Udvidelse af Fredericia Havn
Fredericia Kommune har i juni 2023 vedtaget en ny lokalplan 387 og har meddelt Fredericia Havn §25-tilladelse til en udvidelse af Fredericia Havn.
Sagsbehandlingen er afsluttet og der sker ikke yderligere opdatering af denne side.
Du kan følge udvidelsen af Fredericia Havn på ADPs hjemmeside via følgende link:
-
Fredericia Kommune har meddelt Fredericia Havn §25-tilladelse til en udvidelse af Fredericia Havn.
Afgørelsen inkl. bilag kan ses herunder:
Bilag
-
Fredericia Kommune har gennemført følgende høringer:
- Forslag til Kommuneplantillæg nr. 7 og lokalplan 387 med tilhørende miljørapport. Indsigelser og bemærkninger skal være modtaget senest den 25. januar 2023
- Miljøkonsekvensrapport og Udkast til § 25-tilladelse (VVM). Indsigelser og bemærkninger skal være modtaget senest den 26. januar 2023
Høringsbrev, høringsmateriale til projekt og høringssvar kan ses som bilag nedenfor.
Høringsmaterialet til forslag til Kommuneplantillæg nr. 7 og lokalplan 387 med tilhørende miljørapport kan findes via nedenstående link:
https://fredericia.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?LokalplanId=954
Bilag
-
Trafikstyrelsen og Fredericia Kommune har indledt miljøvurderingen af en udvidelse af Fredericia Havn.
Myndighedskompetencen for miljøvurderingen er fordelt mellem Fredericia Kommune (anlæg på land) og Trafikstyrelsen (anlæg på søterritoriet).
Projektet er VVM-pligtigt jf. hhv. § 15 i lovbekendtgørelse nr. 1976 af 27/10/2021 af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) samt § 8b i bekendtgørelse nr. 517 af 24/03/2021 om vurdering af virkning på miljøet (VVM) af projekter vedrørende erhvervshavne og Københavns Havn samt om administration af internationale naturbeskyttelsesområder og beskyttelse af visse arter for så vidt angår anlæg og udvidelse af havne.
Udvidelsen af havnen må ikke påbegyndes, før myndighederne har meddelt tilladelse til projektet. Denne tilladelse gives på baggrund af en miljøkonsekvensrapport, som Fredericia Havn skal aflevere til Trafikstyrelsen og Fredericia Kommune.
Miljøkonsekvensrapporten skal give en samlet beskrivelse af projektet, og dets miljøpåvirkninger, som kan give grundlag for en offentlig debat og myndighedernes endelige beslutning om, hvorvidt der kan gives tilladelse til projektet.
Miljøkonsekvensrapporten skal påvise, beskrive og vurdere projektets væsentlige direkte og indirekte virkning på:
- Befolkningen og menneskers sundhed
- Den biologiske mangfoldighed, med særlig vægt på arter og naturtyper der er beskyttede
- Jordarealer, jordbund, vand, luft og klima
- Materielle goder, kulturarv og landskab samt
- Samspillet mellem disse faktorer
Processen for miljøvurderingen af havneudvidelsen er:
- Idéoplægget til afgrænsningen miljøkonsekvensrapporten har været i offentlig høring i perioden 29. marts til 12. april 2022. (1. offentlighedsfase – Indkaldelse af ideer og forslag).
- Trafikstyrelsen og Fredericia Kommune fremsender en afgrænsningsudtalelse til Fredericia Havn, som fastlægger rammen for indholdet i miljøkonsekvensrapporten. Dette sker i samarbejde med øvrige relevante myndigheder, og på baggrund af de høringssvar, som blev modtaget i høringen af idéoplægget.
- Fredericia Havn udarbejder en miljøkonsekvensrapport, som fremsendes til både Trafikstyrelsen og Fredericia Kommune, da begge er myndigheder for projektet.
- Trafikstyrelsen og Fredericia Kommune gennemgår miljøkonsekvensrapporten den med henblik på at sikre, at den opfylder alle nødvendige krav.
- Trafikstyrelsen og Fredericia Kommune foretager en offentlig høring af miljøkonsekvensrapporten og udkast til tilladelse efter §25 i miljøvurderingsloven. Høringsperioden vil være mindst 8 uger. 2. offentlighedsfase.
- Trafikstyrelsen og Fredericia Kommune behandler høringssvar fra 2. offentlighedsfase. Efter behandlingen af høringssvarene træffes der afgørelse i sagen.
- Efter afgørelsen er meddelt Fredericia Havn, vil den blive offentliggjort på både Trafikstyrelsens og Fredericia Kommunes hjemmeside sammen med oplysninger om høringsprocessen, et resumé af resultaterne fra høringen, og hvordan høringssvar og eventuelt andre oplysninger er indarbejdet eller taget i betragtning.
Politisk behandling:
- Fredericia Kommunes Tekniske Udvalg (TU) præsenteres for 1. udgave af miljøkonsekvensrapporten.
- TU, Økonomiudvalget (ØK) og Byrådet godkender et Udkast tilladelse til projektet.
- TU, ØK og Byrådet godkender den endelige Tilladelse til projektet
Borgermøder:
Der planlægges for afholdelse af 2 borgermøder:
- Borgermøde i maj. ADP inviterer borgere og interessenter til en præsentation af projektet og dets miljøpåvirkninger.
- Borgermøde i august. Fredericia Kommune inviterer borgere og interessenter til en præsentation af projektet og kommunens vurdering af dets miljøpåvirkninger.
-
Kommuneplantillæg
Planområdet ligger i rammeområde B.E.3 - Erhvervsområde, Havnen, som fastlægger anvendelsen til Erhvervsformål, primært havnerelaterede virksomhed, miljøklasse 4-6.
Den specifikke anvendelse er angivet til erhvervsområde, kontor- og serviceerhverv, let industri og håndværk, tung industri, havneerhvervsområde, butikker, butikker med særligt pladskrævende varer.
Hvis den ønskede udvidelse af havnen og den kommende anvendelse til erhvervsformål skal kunne realiseres, skal kommuneplanens rammeafgrænsning for området ændres. Dette kan ske med et kommuneplantillæg.
Teknik og Miljøudvalget har den 28. februar 2022 igangsat et arbejde med udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan.
Kommuneplantillægget har alene til formål at ændre de geografiske afgrænsninger på vandarealerne for at kunne udvide havnen.
Området er vist på nedenstående kort:
Kort hvor eksisterende rammeafgrænsninger er vist med sort og den kommende rammeafgrænsning er vist med rødt.
Lokalplan
Planområdet er i dag omfattet af lokalplan 68 og 236, som udlægger området til erhvervsformål for havneorienterede virksomheder samt et areal, som inddrages fra vandareal.
Med den endelige vedtagelse af en ny lokalplan aflyses lokalplaner for det område, som den nye lokalplan omfatter.
Lokalplanområdet ligger i kommuneplanens rammeområde B.E.3 - Erhvervsområde, Havnen, som fastlægger anvendelsen til Erhvervsformål, primært havnerelaterede virksomhed, miljøklasse 4-6.
Den specifikke anvendelse er angivet til erhvervsområde, kontor- og serviceerhverv, let industri og håndværk, tung industri, havneerhvervsområde, butikker, butikker med særligt pladskrævende varer.
Lokalplanen afgrænses til område ved Værftsvej omfattet af lokalplan 68 og område omfattet af lokalplan 236.
Miljøvurdering
Der skal sammen med planarbejdet ske en miljøvurdering af planerne for havneudvidelsen.
Samtidig sker der en miljøkonsekvensvurdering af projektet for udvidelse af havnen.
Denne miljøkonsekvensvurdering sker i samarbejde med Trafikstyrelsen, som er myndighed for udvidelsen ud i vandarealerne, mens Fredericia Kommune er myndighed for ændring af anvendelsen på landarealerne.
I forbindelse med disse vurderinger, vil blandt andet forholdene omkring støj, trafik og visuelle forhold indgå.
Proces
En lokalplanproces er et samspil mellem sagsbehandling, offentlig høring og politisk behandling.
Processen har til formål at få afdækket muligheder og udfordringer, skabe dialog samt sikre at lovgivningen overholdes.
Det tager oftest omkring 1 år at lave en lokalplan fra start til slut – hvilket dog kan variere meget.
Skemaet nedenfor viser de væsentligste step i planprocessen:
-
Der planlægges for afholdelse af 2 borgermøder:
- Borgermøde den 12. december 2022 kl. 19-21. Fredericia Kommune inviterer borgere og interessenter til en præsentation af projektet og kommunens vurdering af dets miljøpåvirkninger. Mødet afholdes i Fredericia Idrætscenter, Vestre Ringvej 100, 7000 Fredericia. BEMÆRK - mødet er flyttet til F-I-C og afholdes ikke i Det Bruunske Pakhus som tidligere annonceret. Programmet for borgermødet og slides fra præsentationen ved borgermødet kan ses nedenfor under bilag.
- Borgermøde den 18 maj 2022 kl. 19-21. ADP inviterer borgere og interessenter til en præsentation af projektet og dets miljøpåvirkninger. Se nærmere via følgende link: Invitation til borgermøde
-
Idéoplæg til afgrænsning af miljøvurdering af både plan og projekt har været i offentlig høring i perioden 29. marts til 12. april 2022. Høringsmaterialet for projekt og indkomne høringssvar kan ses nedenfor under bilag.
Høringsmaterialet til forslag til lokalplan og miljøvurdering af plan kan findes via nedenstående link:
https://fredericia.viewer.dkplan.niras.dk/plan/10#/
Bilag
-
I henhold til miljøvurderingsloven skal myndighederne afgive en afgrænsningsudtalelse om hvor omfattende og detaljerede de oplysninger, som bygherre skal fremlægge i miljøkonsekvensrapporten, skal være.
Trafikstyrelsen og Fredericia Kommune har udarbejdet nedenstående afgrænsningsnotat, der tager udgangspunkt i de miljøfaktorer, som fremgår af miljøvurderingsloven.
Afgrænsningsnotat inkl. bilag kan ses herunder:
Bilag