  Terræntilpasninger

·  Ny belysning som samtidig skal øge trygheden og være ledesnor i området.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Den tidligere regering (Venstre og Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti og Radikale Venstre indgik i november 2010 en aftale om styrket indsat i ghettoområderne og anvendelsen af den almene boligsektors midler.


Af aftalen fremgår det, at der skulle etableres en pulje til infrastrukturændringer under Landsbyggefonden på 150 mio. kr. årligt (2011-pris) i 2011-2016 (almenboliglovens § 92b).


Tanken med puljen var, at der kunne ydes støtte til infrastrukturændringer som led i en godkendt helhedsplan og at kommuner og boligorganisationer som led i arbejdet med ændringer i infrastrukturen kunne modvirke at ghettoområderne forbliver socialt, fysisk og kulturelt isoleret og marginaliseret fra den øvrige by.


Kommunen har modtaget en samlet ansøgning fra boli.nu og Boligkontoret Fredericia vedr. Korskærparken.


Boligområdet Korskærparken er optaget på Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters liste over særligt udsatte områder (§ 61a) pr. 1. februar 2014. Der er udarbejdet en helhedsplan vedr. boligsociale indsatser gældende for 2014-2018.


Støtten søges efter almenboliglovens regler:

§ 61a: Definition af ghettoområde i almenboliglovens forstand.

§ 92b: Lovhjemmel for Landsbyggefondens pulje for årene 2011-2016 inden for årlig ramme på 150 mio. kr. til støtte i form af tilskud til infrastrukturændringer m.v., der gennemføres i ghettoområderne, jf. § 61 a.


Landsbyggefonden har i december 2014 indstillet til godkendelse i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter: 


  • Afd. 217: 3.023 t.kr
  • Afd. 310: 2.901 t.kr.
  • Afd. 406: 1.284 t.kr.
  • Afd. 010: 2.859 t.kr. 

Ministeriet har i starten af marts 2015 godkendt sagerne som indstillet.


Det er af Landsbyggefonden oplyst, at indstillingen tillige skal godkendes af kommunen, hvorefter boligorganisationerne kan få tilsagn. Sagerne er af Landsbyggefonden indberettet i Bossinf.


Godkendelse af projektet og skema A medfører ingen udgifter for kommunen, idet støtten ydes som et tilskud fra Landsbyggefonden i overensstemmelse med almenboliglovens § 92b.


Af projektbeskrivelsen fremgår også, at boligorganisationerne køber et areal af Fredericia Kommune til realisering af projektet.


For så vidt gælder en boligorganisations grundkøb, skal beslutning herom træffes boligorganisationens øverste myndighed. Det følger endvidere af almenboliglovens § 26, at kommunen skal godkende erhvervelse af fast ejendom.


Fredericia Kommune har modtaget referat fra boli.nu ordinært repræsentantskabsmøde den 12-06-2013, hvor grundkøbet blev godkendt samt referat fra afdelingsmøde den 15-09-2014 i boli.nu afd. 10, hvor grundkøbet ligeledes blev godkendt.


 Der tages forbehold for godkendelse fra Boligkontoret Fredericia.

Indstillinger

Byråds- og Ledelsessekretariatet indstiller til By- og Teknikudvalget over for Økonomi udvalg og Byråd at anbefale at godkende skema A samt anskaffelsessum for boli.nu afd. 10 og Boligkontoret Fredericia afd. 214, 307 og 405.


Der indstilles endvidere til godkendelse af køb af areal til realisering af projektet.

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Beslutning i Økonomiudvalget den 16-06-2015

Anbefales.


Beslutning i Byrådet den 22-06-2015

Godkendt som indstillet


Punkt 85 Overflytning af driftsmidler fra Madstedet til IP Schmidt

Sagsbeskrivelse

Social- og Omsorgsudvalget besluttede på møde d. 26. november 2014, under løbenr. 104/2014, at anbefale lukning af Madstedet, som drives af frivillige fra lejede lokaler i Købmagergade 69 st. th. Lejemålet blev derefter opsagt til fraflytning senest 31. maj 2015.


Det årlige driftsbudget til betaling af lokaleleje på 57.000 kr. besluttede Social- og Omsorgsudvalget skulle permanent overføres til driften på Seniorhuset IP Schmidt, blandt andet med henblik på at sikre god overgang for brugerne af Madstedet til Seniorhuset IP Schmidt.

Økonomiske konsekvenser

Økonomi har opstillet følgende oversigt:


Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB 2015

TB 2016

TB 2017

TB 2018

TB 2019

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

Husleje Madstedet (5502020027) By- & Teknikudvalget

-0,029

-0,057

-0,057

-0,057

-0,057

 

 

Drift Seniorhuset I.P. Schmidt (3103070100) Social- og Omsorgsudvalget

0,029

0,057

0,057

0,057

0,057

 

 

I alt (- = kasseindlæg/
 + = kasseudlæg)

0,000

0,000

0,000

0,000

0,000

 

 


Vurdering

Det vurderes, at de frigivne budgetmidler vedr. Madstedet vil være et væsentligt bidrag til, at de borgere, der i dag kommer på Madstedet, kan integreres i café-funktionen i Seniorhuset IP Schmidt.

Indstillinger

Pleje og Omsorg indstiller, at Social -og Omsorgsudvalgets anbefaling, om at overflytte driftsmidlerne fra Madstedet til driften af café-funktionen i Seniorhuset IP Schmidt, jfr. den viste oversigt, godkendes.

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Punkt 86 Trafiksikkerhedsby - status

Sagsbeskrivelse

Fredericia Kommune og Vejdirektoratet har i foråret 2013 indgået kontrakt om gennemførelse af projektet ”Fredericia Trafiksikkerhedsby”.

På udvalgsmødet den 10. juni 2014 blev projektets indhold forelagt for By- og Teknikudvalget. Projektet skal over en 10-årig periode forebygge 80 personskadeuheld.  


Der er nu foretaget en række indledende undersøgelser og analyser, som vil blive præsenteret på udvalgsmødet den 2. juni.


Økonomiske konsekvenser

Der er ingen økonomiske konsekvenser af den konkrete sag, men for hvert uheld med personskade, der undgås, vil der være en besparelse på ca. 600.000 kroner, hvoraf kommunerne erfaringsmæssigt dækker 66 %. (Kilde: Vejdirektoratet 2013).

Vurdering

Det er vigtigt at få Fredericia Kommunes borgere til at tage ejerskab af projektet. Dette vil skulle sikres ved dialog og inddragelse.

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at orienteringen tages til efterretning.  


Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Punkt 87 Orientering - Cykelby afslutning

Sagsbeskrivelse

I 2009 blev det politisk besluttet at søge Vejdirektoratets pulje til fremme af cyklisme med projektet ”Fredericia cykler – et cykelbyprojekt”. Projektets overordnede formål var at få flere borgere til at cykle, at få flere til at cykle mere samt at skabe bedre forhold, herunder forbedre trafiksikkerheden, for cyklisterne.


Projektet fik Vejdirektoratets tilsagn om støtte og startede op i 2010. Projektet omfattede både fysiske forbedringer og kampagneaktiviteter for alle aldersgrupper. Ved udgangen af 2014 blev projektet afsluttet, og der er udfærdiget en evalueringsrapport, som beskriver effekterne af de forskellige indsatser. På mødet vil der blive orienteret om hovedpunkterne i evalueringsrapporten.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Spørgeundersøgelser har vist, at den generelle tilfredshed med at være cyklist i Fredericia er steget igennem projektperioden. Der er gennem projektet skabt en større bevidsthed omkring cyklen som egnet og attraktivt transportmiddel, og i 2015 svarer flere end i 2010, at cyklen er deres foretrukne transportmiddel. Der er dog et uudnyttet potentiale, idet næsten en fjerdedel stadig vælger bilen som det primære transportmiddel på de korte ture under 5 km.


Teknik & Miljø vurderer, at med en vedholdende indsats med fokus på cyklisme som en attraktiv livsstil, vil det være muligt at få endnu flere til at cykle og flere til at cykle mere. Gevinsterne ved, at flere cykler, er blandt andet en forbedring af det fysiske og det psykiske helbred, og at den generelle tilstand af velvære øges, hvilket igen gør mennesker i stand til at præstere mere og bedre.


Det vurderes ligeledes, at indsatsen for at fremme cyklisme rummer et potentiale i bestræbelserne på at fremme byens attraktion i forhold til bosætning. Fokus på cyklisme underbygger den bæredygtige tankegang, og i en by, hvor flere får lyst til at færdes som cyklist eller på gå-ben, og hvor de fysiske rammer er med til at understøtte det uformelle møde mellem mennesker, skabes mulighed for, at der kan opstå mere liv i byen. 

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller, at orienteringen tages til efterretning


Bilag

Fredericia Cykelby 2010 – 2015 Evaluering

Spørgeskemaundersøgelse - gennemgang


Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Punkt 88 Cykelstikatalog

Sagsbeskrivelse

By- og Teknikudvalget besluttede på udvalgsmødet den 26. august 2014, at der skulle udarbejdes et Cykelstikatalog. Dette katalog skal give et overblik over de ønskede cykelstier i Fredericia Kommune.


Et forslag til et sådant cykelstikatalog er nu udarbejdet, indeholdende forslag til en prioritering af kommende cykelstimidler.  


Forslaget indeholder ønsker til etablering af forbedrede cykelfaciliteter på 31 lokaliteter. Disse lokaliteter er opdelt i 3 prioriteter:

  • Prioritet 1: Disse stier er dem, der bør etableres først. For lokaliteter med prioritet 1 gælder det, at de er beskrevet med en overslagspris. Derudover er det beskrevet, hvilke formål stien primært dækker inden for kategorierne: Skole, Pendling, Trafiksikkerhed, Sammenhængende cykelstinet, Fritid og Tryghed
  • Prioritet 2: Disse stier bør udføres, når stierne med prioritet 1 er udført. Stierne kan dog med fordel opprioriteres, såfremt nærliggende anlægsarbejder eller lignende gør dette økonomisk fordelagtigt.
  • Prioritet 3: Disse stier bør indgå i den langsigtede planlægning og etableres, når stier med prioritet 1 og 2 er anlagt.

Økonomiske konsekvenser

Der er ingen økonomisk konsekvens ved vedtagelsen af cykelstikataloget. Skal projekterne med prioritet 1 udføres, vil det kræve, at der over en årrække afsættes knap 49 mio. kr., til etablering af cykelstierne. Evt. puljemidler vil kunne bidrage til, at det samlede beløb bliver lavere.


Vurdering

Teknik & Miljøs vurderer, at cykelstikataloget vil bidrage til en fordelagtig prioritering af ønsker til kommende cykelstiprojekter. Tanken er, at prioriteringen af prioritet 1 projekter skal foregå løbende, og at cykelstikataloget revideres én gang årligt.


Etablering af projekterne vil bidrage til mere trygge og sikre forhold for cyklisterne, ligesom de vil bidrage til et bedre sammenhængende cykelstinet samt forbedrede forhold for cykelpendlere.  

Indstillinger

Teknik & Miljø indstiller,


  1. At Cykelstikataloget tiltrædes
  2. At Teknik & Miljø bemyndiges til at søge eventuelle puljemidler til projekter med prioritet 1 

Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt, idet By- og Teknikudvalget ønsker en drøftelse hvert år i januar af prioriteringen af de mulige cykelstiprojekter samt af mulighederne for at ansøge om puljemidler til projekterne.


Punkt 89 Gennemførelse af interview med udvalget

Sagsbeskrivelse

§ 17, stk. 4 udvalget til udvikling af den politiske struktur er i gang med en evaluering af den politiske struktur. I den anledning har udvalget besluttet at der også gennemføres interviews i de stående udvalg om deres tilfredshed med udvalgenes opgaveportefølje, udvalgenes udfordringer, samarbejde med øvrige udvalg, snitflader til andre områder mv.


Udvalget vil blive interviewet samlet på mødet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen


Vurdering

Ingen


Indstillinger

Byråds- og Ledelsessekretariatet indstiller at interviewet gennemføres.


Beslutning i By- og Teknikudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Beslutning i Børne- og Uddannelsesudvalget den 02-06-2015

Interview gennemført.


Beslutning i Miljø- og Energiudvalget den 02-06-2015

Indstillingen blev tiltrådt.


Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 03-06-2015

Interview gennemført.


Beslutning i Erhvervskontaktudvalget den 08-06-2015

Udgår.


Beslutning i Social- og Omsorgsudvalget den 10-06-2015

Interview gennemført.

Beslutning i Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget den 09-06-2015

Interview gennemført.

Beslutning i Økonomiudvalget den 16-06-2015

Interview gennemført.


Punkt 90 Orientering (Lukket)