Går du med planer om at bygge en garage til din bil eller et skur til dit brænde?
Det kan være rigtig svært at komme i gang med et byggeri, og et sekundært byggeri er ikke nødvendigvis nemmere at gå til. Nogle sekundære bygninger kan opføres uden byggetilladelse og andre skal du have tilladelse til.
Først og fremmest skal du undersøge om der er en gældende lokalplan eller byplanvedtægt for din ejendom, som beskriver evt. krav til sekundært byggeri.
Nedenstående link kan hjælpe dig i din proces frem til en ansøgning
Har du behov for et møde med os til at afklare, om du skal søge tilladelse, hvordan du skal søge eller hvilke regler, der skal overholdes, er du velkommen til at ringe til os og booke en aftale under selvbetjening – Forespørgsel vedr. byggetilladelse.
Ellers er du meget velkommen til at ringe til os og få en snak med en sagsbehandler.
Hvad er sekundært byggeri?:
Sekundært byggeri må ikke anvendes til beboelse, og må heller ikke bruges til længerevarende ophold.
Sekundært byggeri kunne f.eks. være:
Garage
Carport
Skur
Brændehus
Overdækning
Listen er ikke udtømmende, så hvis du er i tvivl, er du velkommen til at kontakte os og få en snak med en sagsbehandler.
Hvad er ikke sekundært byggeri?:
Byggeri, der skal anvendes til beboelse eller bruges til længerevarende ophold, kan ikke betegnes som sekundært byggeri. Det kunne være eksempler, som:
Anneks / Udestue
Shelter
Orangeri
Sauna
Listen er ikke udtømmende, så hvis du er i tvivl, er du velkommen til at kontakte os og få en snak med en sagsbehandler.
Byggeretten i BR-18 § 168 – 186, er en ret til at opføre byggeri på visse betingelser. Byggeretten stiller krav til de bebyggelsesregulerende forhold, nemlig bebyggelsesprocent, etageantal og højdeforhold og grundstørrelse.
Derudover har byggeretten særlige krav til bl.a. højde- og afstandskrav for:
- Fritliggende enfamiliehuse, tofamiliehuse og dobbelthuse (§ 177)
- Sommerhuse i sommerhusområder (§178)
- Garager, carporte og lignende mindre bygninger (§180 - 183)
Hvis byggeretten overholdes, kan kommunen under normale omstændigheder ikke nægte at godkende et byggeri. Selvom et byggeri er omfattet af byggeretten, skal der indhentes byggetilladelse hos kommunen på forhånd, og du skal i ansøgningen angive, om byggeriet overholder byggeretten.
Hvis der i en lokalplan eller byplanvedtægt er fastsat andre bestemmelser end byggerettens, er det lokalplanens/byplanvedtægtens bestemmelser, der gælder for det konkrete emne.
Hvad gør jeg, hvis mit byggeri ikke overholder byggeretten?:
Hvis dit byggeri ikke kan overholde byggeretten, skal du sammen med ansøgning om byggetilladelse ansøge kommunen om at overskride byggeretten. Ansøgningen skal indeholde en begrundelse for, hvorfor du ikke kan overholde byggeretten. Hvis et byggeri ikke kan overholde byggeretten, foretager Fredericia Kommune en helhedsvurdering (§187 - 195) af byggeriets samlede omfang og indvirkning på omgivelserne. På baggrund af helhedsvurderingen beslutter kommunen, om der skal gives tilladelse eller afslag til byggeriet. Hvis kommunen vurderer at der kan gives tilladelse, vil der blive foretaget en partshøring af naboerne.
Hvis du ønsker at nedrive eksisterende bygninger for at bygge nyt, skal du være opmærksom på at det kræver en nedrivningstilladelse. Du må først påbegynde nedrivningen, når du har modtaget en nedrivningstilladelse.
Undersøg gerne inden du sender en ansøgning om dit byggeri er bevaringsværdig, da der kan være særlige forhold som er gældende.