Udfordring: Gravearbejde er irriterende men nødvendig

Lige nu er der en del gravearbejde i byen. Det kan være generende, men er nødvendigt, forklarer afdelingsleder.

Kombinationen af julehandel og vejarbejde lyder i de flestes ører ikke som det bedste match, men det er det, man som handlende, som butiksejer og som beboer indenfor voldene kan opleve nogle steder i denne tid.

- Det er generende og irriterende, og vi arbejder så hurtigt som muligt for at blive færdig. Det er hele tiden en afvejning, fordi vi på mange forskellige plan skal have en by, der fungerer. Når der eksempelvis flytter nye ind, der skal have internetkabler gravet ned, eller der er fortovsfliser der skal flyttes, så graver vi, fordi der er brug for det. Ingen går i jorden for sjov, konstaterer Ditte H. Nielsen, der er leder af Vej og Park i Fredericia Kommune.

En del af det gravearbejde der foregår lige nu, er faktisk udskudt for netop at tage hensyn. Det var nemlig i første omgang planlagt til i sommers, men her var Royal Run og 5.-6. juli-arrangementerne en prioritet at kunne gennemføre uden opgravede gader.

Langt det meste af det gravearbejde folk møder, er ikke kommunens, men eksterne entreprenører og ledningsejere.

- Dem har vi et rigtig godt samarbejde med. Det betyder rigtig meget, eksempelvis i en vanskelig situation, hvor Trefor Vand oplever et brud på deres vandledning på et kritisk område inde i byen. Så kan vi hurtigt sikre de foranstaltninger, der er nødvendige fra vores side og politiet, siger Ditte H. Nielsen.

Men det betyder også, at de ledningsejere som måske ellers skulle have været her, har en anden og bedre forståelse af, at deres arbejde nu udskydes, forklarer Ditte H. Nielsen videre:

- Når vi giver tilladelse til gravearbejder, er det jo for at sikre vores alles forsyning. Det er det, der betyder at vi har rent vand i hanerne – også efter et skybrud. Det der gør, at vi alle kan se landskamp og brygge kaffe i halvlegen. Det arbejde er vi med til at sikre ved at give de her tilladelser – og samtidigt sikre, at den virkelighed, der er over jorden stadig er fungerende. Det er en balance, vi tager seriøst fastslår Ditte H. Nielsen.

Det er særligt det årlige ledningsejermøde, der er med til at understrege det gode samarbejde, men særligt også den dialog kommunen har omkring gravetilladelser. Her bruges der meget tid på at servicere ansøgere, så deres anmodninger går bedre igennem.

På kommunens hjemmeside kan man holde sig opdateret over gravearbejde der er i gang, og hvor lang tid det forventes at tage. Nogle gange bliver projekter forsinket, når man først kommer i jorden, og det kan være med til at forskyde andre projekter. Man kan følge med her: Kort over gravearbejder