By- og Planudvalget - 24-02-2016

Referat
Dato:
Onsdag, 24 februar, 2016 - 16:30

Punkt 23 Godkendelse af dagsorden

Indstillinger

Fagafdelingen indstiller


Beslutning i By- og Planudvalget den 24-02-2016

Godkendt.


Punkt 24 Gang i byen - udvikling af Gothersgade

Sagsbeskrivelse

By- og Teknikudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget havde den 29. oktober 2015 et fælles temamøde om indholdet af fase 2 ”Gang i byen” og om processen for arbejdet med disponering af de 5 millioner, der er afsat til formålet i Byrådets budget for 2016.


På det ordinære udvalgsmøde i By- og Teknikudvalget den 17. november 2015 blev der frigivet 500.000 kr. til opstart af fase 2 af ”Gang i byen. Opstartsfasen består af nærmere undersøgelser af løsningsmuligheder for at forbedre fodgængerforbindelser i Gothersgade ved krydsning af Sjællandsgade og Oldenborggade, samt igangsætte projektering af anlægsprojekt på den del af Gothersgade, der ligger syd for Oldenborggade i forhold til færdiggørelse af gaden op mod klimasikringsanlægget ved Gl. Havn.


Den 24. november havde de to udvalg et fælles temamøde med interessenter fra Gothersgade området i Det Bruunske Pakhus, hvor udvikling af området blev diskuteret.


På baggrund af alle bidragene fra de politiske møder og møder med interessenterne, er der arbejdet videre med en plan for fase 2 af ”Gang i byen” med fokus på udvikling af Gothersgade syd for Sjællandsgade.

 

I arbejdet med planen har der været dialog med gadelauget i Gothersgade (interessenter, der meldte sig til at arbejde med planen ved mødet den 24. november 2015) Seniorrådet og Handikaprådet, Shopping, Business Fredericia og FredericiaC om planen. Bemærkningerne vil blive præsenteret på mødet.


Planen

Planen disponerer det beløb, der er afsat i budgettet for udvikling i 2016 og giver også et bud på, hvordan området kan udvikles i fremtiden.


Fokus i planen er at skabe et samlet løft af Gothersgade og sammenbinding af bymidte og havneområdet, ved dels styrke fodgængerflowet mellem gågaderne og Gl. Havn, og dels at understøtte de udadvendte aktiviteter og erhverv, der er i området i forvejen. Det gøres ved at skabe bedre muligheder for flere aktiviteter og erhvervstyper, der skaber oplevelser og byliv i området, og generelt højne kvaliteten af byrum og inventar.


Med flytningen af Det Bruunske Pakhus ned i Tøjhuset bliver der betydelig mere aktivitet i området, og planen arbejder også med at udnytte det potentiale for mere byliv mest muligt.


For Gl. Havn udarbejdes der efterfølgende en plan for brug af havnebassinet og området (klimasikringsanlægget) lige rundt om til aktiviteter og udendørsservering.


Planens elementer er i hovedtræk:


Gothersgade

  • Kørsel i gaden uændret ned til Oldenborggade. Gothersgade syd for Oldenborggade ændrer status til gågade.
  • Bedre fodgængerkrydsninger af Sjællandsgade, Fynsgade og Oldenborggade.
  • Anlægsprojekt med ny belægning på Gothersgade syd for Oldenborggade – færdiggørelse af gade profilet op mod klimasikringen ved Gl. Havn.
  • Fleksible byrumsmøbler, der kan omdanne parkeringspladser til brug for udendørsservering ud for caféer.
  • Opholdsmiljøer i Gothersgade ved eksisterende træer.
  • Aktiviteter, der i samarbejde med områdets brugere, kan medvirke til at løfte kvaliteten i byrummene omkring Tøjhuset og i gaden generelt.

Området ved Tøjhuset

  • Belægning i gårdrum foran Tøjhuset forbedres så adgangen til Tøjhuset bliver bedre, og der etableres mulighed for ophold og udendørs servering.
  • Fleksibel scene til udendørs musik, der kan flyttes og bruges andre steder i området (f.eks. J.B. Nielsens Plads) og i byen.
  • Bedre belysning langs sti fra Gothersgade til Norgesgade, så Tøjhusets gæster får bedre adgang til p-pladser, og der generelt bliver en bedre genvej til parkeringspladsen fra Gothersgade
  • Der er behov for renovering af muren ud mod Gothersgade. Dette er et projekt for sig, hvorfor der anbefales at der på senere tidspunkt tages stillingen til denne problematik.

J.B. Nielsens Plads

  • Grønt bånd langs tidligere jernbanespor, der opdeler pladsen, giver nogle opholdssteder skærmet for blæst på pladsen og leder gående ned til fodgængerkrydsningen ved Prinsessegade/Gl. Havn.
  • Fleksibilitet – pladsen skal både kunne bruges til ophold og større arrangementer. Efterhånden som Gl. Havn og FredericiaC udvikles er der potentiale til at bruge pladsen mere intensivt til nye fynktioner.

Nye elementer udføres i et højt kvalitetsniveau. Parklets og opholdsområderne ved træerne udføres i materialer og en form, som er genkendelig i gågaderne og klimasikringen ved Gl. Havn og det nye anlæg på Gothersgade syd for Oldenborggade, så der skabes sammenhæng langs Gothersgade.


Samtidig vil den eksisterende gadebelægning fra Sjællandsgade til Oldenborggade blive udbedret, hvor der er behov for det. Der bliver suppleret med nye skraldespande, svarende til dem der er brugt i bymidten i forvejen.


Der arbejdes med et samlet løft af gaden skal ske i samarbejde med ejerne af ejendommene i området om udvikling af en forretningsplan for gadens fremtid, hvor der arbejdes med tiltrækning af netbutikker til at etablere en fysisk butik eller et showroom.

 

Planen bliver præsenteret for udvalgene på mødet.

Økonomiske konsekvenser

Der er afsat i alt afsat 5 millioner kroner i Byrådets budget for 2016 til udvikling af Gothersgade. Heraf er der frigivet 0,5 millioner kroner på mødet den 17. november 2015 til undersøgelser og projektering.


Med henblik på at realisere planen foreslås frigivet 4,5 millioner kr. samt at der afsættes de nødvendige midler 2017 til afledt drift.


 

 

 

Tekst
(beløb i mio. kr.)

TB 2016

TB 2017

TB 2018

TB 2019

TB 2020

Anlægs-
bevilling

Fri-
givelse

 Pulje til Gang i byen, By- og Teknikudvalget (xa-50209)

 

 

 

 

 

4,500 

4,500

Veje & Parker

0,085

0,085

0,085

0,085

Julebelysning (xg-50073-2)

0,035

0,035

0,035

0,035

I alt (- = kasseindlæg/
+ = kasseudlæg)

0,000

0,120

0,120

0,120

0,120

 

 

Vurdering

Af Byrådets budget 2016 fremgår det, at man ønsker der skabes liv i Gothersgade fra Ryes Plads ned til det nye Sønder Voldgade Kvarter og Gl. Havn. Gaden skal løftes så specialbutikker og caféer etablerer sig og der kommer mere liv i gaden.


Et fokusområde i Gothersgade er også Tøjhuset, hvor det Bruunske Pakhus flytter ind, samt området omkring, og hvordan det kan fungere i sammenhæng med Gothersgade.


Overgangene ved Sjællandsgade og Oldenborggade og afslutningen ved Gl. Havn er særligt vigtige i forhold til at skabe sammenhæng fra bymidten til vandet og FredericiaC.


Kultur- og Fritid og Strategisk Planlægning vurderer, at kommunen med planen skaber fleksible muligheder, for at forskellige aktører bedre kan bruge byrummene i området (Gl. Havn, Gothersgade, J.B. Nielsens Plads) til deres aktiviteter. Det kan både være til glæde for deres egen virksomhed/funktion og for deres kunder/brugere. Samtidig bliver der bedre mulighed for at bruge byrummene til ophold i stedet for blot at passere forbi/igennem.


Med de tekniske løsninger ved krydsningerne af Gothersgade (Sjællandsgade, Fynsgade, Oldenborggade) bliver det nemmere at være fodgænger på strækningen mellem havnen og gågaderne via Gothersgade og omvendt, så der skabes et bedre fodgængerflow.


Tøjhuset bliver et centralt tyngdepunkt i området med sin nye funktion som spillested, og denne funktion understøttes med planens elementer for udvikling af gårdrummet foran Tøjhuset, så det både kan bruges til udendørs musik og servering for Tøjhuset men også til et nærrekreativt område for kvarteret.


Sammenlagt vurderes det, at planen kan realisere målsætningen i Byrådets budget og i stor træk imødekommer de ønsker der er fremkommet på mødet med områdets brugere den 24. november 2015.

Indstillinger

Kultur- og Fritid og Strategisk Planlægning indstiller,

  1. at planen vedtages med de på mødet faldne bemærkninger
  1. at budget og bevilling tilrettes med de i afsnittet økonomiske konsekvenser anviste ændringer
  1. at der holdes et møde den 16. marts 2016 med områdets interes-senter om planens indhold, med henblik på at samarbejde om om-rådets fortsatte udvikling fremtiden.

Beslutning i Kultur- og Idrætsudvalget den 24-02-2016

  1. Planen blev vedtaget med en række bemærkninger
  2. Godkendt
  3. Godkendt

Beslutning i By- og Planudvalget den 24-02-2016

  1. Planen blev vedtaget med en række bemærkninger
  2. Godkendt
  3. Godkendt