Succesfuldt skoletilbud udvides til hele udskolingen

Børne- og Skoleudvalget og Unge- og Uddannelsesudvalget har netop besluttet at etablere et nyt skoletilbud for en bestemt gruppe af elever i udskolingen.

Når det ringer ind til skoleåret 25/26 til august næste år, skal vi byde velkommen til et helt nyt skoletilbud i Fredericia Kommune - nemlig 8.E og 9.E.

Her bliver fokus på at skabe en god skolegang for elever, som er udfordret i folkeskolens almene rammer, men som ikke har behov for den grad af specialisering som specialskolen Frederiksodde Skole tilbyder. Målet er, at alle elever i det nye skoletilbud skal gå op til folkeskolens afgangseksamen og bestå dansk, matematik og engelsk, samt andre fag, som den enkelte elev har mulighed for at mestre.

Det nye skoletilbud bygger videre på gode erfaringer og positive resultater fra 10.E, som 10’ende og Fredericia Kommunes specialskole, Frederiksodde Skole, startede i 2020.

Her har mange af eleverne oplevet 10.E som et fagligt og personligt vendepunkt, der har givet dem langt bedre kort på hånden til at komme videre med uddannelse eller et uddannelses- og jobforberedende tilbud.

”Vi ved, at der er en gruppe elever i udskolingen, der ville profitere af at have et skema, der er sammensat anderledes. Skemaet skal stadig tage udgangspunkt i folkeskolens fag og afgangsprøver, men det kombineres med en højere grad af fleksibilitet i forhold til eksempelvis praktik og praktiske fag. Derfor er jeg helt overbevist om, at det nye skoletilbud kommer til at gøre en stor forskel. Både i forbindelse med elevernes skolegang, men også på den længere bane, når vi taler om mulighederne for at tage en uddannelse og komme videre i job. Målet med det nye skoletilbud er nemlig, at eleverne skal tage afgangseksamen,” siger Ole Steen Hansen, der er formand for Børne- og Skoleudvalget i Fredericia Kommune.

Han bakkes op af Pernelle Jensen, der er formand for Unge- og Uddannelsesudvalget i Fredericia Kommune.

”Jeg er enormt glad for, at vi har besluttet at etablere et helt nyt skoletilbud i Fredericia Kommune – og det er et godt eksempel på det tætte samarbejde mellem vores folkeskoler og Ungdomsskolen. Det er helt afgørende, at vi som kommune har tilbud til ALLE børn, så de får det rette skoletilbud og de bedste forudsætninger for at komme godt videre i uddannelse. Vores erfaringer fra 10E viser, at det giver rigtig god mening at arbejde specialpædagogisk så tæt på normalområdet som muligt. Med den nye mellemform fra 7.-9E og de andre mellemformer, der er i ungdomsskole-regi, kan vi styrke vores unge og sikre, at de er bedre rustet til job og uddannelse,” siger Pernelle Jensen, der er formand for Unge- og Uddannelsesudvalget i Fredericia Kommune.

Fakta om skoletilbuddet 7.E, 8.E og 9.E

  • Der startes op med én klasse med et klasseloft på 14 elever, som samler elever fra 7., 8. og 9. årgang på tværs af udskolingerne og Frederiksodde Skolen.
  • Fra august 2026 etableres yderligere en klasse med et klasseloft på 12, som er målrettet 7./8. årgang. Den anden klasse fortsætter og vil være målrettet 8./9. årgang.
  • Den overordnede målsætning med skoletilbuddet er at støtte op om, at alle elever i Fredericia med kognitive forudsætninger, udvikler sig fagligt, personligt og socialt, sådan at de kan fortsætte i ungdomsuddannelse, FGU, almen 10´ende eller et andet uddannelsesforberedende forløb efter folkeskolen.
  • Skoletilbuddets formål skal være, at alle elever i tilbuddet skal gå op til folkeskolens afgangseksamen og bestå dansk, matematik og engelsk, samt alle andre fag, som den enkelte elev har mulighed for at mestre.
  • Hvis elever i tilbuddet undervejs mestrer skolen i så høj grad, at de kan indgå i almenundervisning, skal der arbejdes målrettet med at få dem ind i den almene folkeskole igen.
  • Nogle af de elementer, der skal indgå i skoletilbuddet udover de almindelige fag er erhvervspraktik, uddannelsespraktik og fritidsjobs.
  • Det vil være muligt for eleverne at fortsætte i 10.E, hvis eleverne ikke er klar til at gå videre i ungdomsuddannelse efter 9. klasse.
  • Det nye skoletilbud forankres i ungdomsskolen, UngFredericia, i tæt samarbejde med folkeskolen
  • De to politiske udvalg tager stilling til den fysiske placering i starten af det nye år.