Kontanthjælp - er du under 30 år og har du en uddannelse?

Artikel
Overskrift

Er du under 30 år med en uddannelse, og kan du ikke forsørge dig selv, kan du få kontanthjælp

  • Indhold

    For at få kontanthjælp på ungesats skal du opfylde alle betingelserne:

    • du er under 30 år
    • du har en erhvervskompetencegivende uddannelse
    • du har været ude for en social begivenhed, fx sygdom, arbejdsløshed eller ophør af samliv
    • den sociale begivenhed har medført, at du ikke kan skaffe det nødvendige til dig eller din familie, og at du ikke forsørges af andre
    • dit behov for forsørgelse kan ikke dækkes af andre ydelser, fx arbejdsløshedsdagpenge, pension mv.
    Din første samtale med kommunen

    Senest en uge efter, at du første gang har henvendt dig til kommunen om hjælp, bliver du indkaldt til den første samtale, hvor jobcentret vurderer, om du er jobparat eller aktivitetsparat.

    Hvis jobcentret vurderer, at du er i stand til at komme i arbejde inden for en kortere periode, er du jobparat og skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Hvis jobcentret vurderer, at du ikke kan komme i arbejde inden for en kortere periode, er du aktivitetsparat.

  • Indhold

    Personer under 30 år med en erhvervskompetencegivende uddannelse modtager kontanthjælp på ungesats.

    Størrelsen af kontanthjælpen afhænger bl.a. af, om du er fyldt 25 år, og om du har forsørgelsespligt over for børn.

    Kontanthjælpen afhænger også af, om du har formue eller indtægter. Hvis du er gift, påvirker din ægtefælles formue og indtægt, hvor meget du kan modtage i kontanthjælp.

    Kommunen kan ikke yde hjælp, hvis du eller din eventuelle ægtefælle har formue, som kan dække jeres økonomiske behov. Formue er fx penge og værdier, som let kan omsættes til penge. Kommunen ser dog bort fra beløb på op til 10.000 kr., for ægtefæller tilsammen op til 20.000 kr. Kommunen ser også bort fra den del af en formue, der er nødvendig for at kunne bevare eller opnå en nødvendig boligstandard, eller som bør bevares af hensyn til dine egne eller din eventuelle families erhvervs- eller uddannelsesmuligheder. Kommunen ser desuden bort fra en række nærmere bestemte former for formue.

    Hvis du ? eller din eventuelle ægtefælle ? har indtægter, bliver de trukket fra i kontanthjælpen. Indtægter fratrækkes som hovedregel krone for krone. Dog ses der ved beregningen af kontanthjælp bort fra 30,37 kr. (2024) pr. udført arbejdstime, hvis du eller din eventuelle ægtefælle har arbejdsindtægter eller indtægter som led i tilbud efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, tilbud efter kapitel 5 i lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v., tilbud i medfør af selvforsørgelses- og hjemrejseprogrammet eller introduktionsprogrammet efter integrationsloven eller andre beskæftigelsesfremmende foranstaltninger. Det beløb, der samlet kan ses bort fra, kan ikke beregnes på grundlag af mere end 160 timer pr. måned pr. person.

    Kommunen ser ved udmåling af hjælpen også bort fra en række andre nærmere bestemte indtægter. Det gælder bl.a. invaliditetsbeløb, invaliditetsydelse mv.

    Aktivitetstillæg

    Hvis kommunen vurderer, at du er aktivitetsparat, kan du få et tillæg ud over kontanthjælpen i de uger, hvor du enten deltager i et aktivt tilbud eller har tilkendegivet ønske om et tilbud. Tillægget kaldes et aktivitetstillæg. Hvis du på grund af din situation ikke kan deltage i tilbud ? fx ved alvorlig sygdom ? kan du få aktivitetstillæg alligevel.

    Du kan som udgangspunkt få aktivitetstillægget, når du har fået kontanthjælp i 3 måneder.

    Kontanthjælp pr. måned i kr. før skat, hvis du er jobparat
    Kontanthjælp pr. måned i kr. før skat, hvis du er jobparat

    Persontype

     2024
    Under 25 år, hjemmeboende

    3.715
     3.834
    Under 25 år, udeboende  7.945
    25-29 år, hjemmeboende  3.834
    25-29 år, udeboende  7.945
    Forsørgere under 30 år med eget barn i hjemmet ? uden ret til børnetilskud  10.955
    Enlige forsørgere under 30 år
     15.658
    Kvinder under 30 år, der er gravide og har passeret 12. svangerskabsuge  12.326
    Unge under 30 år, der har en psykisk lidelse og er forsørgere  16.382
    Unge under 30 år, der har en psykisk lidelse og er udeboende  12.326
    Kontanthjælp pr. måned i kr. før skat, hvis du er aktivitetsparat
    Kontanthjælp pr. måned i kr. før skat, hvis du er aktivitetsparat

    Persontype

    2024 
    Under 25 år, hjemmeboende  3.834 og ingen aktivitetstillæg
    Under 25 år, udeboende  7.945 og ingen aktivitetstillæg
    25-29 år, hjemmeboende  3.834 ekskl. aktivitetstillæg
    25-29 år, hjemmeboende  12.328 inkl. aktivitetstillæg
    25-29 år, udeboende  7.945 ekskl. aktivitetstillæg
    25-29 år, udeboende  12.327 inkl. aktivitetstillæg
    Forsørgere under 30 år med eget barn i hjemmet ? uden ret til børnetilskud  10.955 ekskl. aktivitetstillæg
    Forsørgere under 30 år med eget barn i hjemmet ? uden ret til børnetilskud  16.383 inkl. aktivitetstillæg
    Enlige forsørgere under 30 år  15.658 ekskl. aktivitetstillæg
    Enlige forsørgere under 30 år  16.380 inkl. aktivitetstillæg
    Kvinder under 30 år, der er gravide og har passeret 12. svangerskabsuge  12.326 og ingen aktivitetstillæg
    Unge under 30 år, der har en psykisk lidelse og er forsørgere  16.382 og ingen aktivitetstillæg
    Unge under 30 år, der har en psykisk lidelse og er udeboende  12.326 og ingen aktivitetstillæg
  • Indhold

    Du bliver betragtet som jobparat, når du opfylder betingelserne:

    • du er under 30 år
    • du har en erhvervskompetencegivende uddannelse
    • kommunen vurderer, at du er i stand til at påtage dig et ordinært arbejde, som gør dig i stand til at forsørge dig selv inden for 3 måneder.

    Hvis kommunen vurderer, at du er jobparat, skal du stå til rådighed for arbejde mv. og aktivt søge job.

    Du skal søge job intensivt

    Som jobparat skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og du skal være aktivt jobsøgende. Du skal søge seriøst, realistisk og bredt. Du skal kunne dokumentere din jobsøgning, og du skal løbende registrere alle jobsøgningsaktiviteter i en joblog på Jobnet.

    Jobcentret kan stille yderligere krav til din jobsøgning og gennem klare aftaler sikre, at du reelt står til rådighed.

    Senest en uge efter din første henvendelse til kommunen om hjælp indkalder kommunen ? jobcentret ? dig til den første samtale.

    Herefter skal du til 2 yderligere samtaler. Formålet med samtalerne er at hjælpe dig med jobsøgning og med at komme i job.

    Kommunen kan iværksætte en nytteindsats, hvis den vurderer, det er relevant. Du kan også få andre beskæftigelsesrettede tilbud som fx ansættelse med løntilskud eller virksomhedspraktik, hvis kommunen vurderer, at det er relevant for dig.

    Opfølgning på din jobsøgning

    Jobcentret vil med udgangspunkt i din joblog på Jobnet løbende følge op på, om du søger job tilstrækkeligt seriøst, realistisk og bredt. Er det ikke tilfældet, vil jobcentret stille yderligere krav til din jobsøgning og gennem klare aftaler sikre, at du reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet.

    Du skal til samtale med jobcentret mindst 4 gange inden for 12 måneder.

    Sanktion ? hvis du ikke deltager

    Du skal leve op til de krav, som kommunen stiller til dig, mens du modtager kontanthjælp. Hvis du uden rimelig grund ikke gør det, skal kommunen give dig en sanktion. Et eksempel på en sanktion kan være, at kommunen nedsætter din kontanthjælp med 3 gange sanktionssatsen.

    Hvis du får en sanktion og derefter på ny uden rimelig grund ikke lever op til de krav, som kommunen stiller, fx ved at udvise manglende vilje til at deltage i et tilbud, kan du få en skærpet rådighedssanktion. Hvis du får en skærpet rådighedssanktion, skal kommunen altid samtidigt give dig et åbent tilbud om fx daglige samtaler eller pligt til dagligt at møde op i jobcentret.

    En skærpet rådighedssanktion indebærer, at du mister retten til kontanthjælp i en periode på op til 3 måneder. I stedet vil du modtage et tilbud og/eller samtaler, og du får udbetalt kontanthjælp for de dage, du møder frem. 

    Beskæftigelsesrettet indsats, når du får kontanthjælp

    Hvis du ikke kommer i job, vil du senest efter 6 måneder blive mødt med krav om deltagelse i en beskæftigelsesrettet indsats. Mens du deltager i indsatsen, har du pligt til fortsat at søge arbejde og tage imod arbejde, som jobcenteret formidler til dig.

    Det kan fx være beskæftigelsesrettede tilbud, hvor du skal arbejde for din kontanthjælp i en nytteindsats. Nytteindsats kan bestå i samfundsnyttige opgaver hos offentlige arbejdsgivere. Det kan fx være at tage plejehjemsbeboerne med på en ekstra tur, at lave supplerende kundeservice på et hospital ved fx at hjælpe pårørende med at finde rundt eller at gå til hånde og hjælpe en pedel med småopgaver på en uddannelsesinstitution. Kommunen kan iværksætte en nytteindsats, hvis den vurderer, at det er relevant.

    Du kan også få andre tilbud, fx ansættelse med løntilskud, virksomhedspraktik eller vejledning og opkvalificering, hvis kommunen vurderer, at det er relevant for dig.

    Kommunen kan altid kræve, at du arbejder for din kontanthjælp, bl.a. hvis der opstår tvivl om din rådighed.

    Formidling af job og aftaler om jobsøgning

    Når det er relevant, skal dit jobcenter formidle konkrete og ordinære job til dig, hvis du selv har svært ved at finde et arbejde. Jobcentret kan også indgå aftaler med dig om jobsøgningen og pålægge dig at søge job.

  • Indhold

    Du bliver betragtet som aktivitetsparat, når du opfylder betingelserne:

    • du er under 30 år
    • du har en erhvervskompetencegivende uddannelse
    • kommunen vurderer, du ikke kan påtage dig et ordinært arbejde, som gør dig i stand til at forsørge dig selv inden for 3 måneder, fx fordi du har sammensatte eller komplekse problemer af fx faglig, social eller helbredsmæssig karakter.
    Du har ret til en koordinerende sagsbehandler

    Hvis du er under 30 år med en erhvervskompetencegivende uddannelse, og jobcentret vurderer, at du er aktivitetsparat, har du ret til straks at få en koordinerende sagsbehandler. Den koordinerende sagsbehandler skal sikre, at du får en indsats, der er tværfaglig og koordineret på tværs af de kommunale forvaltninger og andre myndigheder.

    Tidlig og helhedsorienteret indsats, hvis du har komplekse problemer

    Hvis du er aktivitetsparat, vil kommunen hurtigst muligt og senest efter 6 måneder sørge for, at du får en helhedsorienteret indsats. Indsatsen skal afspejle dine individuelle behov og sikre, at du får en jobrettet indsats og hjælp.

    Indsats rettet mod arbejde

    Kommunens indsats er rettet mod at bringe dig tættere på et arbejde og vil så vidt muligt foregå på en almindelig arbejdsplads. Indsatsen skal samtidig tage hånd om dine forskellige udfordringer fx sociale eller sundhedsmæssige problemer.

    Hvis du undervejs får brug for støtte til at sikre, at du kan gennemføre de aktiviteter, der er aftalt, kan kommunen bevilge dig en mentor.

    Tæt opfølgning på din indsats

    Hvis du er vurderet aktivitetsparat, skal jobcentret løbende følge tæt op på den indsats og hjælp, du får. Opfølgningen har fokus på, om du udvikler dig hen imod et job. Opfølgningen skal sikre, at indsatsen løbende bliver tilpasset dine fremskridt. Jobcentret afholder samtaler med dig mindst 4 gange inden for 12 måneder.

    Du kan få en mentor

    Hvis det på grund af personlige forhold i en periode
    ikke er muligt for dig at deltage i tilbud mv., har kommunen mulighed for at
    give mentorstøtte i den periode. Mentoren skal hjælpe dig med at få
    stabiliseret dit liv så meget, at du med tiden kan deltage i aktive tilbud.

    Tilbud om mentorstøtte skal gives for en periode på højest 6 måneder. Hvis du efter 6 måneder fortsat ikke kan deltage i aktive
    tilbud, har kommunen mulighed for at give dig et nyt tilbud om mentorstøtte.

    Mentoren kan blive ved med at følge dig ? også den dag
    du får ordinært arbejde. 

    Har du været indlagt med psykisk lidelse?

    Hvis du er aktivitetsparat, og du har været indlagt med en psykisk lidelse, har du ret til at få tilknyttet en mentor. Mentoren skal fungere som en udskrivningskoordinator, der skal hjælpe dig med at genetablere og understøtte et normalt hverdagsliv med bolig, familie, økonomi, netværk og arbejde.

    Kommunen skal tilknytte mentoren, så snart dit udskrivningsforløb begynder. Du har ret til mentorstøtte i op til 3 måneder forud for udskrivelsen og for en periode på mindst 6 måneder i alt.

    Har du siddet i fængsel?

    Hvis sidder i fængsel, kan du få tilknyttet en udslusningskoordinator. Kommunen tilknytter en udslusningskoordinator, når fængslet begynder at planlægge dit udslusningsforløb. Udslusningskoordinatoren skal hjælpe dig med at genetablere og understøtte et normalt hverdagsliv med bolig, familie, økonomi, netværk og arbejde.

    Sanktion ? hvis du ikke deltager

    Hvis du uden rimelig grund ikke lever op til de krav, som kommunen stiller til dig, mens du modtager kontanthjælp, skal kommunen give dig en sanktion. Et eksempel på en sanktion kan være, at kommunen nedsætter din kontanthjælp med 3 gange sanktionssatsen. Kommunen skal forud for en sanktion tage højde for, at du på grund af sammensatte problemer ikke altid har mulighed for at leve op til de krav, der bliver stillet til dig. Derfor skal din kommune altid forsøge at få personlig kontakt til dig, inden de kan give dig en sanktion.

    Inden kommunen giver dig en sanktion, skal kommunen vurdere, om der i dit tilfælde er omstændigheder, fx psykisk sygdom eller misbrugsproblemer, der kan begrunde, at du ikke skal leve op til kravene og derfor ikke skal have en sanktion.

    Hvis du får en sanktion og derefter på ny uden rimelig grund ikke lever op til de krav, som kommunen stiller, fx ved at udvise manglende vilje til at deltage i et tilbud, kan du få en skærpet rådighedssanktion. Hvis du får en skærpet rådighedssanktion, skal kommunen altid samtidigt give dig et åbent tilbud om fx daglige samtaler eller pligt til dagligt at møde op i jobcentret.

    En skærpet rådighedssanktion indebærer, at du mister retten til kontanthjælp i en periode på op til 3 måneder. I stedet vil du modtage et tilbud og/eller samtaler, og du får udbetalt kontanthjælp for de dage, du møder frem.

  • Indhold

    Hvis du modtager en af følgende ydelser:

    • uddannelseshjælp,
    • kontanthjælp,
    • selvforsørgelses- og hjemrejseydelse,
    • overgangsydelse,

    er der en grænse for, hvor meget du månedligt samlet set kan modtage af følgende ydelser:

    • uddannelseshjælp, kontanthjælp eller selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse
    • særlig støtte
    • boligstøtte.

    Loftets størrelse afhænger af, om du er forsørger, gift/samlevende eller enlig, og hvilken ydelsessats du har.

    Loftet betyder, at du kan få mindre i særlig støtte og boligstøtte, hvis du ikke har arbejde ved siden af hjælpen. Loftet medfører nemlig, at der er større gevinst ved at arbejde, og jo mere du arbejder, desto mere kan du få i boligstøtte og særlig støtte, inden du ?rammer loftet?.

    Den grænse kaldes ?kontanthjælpsloftet?.

  • Indhold

    225-timersreglen er et krav om, at du skal opfylde et arbejdskrav på mindst 225 timers ordinært og ustøttet arbejde inden for de seneste 12 kalendermåneder, hvis du fortsat skal kunne modtage fuld hjælp i form af en af følgende ydelser.

    • uddannelseshjælp
    • kontanthjælp
    • selvforsørgelses- og hjemrejseydelse
    • overgangsydelse
  • Indhold

    Fra 1. januar 2016 er kravet om gensidig forsørgelsespligt for samlevende i kontanthjælpssystemet ophævet.

  • Indhold

    Hvis du er på barsel, skal jobcentret indenfor de sidste 3 måneder af din barsel tilbyde en vejledningssamtale. Det hjælper dig med at holde fokus på at få et arbejde, når din barsel er slut.

    Din sagsbehandler har ansvaret for vejledningen.

  • Indhold

    Hvis du er utilfreds med kommunens afgørelse om kontanthjælp, tilbud mv., kan du klage over afgørelsen. Du skal klage til kommunen.

    Du skal klage over afgørelsen, inden der er gået 4 uger efter, at du har fået meddelelse om afgørelsen. Kommunen skal så genvurdere afgørelsen, inden der er gået 4 uger, fra klagen er modtaget.

    Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, bliver din klage sendt videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen.

Kontakt

Jobcenter Fredericia

Jobcenter Fredericia
Danmarksstræde 13
7000 Fredericia

Jobcenter Rådhuset
Gothersgade 20
7000 Fredericia

Ring til os

7210 7000

Skriv til os

Digital post 
Vores postkasse

 

LinkedIn facebook logo

 

 

Særligt for virksomheder

Tlf: 7211 3699