Den 1. januar 2025 blev der indført et nyt affaldstilsyn, som betyder, at din virksomhed kan blive omfattet af et administrativt affaldstilsyn eller et fysisk affaldstilsyn. Dette gælder også virksomheder, som ikke tidligere har fået affaldstilsyn sammen med et miljøtilsyn.
Baggrund og formål med affaldstilsynet
Alle virksomheder i Danmark har pligt til at sortere deres affald og sikre, at affald egnet til materialenyttiggørelse ikke bliver sendt til forbrænding. Alligevel forbrændes næsten en tredjedel af alt dansk affald, hvilket medfører udledning af massive mængder CO2. Derfor er det politisk besluttet at styrke tilsynet med virksomhedernes affaldshåndtering fra 2025 med en strømlinet praksis på tværs af landet.
Affaldstilsynet skal således sikre efterlevelse af gældende regler om affaldssortering og -håndtering, herunder også at mest muligt affald materialenyttiggøres.
Der udføres to typer affaldstilsyn, et administrativt tilsyn og et fysisk tilsyn.
Administrativt tilsyn udføres af Miljøstyrelsen og er baseret på data og uden fysisk besøg.
De administrative tilsyn vil være risikobaserede og anvende data fra ADS (Affaldsdatasystemet), CVR-registret og/eller branchekoder. Med udgangspunkt i en risikomodel sammenlignes virksomheder ud fra en række indikatorer og rangeres derefter
Fysisk tilsyn udføres af tilsynsmyndigheden (kommunen/Miljøstyrelsen).
Ved et fysisk affaldstilsyn kommer tilsynsmyndigheden på besøg og gennemgår affaldshåndtering og -sortering i virksomheden. Det gennemgås om gældende regler og lovgivning overholdes, og der vil ses på indsamlingsaftaler og eventuelt potentiale for optimering. Der kan tages udgangspunkt i aktuelle fakturer for bortskaffelse af affald.
Et fysisk tilsyn kan udvælges på følgende måder:
1) udvalgt på baggrund af et administrativ tilsyn ved Miljøstyrelsen.
2) et særskilt affaldstilsyn sammen med basistilsynet.
3) stikprøvekontrol ud fra miljøstyrelsens dikterede tema
4) affaldstilsyn ved afvist læs til forbrændingsanlæg.
Det fysiske affaldstilsyn varsles med minimum 14 dage, og efter affaldstilsynet modtager virksomheden en rapport som opfølgning på tilsynet, og eventuelle vejledninger, henstillinger eller påbud vil fremgå af denne rapport.
Du kan læse mere om affaldstilsyn på miljøstyrelsens hjemmeside www.mst.dk/affaldstilsyn, eller i affaldstilsynsbekendtgørelsen, der kan findes her