Du er garanteret en læreplads, når du er kommet ind på social- og sundhedsassistentuddannelsen. Der er tre oplæringsperioder fordelt på plejehjem/hjemmeplejen, psykiatrien og sygehuset.
Du får elevløn under hele uddannelsen. Løn- og ansættelsesvilkår i henhold til gældende overenskomst mellem KL og den forhandlingsberettigede organisation FOA.
Lønsatserne i 2024 er:
Almindelig elevløn: 14.737 kr. pr. måned.
Voksenelevløn: 23.037 kr. pr. måned.
Når du starter i oplæring 1, starter din prøvetid også. Prøvetiden er 3 måneder.
I oplæringsperioderne arbejder du gennemsnitligt 37 timer om ugen, og du kommer til at arbejde i weekender og helligdage samt aftenvagter. Nattevagter kan forekomme.
Når du bliver ansat af Fredericia Kommune vil du få tilsendt oversigt over oplæring 1. Senere i forløbet vil du få tilsendt fordelingen over hhv. oplæring 2 og 3.
Du skal selv sørge for at kontakte distriktslederen og aftale mødetid- og sted for første arbejdsdag, såfremt du ikke har hørt fra oplæringsstedet én måned før du skal starte. Det anbefales at du indsender ønsker til ferie i god tid, af hensyn til stedets planlægning af oplæringen.
Af hensyn til borgerens sikkerhed bruger medarbejderne i Plejen uniform og ID-kort, hvilket du også skal have. Til det formål bedes du henvende dig til din oplæringsvejleder/planlægger, før du starter i oplæring og senest én måned før.
Oplæring 1a + 1b i alt ca. 40 uger i det nære sundhedsvæsen.
Målet: at du kan begå dig på ældreområdet, kender de øvrige områder (aktivitets-og genoptræningsområdet, sundhed- og forebyggelse, socialpsykiatri, omsorgstandplejen samt øvrige samarbejdspartnere, herunder læger, apoteker, frivillige m.m.).
Primær målgruppe er borgere med behov for grundlæggende pleje.
Fokusområder:
- Grundlæggende pleje, sygepleje og forebyggelse
- Hygiejne
- Kommunikations og relationsdannelse med borgere/ pårørende
- Samarbejde med andre faggrupper og samarbejdspartere
- Dokumentation
- Tidlig opsporing
- Introduktion til medicin med henblik på farmakologiprøve i næste skoleperiode
Der er endvidere i oplæring 1 tilrettelagt temadag for eleverne i samarbejde med FOA, Bedrifts-sundhedstjenesten og hjemmeplejens sikkerhedsrepræsentanter om ”Forflytningsteknik og sikkerhed på arbejdspladsen” samt ernæring. Temadagen afvikles på – IP Schmidt, Vendersgade 4, 7000 Fredericia (ned ad kældergangen). Oversigt over dagens program vedrørende formål og indhold vil blive udleveret før uddannelsesstart.
Fællesmødet og temadag indgår i den planlagte tjenestetid.
Oplæring 2 – Psykiatri i alt ca. 18 uger.
Målet: er at du kan begå dig på det psykiatriske område enten i psykiatrien eller i en kommune og kende de relevante samarbejdspartnere.
Primære målgruppe er borgere og patienter med psykiatriske lidelser herunder demens.
Fokusområder:
- Pleje- og sygepleje samt forebyggelse i relation til borgere/patienter med psykiatriske lidelse, herunder også borgere med demens.
- Kunne agere i det system og i de tilbud der er til borgere og patienter med psykiske lidelser.
- KRAMS-faktorerne i relation til borgere med psykiske problemstillinger.
- Introduktion til at arbejde med psykofarmaka
- Det sammenhængende patientforløb i psykiatrien
- Tidlig opsporing
- Udvikling i patientens tilstand
Oplæring 3 – i alt ca. 40 uger i det sammenhængende sundhedsvæsen.
Målet: er at du kan begå dig indenfor rammen af det sammenhængende sundhedsvæsen og kan samarbejde og kommunikere med alle relevante parter omkring patienten. Oplæringssteder er i de kommunale aflastningstilbud, udskrivningsafsnit på somatiske afsnit, hjemmeplejen, plejecentre
Primære målgruppe er patienten i eget hjem, patienter på sygehus, patienten på kommunale midlertidige evt. akut tilbud.
Fokusområde:
- Sygepleje af patienter med grundlæggende og mere komplekse behov, involvering og kommunikation med patienter, pårørende, samt andre faggrupper og samarbejdspartnere. Dokumentation og håndtering af medicin indenfor oplæringsstedets rammer.
- Understøtte patientsikre udskrivningsforløb samt sikre koordinerede rehabiliteringsforløb.
- Samarbejde tværprofessionelt og understøtte patientforløb på tværs af sektorer.
- Fokus på borger-/patient og pårørendes perspektiv.
- Grundlæggende sygepleje på avanceret niveau.