Korskærparken forlader parallelsamfundslisten
Efter 13 års fælles indsats er Korskærparken gået fra ghettoliste og forebyggelsesliste til nu at være et helt almindeligt boligområde
Da Social- og Boligministeriet i går aftes offentliggjorde deres lister over parallelsamfund og forebyggelsesområder i Danmark, var Korskærparken ikke længere at finde på nogle af listerne.
Baggrunden for den positive udvikling i Korskærparken er et 13 års langt arbejde med en helhedsorienteret indsats, der kombinerer store fysiske forbedringer og sociale tiltag.
”Udviklingen i Korskærparken er et klart bevis på, hvad vi kan opnå, når kommune, boligforeninger, civilsamfund og beboere står sammen. Den boligsociale helhedsplan og de fremskudte kommunale beskæftigelsesindsatser har leveret nogle af de bedste resultater på landsplan, mens de omfattende renoveringer har gjort området mere trygt og attraktivt for beboerne. Når vi investerer i både mennesker og boliger, kan vi skabe forandring, og erfaringerne fra Korskærparken viser, hvordan vi kan løfte boligområder i hele Fredericia. Dette er en vigtig milepæl, der markerer Korskærparkens rejse mod at blive et trygt og velfungerende boligområde”, siger borgmester Christian Bro.
Et boligområde i positiv udvikling
Den positive udvikling i Korskærparken ses også i, at ledigheden i boligområdet er reduceret fra 49,4 % til under 29 %, og den gennemsnitlige erhvervsindkomst blandt unge er steget med hele 127 %.
Områdets boligblokke er blevet renoveret med moderne faciliteter, bedre tilgængelighed og opgraderede friarealer, hvilket har skabt en tryggere og mere attraktiv ramme om beboernes hverdag. Samtidig har tæt samarbejde mellem boligsociale medarbejdere, kommunale aktører og politiet bidraget til at øge trygheden og styrke fællesskabet.
Initiativer som gadeplansarbejde og brobygning til fritids- og kulturaktiviteter har skabt nye muligheder for beboere i alle aldersgrupper.
Formanden for Beskæftigelses- og Socialudvalget Connie Eden glæder sig også over, at samarbejdet mellem kommune, civilsamfund og boligforeninger har resulteret i, at Korskærparken nu betegnes som et almindeligt boligområde.
”Den boligsociale helhedsplan har været afgørende for den positive udvikling, vi ser i Korskærparken. Gennem samarbejdet mellem kommune, boligforeninger og civilsamfund har vi kunnet knække beskæftigelseskurven og skabe nye muligheder for mange borgere. Det er især ildsjælene bag indsatsen, som vi kan takke for dette resultat. Deres engagement har været afgørende for at skabe en stærkere sammenhængskraft i området. Det er netop på grund af denne succes, at det har været vigtigt for mig, at vi gør indsatsen bydækkende, så endnu flere boligområder og borgere i Fredericia kan nyde godt af de samme muligheder. Desværre ser vi, at Sønderparken er kommet på listen igen med mindst mulig margin. Men vi fortsætter med at videreudvikle de indsatser, der virker, for vi kan se, at når vi sætter massivt ind, så går det den rigtige retning,” siger Connie Eden.
Trods en positiv udvikling i ledigheden i Sønderparken, der tidligere har gennemgået en transformation fra ghetto til almindeligt boligområde, er området nu kommet på forebyggelseslisten. Dette viser, at udfordringer stadig kræver vedholdende indsats. Derfor fortsætter det målrettede arbejde, der allerede er i gang, og med erfaringerne fra Sønderparkens tidligere løft og den bydækkende boligsociale helhedsplan fastholdes og styrkes områdets udvikling.
Jens Christian Lybecker, direktør i boli.nu, understreger betydningen af det helhedsorienterede samarbejde og den vedholdende indsats, der har været afgørende for den positive udvikling i Korskærparken:
”Korskærparken udvikling viser, hvad der kan lade sig gøre, når vi tænker helhedsorienteret og samarbejder på tværs. Gennem en kombination af omfattende renoveringer, boligsociale indsatser, mobilisering af lokalsamfundet og et stærkt politisk engagement har vi skabt markante forandringer. Denne succes er ikke kommet af sig selv – det er resultatet af 13 års dedikeret arbejde, hvor både beboere, medarbejdere og samarbejdspartnere har ydet en ekstraordinær indsats. Vi har nået et vigtigt delmål, men skal fortsætte den positive udvikling for at sikre, at Korskærparken og hele Fredericia bliver endnu stærkere i fremtiden.” Siger Jens Christian Lybecker
Finn Muus, direktør i Boligkontoret Fredericia, fremhæver, hvordan fælles vilje og målrettet samarbejde mellem beboere, kommune og boligforeninger har styrket området og skabt en ny hverdag for beboerne:
”Den udvikling, vi har set i Korskærparken, er et tydeligt bevis på, hvad der kan opnås, når beboerne, kommunen og politikerne står sammen med boligforeningerne om en fælles indsats. Gennem målrettet samarbejde og viljen til at bidrage har vi styrket området og skabt bedre rammer for beboernes hverdag. Korskærparken succes viser værdien af fælles indsats og er et eksempel på, hvordan vi kan løfte boligområder til gavn for både beboere og byen som helhed.” siger Finn Muus
Men succesen er ikke alene et resultat af kommunale og boligsociale indsatser. Den skyldes i høj grad også de mange beboere, der har taget ansvar for deres boligområde og bidraget aktivt til den positive udvikling. Deres indsats er et forbillede for, hvordan vi sammen kan skabe forandring.
Fakta
Sønderparken er ligger 0,3% over grænsen for etnicitet og 0,08% på kriminalitet, og det er årsagen til, at parken igen er kommet på listen over forebyggelsesområder.
Den boligsociale helhedsplan i Fredericia blev sidste år udvidet til en bydækkende helhedsplan, der dækker 8000 fredericianere i 41 boligafdelinger under de to største boligselskaber i Fredericia. Landsbyggefonden har giver 13 mio. kr., så arbejdet kan fortsætte i perioden 2023-2026.
Hvert år den 1. december offentliggør Social- og Boligministeriet en liste over ghettoer og udsatte boligområder. Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct., og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:
- Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
- Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.