Familierådgivningen tager sig af børn og unge med særlige behov.
Vi er myndighed og har ansvaret for kommunens indsats over for børn og unge op til 7. klasse, der har behov for særlig støtte.
Når Modtagelsen eller Familie- og Børnesundhedsteam har vurderet, at et barn har behov for særlig støtte, laver familierådgiveren i samarbejde med familien og barnet en såkaldt børnefaglig undersøgelse.
Vi ser på barnets udvikling og adfærd, familieforhold, skoleforhold, sundhed, fritidsforhold, venskaber, og hvad vi sammen vurderer kan være relevant. Ud fra den børnefaglige undersøgelse beslutter vi, hvilken støtte vi kan tilbyde barnet og familien.
Støtten kan være:
- støtte i hjemmet,
- familiebehandling,
- behandlingsforløb til barnet/den unge eller
- tilbud om døgnophold udenfor hjemmet med eller uden samtykke.
Støtten afhænger meget af den enkelte situation og de udfordringer, som barnet og familien har.
Detaljeret undersøgelse af barnets vilkår
Undersøgelsen foregår så vidt det er muligt i dialog med forældrene. Den skal vise, hvilke ressourcer og eventuelle problemer barnet og familien er udfordret af. Efter aftale med forældrene, vil vi også inddrage andre personer omkring barnet. Det kan være en lærer, en pædagog eller, det kan være venner eller familie.
Den børnefaglige undersøgelse skal senest være afsluttet fire måneder efter, at vi har modtaget en henvendelse om, at nogen er bekymret for et barn. I særlige tilfælde kan vi sætte støtteforanstaltninger i gang, inden den børnefaglige undersøgelse er færdig.
Hvis der er alvorlig bekymring for barnets sociale eller sundhedsmæssige forhold, kan vi i særlige tilfælde sætte en børnefaglig undersøgelse i gang uden forældrenes accept.
Hvis undersøgelsen viser, at barnet ikke har behov for særlig støtte, lukker vi sagen.
Handleplan for støtte til barnet
Hvis den børnefaglige undersøgelse viser, at der er behov for særlig støtte, laver vi en handleplan. Handleplanen beskriver formålet med støtten, konkrete mål for støtten, og hvordan familien, institutioner og vi kan gøre for, at barnet udvikler sig og trives.
Udgangspunktet i Familierådgivningens arbejde er at tilbyde støtte, som kan være med til at udvikle barnet og forældrene, så barnet kan blive i eget hjem og lokalområde. Derfor er det vigtigt at involvere og arbejde tæt sammen med daginstitutioner, skoler og barnets øvrige netværk. Det sker blandt andet i form af netværksmøder, hvor vi koordinerer den samlede indsats.
Efter støtten er sat i gang, vil vi løbende tilpasse den til barnets aktuelle behov. Det sker som udgangspunkt i dialog med forældrene. Vi vurderer senest støtten tre måneder efter, at den er sat i gang og derefter hver sjette måned.