Vi har haft en værdighedspolitik siden 2016. Denne værdighedspolitik er vedtaget af Fredericia Byråd i januar 2019 og gælder til og med 2022.
Værdighedspolitikken er lavet i tæt samarbejde med Seniorrådet og Senior- og Handicapudvalget. Værdighedspolitikken dækker hele seniorområdet og bygger grundlæggende på værdier om respekt, ligeværdighed, dialog og samarbejde. Borgeren er hovedperson i eget liv, og ønsker og muligheder for et meningsfuldt liv bliver understøttet. Hvad der er det gode liv for den enkelte fredericianer, finder vi ud af i dialog med borgeren selv, de pårørende og vores kompetente medarbejdere. Sammen finder
vi frem til det, der skaber værdi for den enkelte.
Fokusområderne for værdighedspolitikken er:
Livskvalitet
Selvbestemmelse
Pårørende
Kvalitet, tværfaglighed og sammenhæng i plejen
Mad og ernæring
Ensomhed
En værdig død
Værdighedspolitikken bygger i høj grad på værdierne og menneskesynet i strategierne ”Længst Muligt i Eget Liv”, ”Aktiv hele livet”, og byrådets Vision 2020, som også bliver ført videre i den kommende lokale demenshandleplan.
I Fredericia Kommune bliver du behandlet med værdighed og respekt for personlige grænser.
Du skal have mulighed for at leve et liv med aktiviteter og samvær, som du nyder, og som er med til at øge din livskvalitet. Det betyder også, at ingen skal føle sig uønsket alene. Du skal have mulighed for at være aktiv og dyrke dine personlige interesser og have et socialt liv. Det understøtter vi med mange tilbud og indsatser både kommunalt og i særlig høj grad i samarbejde med kultur- og foreningslivet.
Livskvalitet er:
At trives og føle sig tilpas hver dag – hele dagen.
At kunne fortsætte med at leve det aktive og sociale liv, som du er vant til og er glad for.
At kunne få hjælp, når du har brug for det
I Fredericia Kommune skal du være selvbestemmende i eget liv så længe, som det overhovedet er muligt. Selvbestemmelse er, at du har indflydelse på, hvordan hverdagen er og har muligheden for selv at træffe valg og tage beslutninger. Det gælder uanset, om du er sund og rask, er udfordret af fysisk eller psykisk funktionstab, har et handicap, en demenssygdom eller sociale problemer.
Selvbestemmelse er:
At opleve at blive set, lyttet til og anerkendt præcis, som den du er.
At have gode rammer og få støtte til at klare dig selv, når livsvilkårene ændrer sig.
At du selv er med til at bestemme mål og indsatser i træning og pleje, hvis du bliver ramt af sygdom.
Pårørende er vigtige og værdifulde både for det menneske, der er ramt af sygdom og for os. Ofte kan den pårørende opleve isolation, stress og begrænset frihed til at leve sit eget liv ved siden af rollen som pårørende.
Som pårørende er du oftest helt central i borgerens liv. Du er en af din pårørendes væsentligste ressourcer i hverdagen. At være pårørende kan dog være så belastende, at det går udover din livskvalitet. Derfor skal du, som pårørende, opleve, at det er muligt at få hjælp til åndehuller og til at gøre ting, som øger livskvaliteten for netop dig. Løsningerne
finder vi i samarbejde med den frivillige verden og dig.
Som pårørende skal du opleve:
Et stærkt og tæt samarbejde om den syge borger.
At din indsats bliver værdsat og respekteret.
At blive set, hørt og hjulpet med mulighed for støtte og åndehuller
Kvalificeret hjælp starter med kompetente og nærværende medarbejdere. Fredericianere med behov for hjælp skal kunne være sikre på at få tilbudt gode løsninger og indsatser med udgangspunkt i deres aktuelle situation.
Har du brug for hjælp, skal du opleve, at de rette fagfolk er til stede og indstillet på at finde gode løsninger ud fra dine ønsker og behov. Vi skal finde løsninger, der så vidt muligt tager højde for de eksisterende rammer, med udgangspunkt i høj faglighed, nærvær og kendskab til dine interesser og udfordringer. Du skal opleve, at medarbejderne har kendskab til tilbuddene i den frivillige verden og ved, hvordan du kan komme i kontakt med dem.
Har du brug for hjælp, skal du opleve:
At der er sammenhæng og forudsigelighed i plejen og den samlede indsats.
At alle fagfolk arbejder sammen og har kendskab til hinanden og til mulighederne i den frivillige verden.
Anerkendende og fagligt dygtige medarbejdere med respekt for det enkelte menneske.
Mad og ernæring handler om smag og ernæringsværdi. Men det handler også om, hvordan maden dufter og ser ud, og om den bliver serveret indbydende. På plejehjemmet skal der være gode rammer for hyggeligt samvær med andre, men der skal også være mulighed for at spise i egen bolig, hvis det er det, du ønsker. Kosten skal være ernæringsrigtig, og bevare og give kræfterne til at leve et aktivt liv. Vi vil være opmærksomme på fredericianere i eget hjem, deres ernæringstilstand og deres muligheder for at spise sammen med andre.
I Fredericia skal du opleve:
Et indbydende måltid, som vækker appetit og giver velbehag, så du får lyst til spise det.
At få mad, som bevarer og giver kræfterne til at leve et aktivt liv.
At der er mulighed for rådgivning om en ernæringsrigtig kost i forhold til særlige behov.
I Fredericia tager vi udgangspunkt i fredericianernes egne ressourcer og ønsker for et godt liv. Derfor er udgangspunktet borgerens egne ønsker og mål. Du bestemmer selv, hvad der giver værdi og livskvalitet. Vi ved, at ensomhed er et stigende problem. Følelsen af at høre til betyder rigtigt meget for livskvaliteten. Samtidig ved vi, at en oplevelse af ensomhed har stor betydning for helbredet.
I Fredericia skal du opleve:
At alle har ret til et fællesskab.
At livskvalitet og selvbestemmelse er tæt forbundet med et aktivt liv i stærke sociale fællesskaber.
At stærke relationer og et godt netværk er nøglen til nærhed og følelsen af at høre til.
En værdig afslutning på livet kræver medarbejdere, der har de rette kompetencer til at sikre en tryg og så vidt mulig smertefri død i vante og rolige rammer. Det forudsætter, at medarbejderne har tid til nærvær og omsorg for både den døende og de pårørende. Medarbejderne understøtter koordineringen mellem praktiserende læge, palliative team, hospice, sygehus og den frivillige verden.
Den døende skal opleve:
At medarbejderne er til stede og nærværende.
At blive mødt med respekt og anerkendelse, og at der bliver taget udgangspunkt i den døendes livshistorie, situation, ønsker og behov i forbindelse med den forestående død.
At der er fokus på faglighed, og at der bliver arbejdet på tværs mellem de parter, som er centrale for en værdig død.
De pårørende skal opleve:
At der er tid og ro til at sige farvel.
At der er medarbejdere, som står til rådighed med støtte og rådgivning igennem hele forløbet.
At der er mulighed for opfølgende samtale, hvis man har mistet en samlever eller ægtefælle. Formålet er at understøtte den efterladtes livskvalitet