Hvem kan få sygedagpenge?

Artikel
Overskrift

Hvis du er syg og er ledig, kan du søge om sygedagpenge

  • Indhold

    Når du er ledig, kan du få sygedagpenge, hvis du er ude af stand til at arbejde på grund af sygdom, eller fordi du er kommet til skade. Det kræver som udgangspunkt, at du bor i Danmark og betaler skat af din indtægt i Danmark. Men der kan være undtagelser, hvis du fx bor i et andet EU-land eller flytter inden for EU eller til et land, som Danmark har indgået en særskilt aftale med.

    Derudover skal du have en vis tilknytning til arbejdsmarkedet. Du kan som ledig opfylde beskæftigelseskravet, hvis du opfylder følgende betingelse:

    • Du ville have haft ret til arbejdsløshedsdagpenge, hvis du ikke var blevet syg.

    Du kan også opfylde kravet om tilknytning til arbejdsmarkedet, hvis du inden for den seneste måned har afsluttet en erhvervsmæssig uddannelse, der varede mindst 18 måneder.

    På sygedagpenge ? hvad nu?

    Få præsenteret de vigtigste begreber, og forstå kommunens rolle i dit sygedagpengeforløb:

  • Indhold

    Hvis du er fuldt ledig og berettiget til arbejdsløshedsdagpenge, fortsætter din a-kasse med at udbetale dette under dine første 14 dages sygdom. Er det ikke tilfældet for dig, kan du i stedet henvende dig til kommunen, hvor du eventuelt vil kunne modtage sygedagpenge fra kommunen under de første 14 dages sygdom, hvis du opfylder betingelserne i sygedagpengeloven.

    Når du har været syg i 14 dage, giver din a-kasse besked til kommunen om dit sygefravær. Det sker via den digitale løsning NemRefusion. Kommunen sender dig et underretningsbrev. Brevet bliver sendt til Digital Post på borger.dk, i Digital Post-appen, hos e-Boks og mit.dk, og du skal besvare det. Hvis du stadig er syg, skal du også udfylde et oplysningsskema. Det skal ske i selvbetjeningsløsningen Mit Sygefravær. Kommunen udbetaler herefter sygedagpenge til dig fra den første sygefraværsdag, efter at din ret til din sædvanlige ydelse hos a-kassen ophører.

  • Indhold

    Som sygemeldt har du ret til at afvise lægebehandling.

    Det vil sige, at du har mulighed for at fravælge en behandling, som du ikke er tryg ved, uden at du mister din ret til sygedagpenge. Du kan fx afvise at lade dig operere for diskusprolaps, modtage behandling med antidepressiv medicin eller modtage ECT-behandling.

    Afviser du en ordineret lægebehandling, skal din sag vurderes af den såkaldte kliniske funktion. Klinisk funktion skal så vidt muligt foreslå en anden behandling. Hvis klinisk funktion foreslår en lægebehandling, som du heller ikke ønsker, har du dog også ret til at afvise denne behandling.

    Det er kun lægebehandling i snæver forstand, du kan afvise. Dvs. behandlinger, der er foretaget af en læge, samt operationer og behandling med lægeordineret medicin. Ordningen omfatter ikke mulighed for at afvise fx fysioterapeut eller samtaleforløb hos psykolog.

  • Indhold

    Din ret til sygedagpenge bortfalder:

    • hvis du ikke ønsker at medvirke til, at sagen forelægges regionens kliniske funktion, i forbindelse med at du afviser lægebehandling
    • hvis du forhaler helbredelsen af din sygdom
    • hvis du uden rimelig grund undlader at medvirke til kommunens opfølgning og tilbud
    • hvis du ikke opfylder din pligt til at anmelde eller dokumentere dit sygefravær.

Kontakt

Jobcenter Fredericia

Jobcenter Fredericia
Danmarksstræde 13
7000 Fredericia
Jobcenter Rådhuset
Gothersgade 20
7000 Fredericia

Ring til os

7210 7000

Skriv til os

Digital post 
Vores postkasse

linkedin logo  facebook logo

Særligt for virksomheder

Tlf: 7211 3699