Sundhedsudvalget - 30-05-2016

Referat
Dato:
Mandag, 30 maj, 2016 - 09:00
Hent som fil:
Referat publiceret:
Onsdag, 20 marts, 2019 - 06:00

Punkt 15 Godkendelse af dagsorden

Indstillinger

Fagafdelingen indstiller


Beslutning i Sundhedsudvalget den 30-05-2016

Godkendt.

Punkt 16 Udkast til sundhedsstrategi 2016-18

Sagsbeskrivelse

Fredericia Kommunes sundhedspolitik ”Sundhed med alle” blev godkendt i maj 2015. Derefter påbegyndte arbejdet med sundhedsstrategi 2016-2018. Sundhedsstrategien skal være retnings- og handlingsgivende for kommunens arbejde med sundhed og forebyggelse på tværs af alle fagaf-delinger.


Der er politiske vedtaget 4 temaer: Sundhed til udsatte og sårbare borgere, Stærke børn i stærke familier, Sundhed og beskæftigelse samt Det nære sundhedsvæsen, der skal danne rammen om sundhedsstrategiens indsatsområder. Udkastet til strategien er blevet til på baggrund af input fra det politiske udvalg, fagchefer, medarbejdere samt repræsentanter for patientforeninger og borgere generelt.


Indsatserne er udvalgt og grupperet ud fra hvorvidt de bidrager til et af de 4 temaer. Nedenfor er nogle af de mulige indsatser fremhævet for hvert tema.


Sundhed til udsatte og sårbare borgere

Der arbejdes med opsøgende sundhedsindsatser for at reducere ulighed i sundhed. Derfor kunne indsatserne blandt andet være:

  • At etablere et opsøgende sundhedsteam
  • At udvikle og tilbyde sundhedssamtaler til udsatte og sårbare målgrupper
  • At have et øget fokus på tandsundhed (hos både socialt udsatte og ældre)

Stærke børn i stærke familier

Stærke børn i stærke familier er et tværgående projekt, hvor der er fokus på tidlig og systematisk opsporing med fokus på hele familien. Projektet afspejler sig også i sundhedsstrategien. Derfor kunne indsatserne blandt andet være:

  • At sikre systematisk screening for trivsel – en tidlig indsats
  • At have tilbud til kommende forældre

Sundhed og beskæftigelse

Der tilbydes tidlig støtte og rehabilitering ved sygemelding eller midlertidige perioder uden for arbejdsmarkedet. Derfor kunne indsatserne blandt andet være:

  • At oprette et tidligt rehabiliterende team på arbejdsmarkedsområdet
  • At bruge naturen og grønne områder til forebyggelsestiltag på arbejdsmarkedsområdet

Det nære sundhedsvæsen

Der arbejdes med udvikling af det nære sundhedsvæsen. Derfor kunne indsatserne blandt andet være:

  • At skabe nye sundhedsløsninger sammen med borgeren
  • At finde holdbare løsninger til håndtering af de nye kommunale opgaver i det nære sundhedsvæsen

Kommunens sundhedsindsats er kendetegnet ved at gå på tværs af organisationen. For at sikre de bedste forudsætninger for dette samarbejde er der ligeledes opstillet en række indsatser, der alle har til formål at udvikle det tværgående samarbejde om sundhed. Det omfatter blandt andet etablering af en strategisk administrativ sundhedsgruppe, hvor udvikling og implementering af sundhedsindsatser forankres.


Alle indsatserne er uddybet nærmere i bilaget: Udkast til Sundhedsstrategi 2016-2018.


Den videre proces

På baggrund af denne indledningsvise politiske drøftelse af strategien arbejdes der videre med at konkretisere effektmål for de enkelte temaer og handlinger. Ambitionen er, at forelægge Sundhedsudvalget det endelige udkast til en sundhedsstrategi på udvalgets møde den 19. september 2016.

Økonomiske konsekvenser

Indsatserne i strategien gennemføres indenfor nuværende rammer. I det omfang konkrete indsatser kræver yderligere investeringer vil disse blive fremlagt særskilt til politisk behandling.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Voksenservice indstiller,

  1. at udvalget drøfter udkastet til sundhedsstrategi 2016-2018
  2. at udvalget drøfter og kommer med input til indsatserne
  3. at udvalget tager stilling til en eventuel høring i relevante fagudvalg og blandt interessenter forud for Sundhedsudvalgets møde den 19. september 2016.

Beslutning i Sundhedsudvalget den 30-05-2016

Godkendt som indstillet. Udvalget sender Sundhedsstrategien i høring i relevante fagudvalg.

Punkt 17 Orientering om det nære sundhedsvæsen

Sagsbeskrivelse

Udviklingen af sundhedsområdet har medført, at kommunerne sammen med de praktiserende læger i dag varetager en række nye opgaver og funktioner og at opgavelisten forventes at stige de næste mange år. Mange behandlinger kan varetages ambulant eller hjemme hos borgeren, og indlæggelsestiden på sygehuset er reduceret. Det betyder, at kommunerne og de praktiserende læger spiller en stadigt større og mere central rolle for udviklingen af det nære sundhedsvæsen og som hovedaktører på området.


Man bør i den enkelte kommune derfor overveje, hvordan man politisk vil håndtere de udfordringer og muligheder, som udviklingen giver anledning til.


Det nære sundhedsvæsen er meget i fokus nationalt, og regeringen, Danske Regioner og KL har netop indgået en politisk aftale om 8 nationale mål for sundhedsvæsenet. De nationale mål skal sikre, at alle sundhedsvæsenets aktører (sygehusene, kommunerne og almen praksis) arbejder i en tydelig og fælles retning mod højere kvalitet. Målene skal samtidig gøre det lettere at overskue, hvor der er behov for forbedringer i sundhedsvæsnet. De otte nationale mål er:


·  Bedre sammenhængende patientforløb

·  Styrket indsats for kronikere og ældre patienter

·  Forbedret overlevelse og patientsikkerhed

·  Behandling af høj kvalitet

·  Hurtig udredning og behandling

·  Øget patientinddragelse

·  Flere sunde leveår

·  Mere effektivt sundhedsvæsen


Fredericia Kommune står, grundet udviklingen i sundhedsvæsnet, med nye opgaver og et ansvar for at være med til at løfte de nationale mål. De nationale mål og udviklingen passer godt sammen med Byrådets vision for 2020, som siger at Fredericia Kommune skal sikre tryghed og et tilbud tæt på borgerne, når sygehuset lukker i 2016, samt fastholde og udbygge vores position med rehabilitering af ældre borgere og borgere med særlige fysiske og psykiske behov. Hvis Fredericia Kommune skal arbejde hen mod denne vision, og håndtere de nye opgaver vi står med, så skal der arbejdes professionelt, sammenhængende og tværgående med det nære sundhedsvæsen.  Der vil på udvalgsmødet være et mundtligt oplæg om det nære sundhedsvæsen.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Voksenservice indstiller,


·  at Sundhedsudvalget drøfter betydningen af udviklingen af det nære sundhedsvæsen for Fredericia Kommune.

Beslutning i Sundhedsudvalget den 30-05-2016

Drøftet.

Punkt 18 Orientering om status på sygehus

Sagsbeskrivelse

Der gives en mundtlig orientering om status på sygehuset på mødet.

Økonomiske konsekvenser

Ingen.

Vurdering

Ingen.

Indstillinger

Voksenservice indstiller, at udvalget tager orienteringen om status på sygehuset til efterretning.

Bilag

Ingen.

Beslutning i Sundhedsudvalget den 30-05-2016

Taget til efterretning.

Punkt 19 Orientering (Lukket)